De hiszen ez annyira evidens. Ki indított el egy olyan háborút ami a III.vh. kirobbantását is akár előidézhette, és azóta is folyamatosan embereket gyilkoltat? Na, ki?
Figyelem, a válasz következik, aki még gondolkozni akar, az takarja le ezt a részt:
1939. szeptember 1-én Németország lerohanta Lengyelországot, majd koncentrációs táborokat létesített. A spanyoloknál 1975-ben ért véget a Franco korszak, több százezres áldozata volt a terrornak, szanaszét tömegsírokkal. Ezek az országok mára EU-s tagok lettek, de nyilván az oroszokkal kell mindig foglalkozni. Fun fact Franco százezer katonát, tüzérséget akart küldeni Magyarországra, hogy segítse az 56-os forradalmat. A beavatkozást az Egyesült Államok megakadályozta. Az oroszok időközben többször, nyilvánosan, a magyar Parlamentben is bocsánatot kértek az 56-os eseményekért. Na akkor most kit utáljunk?
A tag egy eltartott kisujjú, öntelt ruszofób, mindenesetre a legutóbbi káromkodáshalmaza megmutatja a hatalmas szellemi nagyságot. Na de Elek, hogy áll a front, mert ugye már évek óta menekülnek az oroszok... Urambocsá, semmi rosszat nem akarok az ukránoknak, nem tehetnek róla, csak várom a topikos hazugsághalmaz legújabb fejezetét...
Trollt etetek. A hétfejű sárkány, a fából vaskarika és az éter fogalma is létezik, de nem írja le a válóságot. Térj vissza Ernest Renanhoz, akinek a nemzetfogalmával dobálózol! Az orosz ukrán-fronton hol látod az egészséges szellemű és melegszívű emberek csoportját? Szerintem világosan érted, hogy az iderángatott definíciódat kellene alkalmaznod. Alkalmazd! Az nem alkalmazás, hogy ehelyett a távoli ködbe vesző békekötésről hablatyolsz.
Samuel P. Huntington már 2007-ben leírta, hogy a nyugat-orientált ukrajnai/lembergi, korábban az OMM-hoz, Lengyelországhoz, a Litván Fejedelemséghez tartozó, katolikus/református rész és a keleti, Dombasszt magában foglaló, Oroszország keleti részéből betelepített, keleti szláv vallású része Ukrajnának előbb-utóbb civilizációs konfliktust eredményez. Ez egy összetákolt kreálmány, amelyben benne van a konfrontáció lehetősége, amelyet majd a békekötésnél is figyelembe kell venni, mert anélkül tartós, fenntartható béke nem lesz.
Márpedig a nemzetállam fogalma létezik. A francia alkotmány nem is nemzetállamként, hanem "államnemzetként" határozza meg Franciaországot - amely azt jelenti, hogy csak az államhatárokon belül élő francia állampolgárok alkotják a nemzetet/államnemzetet, az etnikai kisebbségeket el sem ismeri. Karl Popper 1945-ben megjelent egyik legismertebb művében, a Nyílt társadalom és ellenségei (The Open Society and its Enemies)
című könyvében a nacionalizmus (nemzeti értékek) antitéziseként
dolgozta ki a nyílt társadalom elméletét: a sokféleséget védelmezte az
általa primitívnek és törzsi eredetűnek, politikailag pedig reakciósnak
minősített nemzeti, etnikai, illetve vallási azonosságtudattal szemben. Azt tudom, hogy - különösen az amerikai politikai irányzatok - az USA-ból kiindulva vitatják a nemzetállamok létezését, de azok sokkal előbb léteztek, mint az USA föderatív szövetségi állama.
Trollt etetek. Nem az én hevenyészett nemzetállam-definíciómat akarom rádkényszeríteni, hanem csak annyit szeretnék reménytelenül elérni, hogy alkalmazd bármelyik kibaszott definíciódat, amivel itt dobálózól. Ha Nyugat-Európában nemzetállamok lennének, akkor nem lenne migránskérdés. Bejön a nyomorult arab migráns és Franciaországban franciaként él a francia nemzetállamban vagy Németországba érkezik az afgán és szír migráns és attól kezdve németként élnek ott a német nemzet részeként. Most is idebasztál egy olyan definíciót a nemzetre, ami kurvára nem írja le az orosz-ukrán háborút. Ernest Renan definíciója szerint egészséges szellemű és melegszívű emberek harcolnak a szláv testvérnépükkel. Egy taliga pináért sem beszélnék rondán, de a trollkodás Csimborasszója, amit művelsz.
Nem gondolnám, hogy a te, megfelelő alap nélkül, hevenyészetten megfogalmazott nemzetfogalmad lenne irányadó! :-D Szeritem nem ártana egy kicsit tájékozódni, mielőtt olyanba kezdesz, hogy meghatározd a nemzet, illetve a nemzetállam fogalmát a Wikipédiából! :-D . Ernest Renan: Mi a nemzet: . "A nemzet tehát egyetlen roppant szolidaritás, melynek lényeges alkotóelemét jelentik azok az áldozatok, amelyeket őseink hoztak és azok, amelyeket mi készek vagyunk a jövőben meghozni. Feltételezi a múltat, de a jelen a foglalata, ama kézzelfogható tény következtében, hogy valamennyien világosan kifejezzük szándékunkat: folytatni kívánjuk a közös életet. Az ember nem rabszolgája fajának, nyelvének, vallásának, a folyók kanyargásának, a hegyláncok vonulatának. Egészséges szellemű és melegszívű emberek hatalmas csoportja megalkotott egy erkölcsi tudatot - ezt nevezzük nemzetnek." . 'A nemzet "az emberek olyan csoportja, amely tudatosan alkot közösséget,
közös kultúrával és közös múlttal rendelkezik, pontosan kijelölt
területhez köthető, közös jövőképpel rendelkezik, illetve jogot formál
az önrendelkezésre" Montserrat Guibernau meghatározása szerint
fontos továbbá az a "társadalmi-történelmi összefüggés-egész, amelybe
egy kultúra beágyazódik, és amely meghatározza egy kultúra fejlődését,
átadását és befogadását", illetve, hogy az "az érzelmi beruházás,
amellyel az egyének a földjüket, nyelvüket, szimbólumaikat és
hiedelmeiket illetik, az önmeghatározás igényét teremti és erősíti meg"
(Montserrat Guibernau, 1996 The Identy of Nations). . Nation-State: https://oxfordre.com/communication/display/10.1093/acrefore/9780190228613.001.0001/acrefore-9780190228613-e-878?d=%2F10.1093%2Facrefore%2F9780190228613.001.0001%2Facrefore-9780190228613-e-878&p=emailA0aFMz0.CeFHY
Ez nincs is megkérdőjelezve, az oroszok az agresszor. De nem lehet ebben a síkban rendbe tenni a dolgot, mert az elmúlt kb. húsz évben a globális dél végignézte, hogy az usa gyakorlatilag azt csinál, amit akar és nincs következmény. Elismeri az usa a hágai nemzetközi bíróságot? Dehogy, mehetnének raportra Putyinnal és Bibivel, sose lesz ilyen. Egyébként ha megnézed az izraeli kormányt, nem akárkik segítségével nyert Netanjahu, az konkrétan olyannyira szélsőjobb cionista párt, akihez képest még az Azov is kismiska. Na azok tuti nem sajnálják a palesztinokat (mondjuk a keresztényeket se), Bibi keze meg meg van kötve, ha azok lelépnek bukik a kormány (ő meg megy a sittre...).
Szerintem óriási jelentősége van annak egy konfliktusban, hogy ki lőtt először, ki hatolt be a másik területére, ő lesz az agresszor, a védekező fél erkölcsi fölénye, igazsága egyértelmű, legalábbis kezdetben. Persze aztán ez változhat. Pl. a gázai konfliktusban tavaly októberben egyértelműen a hamasz rúgta fel az addigi (nyilván instabil és messze nem igazságos) status quot, rásdásul rendkívül brutális módon. Viszont a válasz is nyilvánvalóan eltúlzott lett, főleg Bibi hatalmi céljait szolgálja. Aztán a hamasz védekezése is megkérdőjelezhető, kérdés mennyire etikus kórházakba, iskolákba rakni a katonai bázisokat, kisajátítani a humanitárius segélyeket stb. Szóval nagyon bonyolult dolgok ezek, semmi sem egyértelmű. Visszatérve az elejére, én mindig abból indulok ki, ki kezdte a fizikai agressziót, az egy vízválasztó, aztán meg valószínűleg csak bonyolódik a helyzet.
Ja, van ez az egy ügy, a Hunter, amit ha felvonultattok, az minden más esetet messze felülmúl. Én meg azt olvastam a FB-ról, hogy gyüjtött adatokat, egy nagy adatbázist adtak át Trump oldalán működő cégnek. Neked az se botrány, amikrúől írtam, hogy orosz troll farmok, meg mit művelt Trump a 20-as választással kapcsolatban. Neked az semmi, na de a Hunter ügy, az világraszóló botrány, nevetséges vagy!
Nem egészen értem, mit akarsz ezzel bizonygatni. A választónak előzetesen regisztrálva kell lennie, úgy mint nálunk, tehát nem szavazhat olyan aki nem jogosult rá. Itt most csak azon megy e rugózás, hogy 14 államban, ahol megengedett személyi igazolvány vagy más hiteles dokumentum nélkül szavazni, őket hogy kezelik.
Sajnálom, nem az én hibám, ez elég egyszerű történet. Legalább öt másodperc alatt te is túl lennél mindenen, ha hajlandó lennél rákeresni. A link meg: https://www.usa.gov/voter-id Ez megint ugyanaz, ha érdekel, megtalálod a problémákat, ha Putyint látod minden bitben, akkor nem.
OROSZ-UKRÁN háború