Az sem mellékes, hogy a Richter-nek közel 9x annyi részvénye van bevezetve a tőzsdére, mint a Pannynak. Így a Richter 700ezres száma olyan, mintha a Panny bejelentett volna egy 80ezer db-os részvény visszavásárlást.
Nem számoltam utána, de szinte biztos vagyok benne, hogy arányaiban idén 1-4 hóban sokkal többet vett a Panny, mint a Richter mondjuk 5 év alatt összesen.
Egy Richtert hasonlítotok egy Pannergyhez?!?!?! Pfffffff!!!! Ezek 2-3 év alatt nem vesznek annyi darab srv-t mint a Richter 2 hónap alatt! Maradjatok már......
A Richter 5500 körül volt, mikor jött a 700.000db-os srv-ről a hír. Ha pénteken itt is megemelik az srv-t, akkor itt is lesz emelkedés. Bár szerintem nagyobb az esélye, hogy dec. 23.-án jöjjön a bejelentés.
OFF Hátha valakinek új, nekem néhány éve az volt. Mikulás rally eredetileg csak a karácsony-újév időszakot jelölte, hisz USÁ-ban akkor jön a Mikulás. Ma már elterjedt teljes decemberre nézni. "A hagyományos év végi áremelkedések jelenségét először Yale Hirsch figyelte meg 1972-ben. Az eredeti definíció szerint a Mikulás-rally az utolsó 5 decemberi- és az első két januári kereskedési nap. Ez a meghatározás mára felhígult, ugyanis a befektetők egyik kedvenc naptárhatása sokak szerint Karácsony és Újév között mutatkozik meg a leginkábbbb, de vannak, akik szerint egész decemberben megfigyelhető a jelenség. A legtöbb tanulmány is az utóbbi időszakot vizsgálja." Forrás: https://viktorgali.com/2017/11/29/mi-az-mikulas-rally-es-erdemes-e-alapoznod-ra/ ON
Halkan jegyzem meg, hogy a politika mindig belenyúl és vszeg nem véletlenül támogatjuk a győri kézi és a miskolci vizilabdacsapatot, betartjuk a "játékszabályokat".
az átvételi ár az elismert ktg-ekből + az eszközarányos garantált nyereségből tevődik össze, a pannergy esetében nincs sem gáz sem co2 ktg, ez látni kell. Miskolc esetében 2-3%-al nőtt az átvételi ár, ami valószínűleg a közvetlen ktg-ek (vill.en, bér, karbantartási ktg-ek) növekedése indokolt. Győr esetében a 6%-os emelés valószínűleg a fenti tényezőkön túl a jelentős mértékű eszköz aktiválás (kapacitásnövelő beruházás) miatti garantált nyereség növekedés indokolja. Tehát ha a politika nem nyúl bele fentről az ármegállapításba, ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az átvételi ár (jelentősebb beruházás nélküli működés esetén) minden évben az inflációval fog nőni. Függetlenül a gázárak/co2 árak alakulásától.
Tehát ezek szerint - csökkent a gázár (ahogy a lenti linkjeimben is látható), - a CO2 kvóta ezt meghaladó mértékben nőtt (ahogy a lenti linkjeimben is látható) - és nőtt az átvételi ár.
És a Pannergy átvételi ára valamiért nőtt, ami biztosan nem azért van, mert a CO2 kvóta nőtt. Talán azért nőtt, mert a gázár csökkent. Azt lehet tudni, hogy miért nőtt a Pannergy átvételi ára, ami biztosan nem azért nőtt, mert a CO2 kvóta ára az energiahordozók árcsökkenését meghaladó mértékben nőtt, és így az átvételi ár nőtt?
PANNERGY