Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 09:20
Előzmény: #1239  Adelchi
Hiroshima és Nagasaki elpusztított lakói, valamint az évszázadokra tönkretett Csendes-óceáni atollok élőlényei egyhangúlag örvendeznek, hogy hozzájárulhattak a "tudomány" átütő sikereihez. 

Az meg külön öröm, hogy a rengeteg "egészség" tudományos feltalálása után rövidesen 10++ milliárd embert lehet majd reptetni a fapados járatokon hétvégi bulikra világszerte. 

Tényleg érdemes volt kivárni a "tudomány" megváltását.
Adelchi
Adelchi 2020. 11. 23. 08:57
Előzmény: #1236  Törölt felhasználó
Ez sem egészen így van. Oldalakon keresztül lehetne sorolni, fölösleges, eléggé köztudott, csak néhány példa: az atombomba "mellékterméke" az atomerőmű, a sugártrápia, az anyagszerkezet mélyreható megismerése, a "génkezelés" mellékterméke" a génterápia, a nagymennyiségű inzulin előállítása, a karotintermelő rizzsel megszüntethető az ázsiában tömeges farkasvakság, stb, stb....
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 08:14
Előzmény: #1237  Tagore
A jellemzéssel igazad van, és elnézést kérek a személyre szóló kifigurázásért. Engem meglehetősen elkeserít, hogy hová juttatta a bolygónkat az a rengeteg "tudomány", amit hosszú évtizedek (ha nem évszázadok) óta az arcunkba tolnak. Nekem eddig úgy tűnt, hogy te ennek az egyre gyorsuló, tudatlan és önpusztító világlátásnak vagy az itteni képviselője. A dühöm ennek a világlátásodnak szólt és nem a mögötte álló nick-nek, hiszen nem tudhatom, hogy milyen ember vagy. 

Még egyszer elnézést a szarkazmusért... sajnos igaza volt Hamvas Bélának a világ jelenlegi állapotával kapcsolatban (Iuvenalis után): "Nehéz (manapság) nem szatírát írni."

Peace.
Tagore
Tagore 2020. 11. 23. 07:59
Előzmény: #1236  Törölt felhasználó
Különleges tehetséged van kiforgatni az emberek szavait, és csúsztatva, mellébeszélve kioldalazni a történetből. Pontosan tudod, hogy nem erre gondoltam, csak a szarkazmusod, és az egód nem engedi a tárgyszerű hozzászólást. A "stílus, pedig maga az ember" ...... a lekezelő változat is.......Sajnálom, mert egy intelligens, széles látókörű embert gondoltam a nick mögött ---- még a kreacionizmusba hajló nézetek ellenére is.........
Törölt felhasználó 2020. 11. 23. 06:21
Előzmény: #1234  Adelchi
Nem lehet tudni, hogy pontosan milyen "veszteség"-re is gondolt a kolléga ezzel a talányosan oktondinak ható mondatával. Talán az atombombára? Vagy a génkezelt zöldségtermesztésre? Esetleg a skandináv nyércfarmokra, ahol a szőrmeipar számára tenyésztett állatokat most milliószámra kell kényszerpusztítani egy kis "tudományos" vírusmalőr miatt? Vagy esetleg a mesterséges élelmiszeripari adalékanyagokra gondolhatott a "több százéves veszteség" emlegetésével? 

Lehet h. soha nem tudjuk meg...

:)
Tagore
Tagore 2020. 11. 22. 20:03
Előzmény: #1234  Adelchi
A történet jóval szélesebb aspektusára gondoltam --- kb. a Római Birodalom bukásától minimum a reformációig.
Adelchi
Adelchi 2020. 11. 22. 19:50
Előzmény: #1221  Tagore

"még így is több száz évre becsülöm azt a veszteséget, melyet a keresztény, és a muszlim vallás okozott a világnak."Ez, így, ebben a formában nem egészen fedi a valóságot. Volt szerencsém egy kisváros olyan gimnáziumában tanulni, amit valamikor a helyi érsek alapított és nehéz anyagi helyzetben is a kor élvonalába tartozott. Különösen kiemelkedően a csillagászat, a fizika a matematika és a biológia terén. Bővebben a Wikipédiábanhttps://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_Gimn%C3%A1zium_(Kalocsa)
Törölt felhasználó 2020. 11. 20. 20:43
Előzmény: #1227  Tagore
Az, hogy nem értünk egyet a tudományfogalom értelmezésében, eddig is nyilvánvaló volt.

A konkrét kritikám pedig arra irányult, hogy amikor egy amatőr (műkedvelő) tudományszimpatizáns dilettáns, azaz borpincei színvonalon és módon "elmélkedni" kezd számára teljesen idegen és ismeretlen létterületekről, akkor az különösen mulattató jelenség... :))
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 20:06
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 18:23
Előzmény: #1224  Törölt felhasználó

Sok-sok éve voltak olyan "bulvár" lapok, mint a Delta, Tudomány, Föld és Ég, Természet Világa........ahol tájékozódhattál a helyzetről..... Kimaradt?
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 18:11
Előzmény: #1216  Törölt felhasználó

Mindezt csak azért írtam, mert nem értek egyet az alábbi véleményeddel.........nem így működik.
Szerencsére nem a kudarcok határozzák meg a történetet...........
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 17:39
Kor.:"Sőt: az emberi tudásvágy hajtóerejét NEM érdekli, hogy ki mit hisz...."
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 17:38
Előzmény: #1224  Törölt felhasználó

Már vártalak................ :) Minden tiszteletem a kritikus szemléletért! De a csillagászat.hu, és a qubit nem a bulvár kategória. Sajnos nagyon kevesen ---senki Almár Iván (84) ---- maradtak azon ismeretterjesztők közül, akik közérthetően adták át a gondolataikat, a csillagászatról, űrhajózásról...... de akár a régészetről. Múltunk és jövőnk egy idő után egybemosódik, és azt tapasztalom, hogy a bulvár a bűnös , mert részinformációkat közöl, hiteltelen forrásokkal kiegészítve.
Az, hogy neked mi a véleményed a tudományról:  szerintem a tudományt már több évezrede nem érdekli.....
Sőt: az emberi tudásvágy hajtóerejét érdekli, hogy ki mit hisz........egyszerűen megy a maga útján, felismeréseivel, tévedéseivel együtt.
Gondolom, hogy Te a Wright fivérek repülési kísérleténél is szkeptikus voltál.....  :)
Törölt felhasználó 2020. 11. 20. 17:06
Előzmény: #1223  Tagore
Klassz a mellékelt fotó az "univerzum"-ról...:)))... jó messziről lőhette a fényképész.

)
Törölt felhasználó 2020. 11. 20. 17:04
Előzmény: #1222  Tagore
Hurrá!!!...:)
Törölt felhasználó 2020. 11. 20. 17:03
Előzmény: #1221  Tagore
Tényleg viccesre sikerült ez az "elmélkedés"-ed...:))... szerintem maradj inkább a kis-színes "tudományos" bulvár linkelésénél, ott nem kell (sokat) gondolkodni.

;)
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 16:26
Egyre inkább úgy fest, hogy a fraktál szerkezet a világunk meghatározó része, az apró részletek mintázata ismétlődik a végtelenségig......... Elliott egy zseni volt.......
https://qubit.hu/2020/11/19/ez-itt-egy-agysejt-ez-meg-az-univerzum-fedezd-fel-a-kulonbsegeket?fbclid=IwAR0uluih7R47iG6GV39-MTwy60NIitD7yBhlXRRFGisFWEaoIZx_MTHdGSg
Tagore
Tagore 2020. 11. 20. 12:42
Végigtekintve a tudomány történetén ---- sôt a homo faj történetén ---- szerencsénk van, hogy a visszahúzók, a vallási fanatikusok csak ideig-óráig tudták lassítani a történéseket....még így is több száz évre becsülöm azt a veszteséget, melyet a keresztény, és a muszlim vallás okozott a világnak. A kiváncsiságot, a felfedezés izgalmát soha senki nem tudja elvenni az értelmes embertôl.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek