daxlisgyuszi

Regisztráció: 2015-10-13 19:28:53

Hozzászólások száma: 11 445

Utolsó hozzászólás: 2020-10-26 20:24


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 5
Népszerűség: 1

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

5 174
2020. 10. 12. 22:44
210
2020. 10. 10. 20:15
DAX
237 101
2020. 10. 13. 17:59
797
2020. 08. 16. 12:50

Kitiltások, felfüggesztések

Moderáció:
Kitiltás a "NEW OPUS GLOBAL" topikból

A moderálás a "NEW OPUS GLOBAL" topik #13002 sorszámú hozzászólása alapján történt.

A moderátor indoklása:
Köszönjük, de ebből többet nem kérünk.

felfüggesztés(ek):

Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2017-12-20 11:45-ig (2 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
Ehhez az ízléses disznózáshoz keress egy másik fórumot, légy szíves.
Moderáció:
Felfüggesztés a "Ez is Európa" topikban - 2018-04-17 17:53-ig (20 nap, 0 óra, 0 perc)


A moderálás a "Ez is Európa" topik #110 sorszámú hozzászólása alapján történt.


A moderátor indoklása:
szivárványos nyúlmedvézzél ahol ezt szeretik
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-08-08 17:35-ig (10 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
Vonulj el ezzel a szöveggel egx másik helyre.
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-09-10 22:18-ig (20 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
A következő hasonlo szovegnel megvalunk tőled.
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2019-03-02 18:56-ig (5 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
flood
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2019-07-21 10:48-ig (15 nap, 0 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
személyeskedés
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2019-10-27 08:39-ig (5 nap, 1 óra, 0 perc)
A moderátor indoklása:
személyeskedés

utolsó 20 hozzászólás

ELLI(o)TT KLUB hétfő, 20:24
A cikkíró szerintem túl sokat akart markolni a téma ekkora terjedelmű kifejtésével... emiatt végül meglehetősen keveset is sikerült fognia. 
 
Az infláció jellemzően 2 dologra nagyon érzékeny:
 
1. Olajár
2. Munkabérek
 
Mindenki döntse el, mennyire várható az usában belátható időn belül galoppírozó vagy még inkább hiperinfláció...:)... a kamatpályák és a kötvényhozamok pedig már nagyon régóta kicsúsztak a "piac" ellenőrzése alól... és inkább elszegődtek a jegybank(ok)hoz zombinak.
 
;)
Tudomány és Csillagászat hétfő, 16:24
A Bostrom-Musk féle gondolatjátékhoz kapcsolódva az ősi teremtésmítoszok mindegyike feltételez egy, (olykor több) a mi (állítólag) virtuális Mátrix-unkon, avagy Māyā-nkon teljességgel kívülálló Kódíró-t...:)... tehát a fenti két úriember gondolatjátéka semmiféle lényegi újdonságelemet nem jelent az ősi teremtéstörténetekhez képest. 
 
Kicsit olyan ez, mint amikor mondjuk Demjén Ferenc hetven-akárhány évesen újrahangszereli a mai fizetőképes "fiatalok" számára a huszonéves korában írt zseniális Bergendy-számait... az újrahangszerelt számok semmiféle újdonságot nem jelentenek a régi verziókhoz képest, sőt legtöbbször sokkal gyengébbek mint az eredeti számok. Néhány mai huszon- harmincéves fiatal viszont azt mondja rájuk, hogy: hű de klassz számokat ír mostanában ez a Demjén!...:)
Tudomány és Csillagászat hétfő, 16:01
Ugye nem gondolod, hogy nekem kéne bármit is elmagyaráznom vagy "érvelnem" olyasvalaki számára, aki hamar megnézi az interneten egy számára homályos értelmű szó jelentését, és a lehetséges 8 értelmezésből kiválasztja a negyediket, mert számára éppen az volt a szimpatikus jelentés az aktuális rögeszméje alátámasztására?...:)... ez az eljárás már túl átlátszóan "tudományos" módszerre vallott.
 
))
DAX hétfő, 15:25
Kezd szépen alakulgatni a csárt...:)... Igencsak vágynék már a jenki választások utánra egy 50 körüli DV1X-re... (ez a Dax "Vix"-e)... ha meg addigra 11k alá bukna a kutyus, az egyenesen a longos csimborasszók netovábbja volna, hogy ott elkezdhessem írogatni az első (szerény) ODAX-put pakkocskáimat... ;) 
 
https://bit.ly/2J4rswJ
 
Tudomány és Csillagászat hétfő, 12:59
Ez nem így működik, hogy majd én "felvilágosítalak" másfél sorban. 
Bevezetőül ajánlom Mircea Eliade kis könyvecskéjét, melynek címe: Myth and Reality. Ha ezzel megvagy, jelentkezz újra és továbbléphetünk. Eliade egyébként írt egy remek könyvet a Yoga-ról is. Az picit vastagabb, de legalább annyira láttató, mint az előbbi. :)
Tudomány és Csillagászat hétfő, 11:24
Ez a Bostrom-féle "szimulációs hipotézis" egyébként nem más, mint az óind filozófiák Māyā néven ismert lét- és ismeretelméleti koncepciójának modernkori visszakérődzése...:)... Platón a híres barlanghasonlatával szintén ezt a témát pedzegeti, de mivel - Püthagorasszal ellentétben - nem ismerte (eléggé) az óind és az egyiptomi tanításokat, ezért az ő "mítosza" kissé vérszegényre sikeredett... amolyan igazi európai mítosz... persze még ez a platón-i barlangkoncepció is fényévekkel jobb narratíva, mint a modern filozófusok (és kozmológusok) oly sok megmosolyogtató "bérből és fizetésből élő" agyalmánya. ;)
Tudomány és Csillagászat hétfő, 10:57
Sajnos nem érted a "mítosz" szó valódi jelentését, ezért szükségszerűen helytelen következtetéseket vonsz le belőle a nemtudásod miatt. Ez elég gyakori baleset már hosszú évezredek óta.
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 09:08
Buddha (élt: i.e 6.század) egyébként a Brahmajāla Sutta (magyarul: "A nézetek mindent felölelő hálója") című beszédében a korabeli tudós brahminok példáján keresztül (időtlenül előretekintve) foglalkozik az úgynevezett modern tudomány(ok) képviselőivel (is). A modern asztrofizika által felvetett közkeletű problémákat pld. a A világ véges, vagy végtelen voltára vonatkozó tanítások című alfejezetben tárgyalja.... (és veti el, mint nem kielégítő megközelítést).
 
:)
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 08:48
bocs, az első mondat helyesen:
 
Musk szerint egy-a-több-milliárdhoz a valószínűsége annak, hogy NEM szimulációban élünk... (azaz: szerinte csaknem bizonyos(ra vehető), hogy tényleg szimulációban vagyunk)...:)
 
A második mondat változatlan.
 
)
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 08:38
Musk szerint "1 a több millárdhoz" a valószínűsége annak, hogy tényleg szimulációban élünk... :)
 
Ha ez így van :), akkor tulajdonképpen mi is a gond az ősi teremtésmítoszokkal??... ;))
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 08:31
E. Musk egyébként lelkes híve és propagátora a Nick Bostrom-féle "szimulációs hipotézis" néven elhíresült gondolatkísérletnek: 
 
angol nyelvű wiki-cikk:  https://en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis
német nyelvű wiki-cikk:  https://de.wikipedia.org/wiki/Simulationshypothese
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 07:32
Elon Musk nem véletlenül nyilatkozott úgy néhány éve, hogy szerinte rémesen lassan halad az Ember a kozmikus helyváltoztatási képességének a kifejlesztésével... és hogy ő ezen gyorsítani szeretne...:)... na jah...Elon Musk egy Thomas A. Edison típusú és habitusú angolszász ember... azaz: "nézzük meg mi a probléma, oszt' majd kitalálunk rá valamit... hiszen elég okosak vagyunk, aren't we?"...:)
 
Musk tudtommal nem tanult asztrofizikát az egyetemen... ha tanult volna, akkor ő is tisztában volna azokkal a tényekkel, melyeket minden egyes, csillagásznak készülő egyetemistának megtanítanak. 
Magam is ismerek néhány csillagászt...  amikor kvaterkázás közben arról kérdeztem őket a Fermi-paradoxon, Drake-formula, doomsday argument stb. kapcsán (érdekes, ezeket a dolgokat mind ismerik), hogy van-e szerintük reális valószínűsége az Ember által kivitelezett kozmikus "odébbállásnak" a rendelkezésre álló (várhatóen nem túl széles) időhorizonton belül, akkor vagy azt válaszolták, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel, vagy azt hogy: "elenyésző" a siker valószínűsége az einstein-i alapelvek mentén... az egyikük azt is mondta, hogy a csillagászok ezekkel mindenhol tisztában vannak, de: "...nem kürtölik szét a világban, mert minek?"... meg azt, hogy: "...itt vagyunk, azt kell tennünk, amit itt és most megtehetünk"... meg hasonlókat. Hát ennyi.
 
:)
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 06:43
Aki nem szeretné végigolvasni, annak lelövöm a poént... az érvelés szerint itt a Földön már nem egészen 10.000 (tízezer) évünk maradt csupán...;)
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 06:39
Bocsánat... a "doomsday argument" nevű cucc nem Clarke, hanem Brandon Carter volt... a lényeget illetően viszont ez tökmindegy... itt az érvelés maga: 
 
https://bit.ly/37Ksad3
Tudomány és Csillagászat vasárnap, 06:35
A felvetés jogos...:)...igazándiból már tegnapra vártam, hogy valaki előáll vele.
 
Nos, akkor lássuk, hol is tartunk. Az előző hsz-em, valamint a Te (jogos) felvetésed alapján a Tejútrendszerünkön kívüli több száz milliárd (más csillagászok szerint akár 2 billió!) galaxist praktikus odalátogathatósági szempontból elvethetjük... marad hát a mi jó öreg Tejútrendszerünk az ide-oda utazgatásra. Ezzel ugye azt is kénytelenek vagyunk elismerni (bevallani) magunknak, hogy az eddig ismert Világegyetem földi ember számára lakható potenciális élőhelyeinek mintegy 99.999999999999999999999..... (és itt még nagyon sok 9-es jön) százalékáról le kell mondanunk... ami marad, az a Tejútrendszeren belül (esetleg) létező ember számára (is) élhető bolygókra korlátozódik.
 
Ha meggondoljuk, hogy a Tejútrendszerünk szomszédos spirálkarját mi innen a Földről síkvetületből látjuk, akkor a potenciálisan szóbajöhető Tejútrendszeren belüli bolygók száma legkevesebb 90 százalékkal lecsökken... mivel ugye nem vagyunk képesek őket a jelenlegi pozíciónkból vizsgálni... vaktában elindulni pedig csupán ahhoz, hogy alkalmasabb rálátást találjunk a galaxisunkra, nem tűnik igazán kivitelezhetőnek.
 
Maradnak tehát a galaxisunk láthatósági zónájában lévő exobolygók. Ha ez nem is éppen semmi, de a valami-től még igencsak messze van. Statisztikai-valószínűségi alapon egy nagyon gyér számú mintából kellene egy számunkra mindenben megfelelő bolygót találnunk "itt a szomszédban"... és aztán odamenni megvizsgálni.
 
Ha mindehhez hozzávesszük a Clarke-féle (matematikai) "ítéletnap-érvelés"-t (Doomsday argument), akkor a rendelkezésre álló időnk is nyúlfarknyi csupán.
édes-savanyú szombat, 20:55
A legutóbbi ECB-kommüniké szerint pld. kvázi-korlátlan mértékben vásárolhatnak olasz kötvényeket a jövőben... és ez még csak 1 (egyetlen) dominó a sorban... ;)... közben usákokat sem kell félteni... ők folyamatos államcsődben vannak... csak hát a 40-es, 50-es. 60-as, 70-es, (80-as?) évek "okos"-.szerződései még hagynak/hagytak némi időt a dollárnak. 
 
Az kb. tuti, hogy nem fogják magukat könnyedén megadni a rest of the world nyomulásának... akkor jöjjön inkább a világháború... )
édes-savanyú szombat, 20:41
kemény pálya... :)... továbbra is több éves oldalazást várok a versenyben lazító párbajhősöket elnézve...;)
Tudomány és Csillagászat szombat, 13:55
Most, hogy (minden tekintetben) ismét kezd forrósodni a pite az Ember talpa alatt a bolygónkon, ideje elgondolkodnunk, hogy egy szomszédos galaxison nem volna-e célszerű új életet kezdeniük a Földről dezertálni óhajtó, nyugalomra vágyó Normálisok-nak...:) 
 
Ehhez legelőször meg kell vizsgálni, hogy milyen technikai kihívásokat is jelentene egy ilyen intergalaktikus kiruccanás. A "time dilation" című alfejezetben számok is vannak ehhez: 
 
https://bit.ly/35vfDal
 
p.s.: Ahogy korábban írtam, a csillagvilág anyagi jellegű objektumai nem véletlenül vannak annyira messze az Embertől, mint amennyire vannak. Ez egy közvetlen jelzés arra vonatkozóan, hogy innen nem lehet csak úgy dolgavégezetlenül meglógnia az Embernek...
 
;)
DAX szerda, 10:25
Ne röhögjön, atyám... tavaly is megmondták, hogy 5 éven belül utolérjük Ausztriát... (örök választási szlogen-jóslat... 2086-ból)...:)
DAX szerda, 09:31
"Fedezékbe vonulnak az európai tőzsdék a magyarországi hosszú hétvége előtt" -  írja egy német portál (gúglival fordítva)..:)

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek