-Jó napot! Private Banking friss:-WTI olaj, napi:Utolsó jelzés vételi volt, így az emelkedő
trendet érdemes követni.
Egyelőre elég gyenge a vételi oldal, de az emelkedő
trend még él.
A 68,75 a kulcsszint rövid távon a long és a short oldal
között.
A 75 felett jöhetne újabb erősebb ellenállás, újabb
swing high pont ütése.
Egyelőre felfele áll, vételeket érdemes keresni.
Ellenállások: 78,13; 81,25; 84,60; 87,5; 93,75; 100.
Támaszok: 62,5; 59,38; 56,25. -Földgáz, napi: Az utolsó napokban jelentős csapkodás
volt. Tetőpontot foghatott a görbe, de a trend még nem
tört, így lefordulásra még várni kell.
A 3,9-es szintfeletti zóna a long oldalon már nem tűnik
komfortosnak.
A kockázatot a vékony zöld trendvonallal érdemes
kezelni. Amíg ez él, addig a korrekció várathat magára.
A 3,528 alatt sérülhetne a trend.
Ellenállások: 3,906; 4,288; 4,688.
Támaszok: 2,734; 2,344; 1,953; 1,563; 0,7813
Új arany lehet a fekete arany. A Chevron, Shell részvények célkeresztben. Az OPEC egyelőre nem tudja mit tegyen. Nagy a vita a tagok közt. USA mexikói öböl és a repesztéses kinyerés mellett érdemes figyelni az OPEC országokra! Szaúd-Arábia csökkentene, Algéria, Nigéria tudomásom szerint növelné a kitermelést mert még alacsony áron is kell az olaj bevétel. De ez akár növelik, akár csökkentik a piaci mennyiséget az olajipari vállalatok malmára hajtja az "olajat". Ha kevés az olaj azért nő az ár, ha sok akkor a finomítók feldolgozók megnövekedett profitja várható. - Gáz nyilván short februártól.
Shale Is Plateauing. Oil Only Has One Place Left to Grow. By Patti Domm, Dec 30, 2024, 1:33 pm BARRONS. . Deepwater oil production is expected to grow by 850,000 barrels in 2025, according to Rystad Energy. Shale drilling’s hot growth turned the U.S. into the world’s largest oil producer over the last decade. Now oil buried beneath the world’s oceans is expected to drive growth. . Offshore drilling in the U.S. got a bad reputation after the 2010 explosion of BP’s Deepwater Horizon oil rig, which spilled 4 million barrels of oil into the Gulf of Mexico. The industry’s focus shifted to shale assets, and the oil majors joined independents to become the heavyweights in the Permian Basin and elsewhere. . Offshore rigs never went away. They take years to establish and can produce oil for two decades or more. Investment in offshore has seen a resurgence and it could become much larger in the future, depending on oil prices and future demand. . Shale is still growing. But analysts say fields are beginning to get exhausted, so production is starting to plateau. “Offshore is the only place that’s left to grow. The other thing about offshore, too, is that over the last five years, the average breakeven has come down from $75 [per barrel] to $50 or even $45,” said Simon Wong, portfolio manager at Gabelli Funds. . In 2025, growth from offshore oil drilling globally could surpass tight oil, or shale growth, for the first time in more than a dozen years, according to Rystad Energy. The consulting firm expects that trend to continue. The supply of tight oil has grown by an average annual rate of 750,000 barrels a day since 2012, making it the main driver of non-OPEC crude growth, according to Rystad. Next year, tight oil is forecast to grow by 600,000 barrels a day, while deepwater is expected to increase by 850,000. Rystad expects the primary source of non-OPEC oil growth to be from deepwater by the end of the decade.While oil-production-growth forecasts vary and ultimately depend on price, analysts agree investment is growing and will continue. . SLB CEO Olivier Le Peuch recently said total offshore FID (projects with final investment decisions) will reach $100 billion in both 2024 and 2025. “The cumulative over 2023 to 2026 of offshore will exceed $500 million of offshore FID—and that’s a sign that offshore will be a growth engine for the industry going forward,” he said. . President-elect Donald Trump is also expected to make offshore leases more readily available.U.S. oil production in the Gulf of Mexico was about 1.9 million barrels per day, or 14% of U.S. production as of September, according to the Energy Information Administration. While there are no new major finds in the Gulf, the industry is looking at leveraging its existing infrastructure.“I think there’s been a renaissance in the offshore,” said Dan Pickering, chief investment officer at Pickering Energy Partners. . Beyond the usual industry players, there are more financial investors, including private equity and family offices, he said. “This also has been a pretty damn good business from a return perspective.”The simplest way to invest in deepwater is through the majors, such as ExxonMobil, ChevronCVX-0.65%, Shell and BP. . They are all actively expanding.Chevron has six wells in the Gulf. It expects to produce 300,000 net barrels per day of oil equivalents by 2026, up 50% from 2020. Its newest well, Anchor, uses high-pressure technology and is expected to produce for an estimated 30 years, reaching a maximum 75,000 barrels per day. Investing in drilling-services stocks has been trickier. Many have seen steep declines and are well off their highs. Pickering said he’s not “super bullish” on the oil services stocks, and the group is waiting for a catalyst to move higher.Wong warns the sector is in a soft patch, in part due to supply chain issues with pipes and floating storage systems. . “If you’re patient over the next six months, I believe offshore is a good place to be investment-wise,” Wong said.Among the stocks he likes are SLB, Valaris, Tidewater, TechnipFMC, and Oceaneering. “Oceaneering has a very interesting niche. It uses robots,” he said.Goldman Sachs also likes TechnipFMC and recently put a buy rating on it with a 12-month target of $38. The stock has gained about 50% this year. . Globally, offshore has been contributing a growing percent of production because of big finds in Guyana, Brazil, and Namibia. OPEC-plus has held back oil from the market because of oversupply from deepwater and U.S. shale drilling. Guyana is especially attractive. It is at the heart of a legal fight between Exxon and Chevron. Chevron agreed IN 2023 to buy Hess’s Guyana assets for $53 billion, but Exxon challenged the deal. That dispute is heading to an arbitration hearing in May. “That fight highlights how valuable big, new prolific fields are,” Pickering said. “If there’s an arbitration, there’s a winner and a loser.”A win would give Chevron a foothold in a highly desirable oil field. Exxon holds a 45% stake and says it holds the right of first refusal on the Hess holding of 30%.With Trump back in the White House, 2025 could be the start of an even bigger comeback for offshore.
Szerintem elképzelhető, hogy lesz korrekció, akár 3,75-ig. Viszont fogadni nem mernék erre, akár exponenciális is lehet a folytatás, most, hogy több komoly ellenállást átütött.
A híres stronghold stratégia. :D Nekem nem jött be, mert kiütötték az erstés certimet. :D Valamivel fentebb tudtam csak visszaszállni. Aki más módon fektetett be, annak egyértelműen jó.
Illetve ami még fontosabb, mivel én futures-t tradelek, így azt a chartot nézem meg, amit venni készülök. És sokszor nagy eltérések vannak nemcsak az árban hanem az alakzatokban is, ezt figyelembe kell vennie annak is aki etf-et vagy bármi mást kereskedik.
Az 5.4 szint az R2 pivot szint a havi-heti charton. Ezek a szintek nagyjából jól működtek: https://www.tradingview.com/x/fDD9TBtX/ De mindenképp hosszútávú cél, és addig sok lefelé kör lesz, ami certifikáttal kb. életveszélyes. Contago-backwardationt annyiban figyelem, hogy pozíció felvétele előtt megnézem hogy ne érjen meglepetés, de nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki. Ma pont lejárat van. Magas tüske bármikor lehet, kérdés, certifikáttal meg lehet-e fogni egyáltalán ha európai kereskedési időn kívül történik. Trump elvárja hogy Európa amerikai LNG-t vegyen, ezzel kapcsolatos kijelentések, intézkedések 2 nap alatt megcsinálhatják az 5.4-et. Természetesen egy orosz-ukrán béke, aminek a végén mindenki ismét orosz gázt vesz, leverhetné 2 alá, de ez kevésbé valószínű. Az AI energiaigénye hosszabb távon szintén bullish, de a fundamentumokkal azért nem foglalkozom, mert ok nélkül mozog 5-8%-okat a gáz naponta, nem lehet ilyen eseményekre várni.
Illetve még az merült fel bennem, hogy a contango-t, backwardation-t hogy veszed figyelembe a chart elemzésekor (ha pl. csak a sima NG-t nézed), mert ugye a különböző lejáratok között eltérések vannak. Illetve szerinted nem állja majd útját az emelkedésnek az, hogy ezután backwardation lesz a további kontraktusokat tekintve?
Köszönöm szépen, hogy leírtad a szakvéleményedet. :) Ezeket a szempontokat nem vettem eddig figyelembe. Az investing fórumán pl. volt olyan vélemény, amelyik azt sugallta, hogy 5.4-ig felmehet, különösebb magyarázat nélkül (nyilván nem lehet csak ennyi alapján kereskedni). Illetve egyéb forrásokból is hallottam olyan véleményeket, mely szerint lehet benne még magas tüske. Megfontolom a megállapításaidat, reálisnak tűnnek. Nem tartom kizártnak egyébként én sem, hogy lejjebb megy az árfolyam, csak arra céloztam, hogy itt akár meg is állhat az átmeneti esés. De a 3,15-ig tartó esést sem tartom kizártnak. Viszont a november óta tartó teljesítménye alapján számomra úgy tűnik, hogy az átmeneti esés vége egy vízszintes csatorna folytatása lesz (ha az investingen a sima "NG" chartot nézzük), hogy lepattintsák a lehetséges realizálókat. Így felfelé fogja folytatni az útját végül is szvsz. Általában hosszabb időtávra tervezek, legalább 2 hétre, de inkább kb. egy-másfél hónapra. Erstés certiket használok, tudom, van fejlettebb "technológia" :D, de nekem egyelőre elég ez is.
Jó kérdés. Én az 5 óráson kereskedem, és emiatt 'rövidlátó' vagyok. Max 1 hétig tartom. A 2 éves sávból kitört, ez mindenképp bullish. Valamennyire vissza is tesztelte a sáv tetejét 23-án. Napi RSI-n még nem igazán túlvett. 50 napos mozgóátlag még 3 alatt van, de ha ilyen magasan marad az árfolyam, hamar felmegy az is. Kisebb ellenállás 4.7, nagyobb 5.4, ez jó célár lehet. Érdekes, hogy ha tényleg 5.4 lesz a gáz, milyen inflációval, kamatszinttel, búza és kukoricaárakkal lehet számolni. A földgáz a legnagyobb költsége a műtrágyagyártásnak, nem lesz alacsony az élelmiszer-infláció, nő majd az elégedetlenség, és emelkedhetnek a kamatok. Nade, a pullback kérdése. 3.5-3.6 szintet biztos meglátogatja. Ha lemegy 3.1-ig, az lehet olyan H&S, mint júniusban volt, de ez esetben a kitörés fals lenne, amit nem hiszek. Most semmiképp sem adnék hozzá. A 2 éves sáv teteje nagyon erős ellenállás volt, most erős támaszként kell működnie. Milyen időtávra tervezel, és mit veszel? CFD, Futures, 1x ETF, tőkeáttétes ETF?
Van egy kedves karácsonyi történetem, 2020 decemberében európai ETF-ben tartottam földgáz longot, és 24-én jó nagy crash volt, a Xetra zárva volt, én meg csak néztem az esést :)
Az 5 óráson a 100as mozgó úgy tűnik megfogta, így lehet hogy mégsincs igazam. De nekem ez itt nem vételi szint azon indikátorok alapján amit én figyelek.
Olaj és Gáz
Ugyanakkor elég jó kis forgalom megy bennük, certiben is és forexen is és jók a lehetőségek is benne (nyerni is és veszteni is.) :)
Lehet a kutya sem jön be, meg látjuk.