Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
ma adtam össze eddig mennyit költöttem kaja/dohánybolt ebben a hónapban. Annyi, hogy ebben benne volt a gyerek iskolakezdési cucca (ruha nem, csak tollak, füzetek etc..) na, szóval ebben a hónapban dohánybolt/kaja = 50/350 ezer ft, azaz 400,000 Ft és 20.-a van :D
🤣🤣. Hagyjuk. Jolvan nem hergellek. Olyan ez mint a tobb mint 3 ev. Mig kb 2 eve regisztraltam kb. Igen 1-1.5 eve mondom. Errol ennyit. Es hogy mi lesz 1-2 ev mulva a dolgok kifutasa utan, azt majd akkor iteljuk meg közösen. Elmegy a dagaly, es apalykor kiderul majd hanyan allnak a tengerben csupasz fenekkel. Varjuk meg azt is meg. Köszönöm
Ugyan azt a szoveget hasznalta mint en. Hanyszor emlegettem a megeroszakolasat a gazdasag torvenyeinek, es Newtoni hasonlatot is sokszor hasznaltam ,az alapveto gazdasagi torvenyszerusegek megeroszakolasa miatt. Igaz en ezeket tobb mint 1 eve legalabb mondtam. Nem orulok ennek , mielott valaki azt hiszi , de azert van egy pici jo erzesem, higy megmondtam elore. Lasan azt is elkezdi feszegetni a mainstream.mefia, higy nem (csak) putyin es a haboru okozta az unflaciot, ahigy most harsogjak, hanem a FED, az EKB ,stb jegybankok agyament Modern Monetaris Theory azaz az MMT. Juj mennyire volt ez is a vesszoparipam.😀 . Rosszabb voltam mint Cato a Romai szenatusban.
Ja. Még egy kérés. leszel szives nem megtiltani nekem, hogy elmondjam a véleményem ezen a fórumon. Erre az sem jogosit fel, hogy sorozatos felsüléseid után most talán esélyed van arra, hogy bejönnek várakozásaid.
Ez egy egyszerű dolog. Aki eddig itt rám hallgatott az jól járt. Aki pedig rád az rosszul. Én nem az a marha vagyok aki addig kiabál egy irányba amig végre bejön. Én próbálom azt kitalálni, hogy mi az éppen várható legvalószinűbb fejlemény a gazdaságban. És nem csinálok abból presztizskérdést, ha ennek megfelelően alakitom a véleményem. A legtöbb általad követett guru meg folyamatosan hülyét csinált magából az elmúlt években és most is azt csinálják, mert egy mindent elsöprő válságot várnak, ami nem fog bejönni.
"A vadkapitalista állami beavatkozás ott bukik el, hogy ne a dolgozó embert védi." Ez csak arról tanúskodik, hogy nem ismered azt ami sorozatban történt a 19. században, de még 1929-32 között is. Nemcsak arról volt szó, hogy emberek milliói lettek földönfutók, hanem arról is hogy éhen haltak. Minden ilyen válság csak arra volt jó, hogy a legszegényebbeket még szegényebbé és kiszolgáltatottabbá tegye a gazdagokat meg még gazdagabbá.
Ne menjunk bele, hogy miket mondtal idaig. Mikor a vezercikkek mar a Bors lapban is azok amiket 1-1.5 evvel ezelott mondtam. Te meg most allsz iranyba, akkor en inkabb hallgatnek! Tovabba kb 2 evvel ezelott regisztraltam kb ide,es ismetlem 1-1.5 eve kialltok farkast. Még egy Burry is 1.5 evvel a jelzalog piaci valsag elott kialltott farkast. Mikor a sok Berlini tipusu szakemberek az USA tokepiacan, teli szajjal rohogtek ki, es nevettek rajta. A rendszerben van egy fajta rugalmassag, holt jatek. Lassan fordul.mint egy anyahajo! Attol hogy elkezdik lassan tekerni a kormanyt, es ezt paran eszleljuk, attol meg az emberek tobbsege nem erzekeli maganak a hajotestnek a fordulasat, es rogognek azokon, akik eszreveszik a kormanyos iranyvaltasat. Szoval ezt inkabb hagyjad!!!
Úgy van, ez súlyos hiba. Kedvencem a személyi kölcsönös nyaralás vmi egzotikus szigeten. Amúgy a plázák, múzeumok, iskolák, uszodák, stadionok (!) is gondban lesznek, gyanítom, hogy nagyon rosszul fog elsülni a szankciózgatás, de akkor a nyugaton is kövek fognak repkedni.
Fele annyian sem vettek fel hitelt mint 2008 előtt. Akkoriban a bankok hitel/betét aránya 120% felett volt, ma 75% körül. A jövedelemhez kötött eladósodottság is sokat segit abban hogy ne vegyenek fel az emberek felelőtlenül hitelt. 2008 előtt nem voltak fixált kamatú hitelek, ma az új hitelesek döntő többsége igy adósodik el már vagy 6 éve. Akik hitelt vettek fel igy ütésállóbbak. (Márcsak azért is mert sokan közülük csak azért vették fel, mert a megtakaritásaikon nagyobb hozamot reméltek) Visszatérve arra, hogy azok akik 2019 óta hitelbő lakást vettek jól tették-e. Nos eddig nagyon úgy néz ki. A kulcs a negativ reálkamatokban van (ahogyan ezt már vagy százszor leirtam itt) 2019-ben megvett új lakást ma megvenni 30-40%-kal többe kerülne. A bérek nőttek nominálisan a 3 év alatt vagy 30%-kal, tehát a törlesztője a fizetéséhez képest sokkal kisebb. Még az a pár idióta is jól jár, akik félszázalékos pillanatnyi előnyért nem fixált kamattal adósodott el mondjuk 2020-ban. Neki már több mint egy éve államilag fixálták a kamatát. Én nem látom, hogy miért járt volna rosszul az aki másként cselekedett mint Te., aki már 3 éve inkább óvatos a hiteltémában. Magyarországon meg generációk óta a nép legnagyobb vagyona az ingatlana. (Néha több is) Ennek meg az okai: - fejletlen a bérlakáspiac, - tájékozatlanok az emberek (pénzügyi befektetési ismeretek totális hiánya) Persze itt is vannak kivételek. Találkoztam évekkel ezelőtt egy menedzserrel, akit multi cége pár évente máshova helyez Magyarországon, de időnként külföldön is. Ő tudatosan bérel. magas szinvonalú, bútorozott lakásokat. Pénze már akkor lett volna egy jó szinvonalú budai lakásra, de befektetési célra sem ezt választotta. Nos ő a kivétel.
Így van...akinek meg ennél is több esze van, az még a piaci ciklusokat is figyelembe veszi es maximum azon az időn belül, min 1 ev puffert létrehozva hitelezi magát...
"És azoknak akik azt szeretnék, hogy visszajöjjön a vadkapitalista ,
állami beavatkozás nélküli ciklikus gazdasági fejlődés (visszaesés)" A vadkapitalista állami beavatkozás ott bukik el, hogy ne a dolgozó embert védi. Aki dolgozik, annál kell, hogy legyen legelsőnek és a legtöbb pénz. Magyarán: A bruttó bér kb fele megy oda a dolgozó embernek, amiből meg még kifizet legalább 27%-ot az állam felé mikor a maradék fizetéséből vásárolgat. Értem én, hogy fenn kell tartani az állami működést, csak a baj ott van, hogy nem fenntartanak a dolgozó ember fizetéséből államot, hanem osztogatnak igazából. Nem hitelből kellett volna keresletet generálni, hanem valós keresetből, ami lehetett volna sokkalta korrektebben és normálisabban valószínűleg. Ez ami van osztogatós hitel: egy, a jövőnek többszörös elosztogatása. Nem abból kellett volna gyarapodást tenni, hanem a jelenben előállított és megtakarított vagyonból. Na, de az meg le lett nyúlva. És mellette olyan természetesnek vesszük ezt, hogy fel sem tűnik az abszurditása. Szerintem ez van ezzel kb...
Azért mert sok idióta ész nélkül veri el a pénzt minden baromságra, mintha nem lenne holnap, attól válság már itt van, pár hónap és mindenki a bőrén érzi majd, ki jobban, ki kevésbé. Az emelt rezsi kinyirja a kevésbé tőkeerős vállalkozásokat, az erősebbeket még racionálisabb működésre ösztönzi, munkanélküliséget generálva.
Ezzel nem feltétlen értek egyet. Amikor több tízmilliós hitelt kell felvenni, akkor bizony jobb félni. Most nem éppen lesz szerencsés, ha nép nagy részének egyetlen vagyona az ingatlan, szvsz.
Te azért kaptál kritikákat, mert 3,5 éve folyamatosan elhiszed, hogy a recesszió már tt van, csak a buta többség ezt még nem látja. A cikk irójának pedig tiszteletem "Nem lehet büntetlenül belenyúlni a gazdaság természeti törvényeibe" Az ami szerinte "természeti törvény az utoljára a 19.században volt úgy 5-7 évente mindent elsöprő gazdasági válságok sora. Azóta az állam folyamatosan beavatkozik és igenis megpróbálja a ciklikus gazdasági válságokat kevésbé sullyossá tenni, illetve elkerülni. Aki ezt eddig nem vette észre és elmegy ujságirónak az indexhez, annak üzenem, egy kis gazdaságtörténei kurzust a közgázon nem ártana meglátogatni. És azoknak akik azt szeretnék, hogy visszajöjjön a vadkapitalista , állami beavatkozás nélküli ciklikus gazdasági fejlődés (visszaesés) azoknak azt üzenem, hogy abban többen jártak rosszul mint jól. Persze lehetett jól bevásárolni a recesszió mélypontján, bagóért termelőeszközöket, lakásokat, de annak a valószinűsége, hogy az illető a nyertesek közé tartozik nagyon kicsi volt.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link