Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igy igaz. Viszont ugy tudtal szintet lepni hogy okossan magayrorszagon vetel lakast ahol van ter felfele meg fejlodesi piotnecial. ha nem ez akkor vezesdd itt le meg a ket 28 k fiztesssel ami ugy adok utan kb 22k-s fizetesekkel az 1500-2000 havi lakberrel 9Mert hat ugye az asszonnyal csak nem laksz egy csapat pakisztanival) mennyi is maradna. 22*2=44 k fiztes evente 2*12=24k evente lakber utazas havi 300*12=3.6k evente kaja fodrasz etc 500 font havonta 500*2*12=12k ami kb 8k evente hazasparkent amit meg lehetne takaritani ebbol perze lejon ha egy uj cipo kell vagy Cancun.. ujepitesu studo lakas meg lessz kb 400 k a legolcsobb valami gettoba a vilag vegen. Aminek az ara mer ket eve vagy nem mozdul vagy az elit negyedekben mar 20 szazalekot esett a magyar evi 15-20% os novekedes helyett
egyelőre még esze ágában sincs hazajönni, nagyon speciális szakmai háttere van ilyen vonalon Budapesten nincs tovább lépési vagy akárcsak "váltási" lehetőség sem, ha valóban a korábbi profiljában tud állást találni (a mostani munkája szakmailag visszalépés, de Budapestről csak ide vették fel), akkor lényegesen többet kereshet évi 45 ezer GBP-nél + a londoni munkatapasztalat nagyon jó ajánlólevél a nemzetközi biztosítási piacon
hahaaaa :d gondolod 8,5 évig csöveztem? egy nagy és szép családi házat béreltünk 5 szobával 4 en (2 pár) alsó - felső emelet :D lemondás? Cancunba meg Ibizára jártam nyaralni, miről is mondtam le? :D aki nem tudja mi van ott az ne mondjon inkább semmit! ;)
Tízéves LTP szerződés esetén szerintetek érdemes lenne félidőnél kiszállni? A 2014-es árak mellett az eredeti 4 éves konstrukció nem tűnt rossz lehetőségnek, azt viszont már tisztán látom, hogy hiba volt meghosszabbítani.
a "kedves hozzátartozóm" itt is messze az átlag fölött keresett... ez azért sokat árnyal a képen... kb. a "habzsi-dőzsi" szinthez szokott... nem pedig ahhoz, hogy sorba álljon vmi 6 fő által lakott "magyar házban" a wc-re...
+ érdemes ezt a "remek helyet" egyéb opciókhoz is mérni, pl. a belinkelt cikk hőse is gyorsan dobbantott Bristolba, de akár a tengerentúli angolszász városokkal is össze lehet vetni...
Na meg ezt is megertem! Egy hozzaszolas amit teljes mertekben tamogatok Pitcairn2-tol :) Pont ez az amit beszeltem az eletminoseg az kicsit bonyolultabb annal hogy Angol/Nemet/San Franciscoi IT-s vagy a Brunei Szultan fizteset egymashoz egy az egyben merjuk. De most itt lenne is egy komoly kerdesem: Ha erre egy ilyen inteligens ember mint a baratod rajott hogy London mekkora gaz akkor szerinted hany meg ennel is inteligensebb ember jott ra hogy Budapest es Magyaroorszag mekkora kincs. Ergo- lakasarrobbanas!!!!!!
Statisztikai atlagfizuban az otp,mol vezerkar,es egyebb milliokat kereso is benne van. Es brutal penzt visznek el a gorek,plane ha jovedelmet szamitunk,ezt azert jo figyelembe venni a veteli araknnall,addig van amig hatszel van.Nem a kisemberek vasarolnak. Az atlag magyar,pl tanar 200 ezret se visz haza,csak almodik rola....
ha jol emlekszem irtad vettel lakast metrodomnal a city home nal. Nekem is van veluk most 3 lakas 3 kulonbozo helyen ami most kb egyszerre lessz kesz (par honap kulonbseg) Konyhabutornal miben gondolkozol? Most meg IKEA kat is nezegettem de nem vagyok meggyozodve...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link