Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sasa44 2020. 11. 23. 12:26
Előzmény: #1259  Törölt felhasználó
"A buddhizmus tanításai szerint semmi értelme a "függés által keletkezett" látszatvilágban az általános érvelésnek, mivel mindig paradoxonba fut(tatható)."    OK, értem. /más vallás vajon mit mond erről?/ Már csak azt nem értem, ha ezt te tudod és erre hivatkozol, akkor miért érvelsz "általánosan"?
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 12:11
Előzmény: #1256  sasa44
A buddhizmus tanításai szerint semmi értelme a "függés által keletkezett" látszatvilágban az általános érvelésnek, mivel mindig paradoxonba fut(tatható). Mi itt ketten ezt tökéletesen demonstráltuk, hiszen az atombomba-->kerék-->születés logikai érvelés-láncolatán keresztül kimutattuk, hogy semminek sincs semmi értelme, főleg nem a születésnek, mivel abba halnak bele a legtöbben... :)
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 11:38
Előzmény: #1255  Törölt felhasználó
Nem hallottam a felvételt.........
sasa44 2020. 11. 23. 11:38
Előzmény: #1256  sasa44
Mi a bajod az én kerekemmel?
sasa44 2020. 11. 23. 11:36
Előzmény: #1252  Törölt felhasználó
Ha jól emlékszem, te hoztad fel az atombombát mint érvet nem?
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 11:36
Előzmény: #1254  Tagore
A te "artistád" utolsó előtti szavai ezek voltak Hozzád: "Uram, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek."

Ez a baj - sok egyéb mellett - a profán "tudománnyal" is. Nem tudja, hogy mit cselekszik.
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 11:22
Előzmény: #1251  sasa44

Semmi gond...... :)  Dél-Amerika lakói nem is használták, pedig minden ellenkező híresztelés ellenére ismerték. Sajnos az építészet, és a csillagászat terén nagyot alkotó népek fejlődését megakasztotta egy fára kifeszített artista.............
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 11:17
Előzmény: #1250  Törölt felhasználó
Előveszem..........
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 11:16
Előzmény: #1251  sasa44
A "logikád"-at kiterjesztve maga a születés a legszörnyűbb tömegpusztító fegyver, hiszen viszonylag megbízható források szerint eddig még mindenki belehal(t).
sasa44 2020. 11. 23. 11:10
Előzmény: #1240  Törölt felhasználó
"Hiroshima és Nagasaki elpusztított lakói, valamint az évszázadokra tönkretett Csendes-óceáni atollok élőlényei egyhangúlag örvendeznek, hogy hozzájárulhattak a "tudomány" átütő sikereihez".        Nem célom beleszólni e magas röptű tudományos vitába, de azért megjegyezném, hogy ezzel az erővel a kereket sem lett volna szabad feltalálni, hiszen sokkal több halálos áldozat szárad az autók "lelkén", mint "Hiroshima és Nagasaki elpusztított lakói".
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 11:10
Előzmény: #1248  Tagore
hát jah... mai világunkban is: "...konának lenni nagy boldogság, mert ez adja az igazi bötót."

És ez még csak a kezdet... várjuk csak ki, hogy az épp most tönkremenni készülő iskolás generáció milyen "poszttraumás" cselekedetekkel fogja rövidesen megörvendeztetni a világot... :(
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 11:04
Előzmény: #1248  Tagore

Szatirikus antiutópia.........
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 11:02
Előzmény: #1247  Törölt felhasználó

Zemöki és Zeremble....... Szathmáry is a világ jobbá tételére törekedett,ahogy a sci-fi írók többsége, de sajnos ezt az évet Stephen King írja.......
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 10:53
A fő probléma pedig az, hogy a világot "megjavítani" lehetetlen. Azaz a korábbi, akár így vagy úgy, de (a maihoz képest) "idillikus"-nak tartott állapotok visszacsinálása nem kivitelezhető. Szathmáry Sándor a "Kazohinia"-ban remekül írja le ezt az (elképzelt) zsákutcát. Sajnos már nem találtam ingyenes letöltési linket a műhöz (kiadói "magántulajdon" szentsége!), de egy ismertetőt igen: 

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Kazohinia
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 10:52
Előzmény: #1245  Törölt felhasználó

Légy szíves linkeld be újra, mert nem látom.
Én a hatvanas évek végén, hetvenes elején jártam néhány gondolkodó előadására ----- Marik Miklós, Ponori Thewrewk Aurél, Almár Iván, Marx György--- mindenki azt feltételezte, hogy az exponenciális fejlődés a tudományban nem fenntartható, mert 2005-2020 között már havonta duplázódna a tudásanyag ------200 ezer év grafikonjából következtetve......
A fenntarthatósághoz a világ népességének 20%- val számoltak-------- ennyi tudósnak, matematikusnak kellene lennie ------természetesen nonszensz,de a számítástechnika nem volt ennyire képben. Feltételezem, hogy kvantum számítógép hoz majd majd áttörést.
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 10:31
Előzmény: #1244  Tagore
A "tudomány" tette lehetővé Szilárd Leo számára, hogy meg tudta győzni az említetteket. Hagyományos fegyverzetű, amerikai zsoldban álló öngyilkos kamikazékkal kisebb eredményt tudott volna csak elérni... de ugyanezt a rablótempót látjuk ma is. Akinek vagy amelyik országnak van egy kis "többlet-tudása" vagy erőforrása a többihez képest, azonnal zsákmánynak tekinti a többieket, akiket szabadon ki lehet fosztani. Az úgynevezett "tudomány" területén az egész gyalázatos szabadalmi rendszer erre az elvre épül.

A múltkor linkeltem egy idővonalat az Ember jövőjével kapcsolatban, ahol különféle módszerek által még kb. 10.000 évet adnak az ember túlélésére a Földön. Szerintem ez indokolatlanul optimista becslés. A jelenlegi állapot szerint jó, ha alig 1000 év van hátra. De még ehhez is erős, már-már emberfeletti önkorlátozásokra volna szükség...
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 10:14
Előzmény: #1240  Törölt felhasználó
Ez egyfajta válasz, melyre Szilárd Leó döbbent rá, és meggyőzte Einsteint ---Teller Edével----, hogy nincs más út a győzelemhez.........de aki abban a korban élt, és láthatott néhány megdöbbentő dolgot az emberirtásról, amit Németország, és Japán véghez vitt, akkor mindez eltörpül  Nanking, Babíj Jar, Bergen-Belsen,Auschwitz, Mauthausen.........stb. mellett.
Szóval ez egy csúnya, háborús támadás, melyet elvetemült (fanatikus) katonai vezetők megtörésére hajtottak végre.
Aki célzottan népek, népcsoportok kiirtására törekszik az előbb-utóbb így jár.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Einsatzgruppe
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 10:00
Előzmény: #1242  Tagore
Ha jól tudom, az összkiadás jelenleg a 30. kötet táján jár. Akár az összeset idézni lehetne... mongyuk ahonnan te hoztad az előbbit, ott én ezt (is) találtam: 

"Mindenki meg akarja szolgálni azt, amit elsején kap, és olyan világnézeti elveket táplál, amelyek jövő havi fizetését is biztosítják. Nem munkából, hanem hazugságból élünk. Egyetlen ilyen lény merő jelenlétével ezer ember életét mérgezi meg."
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 09:27
Előzmény: #1241  Tagore

És ez nagyon találó............
"A világ minden időben kedvezett az olyan gondolatoknak, amelyek rémületet keltenek. Az emberek, különösen a tömegek, szeretnek rettegni."
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 09:23
Előzmény: #1238  Törölt felhasználó

"Engem meglehetősen elkeserít, hogy hová juttatta a bolygónkat az a rengeteg "tudomány", amit hosszú évtizedek (ha nem évszázadok) óta az arcunkba tolnak."
Nekem más a véleményem: a tudomány elsősorban felfedező.........azt, hogy ki mire használja ---- teljesen más kérdés ----- de úgy gondolom, hogy ez az egyetlen olyan dolog a Földön, mely a megismerésért küzd, és nem mások elpusztítására tör. Előfordult ----előfordul ----, hogy a politika, vagy a vallás szolgálatába szegődik,  de akkor előbb- utóbb bukik, ugyanez történik a hamisításokkal is......volt rá sok példa, de ezekből általánosítást levonni nem szabad. Amire nincs bizonyíték, előbb-utóbb megy a süllyesztőbe.Ez nem azt jelenti, hogy: "amit ma igaznak hiszünk, az a holnap tévedése" ----remélem jól idéztelek ---- hanem az alátámasztott, akár matematikailag igazolt  tételek beemelése az egyetemes tudásba. Newtont sem dobtuk ki Einstein után.
Egy jóval nehezebben ----matematikailag sehogy --- igazolható, ellenőrizhető területet hoznék fel példának, a középkori visszaesésre: Hippokratész --- nem előzmények nélkül ---- de ott van az orvostudomány nagyjai között, akárcsak az arab, de a római orvostudomány is jelentős eredményeket ért el. Eszközeik gyakorlatilag ugyanolyanok, mint amit manapság használunk. Tudásuk kevesebb volt, de az intelligenciájuk nem........Évszázadokra elvesztek a vallási dogmák miatt ------ Leonardónak, és néhány kevesek volt csak esélye megismerni az anatómiát........
...és igen: Hamvas Bélának igaza van ........

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek