Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Javaslataim: Alaprajz: minimálkövetelményeket megüti, de 1 perc alatt lehetne egy kicsit professzionálisabbá tenni a külső falak halvány kihúzóval való jelölésével. (A jelenlegi piros vonal még ki is takar.) Az alaprajz helyiségeit pontosan be kell számozni és megnevezni és a fotókhoz ugyanazt a számozást és megnevezést hozzáadni (Sokan nem tudják de az ingatlan.com-on van erre lehetőség) Igy egyértelművé válik hogy melyik fotó melyik helyiséget mutatja. Galériázás is látható a fotókon. Itt hiányzik a leirásból, hogy milyen a pontos belmagasság. (Nem mindegy hogy 3 méter vagy 4m-es Emlitetted a szöveges részben, hogy a lakás megosztható. Ezt kicsit részletesebben kellene leirni és egy alaprajzot késziteni a javasolt megosztásról. Ugyanitt a javasolt galériázást is célszerű lenne feltüntetni. Ha mindez meg van akkor lehet megbecsülni, hogy mennyibe kerülhet az egész megosztás. Amúgy az első gondolatom az alaprajz alapján, hogy megosztás nélkül is szerencsésebb lenne a lakás végére szűműzött konyhát a 24m2-es szobába átvinni (nappali +konyha+ étkező funkció egyben ) és a konyha, valamint a mellette lévő helyiségből egy nagy gardróbos hálószobát csinálni. (Persze mindez ellen szól, hogy 5 évvel ezelőtt már szét lett verve a lakás) Az ár szerintem nem túlzott, tekintettel a méretre, szobaszámra, lokációra, a ház állapotára és arra, hogy a felújitásokat 5 évvel ezelőtt elvégezték.
Gyönyörű történet, Kapzsi Lacinak ajánlom figyelmébe, hogy egy ilyennel több kárt okoznak, mint 100 feketén bérbeadott ingatlannal, ha az egész történetet nézzük, tokkal-vonóval.
Szép estét mindenkinek,szeretném kérni segítségeteket a munkámhoz: https://ingatlan.com/32660739 - drága, olcsó? - a hirdetés megfelelő? - mennyibe lehet kb. a leválasztás, sacc. kb. - Mi az, amit hiányolsz a hirdetésből esetleg? Köszönettel előre is az őszínte véleményedet!
Hát... Hiába elmegy mellettem a világ. Vagy a másik lehetőség, hogy sok okos ember ujra feltalálja a spanyolviaszt. Szerintem még soha sem volt olyan válság amiből egyszerre (egy ütemben és meredekséggel) lábaltak volna ki a különböző gazdasági ágazatok és társadalmi csoportok. (2008 után több amerikai szövetségi államban az emberek még 10 évvel később is úgy érezték hogy vesztesen kerültek ki belőle.) Én tehát ezt a betűzést egy "K"urva nagy marhaságnak tartom.
Igen. A környék ez. De ez 4m2-rel kisebb és igy fajlagosan picit drágább. Valamint az a lakás amiről beszéltem pár szempontból többet "tud" az átlagnál. Értem én amúgy, hogy miért értékeled a környezetet alul. Én is igy voltam vele már 2018-ban is. De lassan tudomásul veszem, hogy ott kezd kialakulni egy környezet a Soroksári út mellett, ami miatt felértékelődik. Nekem jobban tettszik Zugló (legalábbis a mi környékünk)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link