Ha TBSZ-en kereskedem, ahol van ugye kp és részvény is de mondjuk eladok több részvényt és ebből kp-t utalok át a normál számlára, bukom az adókedvezményt?
Biztos, ami ziher írdd be a korábbi éveket is. Ha egyébként az előző évek bevallásában szerepelnek az adatok, akkor nem lesz gond az adókiegyenlítéssel akkor sem, ha most nem írod be.
Egy olyan kérdésem lenne, h a NAV-os bevallás automatikusan tartalmazza a 2020-as adatot, ugyanakkor nem látom benne a 2019-est, ill. előző éveket. A korábbi évek ügylet adatával ki kell egészitenem az idei tervezetet vagy attól h nem hozza a 2020-as a korábbi éveket tudja a NAV mi volt és én is szembe fogom tudni jövőre állitani ha kell?
Jó reggelt! Az volna a kérdésem, hogy a tőzsdézésből realizált nyereséget csökkenthetem a valutaváltásból szerzett veszteségemmel? (Tőzsdei szárnypróbálgatásom mellett valutaváltást próbáltam ki ami veszteségesen zárult) A következő miatt gondoltam erre: "A valuták, devizák átváltásakor az árfolyamkülönbségből keletkező nyereség, ha az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik, adómentes jövedelem, egyébként ellenőrzött tőkepiaci ügyleti nyereség [Szja tv. 1. melléklet 7. 4. pont; 67/A. §]." Előre is köszönöm a választ!
Szerintem kölcsönös volt szóval én köszönöm Nektek. Csapatmunkában okosodtunk ki...bocs az offért a többieknek (ingatlanadózás). Ja hogy még adóbevallást nem adtad be, akkor utolsó pillanatban Te is jobbnak láttad bevallani és átutalni inkább, hát igen: egy revolutszámla adózása meguszható egy ingatlané nehezebben valszeg.
az lenne a kérdésem, hogy egy naptári év devizában való kereskedés eredményét úgy kell számolni, hogy: (éves nyereség+éves veszteség)* az adott deviza naptári éves záró árfolyama; vagy minden pozi nyitásnál és zárásnál az éppen aktuális devizaárfolyamot kell figyelembe venni? pl.: bekerülés: 10db* 5 usd* 340 usd/huf = 17.000 huf kikerülés: 10db* 6 usd* 280 usd/huf = 16.800 huf míg első esetben 10 usd*év végi deviza záró árf. összegű nyereség keletkezik, a második esetben 200 huf veszteség. gondolom a második a jó számolás, de biztos ami biztos, megkérdezem...
Az általad linkelt cikk szerint sem, sajnos : "kedvezmény akkor érvényesíthető, ha az ingatlant értékesítő magánszemély az átruházásból származó jövedelmét bármely EGT-államban saját maga, közeli hozzátartozója vagy élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely – visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli –megszerzésére fordítja, ideértve azt az esetet is, ha a férőhely biztosítása egyösszegű térítési díj előre történő megfizetésével történik)."
Az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókiegyenlítési jog 2017-ben megszűnt. Néhány speciális eset költségként elszámolható pl. öregek otthona férőhely megváltás, stb., de már nem lehet elszámolni új ingatlan értékét.
Tőzsdei ügyletből származó jövedelem (SZJA)
Az idén kezdtem el tőzsdézgetni, most szerettem volna kiszámítani a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmet, de teljesen belezavarodtam.
Ti ezt nyilvántartjátok valahogy? Amennyiben igen, tudnátok nekem küldeni valami módszertani útmutatót, vagy táblázatot?