természetesen abban az esetben ha 2020 nyereség adója magasabb volt mint 2018-19 veszteség adója, ha nem akkor még görgetheted 2019 veszteség fennmaradt adóját amit nem használtál fel idén adókiegyenlítésre, így az esetleges 2021-es nyereségadót még csökkentheted.
Akkor FIFO-val kiütöd a '18-19 veszteség adóját, annyival kevesebb lesz 2020 adója. 2020 fennmaradt (2 év veszteségekkel csökkentett) nyereség adóját meg görgetheted még két évig.
szóval ha kummulálva írod be a veszteség adóját ahol az volt és a nyereség adóját ahol az volt, az teljesen megfelel a görgetésnek. Így a legátláthatóbb NAV-nak is neked is. Nem tudom hogy a görgetős adókiegyenlítős részben miért akarja szétbontani, amikor amúgy neki is összegezve kell az adott évre
jó. külön akarja bontatni a nyereséges ügyleteket és a veszteségeket évente, de mivel ETÜ-ben ömlesztve tartjuk nyilván szummázva hogy nyereséges volt-e az év vagy veszteséges ezért de jó. gondolom csak figyelmeztet fent, az kb olyan hogy figyelj erre mert azt hiszi adókiegyenlítést akarsz.
ha látja a NAV a BÉT-es osztalékot, hogy-hogy nem volt a tervezetben? A NAV is teljesen érthetetlen. ETÜ-nek ez a lényege látja és beírja ő a tervezetbe.
én is igy tudom, de az eszja-n beadott bevallásom javitására szolitottak fel, h irjam be a 287 és 288. sorba a 167. sorban lévő osztalékom, ami a richter osztalék,... valamit nem veszek észre, de mi az? van ötletetek?
Sziasztok! SOS! A szocho számításnál az osztalék nyereség és az árfolyamnyereség veszteség az összevonható, ugye? Tehát ha volt 100ft osztalék bevételem, de 150ft árfolyamveszteségem, akkor a szochó alap az 0 lesz, tehát ki sem töltöm az egész szochó rovatot, mivel nincs fizetendő szochóm. Legalábbis a kitöltési útmutató a 287. sornál azt írja, hogy "Ha például Ön 2020-ban 1 millió forint osztalékban részesült „A” kifizetőtől, majd ugyanabban az évben „B” kifizetőtől 2 millió forint árfolyamnyereségből származó jövedelme keletkezett, akkor a 287. sor „g” oszlopába 3 millió (2 + 1) forintot kell beírnia.". Így feltételezem ha árfolyamveszteség van, akkor ugyanúgy összeadom, csak mivel 0-ba vagy negatívba viszi, ezért nincs szochó kötelezettségem. Jól gondolom? Előre is köszönöm!
szoval nekem és szerintem a NAV-nak is áttekinthetőbb hogy kummulálva szerepeltetem, görgetem egy táblázatban a veszteség versus nyereség adóját és ezt egyben látom, majd egy esetleges adókiegyenlítésnél FIFO-san "kilövöm" és a fennmaradó adót görgetem is amíg le nem telik a 0+2 év vagy ki nem lövöm esetlegesen a fennmaradó adót (adóvisszaigénylés).
igen. nekem mindenesetre kényelmesebb a görgetett kiszámított adótáblázat, főleg ha van részkiegyenlítés, de ez ízlések is pofonok, lényegi jelentősége, igazad van, nincs
biztos ami biztos én görgetem összesítve az egyes évek eredményeinek adóját (nem bontva hogy nyereség vs. veszteség hanem összegezve) mert nekem is könnyebb lesz ha adót kell kiegyenlíteni, pláne ha részkiegyenlítés van és még marad fennmaradó rész ami felhasználható lehet ha valamelyik év veszteséges lenne a jovoben és esetleg visszaigényelnék adót. Szóval nekem is könnyebb hogy az előző éviben látom görgetve kiszámítva egy összeget egyes évekre és nem kell visszanyálazni. Ugyan fent lesz egy figyelmeztetés hogy adókiegyenlítést akarsz, de nem kell foglalkozni vele csak szerepelteted a görgetést. Eddig nem volt gond, nem dobta vissza a NAV.
Tőzsdei ügyletből származó jövedelem (SZJA)
Az idén kezdtem el tőzsdézgetni, most szerettem volna kiszámítani a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmet, de teljesen belezavarodtam.
Ti ezt nyilvántartjátok valahogy? Amennyiben igen, tudnátok nekem küldeni valami módszertani útmutatót, vagy táblázatot?