Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 11:29
Előzmény: #69956  impudent
Nógrádban meg Borsodban miért ne, vagy akár a balatonon, esetleg a "nagyon felkapott" délnyugat somogyban?
Tibor kb végig arról beszélt, nem az V. kerületről.
Toniba 2020. 04. 30. 11:26
Az nem erv hogy dragabb a szallodaba menni mint Airbnb-be.
Es nem csak a reszeg fiatalok zavarok. 
Ha hajnalban huzogatjak a borondot hangosabban beszelnek a folyoson az is zavaro lehet.
Egy szallodaban ez meg elmegy mert nem ott lakik az ember.
impudent 2020. 04. 30. 11:22
Előzmény: #69956  impudent

már 4 évvel ezelőtt egy okostojásnak elmondtam ,hugy millen huleseg az airbn de az se (akarta) értette
mi a probléma.
biztos mert igy akart möggazdagodni.
impudent 2020. 04. 30. 11:19
Előzmény: #69955  Törölt felhasználó

Te összevissza magyarázkodsz ,olyat akarsz mögmagyarázni ami nincs.
Mégegyszer
a szálloda az szálloda olyanként épített üzemeltetett létesítmény.
a társasház pedig egy lakóközösség és akként üzemeltetett létesítmény
de tanánsz ennél pontosabb mögfogalmazást is keress az interneten.
ne relatívizálj mindent igy is ölég nagy az értékzavar.
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 11:12
Előzmény: #69953  impudent
Jól tudsz érvelni, még véletlenül se az általam felhozott szempontokat próbáld meg cáfolni, hanem ha úgy kényelmesebb, akkor személyeskedj
impudent 2020. 04. 30. 11:11
Előzmény: #69953  impudent
a nő pedig nem férfi persze Tibor azt is megmagyarázza miért azonos
impudent 2020. 04. 30. 11:10
Előzmény: #69952  Törölt felhasználó

kár magyarázkodni Te vagy az az embör aki még mindig véded a pénzügyi érdekedet és leszarúd azt a tényt hugy a szállóda az szálloda a társasház az társasház.
nézz utána mi a különbség és akko tán Te is megérted
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 11:07
Előzmény: #69948  Murdoch

"ahol hajnali egykor üvöltöztek a külföldi airbnb-zők (a rendőrök meg jöttek óránként). "
Azt kéne megérteni, hogy nem az airbnb miatt van ez, hanem a romkocsmák meg a direkt ilyen alpári szórakoztatást megcélzó belvárosi kerületek miatt.
Airbnb nem egyenlő a részeg túristával aki hajnalban üvöltözik és telihányja a leveles ládát.
Az, hogy pesten ez a szórakoztatási forma alakult ki, nem az airbnb hibája, hanem azoké, akik kiépítették ezt a szórakoztatási formát és pont a belvárosban.
Érdekes, hogy például zalakaroson nincsenek üvöltöző és mindenfele odahányó turisták, hanem családok, párok stb. Pedig amikor megyünk, csak abban a lakótömbben, ahova járni szoktunk van legalább 30-40 rövidtávuzó lakás.
Pozsonyban sem tudok arról, hogy részeg állatok járnának csapatostul, máshol sem, pedig már nagyon sok városban vettünk ki lakást.
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 11:02
Előzmény: #69934  elemerorsos
Hat nem tudom te hogy vagy vele, en masfel honapja karantenban vagyok, meg ugy a nepek mondjuk 60%-a biztos.
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 11:01
Előzmény: #69947  impudent

ez bullshit
ilyen alapon kiadni se lehetne hosszú távra egyetemistáknak, mert szegíny öregek pihenését zavarják a zenehallgatással
a szálloda ad plusz szolgáltatásokat, kondi terem, néhol uszoda is, meg zabálhatsz a svéd asztalról reggel, meg ihatod az icipici poharakból a kávét, hogy 10szer kelljen fordulnod, meg körbe ugrálnak, ha oda mész, de meg is fizettetik mindezt.
Nekem ez se tetszik egy szállodában, én kifejezetten rühellem, hogy állandóan valakit kell kerülgetni.
Jobban szeretek egy lakást kibérelni és békén hagynak ott minket, nem kell állandóan a többi vendéget meg a személyzetet kerülgetni. Cserébe minimális szolgáltatás jár mellé.
Tehát nem teljesen ugyanaz a célközönség sem.
A lölő 5 csillagos szállodáját nem fogják ellepni a turisták, ha betilcsák az airbnb-t, mert rossz esetben egyáltalán nem jön a turista, jobb esetben valami lepukkant motelt tud magának megengedni és tekintve  a magyar kínálatot, egyszer még csak-csak eljön, de soha többet nem jön az országba, ha megtapasztal ilyen csótánytanyát.
Nem vicc, kehidán voltunk már csótányos szállodában, még az airbnb korszak előtt, ott futkostak mindenfel éjszaka. Mennyivel jobb ez mint egy házat/lakást kibérelni?
Mióta van airbnb én szállodába nem tettem be a lábam, csak ha egyedül utaztam, de még akkor is szerencsére nekem engedi a szabályzat, hogy lakást béreljek, ha nem drágább, mint a szálloda és számlaképes és inkább azt választom.
elemerorsos 2020. 04. 30. 10:54
Előzmény: #69943  Toniba
Egyébként most durvább a szabályozás, mint az időkorlátos javaslat. V-VI kerületben a ház legfeljebb 10%-a lehet szálláshely, plusz szobánként fizetni kell kb. 7 millió forintot, és mindezek mellett a lakóknak meg is kell szavaznia. Szerinted így ki vág bele? Ezt sokan elcserélnék arra, amit most javasolnak, hogy legyen időkorlát, de simán engedélyezzék.
Murdoch 2020. 04. 30. 10:54
Előzmény: #69946  Törölt felhasználó
Nekem ezzel sosem volt bajom, mindig találtunk megfelelő szobát, vagy vendégházat. Ausztriában például egész megfizethető. De annak nem sok értelmét látom, hogy pl. Budapesten a társasházak átjáróházak legyenek, voltam nem egy olyan új építésű lakóparkban, ahol hajnali egykor üvöltöztek a külföldi airbnb-zők (a rendőrök meg jöttek óránként). 
impudent 2020. 04. 30. 10:49
Előzmény: #69946  Törölt felhasználó

nehéz a felfogásod.
mit nem értesz azon ,hugy a társasház az nem szállóda ?
Törölt felhasználó 2020. 04. 30. 10:47

"Aki turista menjen szallodaba."
Leírtam már párszor, hogy 2 gyerekes és annál népesebb családoknak miért szívás a szálloda, mert általában csak aranyáron tudnának nyaralni. A szállodák a 2 fő +1 szükség ágy megoldás szokott lenni a max, amit 1 szobából kihoznak. Vadászni kell az ennél kényelmesebb megoldásokra és nem olcsók.
Ahol meg vegyesen van kamasz gyerek, fiú, lány ott még nehezebb.
Elindul majd a kenyérharc a kevés turistáért, az igaz és a ner haverok meg rokonok erős lobbit jelentenek. Emiatt várható valóban, hogy megindul egyfajta ellehetetlenítés az airbnb irányába.
Szerencsére Budapesten nem kell bérelnem, külföldön és a magyar vidéki városokban meg nem hiszem, hogy ilyen csökött gondolkodásúak lesznek, de majd kiderül.
elemerorsos 2020. 04. 30. 10:39
Az üres lakások adóztatásában van logika. Az airbnb-nél meg a win-wint kell megtalálni, és ez úton haladunk. A teljes tiltás csak a szállodáknak jó, a lakóknak, tulajdonosoknak, turistáknak NEM. A lakóknak az a legjobb, ha az airbnb lakások szabályozottan, legálisan működnek, és pl. magasabb közös költséget fizetnek (ebből lehet felújítgatni), takarítják a lépcsőházat, stb. Rendszeres hangoskodás, rombolás esetén pedig az adott lakás engedélyét vissza lehessen vonni. Érthetetlen például, hogy más országokkal ellentétben, itt miért nem lépték még meg, hogy csak önkormányzati engedéllyel, EU-s adószámmal legálisan működő lakásokat lehessen feltenni airbnb-re vagy booking-ra. Persze van tippem, hogy miért nem lépték meg :-)
Murdoch 2020. 04. 30. 10:30
Teljesen egyetértek, nagyon úgy néz ki, hogy ez is fog történni. Talán még szabályozás sem fog kelleni, ha a tömegturizmus nem fog tudni beindulni.
Toniba 2020. 04. 30. 10:21
A belvaros is atalakitasra szorul.
Vissza kell adni a lakosoknak. Ezt ugy lehet megtenni ha elhetove tesszuk.
Airbnb-t ki fogjak picsazni. A lakohazak nem szallodak. 
Egyre tobb szalloda epult es epul most is. Aki turista menjen szallodaba.
Megfontolando meg a belvarosi ures lakasok megadoztatasa. 
Ezzel ezek a lakasok is visszakerulnenek a verkeringesbe.
Murdoch 2020. 04. 30. 10:20
Előzmény: #69934  elemerorsos
Még egyszer nekifutok. Addig, amíg az árak nem szálltak el ilyen mértékben, mindent megvettek, még az agglo-ban is. Tudom, jó néhány éve nézem a hirdetéseket. Nem véletlenül volt drágulás:
https://azuzlet.hu/lakaspiac-az-agglomeracios-arakat-is-felhuzta-budapest/
De aki el szeretné adni az ingatlanát, az árat csökkent. És ez így lesz a belvárosban is, kíváncsi leszek az általad látott hirdetések esetén az értékesítési időre (meg az alku mértékére).
Sweex 2020. 04. 30. 10:17
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek