Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A magyar államadósság 2010. óta, mióta átvette a fidesz a kormányzást 20.000,-milliárd hufról 45.000,- milliárd hufra emelkedett. "Magyarország előre megy, Nem hátra." 🤔
most csak fejből: Hitel/betét mutató : kb 70% Nem fizető hitelek 2% Különadók: kb 90 milliárd Tranzakciós illeték: kb 70 milliárd De ezeket átháritják a bankok: Nálunk a legdrágább a bankolás Európában
Miért nem számokban fejezed ki, persze csak ha van időd. Hitel/betét mutató 90% ? Nem fizető hitelek 5%? Különadó? Tranzakciós adó? Kamatstop miatti kiadás?
Pedig vehetsz. Tudod mit csinál most az OTP a pár ezer milliárd cash-el? Most már 10%-os MNB betétet kassziroz rajta, mikozben a betétesek még mindig csak fél százalékot kapnak. A bankok nem a negativ kamatos időben keresik magukat halálra, hanem a kamatemelések során. Persze náluk is vége a szép időknek, ha jön a recesszió és a hitelkihelyezések leállnak és cserébe megnő a nemfizető hitelesek száma. De most még a kaszálás folyik amit persze magyarországon a kormány többféleképpen megadóztat: - különadók, - tranzakciós adó - kamatmoratórium De még igy is marad nekik.
Hosszabb távon az ember rájön, hogy megmagyarázhatatlan okból bizonyos dolgok valók neki, bizonyos dolgok nem. Nálam az OTP a nem kategória, a Ricsi az igen kategória. Nem erőltetem a nem kategóriát. Olyan, mint a nők, a szőke nő az igen kategória, a barna a nem kategória, be kellett látnom egy idő után, és el kellett fogadni a sorsomat. Pedig vonzónak tartom a barna nőket is, de valamiért nem jött be velük sose semmi.
ugy konnyu, hogyha valaki már 2009-ben is megszivta, de én még csak 64 éves kezdo tozsdézo vagyok, még megijedni sem volt modom megtanulni 2009-ben én még csak uzletelni probáltam egy emberrel akit dragonnak hivtak és a bemutatkozáskor azt mondta hogy 60 éves kezdo ugyvéd (akkor végzett a pázmányon és országgyulési képviselo volt) nevetve mesélte hogy azzal cukkolták az évfolyamtársai hogy minek kuzd, mikor jogi diploma nélkul is dr-el kezdodik a neve
Nincs OTP-m, nem bízom benne, főleg ilyen időszakban, 2009-ben is esés után vettem belőle, és akkor még ment le mint kő a tóba. Van Ricsim, de már gondolkodom, hogy eladjam. És ha eladom, nem lesz magyar részvényem, egy ideig.
amiota tudom hogy jon, kinyilt a szemem egy uj világra és most nyáron a mellettunk lévo játszotéren felfedeztem a nagyszuloket a rájuk bizott ovis unokákkal (korábbi években is biztosan ott voltak) és elkezdtem turelmetlenkedni, hogy mikor vegyulhetek már kozéjuk az enyémmel
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link