Topiknyitó: tigus7313 2007. 11. 17. 13:00

Rába elemzések, elmélkedések  

Topikindító.

Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.

Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.

A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.

Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.

Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.

Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tigus7313 2008. 04. 29. 22:03
Előzmény: #697  Törölt felhasználó
na akkor mesélj!
adott egy cég, aki visszafordult a szakadék széléről, saját tőke a jegyzett tőke alatt, stb.

opció elfogadva, felhatlamazás megadva a menedzsmentnek 1,3 milliárd zártkörű tőkeemelésre. Persze mellé srv is elfogadva csőd szélén lévő cégnél?, ahol már a jegyzett tőke alatt volt a saját vagyon!!

Mit gondoltatok akkor? Átgondolta valaki is mi kell az srv-hez? (van, ami ma sincs még meg)
Való igaz jól hangzik az srv a jövőre nézve, de most úgy néz ki, hogy az akkori döntés nagy eséllyel higítást okoz. (amit elkerülni szerintem csak kevésbé elegáns megoldással lehet, elkezdeni meg majd 2009 április végén)

Egyébként meg ha nincs Gt. változás, most nem is kellett volna szavazni a kgy-nek róla, mert akkor már az igazgatóságra ruháztátok át a döntés jogát.

Előbb-utóbb le kell nyelni ezt, az idő egyébként csak jövőre fog sürgetni.
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 22:01
Előzmény: #698  watson
szerintem ezen mostmár kár rágódni, az opció már tány..

viszont a magas ingatlanérték rámutat arra, mennyire káros lett volna a higítás, s remélem erre továbbra sem kerül sor. ekkor ugyanis nem csak az eredmény multiplikálta cégérték hígult volna, hanem az e mellett létező ingatlanvagyon is. ekkora elismert ingatlanvagyon mellett már úgy érzem, 3000 forint alatt higítani értékromboló. számolt át tigus:
csak az engel projekt 9,8 mrd, az nem kevesebb, mint 731 forint/részvény. ez 10 százalékos higítás melett kb 70 forint elvétele részvényenként a mostani részvényesektől. ez, ha a várható ebitda multiplikálását is veszed, már részvényenként kb (ha jól emlékszem) 150-200 forintot vesz el a mostani részvényesektől. ez nagyon durva, pláne annak fényében, hogy amint mondtam, ha fejlesztésre kell a pénz akkor
1. lehet még hitelt felvenni
2. osztalék sem volt és asszem nem is lesz

nehéz azt mondai, hogy:

öreg, higítsd a tulajdonod mert nincs pénzünk arra, hogy sokat keressünk az opcióinkon, de azért az ingatlanvagyont se szabadítjuk fel, mert az ráér majd, ha mienk a cég 15 %-a..

na erről értelmesen kellene beszélnie a menedzsmentnek a tulajdonosokkal, nem pedig izomból átnyomni, hogy a hülye malájok-észtek-magyarok-alapok majd csak megszavazzák...
watson
watson 2008. 04. 29. 21:52
Előzmény: #697  Törölt felhasználó
Ha a menedzsment egy kicsit is hitt az opciók lehívásában, akkor kellett volna számoljon a lehívás fedezetének következményeivel is. Szerintem csak a saját premizálásuk lebegett a szemük előtt és semmilyen tulajdonosi gondolat nem merült fel ezzel kapcsolatban, ahogy a tények (0 db srv beszerzés, színes papírok 'nyomdázásának' terve) is bizonyítják.
Az opciókat jelen formában én nem támogattam, de az EBRD, DBR, Győr menedzsment által távvezérelt képviselői simán megszavazták... (Ma már ezek fele sem tualdonos.)

Szóval átgondolatlan volt az opci a megszavaztatásakor.
A mostani közgyűlésen legalább érvényesült egy kevés tulajdonosi érdek.
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 21:46
Előzmény: #696  Törölt felhasználó
én már akkor is tulajdonos voltam...
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 21:46
Előzmény: #695  tigus7313
ki volt átgondolatlan? mikor?
tigus7313 2008. 04. 29. 21:43
Előzmény: #694  watson
átgondolatlan?
mármint az akkori tulajok részéről? (én még nem voltam az)
Akkor (2006 elején) komoly veszteségeket elszenvedő, csőd szélén táncoló cég volt. Hogy lehetett azt gondolni, hogy van realítása az srv-nek az opciók kielégítésére? Még most sincs meg a fedezet.
Az opció megszavazásakor, illetve a mostani kgy-n mindenki átgondolatlan volt (köztük én is, pedig nekem illett volna gondolni rá).
watson
watson 2008. 04. 29. 21:16
Előzmény: #692  Törölt felhasználó
Lehet, hogy kellene egy kis ingatlanfejlesztésbe is fogni...
Miért ne lehetne közműfejleszteni és eladni, vagy ipari parkot gründolni...
Korlátozott mértékben, de azért kell abba energiát fektetni, hogy történjen valami az ingatlanokkal.

A tulajdonos-menedzsment kérdésben osztom IP véleményét. Az opciók fedezete átgondolatlan volt.
tigus7313 2008. 04. 29. 20:59
Előzmény: #692  Törölt felhasználó
Vannak dolgok, amik nem mennek egyszerre...
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 20:40
Előzmény: #691  Törölt felhasználó
s az időtáv:

szerteném, ha két év múlva a rába egy olyan 6-7 mrd-os ebitda-t és 3-4 mrd-os üzemi profitot termelő cég lenne, amiben már nincs benne az a 800-900 forintnyi ingatlan, hanem az valamilyen formában a részvényeseket gazdagítaná - eladás, kiszervezés stb.

feleőlem közben legyen a amenedzsmenté a cég 15%a. de ne úgy, hogy az én mai részvényem addigra 0,85 részvényt ér. légyszíves.....
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 20:37
Előzmény: #690  tigus7313
hogy mennyire volt az engel projekt annak idején örömteli esemény, azon lehet vitatkozni. szerintem elég jól körülhatárolható azok köre, akik jól jártak a szerződéssel, de azok akkor sem a rába részvényesek voltak.

az srv-ről meg még elvitatkozhatunk. a részvényesek mindig azt szeretnék, ha a cég néha visszaosztana, a menedzsment meg minél több eszközt szeretne az ellenőrzése alatt tartani. ez az amit már korábban menedzsment-tulajdonos konfliktusnak neveztünk. az, hogy a tőkeemelés nem ment át szerintem egy dolgot mutat, hogy a rábának végre van egy-kettő igazi tulajdonosa, nem csak hiénák (mint például egy-két, magát finanszírozó banknak álcázó gengszter)
tigus7313 2008. 04. 29. 20:31
Előzmény: #689  Törölt felhasználó
IP,
csak az időtávban különbözik a véleményünk.

"ez most egy másik, jobban működő cég"

Igaz, de még nem eléggé (de 1-2 év múlva az lesz), ebben nem értünk egyet.
Én még nem érzem felkészültnek a céget.

Az Engel szerződés az akkori viszonyok között örömteli esemény volt.
Most kevés sikert arat. Ne feljtsd, érvényben van egy szerződés, aminek az esetleges felmondási körülményeit (kötbér, kártérítés, stb.) nem ismerjük.

Így elég féloldalas állást foglalni az ügyben, hogy mit kellene ezzel az ingatlannal jobban csinálni. Egyébként meg nem egy ingatlanhasznosító céggel van dolgunk.

Persze itt is egyetértünk abban, hogy már jó lenne túl lenni az eladásán. Itt még az időtávval sem tudok vitatkozni.

A kereskedési cél meg nem az opcióra vonatkozott, de válasz arra amit többen feszegettek, hogy miért nem vásárol a Rába srv-t, ha hisz magában.
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 20:05
Előzmény: #688  tigus7313
hagyjuk már ezt a hülyeséget tigus!

ha a menedzsment szerint a saját opciós programja kereskedési cél, akkor ne hívja le sohase!

másrészt ha egy cég el tud adósodni és nem használja ki azt, akkor hibát követ el (legalábbis ha hallot corporate finance-ről mint olyanról). szerintem a rába mostani jövedelemtermelő képességéhez mérten (4 mrd tavaly, idén 5 mrd ebitda) nagyon alacsony eladósodottsági szinttel dolgozik - vedd le a cuccból a forgóeszköz hiteleket és kiderül, hogy a hosszú hitelek alig több, mint az ebitda 2-szeres. egy termelő cégnél ez nyugodtan felmehet3-3,5-re. ne azt nézd, hogy régen ez gondot okozott, ez most egy másik, jobban működő cég.

az, hogy az engel projekt 9,5 milliárd forint, az csak annyit mutat, hogy van egy hatalmas vagyonelem a cégnek, amit

a, nem használ ki kellőképp (mennyi volt tavaly ebből a bevétele? mennyi lesz idén)

b. még csak erőfeszítést sem tesz, hogy ezt a lekötött vagyont a szerinted is beruházás igényes termelés szolgálatába állítsa.

ez pazarlás, a részvényesek és a cég pénzének pazarlása.

de mi ennek az oka???
tigus7313 2008. 04. 29. 19:58
Előzmény: #687  Törölt felhasználó
Idézet a 26.oldalról:
Hitvallás, policy:

Az Igazgatóság politikája erős tőkealap fenntartása a befektetői, hitelezői és piaci bizalom megőrzése, valamint az üzleti tevékenység jövőbeli fejlődésének biztosítása érdekében........ A Rába nem vásárolja meg saját részvényeit kereskedési céllal......... Az Igazgatóság igyekszik fenntartani az egyensúlyt a nagyobb mértékű hitelfelvétel által esetlegesen nyújtott nagyobb hozamok és a szilárd tőkehelyzet által biztosított előnyök és biztonság között. A Csoport célja 8% és 16 % közötti részvényhozam elérése.

Ezzel kapcsolatos fontos megjegyzés az 56. oldalon:

2007-ben a Csoport aláírt Ingatlanok, gépek és berendezések vásárlására irányuló szerződéseket, ezáltal 2007. december 31-én 7.905.531 eFt függő kötelezettséggel rendelkezik.

A fő vonal tehát a beruházási igények kielégítése, a beruházási programok megvalósítása (ez alátámasztja, amit az srv kapcsán probáltam érzékeltetni: inkább beruházás, mint srv).
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 19:18
Előzmény: #686  Törölt felhasználó
éves beszámoló 55.oldal
Törölt felhasználó 2008. 04. 29. 18:58
Előzmény: #685  tigus7313
hol van ez benne?
tigus7313 2008. 04. 29. 17:53
Előzmény: #684  tigus7313
Halkan megjegyezném, fennt van az éves jelentés a Béten:
link

Többek között az is megtudható belőle, hogy az Engel ingatlanok valós értékét a Társaság (és a könyvvizsgáló is) 9,9 mrd-rs teszi.
tigus7313 2008. 04. 29. 12:11
Előzmény: #682  watson
Két jelentősebb rejtett tartalék van, ami nem jelenik meg a mérlegben.
Az egyik az Engel-projekt ingatlana, mely jelenleg 338 M Ft (!!) értéken szerepel. Piaci ára 10 mrd körül van, 20%-os diszkonttal (azonnali eladás esetén) 7,7 mrd nyereséget, adó után 6,2 mrd jelent.

A másik jelentős elem a 17 mrd elhatárolt veszteség (reméljük KGT-nek nem ezért kellett :-)), mint az Exbus is).
Ebből a mérleg kb. 3 mrd adóhatását (0,5 mrd) tartalmazza, azaz a további 14 mrd kb. 2,2 mrd pluszt (adómegtakarítást) jelent.

A két elem összege majdnem 10 mrd ( adó után 8,4 mrd).

A könyv szerinti érték jelenleg 1310 Ft/részvény.
TrendMan 2008. 04. 28. 22:33
Előzmény: #682  watson
Tudom, hogy bénán hangzik, de én csak kisbüfi vagyok, még határidőben nem is voltam.
Számomra annyit mond a hir, hogy elad 1850-en, és 4 nappak később drágábban visszaveszi.
Profik légyszi segitsetek, hogy is van ez ?

Köszönöm !
watson
watson 2008. 04. 28. 16:40
Előzmény: #681  Törölt felhasználó
IP, és az nem játszik, hogy az opciójuk megszerzését követően felhúzgálják az árfolyamot?
Na meg ha hisznek végre a cég növekedésében akkor talán maguk is jó befektetésnek tartják.
Törölt felhasználó 2008. 04. 28. 12:59
Előzmény: #680  watson
watson!

arra azért ne játszunk, hogy az fb és az ig tagok veszik majd meg a rábát és ettől fölmegy az árfolyam. ott van nekik az opció...

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek