Drian875

Regisztráció: 2010-11-25 19:22:43

Hozzászólások száma: 10 371

Utolsó hozzászólás: 2023-12-08 12:27


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 5
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

98 524
2023. 11. 29. 07:49

utolsó 20 hozzászólás

BUX index, BUX határidő, BÉT! ma, 12:27

Ugyanaz a long indikátor-konfiguráció jelent meg pár hete a Bux, Dax és az S&P grafikonján is, az első kettőt már új csúcsra vitte, az SP még elmaradt tőle (érdekesség, hogy az OTP-nél is ez fut(ott) le majdnem teljesen, ugyanakkor itt nem mutatott új csúcsra egyik célár sem.
Látom fundásan az úriember még optimistább, főleg 2024 második felére.
OTP részvényesek ide! szerda, 14:56

A bejegyzés első fele releváns itt:
http://buxelliott.blogspot.com/2023/03/a-ta-szerint-otp-bank-nyrt.html
.
Kiegészítés:
A TA alapvetően a múltbeli statisztikai valószínűségek alapján a megjelenő alakzatok, minták, indikátorképek, gyertyaformációk esetében a múltbeli elmozdulásokat várja el, de csak egy bizonyos százalékban. 
Ha tanultál statisztikát akkor tudod, hogy működésének van pár alapvető feltétele, például:
- legyen megfelelő számosságú múltbéli adat
- legyen homogén az összehasonlítás alapjául szolgáló adathalmaz
Ha nincs múltbeli adathalmaz, akkor nincs statisztikai adat, nem lehet várakozás, ami a jövőbe mutat, mert nincs múlt.
Ami lehet az maximum valamiféle megfigyelés, tapasztalat, ez pedig nagyon eltérő és azt gondolom, hogy ezen a területen 1-2 év tapasztalat az semmi, kell hozzá 5, de inkább 10-15 vagy még több év.
.
A másik topikban írtam indikátor-konfigurációkról, ami hozta a várakozást. Írtak emelkedő ékekről, sajnos azt nem írták mellé, hogy kb 20% esés az az elmozdulás, amire lehet belőle számítani. Ahogy látom 50% lett, bőven túlteljesítette az átlagos értéket, az ilyen nagyságú elmozdulásnak a valószínűsége 3-4%!!! (pár százas minta áll mögötte).
OTP Trollmentes topik hétfő, 22:23
A távolabbi célár 16000 környékére mutat a belépő kapcsán. Van olyan elliotti kontextus, mely odáig kifuthat. De az első célár előtt a stop mozgatás itt már indokolt.
OTP Trollmentes topik hétfő, 19:53

Az elmúlt 5 nap emelkedett 1200 pontot (majd 10%-ot) az árfolyam, az indikátor-konfiguráció célára közelében  a piac. 
Innen  már nem kellene visszaengedni és elkönyvelni még minimális részkockázatot sem, de innen  már a nulla eredmény is fájdalmas lenne, pszichésen biztosan, ráadásul a célár közelében már a kialakított rendszer is azt mondja, hogy ideje tovább mozgatni a stopot, immár profitos tartományba lehet és kell helyezni.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 30. 20:43

Teljesen igazad van! 
Volt jel, foglalkoztunk itt vele a topikban is, csak gondolom nagy volt a zaj, másfelől pedig én sem ugrok rá bárki által berakott jelzésre, max figyelek rá, ha ellenem szól, vagy ha mellettem.
Szerintem ugyanazt nézhettük, még akkor is, ha a személyes szabályaink célárszámításunk eltérhet.
Egyszer már a risket csökkenteni lehetett/kellett a saját metódusom szerint, azaz alacsony kockázat mellett itt már jók az esélyek, hogy talán eléri a célárat.
Persze kérdőjelek bennem is folyamatosan vannak, de a kimért, statisztikázott szabályrendszer szerint nem kell az érzelmekkel foglalkozni, nem szabad zavarnia ha egy esetben - akár most - a végeredmény nem a célár elérése, hanem a stop szint érintése lesz. Látható több, mint 40%-ban téved az indikátor-konfiguráció, de így is 38%-kal nagyobb esélyt mutatott a longra, mint a shortra, ezen az idősíkon.
.
Visszakerestem, a hozzászólások egy részét töröltem:
.
Drian875 2023. 10. 27. 21:49 #10144 Nem akarom elrontani a bulit, az előrehozott halotti tort.
DE:
Nem tudom ki figyel nagyobb idősíkokat, hetesen a mai záró bedobta egy bullish csúzli lehetőségét, melyre ha a jövő héten megerősítés érkezik, akkor az triggerelheti az indikátor-konfigurációt, melynek az első célára 14900 környékére mutat (A konfiguráció találati aránya 55-58%, alacsony találati volatilitás mellett). A távolabbi célár pedig16K környékére. Természetesen ennek a verziónak is megvan az elliotti kontextusa, azaz a hullámmozgásokba tökéletesen illeszthető.
Ebben az esetben a most korrekciónak gondolt oldalazás, alacsony forgalom mellett tulajdonképpen egy bázisépítés volt (ahogy korábban szerepeltettem ezt a verziók között).
.
Drian875 2023. 10. 31. 09:36 #10233 A long indikátor-konfiguráció triggert kapott.
A találati valószínűség 58%, a bukás esélye 42%, Risk: Reward arány=1:1,37.
A TA-ban az előny a számosság, egy lövés nem az, a long most 38%-kal nagyobb eséllyel rendelkezik, mint a short.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 30. 13:18
Ránézésre normál RSI (Wilder féle beállításokkal) és egy 14-es rsi mozgóátlag.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 30. 08:00

Ha megnézed a forgalmakat (állampapír pár nap alatt vagy 100MRD), akkor látható, hogy már abban az esetben is, ha a vásárlók egy minimális százaléka döntött úgy, hogy inkább állampapír, mint részvény, akkor annyi elég volt egy ilyen eséshez. Hetek óta alig van forgalom. 100-500 millió már el tudja mozdítani az árfolyamot pár száz ponttal, ez pedig lehet csak néhány embert jelent, aki átalakította a portfólióját.
.
Ha egy trader vesz állampapírt mialatt a piac (mondjuk OTP), ha hullámokban is mozog, de elér éves szinten 20-40%-ot szerinted egy tüske nem állja meg a helyét, egy valószínűleg legalább részlegesen frusztrált társaságban? Úgy tudom pár évvel ezelőtt háromszoroztad a számládat, mi ez a 20% ahhoz képest?
Másfelől, azért mert kapsz mondjuk 10-20 dislike-ot egy pf topikban, úgy gondolod, hogy a teljes piaci hozzáállást látod?
Engedd el!
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 22:14

https://akk.hu/download?path=9b598f45-94c8-4523-8251-b2ab2f84ea14.pdf
A sajtóközlemény szerint a vásárlás már lezárult az új sorozat bevezetésével.
Az az érzésem, ahogy reggel említettem, akik be akartak vásárolni, azok a múlt héten, hétfőn eladhatták a részvényeket. Tegnap már nem volt értelme..
A pf cikk eleje és vége számomra ellenmondásos.
eleje:
"Sokan dönthetnek úgy, hogy november 30-áig gyorsan bevásárolnak a most még elérhető, jövőre 18% felett kamatozó PMÁP-ból."
vége:"Mindezzel együtt lezárják a most még elérhető, 2033-ban lejáró (2033/I) sorozatot: azt legkésőbb november 28-ig lehet megvásárolni."
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 15:31
Így van,  a TA kereskedői szemlélet, nem befektetői.  Igaz, hogy nagyobb időtávokon is jól működik, de ott a statisztikai előny nem jön ki, ott mankónak jó, pl lehetséges célárak, fordulópontok.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 15:11

A hétfői (és az azt megelőző pár nap) eséshez egy kis funda (nem saját felismerés, nem követem az állampapírokat):
Az utolsó magas kamatozású állampapírt keddel kivezették, így kedd előtt kellett dönteni például arról, hogy valaki ebbe fektet és megelégszik 18% körüli hozammal jövőre vagy bent hagyja az OTP-ben és kockáztat. A múlt héten tájékoztatott erről az AKK. Döntési helyzet volt, OTP (esetleg más BÉT papír) vagy állampapír, biztos 18% vagy bizonytalan valamennyi. A kis forgalom miatt néhány milliárd elmozdulás is hatással lehetett a chartra.
.
"November 28-a keddel kivezetik az utolsó szabályos inflációkövető állampapírt, a tízéves futamidejű 2033/I sorozatot – derül ki az Államadósság-kezelő Központ sajtóközleményéből. Ezzel a sorozattal a következő másfél évben elég magas, 15-20 százalékos kamatokat lehet elérni, a helyette jövővel viszont már csak fix 9,9 százalékot.Az elmúlt időszakban azok a prémium állampapírok voltak a legnépszerűbbek, amelyek az előző évi infláció felett fizettek 0,25-1,5 százalékos kamatprémiumot. Mivel tavaly 14,5 százalék volt, idén pedig 17,8 százalék körüli lesz az infláció, ez után a két év után az inflációkövető sorozatokkal még nagyon magas, 15-20 százalékos kamatokat lehet elérni 2025 elejéig."
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 14:55

A long indikátor-konfiguráció él, ez tiszta TA.
A buxnál betettem (lejjebb), hogy volt setup az emelkedésre.
A TA-t sokan rosszul értelmezik, egy statisztikai valószínűség, sokszor asszimetrikus a kockázat(stop, veszteség) - jutalom (nyereség) aránya, azaz a kockázati szintnél a nyerő arányaiban sokkal nagyobb, így egyébként még 50% találati szintnél is nyereségesen működtethető, azonban mint minden statisztikán alapuló dolognál nagyon fontos a számosság, egy tétel, egy esemény nem adja ki az előnyt, ott tulajdonképpen random végeredmény születhet, azonban megfelelő minta nagyságnál már látható az előny, a működés.
Tudom Magyarországon a TA-t nem fogadják el, azonban tény, hogy a nagy külföldi brókercégek, bankok, alapok alkalmaznak TA elemzőket, akiknek a véleményét a funda elemzők véleményével egyeztetve hoznak döntést. Sőt, az elmúlt években láthatóan már a magyar bankok, brókercégek irányában is nyitottság van a TA irányában.
A TA-nak van előnye, van hátránya, ahogy a Fundának is van előnye és hátránya.
Egy GDP adat, egy P/E mutató, egy adózás utáni eredmény, egy foglalkoztatottsági mutató, egy inflációs adat a múltra vonatkozik, minden más a fundában is várakozás, a múlt kivetítése a jövőre, de egy nem várt esemény a fundát is teljesen felborítja, lásd covid (bár a TA itt jelzett, mint lehetséges veszély! a múltbeli formációk megismétlődésének várakozása alapján, a történelem is ismétli önmagát).
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 08:07

Elérte az első célárat, kb ott fordult, nem véletlen  miatt tettem oda azt a célt, számoltam egy lehetséges csavart labdával, egy szívatós verzióval. 
Hétfőn délután dobott egy fordulós setupot (intraday).
BaloghAndrás discordjára csatoltam is az ábrát: 
https://ibb.co/ynJhn6p (23.11.27, 19:29)
Van egy gondolatom a jövőre nézve, de szeretnék látni egy picivel több gyertyát még, ami megerősíti vagy elveti az elképzelést.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 29. 07:42
Széljegyzet: A korábban említett long indikátor-konfiguráció még mindig életben van.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 28. 14:45

Elliotti értelemben és az ék (Ending Diagonal) vonatkozásában a minimum megfogalmazott várakozás a teljes ék magasságának visszavétele, azaz minimum 100%. Azt gondolom, hogy itt nem beszélhettünk, beszélhetünk elliotti értelemben vett Ending Diagonálról, mert a pozíciója teljes mértékben kizárja.
.
Emelkedő ék esetében a következő számokkal lehet a statisztika alapján számolni (pár százas adatbázis):
Az átlagos esés az ék méretének kb. 20%-a, az esetek 3-4%-ban éri el az ék méretének 45%-át.
.
Érdekelne más megközelítés, főleg azoktól, akik az ékekkel rendszeresen dolgoznak, esetleg nagyobb adatbázisuk van a performanceról.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 27. 14:17

Konkretizáld kérlek az állításodat!
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 27. 11:05

Most nem voltál korrekt!
A buxban november 16-án volt egy bear veszélyre felhívó blogbejegyzés!
http://buxelliott.blogspot.com/2023/11/bux_16.html
.
Az OTP esetében pedig ide volt betéve múlt hét szerdán:
.
Drian875 szerda, 12:26 #11018 "A heves érzelmi reakció a tőzsdei szereplőktől leginkább akkor érkeznek, ha a piac megpofozta őket, vagy rossz pozícióban ülnek egy jó ideje, ráadásul képességeiknél nagyobb kockázatvállalás mellett. 
Ebben a topikban nagyon sok az érzelmi kitörés, az óvodásokra jellemző besértődés stb. 
Szerintem felesleges egymás ingerlése, a piac úgyis megmutatja kinek volt igaza, csak türelmesen kell várni!
.
Nálam ennyi látszódott korábban tanult és saját tapasztalatok alapján:
.
OTP Trollmentes topik 2023. 10. 31. 09:36 #10233 
A long indikátor-konfiguráció triggert kapott.A találati valószínűség 58%, a bukás esélye 42%, Risk: Reward arány=1:1,37.
A TA-ban az előny a számosság, egy lövés nem az, a long most 38%-kal nagyobb eséllyel rendelkezik, mint a short. Ez az érzelemmentes rész.
.

OTP Trollmentes topik 2023. 11. 10. 11:13 #10536 
A long indikátor-konfiguráció elérte azt a szintet, ahol érdemes végiggondolni, hogy a stopot behúzzuk nullába és kockázat nélkül visszük az első célárig.
.
Tegnapi rövidtávú:
.
OTP Trollmentes topik kedd, 08:32 #10899 700-930 közötti mozgást gondolok
napos rsi 50 körül, a piaci szereplők bull / bear várakozása kb 50-50.
Mindkét irányba vannak jelek, egyelőre a shortot várókat látom idegesebbnek, de ez adódhat ebből a felfelé reszelő mozgásból, ami időről időre kirázza őket, ez az emelkedés lehet egy rosszul időzített short kirázás, ahol az emelkedést a zárások hozzák.
.
Továbbra is azt látom, hogy egyelőre marad a bizonytalanság, magasabb idősíkon a long indikátor-konfiguráció fut (risk már csökkentve vagy nullában), naposon vagy felette még nincs short jel, az északi irányú mozgás még nem tört, ugyanakkor látom, hogy erőtlen és kicsi a forgalom.
Egy ekkora emelkedés után (márciustól a tetőig ~+70%) legalább egy méretesebb korrekció minden bizonnyal előbb-utóbb be fog következni, az hogy a csúcsról bekövetkezett esés (-15%) elég volt-e neki, nem akarom megmondani, majd a piac megmutatja.
.
Az elmúlt időszaki elemzések és várakozások kapcsán azonban egy dolgot fontosnak tartok, ami a kereskedésben is lényeges, ez pedig az  IDŐZÍTÉS.
Egy hetekig folyamatosan bemondott esés várakozás, miközben a piac felfelé araszol számomra TÉVES helyzetértékelés, még akkor is, ha hetekkel később elindul az esés egy magasabb szintről, ebben az esetben nem lesz igaza az elemzőnek szerintem, még akkor sem, ha esést várt, mert az IDŐZÍTÉSe TÉVES volt. Természetesen a longos megközelítésre is igaz ennek az ellenkezője.
.
Nem kell egymással kötekedni, egyik oldalról sem, csupán nyugalomban várni, a piac majd eldönti kinek volt igaza. Egyetlen egy tréder sem tévedhetetlen, mindenki tévedhet, akár többször is!"
OTP részvényesek ide! 2023. 11. 23. 10:35
Dobtam egy mailt (net macira)
OTP részvényesek ide! 2023. 11. 23. 09:21

A Varga beszéd lehetett c hullám, mellyel elérte az ideálisnak tekinthető korrekciós szintet.
Eggyel magasabb trendszinten pedig lehetett exp flat korrekció, mint alhulláma a teljes korrekciónak, vagy az említett alapon egy teljes korrekció.
Mivel nem lehet eldönteni, ezért szóródnak a várakozások, illetve az is lehet, hogy első hullám közben volt a beszéd, ebben az esetben a lehetséges kimenetelek száma tovább nő.
Nem látom antagonisztikus ellentétnek, a fentiek miatt hullámelméletileg feloldható a probléma, az egy másik kérdés, hogy ebből a nézőpontból semmiféle előnyt nem hoz a kereskedőnek, mert mehet jobbra is balra is.
A felfelé menő trend magasabb idősíkokon nem sérült (pl.: emelkedő csatorna hetes, rsi fenntartható bull zónából érkezett délre, de a bull támasz zónájáig sem jutott el).
Nagyon sok a kérdőjel, de ez a forgalomban és a charton a gyertyákban is látható.
Pontosan úgy van, ahogy mondod, akik lefelé várják vagy a C-t hiányolják, vagy alapból annyira negatívak, hogy már összeomlást (3. hullámot), miközben a rész vagy teljes korrekció lehetőségéről nem vesznek tudomást.
OTP részvényesek ide! 2023. 11. 23. 08:23

Szemléld egy másik perspektívából az eseményeket!
.
A hullámelmélet - elsősorban itt az Elliott hullámelméletére gondolok - nem előrejelző, hanem egy a piac mozgását leíró modell, melynek szabályrendszere mentén előrejelzéseket is lehet készíteni (itt a probléma, hogy egyszerre mutathat bull és bear irányra is lehetőséget a szabályrendszer mentén). A modell alapja az emberi természet és az abban bekövetkező szabályszerű változások, ha úgy jobban tetszik a hangulati elemek ismétlődő változása, ami segíthet megérteni az egyes eseményekre adott reakciókat (pl.: rossz hír az árfolyam nem mozdul, vagy erőteljesen reagál a piac egy bejelentésre) és a várható változásokat.
.
Abba most nem mennék bele, hogy a többség arra használja, hogy a saját előre megfogalmazott elképzelését rajzolja fel a chartra, a bullos emelkedést, a shortos esést, erre számtalan jó és rossz példát látni a topikokban.
.
A TA-ra egy másik megközelítésben pedig csak egy statisztikai modellként szabad tekinteni, ami egy statisztikai valószínűséget mond (pl.: fej-váll 67%-ban működik) a jövőbeli mozgás lehetőségére, vagyis sok esetben csak mondana, mert kevés olyan embert láttam a fórumokon, akiknek valamilyen statisztikai adatbázisa is kapcsolódna az elképzeléséhez, akár tanultan, akár saját maga által feldolgozva.
.
Egy jó fundamentális elemzéshez sok tanulásra és tapasztalatra van szükség, valamint nem elhanyagolható a megfelelő információs források megléte, a legtöbben az említett tényezők valamelyikében, vagy mindegyikében hiányt szenvednek.
.
A TA ebből a szempontból könnyű pálya, mert csak a chartról szed le információt, ami mindenki számára elérhető, így az információ források hiányosságait sikerül feloldani, akár nagyon gyorsan is eljuthat odáig valaki, hogy saját maga készíthet előrejelzést, nem kell a padokat koptatni évekig, azonban ez is egy szakma, amihez hosszú tanulási időre és tapasztalatra van szükség.
.
Én például nem szeretem, ha sokan látják az elképzeléseimet (TA), mert az az érzésem, hogy rontja a találati arányaimat, a szűk körben olvasható elemzéseknek azonban úgy látom magas a találati aránya, az önmagát beteljesítő jóslat ebből fakadóan - az én tapasztalataim szerint - nem állja meg a helyét, sőt az igazán erős találatok akkor következnek be, amikor azt látom a tömeg teljesen más elképzelések mentén alakít ki konszenzust, mint amit én gondolok a jövőbeli mozgásról.
OTP Trollmentes topik 2023. 11. 22. 16:28
Sell in May and go away, come back on St. Leger's Day

friss hírek További hírek