Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2020. 05. 04. 16:55
Előzmény: #70338  klmn
Igy ertem. Azt hittem a szovegkornyezet alapján hogy 1 tarsashazban csinalsz 1 bol 4 et. De ez akkor 2db épület  1 telken. Stimt. 
Toniba 2020. 05. 04. 16:48
Előzmény: #70398  Törölt felhasználó
Aki sajat celra eddig nem vett annak most kevesebb eselye van a gazdasagi visszaesesben
A befektetok lehet hogy sorban allnak de nem ilyen aron 💰
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 16:41
Előzmény: #70397  Toniba
Aki teheti nem bérleményt választ hanem saját lakást,így ez a szegmens marad a piacon,a befektetők is amint olvasom ezt a fórumot,csőre töltve várják,hogy lakást vegyenek,még azok is ebben az évben tervezik a vételt akik több éves esést "várnak"ami nem kimondottan logikus.
Új,könnyen felvehető,kedvezményes hitelekre számítok Orbánéktól.
Toniba 2020. 05. 04. 16:29
Folytatodni fog a lakasar csokkenese.
- Airbnb-nek egy idore vege
- Szigoritanak a hitelbiralatokon
- Csokkennek a lakberek
Minegyik a lakasar csokkenes iranyaba hat.
Nem mondom hogy beszakadnak az arak de folytatodik ami 2019 Q4-ben elkezdodott.
Es meg egy par evig folyamatosan csokkeni fognak az arak.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 16:19
Előzmény: #70395  Törölt felhasználó
A berobbanó tranzakció szám értelemszerűen nem engedni az árakat esni.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 16:16
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200504/hatalmasat-zuhantak-a-lakaseladasok-a-valsag-melypontjan-lattunk-utoljara-ilyen-alacsony-szamokat-429836
.
.
Itt van amiről eddig beszéltem,pont 6000 környéki támasz szintre esett be a tranzakciók száma,10-12 ezer közé fog vissza csapódni két hónapon belül,várhatóan,ez lesz a beszakadás vissza tesztje,így berobban az ingatlan piac a következő pár hónapban,áprilishoz képest.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 16:04
Előzmény: #70393  Törölt felhasználó
Bizonyos formában ez most is létezik, az államtól kap egy csomó egyetemista pl olcsó szállást annak reményében, hogy majd később mint tanult ember hoz még több hasznot.
Sőt hitelt is kap az olcsó szállás mellé.
Ösztöndíjat.
Aztán dolgozik 10-15 évet és elkezd lakásokat kiadni.
De az már egy másik történet :D.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 15:37
Előzmény: #70392  sakal83
Miről késtem le?
Nem a közlönyben megjelenő határozatot várom, de összesen egy bővített mondat hangzott el a témában.
A többi mind spekuláció, kár egyelőre ezen szerintem pörögni.
Én értem, hogy a matóék varga tandem eddigi tevékenységéből lehet vmit extrapolálni, de még mindig lehet azt is várni, hogy hátha majd most nem :D.
sakal83 2020. 05. 04. 15:32
Előzmény: #70389  Törölt felhasználó
Ha te a részletszabályok alapján ítélsz meg egy kinyilatkoztatást, amelyek elvi síkon vannak, és az elveket tartalmazzák, akkor 1. elkéstél, 2. nem vagyunk egy hullámhosszon:) A várható életpályát az állam számolja ki és az állam adja a várható életpályára a hitelkeretet= az állam mindenjhatóságának hirdetése úgy, hogy az államnak NINCS pénze, illetve eleve HITEL-t ad. Állami adósrabszolgaság...= tervgazdálkodás személyi szinten. Már a gondolatáért is el kellene hajtani BÁRKIT a hatalomból, ha ilyet gondol...
Swixx 2020. 05. 04. 15:26
Előzmény: #70367  Kapitanyur

Úgy értettem, hogy az várható jelen tendenciák mellett Szolnokon 20 év múlva, ami most van Ózdon. Elég csak megnézni a magyar - cigány korfát egymás mellett és nagyon durva arányeltolódás lesz az egész országban 20 év alatt, ami ráadásul az etnikumnál 1 körüli nemzedék, míg a többieknél inkább 0,7.
Pl. 100-100 magyar és cigány most 10 éves lánynak 20 év múlva mondjuk lesz 50 magyar és 200 cigány gyereke. Még ha fog is szülni a magyar lány, akkor sem a 30as évei előtt. Míg a másik oldal jellemzően ennyi idős korára már 2-3 gyereket nevel.
Tudom, hogy durva ebbe belegondolni, de igen, ez az elkerülhetetlennek tűnő jövő. Hamarosan jóval több cigány, mint magyar fog születni az országban évente és az idő múlásával a mostani döntően magyar idősek meghalnak, így a cigányság részaránya olyan ütemben fog nőni, hogy mire a többségi társadalom észbe kap, addigra késő lesz.
Ez nem rasszizmus, ez ténykérdés. Ahol pedig megnő a cigányság részaránya, ott csökkennek az ingatlanárak és menekülnek azok, akik még tudnak. Tudok olyan alföldi pár ezer lakosú településről, ahol 30 év alatt olyan szintű népességcsere volt (születés + elvándorlás + bevándorlás az olcsóvá váló ingatlanokba ), hogy 30 éve 90% volt a magyarok aránya, most meg valahol 35-40% körül lehet. Sötétedés után nem járkálnak arrafelé magyarok az utcán. 15 év múlva 95% cigány település lesz. Persze a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben is csak 20% volt a cigányok aránya, de az se volt igaz, azóta pedig sok idős meghalt, a gyerekek abszolút többsége pedig cigány.
-
Üdv a moderátornak, ez nem rasszista uszítás, ezek csak számok egy elismert kisebbséggel kapcsolatban. Ráadásul erősen befolyásolják az ingatlanok árait ezek az arányok, tehát témába is vág.
Toniba 2020. 05. 04. 15:22
Ugy latszik nem lesz itt helikopterpenz.
Sokan vartak hogy az meg feljebb nyomja majd az ingatlanarakat.
Vagyis inkabb ugy fogalmaznak nem mindenkinek lesz.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 15:17
Előzmény: #70387  sakal83
Részletszabályok nélkül, úgymond csípőből, 2 benyögött mondat alapján még nem tudom szívből utálni.
Talán ez még nem olyan nagy probléma.
"A versenyképességet választó országokban alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. 
Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek."
Gyakorlatilag ez egy mondat a tervekről, a második már csak magyarázat.
Toniba 2020. 05. 04. 15:15
Előzmény: #70376  sakal83
Ez akkor lenne halo ha munkat adnanak vagy olyan kepzest amivel el lehet helyezkedni.
A hitel az egy kolcson hal amit kamatostul vissza kell adni.
sakal83 2020. 05. 04. 15:08
Előzmény: #70383  Törölt felhasználó
Ha nem akarod megerteni ne tegyed. Az allamrol volt szo nem bankrol es varhato eletpalyarol adofizetoi penzbol tehat nem bankrol... sajat kockazat sajat nyereseg tudod vallalkozas fogalma... illetve tobb bank allam pedig egy... ha ezt nem rakod ossze akkor egeszsegedre...
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 15:06
Törölt hozzászólás
Zoom1
Zoom1 2020. 05. 04. 14:51
Előzmény: #69672  rudooollf
Bp már nem egy életbiztosítás, talán a hegyvidék kivételével, a 6ban is már bármi megtörténhet. Hetente lehet olvasni szörnyű híreket. Lehet én kibérlnék a környéken 1-1 hónapra vmit. 
Alexander_Greybeard 2020. 05. 04. 14:48
Előzmény: #70383  Törölt felhasználó
Igen, a bankok számolnak ilyeneket. Mert profit-orientált cégek. Az államnak azokat kellene megsegíteni, akikben van potenciál de egy átlag kereskedelmi bank túl kockázatosnak tartja őket. Ha mindenkinek adnak valamennyit (márpedig ezt írta Kuszaszem), akkor csak károkat okoznak majd.
Törölt felhasználó 2020. 05. 04. 14:39
Előzmény: #70380  sakal83
Most is megkérdezik a bankban, hogy te mivel keresed a kenyered.
És az alapján lehet számolnak is előre egy várható életpályát.
sakal83 2020. 05. 04. 14:39
Előzmény: #70380  sakal83
A kekek mennyit kapnak? Es a zoldek miert a felet? Es miert a zoldek fizetik a kekeket? Es mennyi zoldnek kell lenni hogy x kek legyen? Remelem hamar eltavozik egy masik dimenzioba ez az ember...
Zoom1
Zoom1 2020. 05. 04. 14:39
Előzmény: #69652  impudent
Nem multit akartál írni? Na mindegy is... nekem van 300nöl Isaszegen, ez bőven elég, ha füvet kell nyírni még sok is :) Paradicsom meg Hollandiból jön, üvegházas, földet az már nem sokat lát. Persze ott is magyarok, lengyelek, horvátok dolgoznak, a helyi parasztnak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek