Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2022. 07. 31. 08:21
Előzmény: #174714  Törölt felhasználó
Nem ostobaság kérdése ez.
Alapvetően jól látod.
Számtalan folyamat nagyon rossz irányba fejlődik a világban, de szerencsére azért van némi befolyásunk korrekciók végrehajtására és esély arra is hogy ezek szükségességét az emberek többsége időben belátja.
berlini
berlini 2022. 07. 31. 08:18
Előzmény: #174713  Törölt felhasználó
Az ár biztos, abban nem vagyok bztos, hogy 2000 volt vagy 1999.
Azért vagyok biztos az árban, mert mi is úgy gondoltuk, hogy a lakás leromlott állapota ellenére nagyon olcsón vettük át felújitásra és értékesitésre.
Ezért emlékszem rá.
Murdoch 2022. 07. 31. 08:14
Előzmény: #174715  Törölt felhasználó
Néhány hónappal ezelőtt a világ kb. 99%-a nem hitte el, hogy a mostani háború bekövetkezhet. Sőt, még a hülyék is így tudták. 
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 08:03
Előzmény: #174715  Törölt felhasználó

Ez az én "személyes" véleményem és az én szavam, hogy majd számon lehessen kérni.
:)
 Berlinivel beszéltünk, Ő a szememre vetette, hogy a levegőbe puffogva beszélek én meg felvállaltam a saját konkrétumomat. 
Ennyire egyszerű, egyértelmű és tényszerű, hogy mi miért volt köztünk beszélve.
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 07. 31. 07:59
Előzmény: #174710  Törölt felhasználó
Ezt nem is ertettem amikor kint voltam, hogy mikor szamoljak adoval es mikor nem. Kicsit ijeszto tud lenni amikor meglatod a taxxal megspekelt szamlat.
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 07:56
Előzmény: #174714  Törölt felhasználó
A világvége mindig 3-4 év múlva jön el. 
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 07:55
Előzmény: #174712  berlini

Az én "nem sokára" intervallumom: 3-4 éven belül.
Remélem így jó?
:)
De elmondtam azt is, hogy nagyon szeretném, hogy ezzel a dologgal - "világvége" - tévedjek meg szégyenüljek meg inkább.
Én azt írom le, azt mondom, amit érzek és látok.
És nagyon remélem, hogy az önmagam ostobasága végett gondolom azokat, amiket és nem az lesz a realitás, amit mondok.
Legyen inkább így.
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 07:55
Előzmény: #174709  berlini
Akkori barátnőm vett 2000-ben lerobbant másfél szobást 5,8 millióért. Kizárt, hogy ilyet 2000-ben másfél millióért lehetett venni (gondolj bele, ma egy 58 millióst sehol se veszel 15 millióért), mint ahogy bármilyen újat 3,2-ért. Ott 1998 és 2001 között kb 3x árak lettek azonnal, talán 1999 legelején még lehettek a te számaid, utána biztosan nem.
berlini
berlini 2022. 07. 31. 07:49
Előzmény: #174711  Törölt felhasználó
Na, pont ez nem fog bekövetkezni.
De Ti azért vagytok csalhatattlanok, mert a "nemsokára" akár 20 év is lehet, igy folytatódik a "világ összeomlik" jóslat amig világ a világ.
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 07:41
Előzmény: #174707  Törölt felhasználó

De egyébként tök mindegy, miről beszélgetünk itt - meg/vagy másik topikban - megoldásokat.
Mert minden szét fog omlani, mindent darabokra fog esni nagy valószínűséggel, ez az egész, amit összehozott az ember, értelmetlen lesz.
Értelmetlen lesz az új autó, az elektromos autó, a legújabb mobiltelefon, a szuper új cipő, a szelfi a szolárium, a bömbi, a mélynyomó, a 100 négyzetméter/fő lakás medencével, a gucci táska a külföldi nyaralás, meg mindenféle ilyen dolog.
Az fog számítani, hogy legyen - valamennyi - kenyér az asztalon és - valamennyi - víz a csapból és fűtés a radiátorokban.
És kész.
Nem most, majd nemsokára.
Ennek van a legnagyobb esélye, valószínűsége, ha tetszik, ha nem.
Mert azt hisszük, hogy a pénz a leglényegesebb, meg a GDP meg az, hogy mit tudunk mutogatni, hogy ezért meg azért vagyunk valakik.
És nem azt látjuk, hogy félig tele van a pohár, hanem azt, hogy félig üres és hogy hogyan lehetne csurig tölteni még akkor is, ha azzal elveszítjük a normalitást, a normális józan tisztességes, értelmes életünket.
Na mindegy, a lényeg az, hogy most egyenlőre a totál összeomlás felé megyünk, mert nincs az egyének szembenézése önmagával, hogy miben téved és cselekszik rosszul.
Ezt gondolom, hogy a helyzet ez és hogy ez lehetne - talán - egy megoldás a legrosszabbak ellen.
És azért "talán" mert még esetleg van idő fordítani abból, hogy ne zuhanjunk le, olyan mélyre, ahol még nem járt az emberiség.
Egy "talán", amiben bízok, hogy így meg úgy lehet valahogy másképpen és máshogyan....
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 07:31
Előzmény: #174707  Törölt felhasználó
Igen. Így működne valóban. Itt amcsiban nincs támogatás. Adó alig van, ÁFA nincs. Az élelmiszeren nulla, a többin 7,75 % helyi adó van.
berlini
berlini 2022. 07. 31. 07:17
Előzmény: #174708  berlini
A történethez még hozzátartozik, hogy az eladó egy kis egyszobás új lakást vett 3,2 millióért. A cég ennyiért számitotta be a lift nélküli 4. emeletes lerongyolódott állapotú panellakást. A szerződés alapján birtokba vettük, felújitottuk és eladtuk az eladó nevében, saját hasznunkra.
Már nem emlékszem pontosan mennyivel drágábban, de ráköltöttünk vagy 400-600 ezer ft-ot, Valószinűleg a felújitott állapotban (Új burkolatok, fajanszok a fürdőben, felújitott konyhabútor, beépitett szekrény)
A pontos ráforditást már csak azért sem mértük, mert egy-két utcával odébbról ugrottak át maradék időben és anyagból dolgozó emberek és végezték a felújitást pár hónap alatt.
Nyilván legalább 2,5-3 millióért adtuk el, de a nyilászárók kivételével egy újszerű benyomást keltő lakás lett.
berlini
berlini 2022. 07. 31. 07:07
Előzmény: #174704  tihamer
jól emlékszem.
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 06:58
Előzmény: #174706  Törölt felhasználó

"A támogatások azért kellettek, mert a fele adás-vételt nyugati vásárlók tették volna meg és a magyar emberek az utcán laknának."
Mert nem "támogatások" kellettek volna, hanem egész egyszerűen ezt kellett volna meglépni:
Aki dolgozik, annál otthagyni a fizetését, nem pedig egyszer a bérének fele az államhoz fizetéskor, majd a közértben a maradékból 27%-ot még és így a dolgozó embernél maradt a munkája után kb 35-40%, a többi meg ment állambácsihoz, aki osztogatta.
Ez így nem.
Akinek itt egyedül járt volna legelőször is ebből az összegből, az az, aki megtermelte és aki dolgozott érte.
De ezt nem vagyunk képesek meglátni és felfogni és nem esik le, mert már belefőzték a békát - minket - a forró vízbe és észre sem vesszük ezt az alapigazságot és ezt az alaptételt, hogy aki dolgozik, az az első.
Nem mondom azt, hogy nem kell adó és tudom, hogy az adóból épül illetve van fenntartva egy ország.
Na, de még egyszer: aki előállítja a pénzt a munkájával, annál nem a 30-40 százaléka kell, hogy maradjon a bérének, hanem minimum fordítva, tehát 60-70.
Hogy akkor nincs akkora osztogatás?
Akkor nincs, de így van igazságos rendszer, mert aki ebben a percben is dolgozik, az egyes egyedül érdemli meg a pénzt, a TÖBB pénzt ebben a pillanatban, mint bárki más.
El kellett volna kezdeni egy igazságosabb társadalmat.
De az itt indul, hogy nem lesz mindenkinek szuper, hanem bizony aki dolgozik, először az eszik.
Törölt felhasználó 2022. 07. 31. 00:44
Előzmény: #174700  csongor64
Na ezt akartam mondani én is. A jegybankok a világban felültek egy vonatra 10 éve. Most át kellene szállni egy másik vonatra, ami pont ellenkező irányba halad, de nem nagyon akarnak, mert a kábítószer megtette a hatását. A lakások ára nem magyar specialitás, hanem jegybanki túllövés. A támogatások azért kellettek, mert a fele adás-vételt nyugati vásárlók tették volna meg és a magyar emberek az utcán laknának. Tehát már szembe kellene ülni a vonaton, de még a FED is csak kommunikációval küzd a helyzet ellen. Azt mondták, hogy vége a kamat emelésének úgy, hogy gyakorlatilag el sem kezdték. Ez csak kommunikáció, hogy hűtsék az inflációs várakozást. 
Skatepapa2020 2022. 07. 31. 00:34
Előzmény: #174704  tihamer
2011-12 körül ismerkedtem (ott tanultam) a budapesti ingatlanpiaccal. A legolcsóbb Havanna panel 7-8 milliónál indult, és 10% kamatot fizetett a bank éves alapon 3 havi lekötésre. Végül ajkán vettem 2014 ben 3,25 millióért 39 nm felújítandót. Amit akkor 25 ezer forintért adtam ki. 
tihamer
tihamer 2022. 07. 30. 23:39
Előzmény: #174669  berlini
"2000-ben egy másfélszobás XVII.kerületi panel 1,5 millió ft-ba került."
Véletlenül nem emlékszel vissza rosszul erre?
2000-ben Nagykanizsán vettem másfél szobás lakást dupla ennyiért, 3 millióért.
Valami nem stimmel.
Hobbyproperty 2022. 07. 30. 23:16
Ismerős most költözött be Szekszárdon családi házba Bp-i munkahellyel, van céges autóm nem lesz gond jeligére. Baj van persze mindenhol, de 5 percenként nehéz ujratervezni az egész életet
Törölt felhasználó 2022. 07. 30. 22:21
Előzmény: #174700  csongor64
Valóban jelentős részben az MMT-nek és a ZIRP-nek köszönhetőek a világszerte óriásivá duzzadt ingatlanlufik.
Törölt felhasználó 2022. 07. 30. 22:16
Előzmény: #174699  Törölt felhasználó
Konkrétan leszarják hány gyerek születik.
Ez hajdanán egy jól felépített politikai üzenet volt, amivel megvettek egy rakás szavazatot, és a többgyrekes családokat fidesz-szavazóvá tették.
Most meg már nem lehet kihátrálni belőle, mert ez azon kevés intézkedés, amit még el lehet adni a zembereknek pozitívként. Ugyanígy nehéz lesz kihátrálni a benzinár-sapkából, meg a rezsicsökkentésből.
Ezek idővel pénzfaló politikai csapdává válnak. orbánék azon dolgoznak, hogy ezt ki tudják 2030-ig húzni. Valójában ehhez csak 2026-os választást kell túlélni, és akkor gyakorlatilag orbán a miniszterelnöki székből megy a temetőbe. És ez a céljuk.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek