Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Istvan78 ma, 22:11
Előzmény: #77392  SBob
Te azt sértésnek mondod, ha én azt véltem, hogy ezt a hihetetlenül nagy számot, 700 milliárd dollár tartalékot, biztosan .RU oldalból vetted. Röhejes vagy. És ostoba, ha ezt nem látod be. És persze, ez alapján úgy gondoltad durva sértést engedhetsz meg magadnak. 
Istvan78 ma, 22:06
Előzmény: #77390  SBob
Azt kértem, hogy adj inket arra, hogy 700 milliárd dollár tartaléka van az oroszoknak, erre nem adtál semmit, hanem egy nulla értékű MI valamit adtál, aminek tehát semmi köze nem volt a kérésemhez.
Argordon ma, 20:43
Előzmény: #77397  keeper
Annyi hazugsagot osszehordtal ebben, nem is tudom mindet vegigvenni. Honnan szeded ezeket a suletlensegeket, 
hol lesz az iden 3% gdp novekedes az oroszoknal? Jo ha 0.9-re behazudjak majd.
Hol epul mar a Sziberia ereje 2? Meg meg sem egyeztek rola, nemhogy epitenek.
keeper ma, 19:55
Előzmény: #77381  Istvan78

Állítólag volt valami ukrán ellentámadás arrafelé, visszafoglalták a b@dit a város szélen, utána Z lerohant és szelfizett egyet vele, mielőtt jött volna a légicsapás. GYŐZELEM! De az is lehet, hogy az egész csak AI generated, náluk már semmit sem lehet tudni a Pokrovszk fake fail után.
Én mi a  helyzet Myrnohrad-dal? Ja bocs, csak 2 nap múlva fogják megadni magukat, kicsit előreszaladtam. :)
keeper ma, 19:49
Előzmény: #77360  Istvan78
Bocs, de én nem mondom évek óta, mert csak most jöttem...régen(2022-23) az oroszokat úgy elkenték az ukránok egy ellentámadással, hogy majdnem az egész DB-ból kiszorultak, illetve Hersont is elvesztették, ez így igaz, de ma már más a helyzet, szerintem neked is illene ezt elismeri, de bánom is én, 6hónap-1 év múlva úgyis egyértelmű lesz a helyzet.
 "Ja, látszik ez az átgyaloglás a 3 év alatti 1-2% területfoglalásból... "
Mint írtam, a jelen helyzetről beszélek, nem a 3 évvel ezelőttiről, ahogy régen a finnek ellen is elt@knyolt a vörös hadsereg(iszonyat veszteségeket szenvedtek), de a végén azért belejöttek, most is ez van.
"Már nem a hagyományos tüzérségen múlik elsősorban a haladás, hanem a drónoktól. Az ukrán gyengeségekkel foglalkozol csak, de az orosz oldal gyengeségeivel nem, ez nem látszik objektív elemzésnek."
Szerintem világosan leírtam a problémát(vagy helyzetet) a korábbi kommentben  a drónokkal kapcsolatban, ha nem tudod feldolgozni az nem az én problémám.
Várom továbbá az orosz hadsereg (jelenlegi) gyengeségeiről szóló értekezésedet, mert arról még mindig nincs semmi, pedig tényleg leírhatnád mire gondolsz, hogy nagy semmin kívül másról is lehessen vitázni.
keeper ma, 19:35
Előzmény: #77378  Istvan78

Tehát katonailag nulla érvet tudtál felsorakoztatni.
Azért az vedd figyelembe, hogy a II.VH idején totális háború volt, teljes hadigazdasággal, teljesen más katonai és politikai körülmények között,  jelenleg az oroszok csak a gazdasági erejük ~7%-át fordítják a háborúra és 3% GDP növekedést produkálnak még így is.
Emellett Ukrajna már régen csődben van, a lakosok fele külföldön ~1.3 millió hallott(Ukrajna által is megerősítve) jelentős mennyiségű sebesült, energiaszektor infrastruktúra lenullázva, a gazdaság és az ipar romokban, de igen tuti frankón nyerésre állnak.
Nem mellesleg 2014 és 2022 között a donbasszi régiót egy erődrendszerré alakították át, úgyh kissé lassan ment az oroszoknak az előrehaladás (még a szovjet időkből is voltak a városok alatt erődrendszerek szóval összetett volt a probléma), ráadásul a NATO és az európai országok pénzzel fegyverrel, hírszerzési információkkal látják el Ukrajnát, tehát az oroszok nem csak Ukrajnával háborúznak, hanem közvetetten az egész Nyugattal. Az, hogy az oroszok még nem lőttek le egy AWACS gépet sem, csak az ő türelmükön múlt, ami rohamosan fogy.
Hidd el az a kihasított 10% 1 éven belül igencsak meg fog növekedni.
Az oligarcháknak meg lett üzenve, már 2014-ben, hogy ne fektessenek be Nyugaton, mert nem biztonságos , nem fogadták meg a tanácsot, meg is szívták, ez van. Az, hogy az oligarcháknak nem tetszik, hogy a bevételük x%-kal csökken, nem tudom, hogy milyen hatással van a háború menetére, de konvergálhat a nullához.
A katonák zsoldja nyilván gond, de legalább kifizetik, nem úgy, mint ukrán testvéreik, akik még az elesett katonák után is felveszik a zsoldot, mert nem viszik fel őket az elhunytak listájára vagy épp MIA státuszba kerülnek, így a rokonoknak nem kell kifizetni a járadékot. De emiatt sem kell aggódnod, ha az oroszok nem tudnának fizetni, akkor majd Kína kifizeti helyettük azt a kis aprópénzt, sőt küld még pár millió katonát is grátisz.
Az olaj és gáz exporton sem nem kell aggódni, épül már a szibéria ereje 2, illetve Pakisztánba és Indiába is vezeték lesz, úgyh meg lesz oldva. Ha mégis nagy baj lenne vele, te leszel az első, aki megtudja a tankolásnál és a boltokban.
smallinv ma, 18:26
Előzmény: #77392  SBob
Várjál, jön hamarosan a fórum jogásza és ír rá egy Btk.-t.
Robben ma, 18:25
Előzmény: #77348  Istvan78
semmennyit sem utaltam az oroszoknak ÉS nem is fogok, tudod miért?
mert nem vagyok szláv és semmi közöm két szláv nép háborújához! semleges vagyok és az is maradok!
ti viszont itt sajnáltatjátok az ukr felet és vádoljátok az oroszokat pedig elfelejtitek, hogy orosz fél nem akart háborút, hanem 21 őszén legalább hatszor kért tárgyalást Biden papiéktól hogy vegyék figyelembe a biztonsági igényeit és NE lépjék át az általa meghatározott vörös vonalat, mert nem fog mindent eltűrni.
de szándékosan nem tárgyaltak vele mert várták, hogy legyen csak háború azaz támadjon!
megtette - majd jött 22 nyarán az isztambuli rtárgyalás ahol békésen lezárhatták volna sokkal kevesebb ember és területi veszteséggel a az ügyet az ukránok, de hazaáruló vezetőjük, Z elnök  -engedve a brit nyomásnak - elutasította az orosz békejobbot!
ezek a szikár tények! O Viktor is, mi is előre megmondtuk, ukr fél ezt a háborút NEM nyerheti meg, de nem hittétek el és támogatjátok őket..
és msot oda jutott ukr fél, hogy az összeomlás szélén áll, tehát:
illene küldned gyorsan a pénzutalásaidat a kedves ukr puszihaverjaidnak, mert nagy bajban vannak!, ennyi
és szégyellhetitek magatokat, hogy mégsem utaltok nekik semmit! szégyen a köbön!
smallinv ma, 18:24
Előzmény: #77389  Istvan78

Jelentgetni is ostoba szokás...
:))
Robben ma, 18:15
Előzmény: #77346  Istvan78
"Az oroszok ideológiája az, hogy szembenállnak a Nyugattal, a "nyugati fertővel", így az EU-val is szembenállnak, hibrid háborút folytatnak ellenük, bomlasztják az EU-t, ahol tudják"    -- már megintlátszik, hogy nem tudod összefüggésükben elemezni a történéseket, tehát: az orosz fél ma már valóban bekeményített az EU-val szemben, DE ez csak 2014 óta van így! Hát xx-szer leírtuk, hogy nem az orosz fél kerítette be magát Nato-támaszpontokkal lopakodva az elmúlt évtizedekben, hanem kedves nyugati barátaid tették ezt a Nato mögé bújva! orosz fél megunta hogy hülyére vették, és szívatták ukr puszipajtásaid az orosz kisebbséget (a mygarral is ezt teszik a mai napig is), és kénytelen volt odacsapni három éve! azóta valóban egy adok-kapok megy, de ezt az egészet nem ororsz fél kezdte hanem az imádott nyugatod, amikor 2014-től kezdve lopkadodva felfegyverezte a bábkormánya révén Ukrajnát!
"A "brüsszeli bürokratáknak" nincs hatalmuk, hiába akar Leye akármit, ha a tagállamok miniszterelnökei, főleg a nagy államoké mást akarnak."
megint kiderült, hogy mennyire naív és manipulált a gondolkodásod, és mennyire nem érted épp a lényeget: hiszen pont csak a bürokratáknak van hatalmuk, úgy, hogy a 27 tagállamelnök és kormányfői közül legalább 20-22 tehát a döntő többség, régen le van kötelezve és a háttérből zsarolva van, és vagy kilóra meg van véve azon lobbicsoport bábjaként, amely Biden papit is mozgatta! konkrét példa erre, amint Biden papi Scholz jelenlétében egy sajtótájon beígéret hogy "véget fogunk vetni az északi áramlat 2-nek", amire Scholcz pusziaverod annyit sem mondott hogy "hoppá" - pedig német nemzeti érdek volt, hogy az a gázvezeték működjön és elodázza a német ipar  hanyatlását - azért meg se mukkant Scholz, mert ő is egy épp olyan ócska kis német hazaáruló (és az utódja Balck Rockból jött Merz is az), aki nem a német nemzeti érdeket, hanem az amerikai háttérhatalom és fegyverlobbi érdekeit képviselve vezette Németországot, picinyem!
SBob ma, 17:49
a sértegetést pedig ebben az esetben is te kezdted. Persze lehet, hogy ezt te nem érzékeled, de tény, hogy egy veled ellentétes véleményre - ami ráadásul nem is vélemény volt, hanem egy chstGPT-től idézett állítás, amit betettem az általad írottak cáfolataként - azt írtad, hogy valami .RU oldalon olvastam. Ez a másik lenézése. Nem bánnám, ha tudnék oroszul, de sajnos nem. Ez olyan mintha én egy írásodat azzal intézném el, hogy azt biztosan egy DK-s fórumon hallottad. Érted, hogy miről írok? 
SBob ma, 17:34
Előzmény: #77390  SBob
neked biztosan elég annyi magyarázatként, hogy a chatGPT is csupán "orosz propaganda". Éppen ezen dolgok miatt gondolom rólad azt, amit írta. Elnézést, ha megbántottam volna az érzékeny lelkedet. De nem gondolom, hogy érzékeny lenne a lelked, mivel mást, neked nem tetsző véleménye miatt rendre becsmérelsz.
SBob ma, 17:31
véleményem szerint nem az én érvem fogyott el, hanem a tied lett cáfolva. A chatGPT pedig biztosan annyira ostoba, hogy csupán orosz adatokból dolgozik :) .
Istvan78 ma, 17:23
Előzmény: #77386  SBob
Remélem, tiltanak. Tudom, ha nagy a frusztráció, ha elfogynak az érvek, mindig jön a személyeskedés. Én nem mondom rád, hogy ostoba vagy, de azt igen, oroszbarát vagy és nagyban félretájékozott, egyoldalú.
SBob ma, 17:22
Előzmény: #77387  Istvan78
értem István...
Istvan78 ma, 17:19
Előzmény: #77384  SBob
Az orosz tartalékokról az oroszok írhatnak legtöbbet, mégpedig hazugságot leginkább. A ChatGPT pedig beemeli az "elemzésébe" az oroszok dezinformációit.
SBob ma, 17:09
Előzmény: #77382  Istvan78
azért, mert te magad ostoba ember vagy, nem mindenki más is az.
Argordon ma, 17:09
Előzmény: #77376  Placi82
Na ebbol a hszedbol is az jon le, hogy mentalisan nalad vmi nagyon nincs rendben. Folyton dicsoited magad, mintha ezzel akarnad kompenzalni azt amit valojaban tudat alatt te is tudsz. Fingod nincs a dolgok valosagos allasarol. Nezz ra a 10eves RUB/USD chartra.
https://www.xe.com/currencycharts/?from=RUB&to=USD&view=10Y
Valojaban a rubel most elegge felulertekelt az elozo evekhez kepest, ez is azt okozza hogy az otthon elkoltheto, exportbol szarmazo rubelbevetelek marhara lecsokkentek, a haborus koltsegek pedig egyre nonek. Ures a kassza. Nem veletlen hogy a ruszki adminisztraciobol volt aki mar pedzegette hogy min. 20-30%-os rubelleertekelesre lenne szukseg. Mindennel probalkoznak hogy valahogy viz felett maradjanak meg egy ideig. Sok sikert a zsenialis otletedhez, tegyed minden penzed rubelbe! :)
SBob ma, 17:08
Előzmény: #77382  Istvan78
ezt a chatGPT írta. Én csak idéztem. Te is be tudod írni, ha akarod. ( "orosz államadósság" és jött a válasz )
SBob ma, 17:06
"Fő Adatok:
  • Államadósság (GDP arányában): Körülbelül 19-20% (2023-2024 becslés).
  • Külső Államadósság: ~290-293 milliárd dollár (2024 közepén). 
Trendek:
  • Csökkenő Külső Adósság: A külső adósság 18 éves mélypontra esett, a magánszektor és a kormány is csökkentette dollár- és eurókitettségét.
  • Növekvő Belső Adósság: A költségvetési hiány és a kiadások (pl. a háború) miatt a belső adósság (rubelben denominált) növekszik.
  • Olajbevételek Főszerepe: A magas energiárak jelentősen hozzájárultak a külső adósság csökkentéséhez. 
Összességében Oroszország elmozdul a nyugati devizáktól, és bár a belső adósság nő, a gazdaság stabilitását a GDP-hez viszonyított alacsony teljes adósság és a csökkenő devizakitettség jelzi. "
Istvan78 ma, 17:06
Előzmény: #77380  SBob
Hiteles linkkel meg tudod támasztani ezt vagy higgyük el neked, amit valami .RU szájton olvastál?
Istvan78 ma, 17:04
Előzmény: #77377  keeper
Kupjanszknál mi a helyzet a "független" forrásaid szerint?
SBob ma, 16:59
ezzel szemben a valóság a következő:"Az orosz nemzetközi tartalékok 2025-ben történelmi csúcsra, 713,3 milliárd dollárra nőttek 2025 október elejére, köszönhetően a monetáris arany, deviza és más likvid eszközök növekedésének, ami részben a dedollarizációs stratégiának és a szankciós nyomásra adott válasznak is betudható, erősítve ezzel pénzügyi függetlenségüket. Az Oroszországi Nemzetközi Tartalékok (2025-ben és az azt megelőző időszakban):
  • Csúcson: Oroszország nemzetközi tartalékai elérték a 713,3 milliárd dolláros szintet 2025. október 1-jén, ami új rekordot jelent.
  • Összetétel: Ezek a tartalékok magukban foglalják a monetáris aranyat, a Külföldi Valuta Alap (IMF) tartalékpozícióját, különleges hiteljogokat és devizában lévő készpénzt.
  • Arany: Az aranytartalék mennyisége is emelkedett, a jegybank 2020 óta lassabb ütemben, de folyamatosan növelte a készleteit, elérve 2,34 ezer tonnát. "
Istvan78 ma, 16:42
Előzmény: #77369  keeper
"A többire nem reagálnék, mert látszik, hogy teljesen vakon vagy,"
Ha te mondod, biztosan így is van...vagy nem.
Istvan78 ma, 16:41
Az orosz oldal gyengeségeiről esett már itt szó:
- Egyre fogy a tartalék pénz, egyre többe kerül a szerződéses katonák zsoldja és a családoknak kifizetett kártérítés, vannak becslések, hogy tán 1-1.5 évig bírja még fionanszírozni a háborút Putyin
- Egyre kevesebb az olaj-gáz export bevétel
- Már az oligarchák is háborognak, túl sokáig tart a háború, túl nagy a költsége
- Gyengeség jele önmagában, hogy nagyon lassan haladnak. A 2. VH négy évig tartott az oroszok részéről. Ukrajnából ki tudtak hasítani tán 10%-ot ennyi idő alatt.
keeper ma, 13:24
Előzmény: #77372  Argordon

Már megint a propaganda...
Tudtommal Pokrovszk elestét csak egyszer jelentették be, amikor el is foglalták. Az, hogy az ukránok az AI-val milyen nevetséges videókat mókolnak, az nem érdekel, én általában a (független, ha még létezik ilyen) katonai review-kat szoktam nézni és eldöntöm mikor van kb. elfoglalva, de amikor már a Deep State is azt állítja, hogy Pokrovsz elfoglalva, Myrnohrad meg körülvéve, akkor szerintem nem kéne ennek ellene menni, mert magadból csinálsz hülyét.
A Putyin féle benfentességet és korrupció  látom darabokra szedted, remélem az amerikában zajlóról is fogunk tőled egy hasonló részletes elemzést látni, mert ott is ugyanez a helyzet, csak megsúgom. Szűkülő pénzforrás? Nem Oroszországnak van 38000 - vagy már 39000 - milliárd dollár adóssága...
Össze nem rogy és széthullik, ja ahogy az iráni társadalom a légicsapások után....
Placi82 ma, 13:22
Előzmény: #77375  bigyula
Ha megcsináljak, amit lentebb kifejtettem, az EU kirlingházak ellopjak egy nemzet devizatartalekékat, amit terveznek. Akkor a rubel is  jó döntés lenne, csak nem tudok venni, mert szankciónált,  a SWIF rendszerben, ergo én Mo-n nem tudok venni. De ha tudnék akkor igen azt vennék. Mert a világ legnagyobb nyersanyag, energiaoirdozo készlete, és tulajdona a Rubel fedezetének.
Messze nagyon alul értékelt most a szankciók és  konfliktus miatt...!!!! 
Makro közgazdaságtanbol akarsz megfogni?? , ahhoz akkor kösd fel a gatyád. :)) 
bigyula ma, 13:15
Előzmény: #77371  Placi82
"Ha megcsináljak, akkor az összes euromat, pedig van egy összeg, úgye a diverzifikacio miatt, azonnal eladom!!!!!"
.
Gondolom orosz rubelt fogsz venni helyette. ;)
Placi82 ma, 13:11
Előzmény: #77372  Argordon
Te most az Ukrán elitet írtad le?
Mert Oroszországban ha nem lennének hatékonyak és korrupció mentesek, a különleges hadművelet óta...., akkor nem érnének el ők, én innováció, gazdasági fejlődést és a GDP aranyos allamadossag ük nem. 30%korul lenne..... Ergo nem emelkedett marginalisan.. Ezt a nemzetközi nagy kozgazdsszoknis elismwrik, mielőtt elkezdenel okoskodni, és bevagoknpar cikket neked reflektalas ként. Ergo ott 1 dollár 100%ban a hasznosul, a háború, és az Orosz szempontból nézett nemzeti érdek  oltárán. 
Na ugyan ez Ukrajna rá messze nem igaz USA küldött 400 Mrd öt. Az EU talán 150med ot, rengeteg grátisz, ajándék fegyvert Csehektol Daniaig. 
Es mégis  egy spnyolGDP vel r3nd3ljezo ország ezt a gazda go csodát és ellenállást megcsináltak. Ez azt jelenti egy hozzaérto nem, elfogult közgazdász ak hogy Oroszországban minden egyes dollár 110%osan van felhasználva. 
Ukrajnában meg minden el van az elit által, khmmm, arany WC az csak a jeghegy csucsa. Ott magasabban is vannak a szálak. 
Jut eszembe a demokkracia fellegvaraban másfél éve kérdezem mikor lesz választás,??????????????????????????????????????? 
hagy halljuk már az szegény Ukrán  a nép akaratát, mert ha nincs választás, akkor azt rezsimnek  hívják. 
keeper ma, 13:08
Előzmény: #77371  Placi82

"Jó lenne ha már Brüsszel tényleg az EU érdekét képviselnek."
Na arra aztán várhatsz, mert nem azért fizetik őket...
Argordon ma, 13:01
Az elnyomo, velejeig korrupt Putler rendszer legfobb gyengesege hogy keptelen a korrekciora. Ha valamirol kiderul hogy rosszul mukodik vagy rossz dontes volt, azt nem korrigaljak, hanem meghosszabbitjak Bicskeig. A hierarchikus lancban csak a jo hirek mennek folfele, akkor is ha azok hazugsagok (fokent azok, lasd Pokrovszk eleste otvenedszerre). Bologato, sajat pecsenyejuket sutogeto korrupt emberek vannak minden szinten az apparatusban, akik egeszen a sajat inkompetenciaszintjuknek megfelelo magassagig emelkedtek a rangletran a kapcsolataiknak es a kolcsonos szivessegek rendszerenek koszonhetoen. Putler a nepotizmust is behozta a rendszerbe, a sajat rokonait nevezi ki tomegesen fontos poziciokba. Senki sem bizik senkiben, az egyes erdekcsoportok kozott egyre intenzivebb haboru folyik a szukulo penzforrasokert. Ezert lesz az hogy ez a rendszer mindaddig onnon nagysagat es legyozhetetlenseget fogja harsogni, amig vegul hirtelen ossze nem rogy es szethullik.
Placi82 ma, 12:58
Előzmény: #77367  SBob
Ha megcsináljak, akkor az összes euromat, pedig van egy összeg, úgye a diverzifikacio miatt, azonnal eladom!!!!! . És a tőlem nagyobb fiúk a Keleti országok jegybankjai is eldobjak az Eurót   mint tartalék deviza. Jó lenne ha már Brüsszel tényleg az EU érdekét képviselnek. Ezt el kell ismerni, nagyon jól látja Viktor. 
Döbbenet mennyi pénzügyi analfabéta, és szervilis végrehajtó ül Brüsszelben. Hát egy alap kozgaz diplomajuk vagy jogi diplomajuk sincs. Kik ezek, és hogy kerültek oda.? 
Meg anno a Nácik aranyat, dollarjat, és frankjat is visszadtak Németországnaka háború után baszki... 
Jogi és gazdasagi es makro, és geopolitikai tealitasuk 3s is2retuk konvergal a nullahoz. 
Csak ámulolok es bámulok....Már a Belga nagy  bankarok is be vannak szarva, csak itt a forumtársak egy része van vakon és de viszont nagyon magabiztosan.... Tipikus. 
Placi82 ma, 12:50
Teljesen vakon. Vagy muszáj neki nyomni az alternatív  narrativat... 
Van ez így. Ha muszáj, akkor muszáj. :) 
keeper ma, 12:15
Előzmény: #77360  Istvan78

Mondd az orosz oldal gyengeségeit, érdeklődéssel várom, mert azon kívül, hogy habzó szájjal nyomod a propagandát még sem sok értelmeset olvastam tőled.
A többire nem reagálnék, mert látszik, hogy teljesen vakon vagy,
SBob ma, 11:48
Előzmény: #77367  SBob
de az elkobzással a legnagyobb problémám az erkölcsi kérdés mellett annak hatása. Vélhetően többet fog ártani az EU-nak ( leginkább a belgáknak ), mint amennyi segítséget nyújt az ukránoknak. Ennél már egy óriási újabb hitel felvétele is sokkal jobb lenne, amit majd amit persze mi és a gyerekeink fizetnének meg, mint amilyen a helyreállítási hitel is volt. Ha ezt meglépik a belgák, akkor nem fog elmaradni az oroszok válaszlépése és csak bizakodhatunk, hogy van elég vagyon Oroszországban és nem kell kiegészíteni a magyar cégek vagyonával. De nem ekkora összeg ( bár 200 milliárd már nem teljesen jelentéktelen ) elkobzása a fő probléma, hanem az, hogy egy olyan bankba ki teszi a pénzét a jövőben, aki azt nem biztos, hogy visszaadja? Arról pedig ne is beszéljünk, hogy kedvezőtlen esetben ezt az összeget hozammal együtt kell majd visszafizetni pl. egy amerikai bírósági ítélet szerint (Belgium mivel védené az álláspontját, hiszen még kár sem érte, háborúban sem áll, ami esetleg alapot szolgáltathatott volna egy önkéntes lépésre). Viszont a régió hitelessége helyrehozhatatlan kárt szenvedne ezzel. Igazából ez már meg is történt, mert ezt a kérdést már felvetni is hatalmas hiba volt szerintem. Mármint akkor, ha nemzetközi pénzügyi központ akarunk a jövőben is lenni.
SBob ma, 11:21
Előzmény: #77365  Istvan78
de ami a lényeget illeti és amire ez a jelenlegi felhatalmazás szól, az a lopásra való jogosítvány megadása. És most nem a magyar, vagy a saját véleményemet írom ( egyébként én is ezt gondolom erről ), hanem a belga miniszterelnököt idéztem, aki használta a "lopás" szót. Ez biztosan nem jó irány, mert bűnt egy másik bűnnel nem lehet magyarázni. Ha háborúban állnánk az oroszokkal, még akkor sem lenne jogos az egyoldalú elkobzás. Persze más az erő, más a jog és megint más az erkölcs. (lásd még a venezuelai tanker  és szállítmányának elkobzását )
SBob ma, 11:11
Előzmény: #77365  Istvan78
a magyar, amit joggal, vagy anélkül kritizálhatunk és az EB kritizálta is gyakran, nem korlátlan időre szól. Ráadásul nem egy végrehajtó hatalomra ruházza át a "rendkívüli" jogokat, hanem a megválasztott kormányra, amely egyébként is képes lenne átvinni akaratát, csak sokkal lassabban.
Istvan78 ma, 10:56
Előzmény: #77364  SBob
Orbánnak ismerős ez a dolog, erről a végéről most nem annyira ízlik neki ez egész biztosan.
SBob ma, 10:49
"A nagykövetek egyértelmű többsége most megegyezett a vészhelyzeti jogosítványokban, amelyeket az uniós alapszerződés 122. pontját alapul véve, a gazdasági szolidaritásra hivatkozva vezetnek be. A konkrét javaslatról pénteken szavazhat az Európai Unió Tanácsa. A jogi szöveg szerint a veszélyhelyzeti jogosítványok addig maradnak érvényben, amíg Oroszország nem hagy fel az agresszióval Ukrajnában és nem nyújt kárpótlást az ukrán államnak."
Ha jól értelmezem, illetve, ha pontos az írás, akkor ez egy időkorlát nélküli felhatalmazás egy vészhelyzeti jogosítványra, amivel meg lehet kerülni bármilyen szabályt. Gazdasági vészhelyzet van az EU-ban?
ronaldinyo
ronaldinyo ma, 09:51
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön elmondta, Ukrajna bemutatott az Egyesült Államoknak egy 20 pontos módosított javaslatot a háború lezárására – írja a Reuters. Ebben szerepel egy olyan javaslat, amely a Donbaszt semleges területté nyilvánítaná, az ukrán erők kivonulásával. A Fehér Ház csütörtöki közlése szerint Donald Trump amerikai elnöknek elege van abból, hogy csak a találkozók kedvéért találkoznak az ukrajnai háború lezárása érdekében – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.
SBob ma, 09:49
Előzmény: #77361  Istvan78
az oroszok győzni akarnak. Akár csak az ukránok. A békekötés és annak feltételei, pedig a realitások tisztázása után fog megtörténni.
Istvan78 ma, 09:38
Előzmény: #77359  SBob
Az oroszok nem békét akarnak, hanem kisajtolni a helyzetből, amit csak lehet. Ez nem béketörekvés. Az ő béketörekvésük olyan, mint a szépségveryeny résztvevők világbéke akarása.
Istvan78 ma, 09:34
Előzmény: #77356  keeper
"ogy az ukránokat már csak egy nagyobb külső intervenció tudja megmenteni (legyen az NATO vagy 3. ország)."

Évek óta ezt mondjátok, hogy az oroszok mennyire haladnak előre, miközben az van, hogy minimális a területfoglalásuk.
.
"Éppen ezért provokálják most az oroszokat a terminálok és az árnyékflotta ellen való támadásokkal, hátha elszakad a cérna és lesz hivatkozási alapja a NATO-nak beavatkozni." Konteó, képzelgés. Az ukránok azért támadják ezeket a dolgokat, hogy gyengítsék az ellenséget. A NATO meg soha nem fog harcoló alakulatokat küldeni Ukrajna védelmére, pláne nem fogja megtámadni Oroszországot.
.
" egyszerűen átgyalogolnak rajtuk."
 Ja, látszik ez az átgyaloglás a 3 év alatti 1-2% területfoglalásból... Már nem a hagyományos tüzérségen múlik elsősorban a haladás, hanem a drónoktól. Az ukrán gyengeségekkel foglalkozol csak, de az orosz oldal gyengeségeivel nem, ez nem látszik objektív elemzésnek.
.
Putyin feltételeit soha nem lehetett tisztán látni, szinte hetente mondanak mást. A lényege a feltételeinek, hogy azok elfogadhatatlanok legyenek az ukránok számára és tovább folytathassa a háborút, közben mondhassa, hogy az ukránok nem akarnak bélkét, nem fogadják el a feltételeit.
.
3. VH? Ugyan, ez hülyeség, ez a konfliktus megmartad olyannak, amilyen most, lokális küzdelem két tábor között. Mégegyszer, a NATO nem fog harcoló alakulatokat küldeni, mert védelmi szövetség és Ukrajna nem tag.
SBob ma, 09:29
Előzmény: #77357  Istvan78
nem arról van szó, hogy ki akar és ki nem akar békét. Nyilván mindenki békét akar. A kérdés az, hogy milyen feltételek mentén. Az ukránok ezt a háborút láthatóan elveszítik. Ma már csak az a kérdés, hogy mikor látják be, hogy vége van. Az USA látványosan kifarolt mögüle, Európa pedig láthatóan nem képes fordulatot elérni. Az ukránok láthatóan kezdenek elfáradni, miközben az oroszok még bírják évekig. Lehet, hogy valami csoda folytán lehetne változás, de ennek valószínűsége nagyon csekély. Ebben a helyzetben az ukránoknak sajnos nem sok szavuk lehet, hiszen gyakorlatilag vesztes helyzetben vannak. Persze lehet ezt a végtelenségig tagadni tovább is, de a valóságtagadóknak fel kell készülni arra, hogy egy esetleges békeegyezmény után győzelemként értékeljenek egy nyilvánvaló vereséget. Nyilván ez fog történni, így még sokáig lehet itt ragozni ugyanazt a történést teljesen eltérő értelmezéssel.
SBob ma, 09:17
Előzmény: #77331  FeherTibi
Köszönöm a linket, amiből látom, hogy nem mindenféle alap nélkül írtad a korábbiakat. Azért picit több komolyságot kellene tanúsítani a mai világban a hírforrások kezelésében. Egy facebook poszt is komolyabbnak tűnik, mint egy olyan oldal, ahol a kapcsolat csupán egy gmail cím szerepel. Csak egyetlen kérdésem van. Ha az általad említett kijelentés elhangzott volna, akkor nem lenne vele tele a baloldali sajtó?
Istvan78 ma, 09:13
Előzmény: #77355  tom122
Megint Z. kompromisszumkészségével foglalkozol ahelyett hogy egyszer Putyin kompromisszumkészségével és békét akarásával foglalkoznál. Persze szerintetek Z. nem akar békét, mert nem akar előnytelen szerződést kötni, de Putyinról ne essék szó, arról, hogy mivel a fronton jobban áll, nem akar békét. Ez egy hazug megközelítés tőletek.
keeper ma, 08:54
Előzmény: #77343  Istvan78

Trumpnak a Pentagon szólt, hogy nagy a baj.
Egyébként bárki, aki akár csak amatőr szinten is foglalkozik a témával egyértelműen látja, hogy az ukránokat már csak egy nagyobb külső intervenció tudja megmenteni (legyen az NATO vagy 3. ország).
Éppen ezért provokálják most az oroszokat a terminálok és az árnyékflotta ellen való támadásokkal, hátha elszakad a cérna és lesz hivatkozási alapja a NATO-nak beavatkozni.
Félreértés ne essék, én nem az ukrán hadsereg képességét vagy a katonák elszántságát kritizálom vagy nézem le, hanem azt nézem ami a fronton a kőkemény valóság.
Ha egy seregnek nincs tűzérsége, légi támogatása, páncélos támogatása, nincs utánpótlása, felszerelés- és emberhiánnyal küzd, akkor onnantól kezdve lehet akármilyen jó vezetése, akármilyen elszántak vagy lelkesek a katonái, egyszerűen átgyalogolnak rajtuk.
Az utolsó mentsvár a dróntámogatás volt, de már azt is megoldották az oroszok rádióelektronikai felderítéssel, így amikor elkezdődik a harc, beazonosítják a drónvezetési központokat és megküldik őket FAB-okkal. Onnantól kezdve a csata eldőlt.
Az ahmat (csecsen) erők parancsnokával készítettek interjút pár napja, felrótták neki, hogy  lassú az előrenyomulás. Elmondta, hogy az oroszok már a külső beavatkozásra készülnek (3. ország bekapcsolódása a konfliktusba), így csak moderáltan haladnak előre, hogy egy ilyen támadást vissza tudjanak majd verni, illetve hogy az emberállományt megőrizzék.
Putyin alapfeltételeit már mindenki álmából felkeltve is fel tudja sorolni, mert annyiszor elmondták már mindenhol, hogy a könyökén jön ki az embernek:
Ukrajnával csak akkor tárgyalnak, ha legitim vezetője van -> írjanak ki választást, Krím+Donbassz elismerése nemzetközileg is Oo részeként véglegesen, Ukrajna demilitarizálása, Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, tűzszünet nincs még a béketárgyalások ideje alatt sem.
Ennyi az alap, innentől hajlandóak tárgyalni az oroszok. Ezt egyetlen béketervezet sem bírta teljesíteni -valószínűleg, mert közvetlen konfliktust akarnak a NATO/EU és Oo között - , innentől nem kell csodálkozni, hogy az oroszok ezeket csípőből elutasítják és mennek tovább.
A NATO országok pedig pont ugyanazt a hibát fogják elkövetni, ha most megtámadják Oroszországot, mint amit Hitler 1941.06.22-én a Barbarossa hadművelettel, amikor azt hitte, hogy a Szovjetuniót pár hónap alatt legyőzi, hiszen, hogy megszégyenítette az vörös hadsereget a kis Finnország hobby hadserege. Csakhogy azóta az oroszok már tanultak a hibáikból és alkalmazkodtak, felkészültek a következő összecsapásra.
Amerika egyébként a háborút bármely másodpercben megállíthatná, ha nem küldene több pénzt és fegyvert Ukrajnának, vagy lekapcsolná a starlinket, a műholdas és AWACS felderítést stb. de "valamiért" ez nem áll érdekében, ehelyett magát a "béke elkötelezett hívének" feltüntetve kamu tervezeteket gyárt és kioldalaz a konfliktus politikai vonatkozásából, miközben a háború által generált profitról továbbra sem mond le, sőt Európát tolja bele maga helyett a direkt konfrontációba az oroszokkal.
A hírműsorokból nem igazán jön át, de egy újabb világháború kirobbanása sokkal közelebb van, mint azt a legtöbben hinnék.
tom122 ma, 08:48
Előzmény: #77349  Istvan78
Zelenszkij kompromisszum készsége erősen függ attól, milyen a harctéri helyzet meg mit tanácsol neki a három idióta,Anglia,Francia és Németország bohóca, és persze amikor a nagyfőnök Trump megdorgálja.
Az utolsó ajánlata ha igaz,amit a portfolión olvastam,az lenne,hogy az oroszok az elfoglalt területek egy részéről vonuljanak ki,vagyis adják át az ukránoknak,Dombasz el nem foglalt területeiről kivonulnak az ukránok de nem az oroszoknak adnák át hanem valamilyen gazdasági övezet lenne,amit valaki valahogyan kezel de ezt azért népszavazással meg kell még erősiteni :)))és egyébként meg fagyasszák be a határokat a többi területen ott ahol a frontvonal.
Egyértelmű,hogy ezek a 3 idiótától származnak és a cél,hogy ne jöhessen létre a béke megállapodás,mert kizárt,hogy egy előrenyomuló területeket megszerző hadsereg,olyan egyezségbe menne bele,ahol roszabbúl járna mint előtte volt.
Az oroszok jelenleg valószínűleg úgy gondolkodnak,jó,nem vonultok ki arról a területről amit elakarunk és valószínűleg el is fogunk foglalni,akkor marad a háború,ha pedig azt látják,hogy az ukrán hadsereg elkezd meggyengülni akkor az étvágyuk is megfog nőni és olyan területeket is követelni fognak amit most még nem.
Shortelek ma, 06:48
Előzmény: #77345  GrizzlyG
Valszeg van nála okosabb, úgy fogják a kezét és elvezetik a térképen kis segítséggel.
Shortelek ma, 06:47
Előzmény: #77351  GrizzlyG
A te szempontodból biztosan felszabadult.
tom122 csütörtök, 23:45
Előzmény: #77351  GrizzlyG
Na , ez az a beugrató kérdés , amivel az ukránok kiszokták szűrni az orosz kémeket :))
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 22:11
Mellékesen Szeverszk elesett vagy felszabadult, attól függ, honnan nézzük. 
Istvan78 csütörtök, 21:09
Előzmény: #77345  GrizzlyG
Kérdés, hogy elolvassa-e azokat az információkat, ill. komolyan veszi-e. Nem úgy néz ki.
Istvan78 csütörtök, 21:05
Előzmény: #77337  keeper
Érdekes, hogy még mindig arról beszéltek, hogy Z. nem akar megegyezni, de amikor mégis kompromisszumot mutat, Putyinék hirtelen előkapnak a kalapból valami "problémát", ha jobb nem jut eszükbe akkor csak annyit mondanak, hogy a háború "eredeti okait" kell megszüntetni. Nem kevéssé hazug és átlátszó ez a viselkedés, de rátok is igaz ez.
Istvan78 csütörtök, 21:00
Előzmény: #77333  Robben
Te mennyit utaltál az oroszoknak, mikor indulsz a frontra. Nem szabad megállni a drukkolásnál, tevőlegesen is támogasd a "dicső" orosz agreszor hadsereget!
Istvan78 csütörtök, 20:57
Előzmény: #77329  keeper
Kínát nem érdekli az EU piac. Viccelsz? Kína azért hozza létre nálunk a gyárait, hogy innen exportákhasson az EU országokba. Képzelegtek összevissza, konteó konteó hátán, még be se fejeztétek a mondatot, de már belül szentül hiszitejk, hogy gránit szilárdságú állítás, pedig nem. Egy zagyvaság.
Istvan78 csütörtök, 20:54
Előzmény: #77328  Robben
Az oroszok ideológiája az, hogy szembenállnak a Nyugattal, a "nyugati fertővel", így az EU-val is szembenállnak, hibrid háborút folytatnak ellenük, bomlasztják az EU-t, ahol tudják.
.
A "brüsszeli bürokratáknak" nincs hatalmuk, hiába akar Leye akármit, ha a tagállamok miniszterelnökei, főleg a nagy államoké mást akarnak. 
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 20:50
Előzmény: #77343  Istvan78
Bizonyos, hogy több információval rendelkezik, mint amit te a 444-en olvasol... 
Istvan78 csütörtök, 20:47
Előzmény: #77320  FeherTibi
Remélhetőleg Orbán 24-ben nem lesz miniszterelnök.
Istvan78 csütörtök, 20:42
Előzmény: #77314  Murdoch
Trump ránézett a térképre és azt látta, hogy az elmúlt három évben 1-2%-kal növelték a kezükön lévő területet. Na aszongya Trump, ebből látszik, hogy győztek az oroszok, ugye így gondolod.
Trumpot nem érdekli Ukrjna vagy Európa sorsa, őt a saját egója érdekli, hogy kikényszerítsen egy akármilyen békét és egyébként is kedveli Putyint. Kb. ilyen "összetett" a személyisége és a politikája.
Az "aranybudiknak" és a dezertálásoknak mi köze van ahhoz a tényhez, Ukrajna honvédő háborút vív. Semmi. Hazug propagandsita.
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 20:18
Előzmény: #77341  Murdoch
Arról ne is álmodozzon. 
Amikor Kramatorszk be lesz kerítve, akkor meg lesz majd visítás. Csak akkor már lehet, hogy az oroszok elsétálnak a Dnyeperig. 
Murdoch csütörtök, 20:12
Eisenburgprofesszor csütörtök, 18:44
Előzmény: #77338  GrizzlyG
A kárpatok géniusza sorsára jut. 
offshort
offshort csütörtök, 18:21
Előzmény: #77338  GrizzlyG
mato-ra gondolsz? 
aki az mnb-tol lopott 600mrd ft-al dubajban havajozik? 
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 18:16
Ne kelljen a nagy szabadságharcosnak vállalni a felelősséget... 
Rábízza az általa (is) megnyomorított katonákra, civilekre. 
Őnapoleonsága pedig lelép a hátsó ajtón a pénzeszsákkal. 
keeper csütörtök, 17:38

Csipkerózsika tovább álmodozik és nemzeti konzultációt tart.
https://www.portfolio.hu/global/20251211/zelenszkij-bejelentette-az-ukran-nep-fog-donteni-a-donbasz-sorsarol-nepszavazas-vagy-valasztas-johet-805606
Legalább bátor elnökként nem neki kell dönteni, de szavazatszámláló már nem lesz elég, mert mind a fronton számolja a becsapódásokat. A one-man stand-up show folytatódik tovább, csak már senki nem nevet.
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 16:55
Előzmény: #77332  FeherTibi
Nő volt és egy fejjel alacsonyabb nálam.
Nem volt agresszív. Csupaszívnek sem tűnt, de csupaész már csak azért sem lehetett, mert a fidesznek kampányolt.
Amennyire láttam, a szomszédban sem volt sikeres.
keeper csütörtök, 16:10
Előzmény: #77330  Robben
Ha már itt tartunk (Biden-nél) érdemes megnézni, hogy Trump kiknek adott eddig elnöki kegyelmet, de előtte mindenki tegye le magát szorosan a székre, mert lesz meglepi. (pl. Megkegyelmezett a Silk Road üzemeltetőjének, miközben Madurot cseszteti...és ez még csak a lájtosabb.)
keeper csütörtök, 16:03
Előzmény: #77175  Istvan78
Robben csütörtök, 16:00
gazmber, dehogynincs, Shortelek, Argordon, Istvan78, babo-lapat, ronaldinyo, és offshort, NYILATKOZZATOK:
Mennyi pénzt utaltatok eddig saját zsebből az ukrán tevéreiteknek?
És ennél is fontosabb kérdés: menyit fogtok még ezután utalni?
meddig sunnyogtok még a válasszal? Hiszen ukrán tesóknak nagyon kell mostmár nemcsak a pénz, hanem bármi egyéb segítség is jól jönne nekik, 
tehát: mikor indultok Kijevbe?: hiszen nemcsak drónpilóták és lövészek lehetnétek hanem kieg. személyzetként sofőrök, beteg- és hullaszállítók, konyhamalacok, stb. is!
sürgős szükségük lenne rátok, ne késlekedjetek!
a sok itt lenyomott propagandaszólam után fejezzétek be a sunnyogást és lépjetek végre tettek mezejére, sürgősen! 
FeherTibi csütörtök, 15:48
Előzmény: #77326  Dehogynincs
örülj neki, hogy nem vert meg...
Robben csütörtök, 15:47
Előzmény: #77329  keeper
így van, sajnos..az EU-t azok olyan ügynökök vezetik, akik ugyanazon lobbitól kapják a parancsokat, amely Biden papit is bábként és ítéletvégrehajtóként mozgatta a háttérből (hát ugye egy aláíróeszközük is volt, amellyel gyakorlatilag aláhamisították a nevét, hiszen nem mindig volt magánál az öreg...) 
keeper csütörtök, 14:47
Előzmény: #77328  Robben

A németek az orosz piacról is lemondtak. A mercedes és hasonló gyártók a mai napig nem tudták kiheverni. Ráadásul a dízel botrány miatt még amcsiból is kirúgták őket. 2 piac kuka pár év alatt, Kínába meg nem kell a cuccuk...
Páran itt még azt hiszik, hogy Kína Európába akar betörni. Kínának sokkal kifizetődőbb Afrika, Latin-Amerika DK-Ázsia ráadásul versenytársa sincsen, mert a Nyugatiak már elvágták ott magukat rendesen. Az EU már csak agonizál gazdasági, katonai és társadalmi téren egy végtelen hitelspirálba szorulva. Tisztára mint egy emós aki ömagát vagdossa halálra.
Az USA pedig mint egy pióca fogja leszívni Európa megmaradt tartalékait, amíg bele nem pusztulunk.
Robben csütörtök, 13:14
Előzmény: #77318  gazmber
az oroszok nem akarták lenyomni/tönkre tenni az EU-t, ebben tévedsz: hiszen az EU éltanulója, Németo volt az, aki (engedve Biden papiék nyomásának) önként lemondott az orosz gázról, ami olcsóbb máig is az Lng-nél, ugye? Ugyanez történt az orosz olajjal is, önként mondott le róla az EU sőt kényszeríteni is akarja erre magyar-szlovák párost is, hogy vegyen csak drágábban és máshonnan, mindent!
a "normális? kérdésedre pedig az a válasz: a brüsszeli bürokratákat ez NEM érdekli, mert nekik kiemelt fizetésük van (a parlament tagjainak is), ők nem éreznek meg semmilyen megszorítást, a szerényebb bérezésű nyugati kis és vagy átlagembert meg leszarják, nem érdekli őket h. velük mi lesz! nekik az a fontos, hogy a kapott parancsokat végrhajtsák, osz jónapot! emlékeztető: tv felvétel van róla amikor Biden papi bejelentett , hogy "véget fogunk vetni az északi áramlat 2-nek" - fel is robbantották, épp most volt 3 éve!
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 13:00
Állítólag csak 7 eu állam támogatja az orosz vagyon elkobzását. Balti államok pl. 
Vonderführer nem érti, hogy hogyan állhat az európai demokrácia védelme ilyen alacsony szinten. 
Őrzik-vigyázzák a véres orosz pénzeket. 
Hol van a hajlandóak koalíciója? 
Ejnye. 
Dehogynincs
Dehogynincs csütörtök, 11:03
A lakásomon zaklatott egy fideszes aktivista.
Becsöngetett egy aláírásgyűjtő ívvel, hogy "mondjunk nemet a hánorúra".
Mondtam, hogy hagyjon engem békén és ebbe azonnal beletörődött.
Én meg rádöbbentem arra, hogy állítólag azért folyik és eszkalálódik már több mint három éve a háború, mert eddig nem mondtunk rá nemet.
Nem adtam meg az adataimat, de könnyen lehet, hogy így is ráikszeltek egy negatív Kubatov-listára.
tom122 csütörtök, 10:26
Előzmény: #77324  SBob
Mondjuk szerintem sem igaz,Orbán azért elég diplomatikussan szokott fogalmazni,és nem valószínű, hogy mondana olyat ami népszerűtlen a magyarok többsége számára.Az EU-ból pedig a magyarok túlnyomó többsége egyáltalán nem akar kilépni,kilépni nem,csak szidni :)
SBob csütörtök, 09:30
Hol hallottad ezt, mert én viszonylag követem a híreket, de ilyen kijelentést sosem hallottam. Próbáltam rákeresni, de az AI sem talált ilyen kijelentést. Tudsz segíteni ebben, hogy honnan vetted ezt? ( a ChatGPT összefoglalása: "Röviden: ilyen kijelentést Orbán Viktor nem mondott." )
tom122 csütörtök, 09:24
Előzmény: #77319  Murdoch
Jó,mondjuk a kínaiak ki is küldtek egy takarítónőt Ursuláék fogadására :)
tom122 csütörtök, 09:22
Persze,hogy Orbán tartja a szavát,főleg,ha 2027 ben már nem ő lesz a miniszterelnök :)
Az viszont biztos,hogy  Ukrajna a trójai faló lesz az EU-ban ha egyáltalán beengedik,mert azért addig még megbukhatnak a jelenlegi ukrán barát kormányok simán.
FeherTibi szerda, 23:13
Ha Ukrajnát beveszik az Unióba 2027-ben vagy nem sokkal utánna, és Oroszország elfogadja és béke lesz, akkor boldog lesz Ukrajna, Oroszország és Amerika is. De vajon Európa is boldog lesz ? Nagyoon ráb*szik a kontinens, ha beveszik az ukránokat.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek