Topiknyitó: tigus7313 2007. 11. 17. 13:00

Rába elemzések, elmélkedések  

Topikindító.

Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.

Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.

A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.

Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.

Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.

Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
TrendMan 2008. 04. 24. 21:04
Előzmény: #638  Noir
Az én laikus olvasatomban a 15 % erőig és 10 % árfolyamig végrehajtandó srv rövid és középtávon mindenképpen pozitiv.
A tőkeemelés elmaradása csak hosszú távon lehet negativ, de persze ezt akár jövőre is meg lehet lépni.

Egyébként csak rá kell nézni Pintér bajszára, máris az jut eszember, hogy egy régi veretű szakember, nem pedig egy diplomata - aki a háttérből mozgatná a szálakat.
balta
balta 2008. 04. 24. 21:01
Előzmény: #638  Noir
Itt a másik oldal beszámolója is: link
Noir 2008. 04. 24. 20:22
Előzmény: #637  Törölt felhasználó
Az egyik baromnak nem jutott gondolom eszébe hogy opciót is lehet adni meg venni. Részvényforgalom nélkül.
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 20:02
Előzmény: #636  Noir
nem tudom, nekem úgy tűnt a szavazati arányokból, hogy igazán csak az Fb tag választásnál meg a közgyűlési tisztségviselőknél számított, hogy kiestek a malájok. a többinél mintha viszonylag nagy lett volna enélkül is az összhang (tőkeemelés necces)
Noir 2008. 04. 24. 19:40
Előzmény: törölt hozzászólás
Na Pintérben nem csalódtam. Ennyi agya nem volt hogy egy ilyen szimpla meccset lejátszon. Hicom egyébként managementtel szavazott volna. Pintér gondolom utána ment segget nyalni, -core competnece. Nem hiszem el hogy van aki komolyan gondolja hogy sok köze van a Rába sikeréhez. Na mindegy. Lehet menekülni a papírból. Ezek a felfújt nímandok nem hiányoztak. Nem baj ugyis Socgent akartam venni.
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 19:40
Előzmény: #629  tigus7313
Kösz Tigus,

Valami ilyesmit vártam Tőled. (Ez most objektív mondat akar lenni, és nem pejoratív). Szóval azon kívül, hogy jót vigyorogtam a maláj bénázáson, azon gondolkodtam, hogy lehet-e ekkorát hibázni, vagy ez szándékos lehetett.
Az írásodat olvasva pedig az merült fel bennem, hogy ha tényleg ilyen műhiba történt, és pluszban megvan az az alapkezelői támogatás (azaz a biztos többség az összehangoltak ellen), akkor van-e realitása egy rendkívüli közgyűlésnek, ahol visszacsinálják a történteket?
kissherceg 2008. 04. 24. 19:10
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 19:08
Előzmény: #632  Törölt felhasználó
ráadásul ha a malájok nem szavaztak, nem is tudjuk mit támogattak volna, vagy mit nem???
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 19:07
Előzmény: #631  Törölt felhasználó
ahhoz ugyanis 50 % kell szerintem és a malájokkal se lett volna meg. úgyhogy lehet utálkozni, de nem csak rajtuk múlt.
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 19:05
Előzmény: #630  Törölt felhasználó
ráadásul a portfolio tudosításából nekem az jön le, hogy a malájokkal se lett volna meg a tőkeemelés. vagy mégis?
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 19:04
Előzmény: #629  tigus7313
ha jól olvastam még az srvt is megemelték.... ez baj?

és ha többségben voltak akkor miért nem cserélték le az egész it-t meg fb-t?
tigus7313 2008. 04. 24. 15:53
Előzmény: #628  Törölt felhasználó
Na akkor csak röviden, mert a Rábához képest gyomorforgató (a magyar valósághoz képest nem annyira) kgy-nek lehettünk tanúi.

Kezdetnek:
Az összehangolt részvényesi csoport egyik tagja ellenőrzi más részvényesek meghatalmazását, míg a csoport többi tagja kering a regisztrációs pult körül karvaly tekintettel, annak érdekében, hogy az amúgy kisebbségben lévő pakkjukat töbségibe lendítsék, több mint lehangoló látványt nyújtott.
Amit műveltek, attól még mindig hányingerem van.

Mikor eldőltek a malájok (ezzel eldőlt minden) többségük tudtában a csoport kicsit humoros-gúnyoros, kicsit fölényes műsort adott a többieknek.

Az igazgatóságba két (nem egy!) tagot delegáltak: egy jogászt, meg egy ingatlan "szakembert" (nem tudom, holnaptól melyik képviseli a Trigont?), az FB-be egy újságírót, úgyhogy dőlni fog a pénz, minden megoldva!
(arról nem beszélve, hogy esetleg több belső info kerülhet ki, mint eddig)

A végén napirenden kívül javasolták, hogy egy független ingatlanszakértő nézze át a Rába ingatlanvagyonát, ezzel máris ellentmondásba keveredtek, hiszen pár perc egy ingatlan "szakembert" ültettek be az it-be.

Összefoglalva erő-demonstráció zajlott, nagy szerencsével fűszerezve, mert egyébként a díszes társaság kisebbségben volt.
Nem hiszem, hogy ebben a formában bármi előny származna ebből számunkra.

Kis öröm talán, hogy az alapkezelők, és egyéb ottlévők (a KGT csoporton kívül) megértették és egyetértettek a Rába elképzeléseivel (alaptőke emeléssel is). És ők lettek volna a többség.....
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 13:26
A hírek alapján papirforma lett. Ha valaki ott volt, érdekes lenne egy-két nemhivatalos összefoglaló is: hangulat, érzékelhető ellentétek, egyezségek, miegymás. Nem baj, ha szubjektív. :)
Noir 2008. 04. 22. 09:48
Előzmény: #626  watson
Na ja, magyar ételemben vett amatőrizmus.
watson
watson 2008. 04. 21. 22:13
Előzmény: #625  tigus7313
"Az sem vette volna jól ki magát, ha úgy érik el az opciós árat, hogy srv-znek közben"
700-1400 között szerzett 5%-ot a Trigon és 1000 alatt 5%-ot KGT is, akkor nem lett volna megterhelő hatiban tized pénzen fedezni a Rába shortot (opciót).
Szerintem az jól vette volna ki magát ha 2000 alatt vett volna a cég is (nemcsak mi meg a KGT csoport), vagy 1400-en átvette volna az EBRD pakkot. Hogy azt nem a cég vette át az azért az amatőrség csúcsa.
tigus7313 2008. 04. 21. 19:06
Előzmény: #624  watson
Kérdéses lehet a többségi vélemény:)
(50% körül várom a részvételi arányt)

Az srv-hez pénz kellene (kellett volna) de ezt már beszéltük. (még nem Richter, pláne OTP) 10 mrd szabad cash esetén nem kérdés mit kellene csinálni.

Az sem vette volna jól ki magát, ha úgy érik el az opciós árat, hogy srv-znek közben.
watson
watson 2008. 04. 21. 17:14
Előzmény: #623  tigus7313
Legutóbb 35%-os részvétel volt (7,2győr, 10,8EBRD) szerintetek 19,1%-al kérdéses lehet a résztvevők többségi véleménye? :)
Amúgy innen a fórumról is megtolhatjuk még egy %-al :)

Ha KGT talált volna némi jutalékért nem túl nagy diszkonttal vevőt a belterületi Engelnek szánt ingatlan-tömbre, akkor érthető lehet a bandázás :) Még az is lehet hogy átvenné valamelyik Trigon alap :)))
és még az is lehet hogy ehhez osztalékot is kér, hogy ki bírja fizetni, ami persze nem lenne már szerencsés.

Az viszont jogosan elvárható lett volna eddig is ha kellenek a papírok az opciókra és adott a lendületes növekedés is akkor a 10%-os limitig gyűjtögesse a cég a saját részvényeit, és a Pintér Úr által becsült 2200-2300-as fair ár alatt, de legalább a piaci eszközérték (2000) alatt végezzen valamiféle árkarbantartást (van mit tanulni a Richtertől vagy az OTPtől szerintem).

Nemis értem, hogyhamár 2-3 éve folyamatosan megadta a közgyűlés a felhatalmazásokat az srv vásárlásra és a menedzsment is hitt az árfolyam többszörözésben, akkor eddig miért nem vásárolt egy darabot sem. A Napis cikkből úgy néz ki hogy ezt is szóvá teszik.
tigus7313 2008. 04. 21. 16:49
Előzmény: #622  Törölt felhasználó
Érdekes közgyűlés lesz.
Hasonló erők összecsapása? (egy kevésbé fontos kérdésben)
Törölt felhasználó 2008. 04. 21. 12:55
Előzmény: #621  tigus7313
April 21 (Bloomberg) -- Raba Nyrt., the Hungarian manufacturer of vehicle parts for Caterpillar Inc., should buy back stock and sell real estate, the company's largest shareholder will advocate at the annual meeting on April 24.

AS Trigon Capital and partners also oppose a management proposal to sell 650 million forint ($4.1 million) of new shares to fund an options plan, said Sami Sormunen, who manages the $65 million Active Alpha Fund at Trigon, an Estonian investment bank.

Raba Chief Executive Officer Istvan Pinter is focusing on production of axles and vehicle parts as he turns the company around after losses in three of four years up to 2005. The shareholder group wants Gyor-based Raba to sell unused property as the company pulls out of other activities, Trigon said.

``We would like to see the value from property holdings extracted now,'' Sormunen said in a telephone interview on April 18. ``This shareholders' group will act in concert to ensure that shareholder value is increased through authorizing the share buyback.''

The Trigon-led group, with a 19.1 percent stake, includes several individual Hungarian investors. They plan to act as a bloc at the shareholders' meeting, Raba said on April 18.

`Severely Undervalued'

Raba is the third-best performer on Hungary's benchmark BUX stock index, having lost 4.9 percent this year while the index dropped 15 percent. The Trigon-led group considers the company ``severely undervalued,'' Sormunen said.

The company should buy back stock to prop up the share price and for use in a management options program, he added. Hungarian law allows companies to hold as much as 10 percent of their own shares.

The group, which includes Tamas Koranyi, editor of Hungarian financial newspaper Napi Gazdasag, has almost twice as large a stake as that of DRB Hicom Bhd., a Malaysian holding company that previously was the largest shareholder.

Investors will decide at the annual meeting how to use Raba's 2007 earnings of 1.3 billion forint, a second consecutive profit. Management proposed not to pay a dividend.
tigus7313 2008. 04. 20. 20:44
Előzmény: #576  tigus7313
Április 10-én írtam a tulajdonosi szerkezetnél, hogy a KGT csoport elbújt a nevesítés elől, most már tudjuk, hogy miért.

19%-kal már komoly nagyságrendet fognak képviselni a kgy-n.(remélem értelmes határozatok elfogadása a fő cél, nem más)

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek