Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 szombat, 18:16
Előzmény: #232056  siemens
75m2?? Talán.  Már én is kivancsi vagyok.
Placi82 szombat, 18:15
Előzmény: #232053  FR73
Figyelj. Azért 50 ért Gazdagreten egy 2 szobás sál, Kelenföldön  is labdába se rúgsz. Ez egy panel.  Ha valaki nem. Örököl csak egy vidéki falusi házat a nagyítól. Meg az aaszoyn is. Tehát nulla kezdotoke, tehát nem. Egy belpesti, vagy tozagyokeres sasadit arról beszélünk. És most kellene venni lakást itt Pesten, hát nekem ijesztő az arszint. Ezt kisporolni fizuból. 
Csak a szerencsén múlik. Pont emlékszem 6 millioert is lehetett 10 éve venni Kispesten és  Újpesten  panel-lakasokat, mert néztem az I..... .com on,akkoriba. és most írta talán lacikonyha bácsi, hogy 40 mft  felett vannak bőven mar az 1 +2.fel.szobasok. WTF?? 
10 éve azért 6 Misit röhögve ki lehetett sporolni, most azért 40+milliot azért sokkal nehezebb. 
Tudom.... tudom... . A fizetések is 3 szoroztak  azóta na de megélhetés is minimum 3 szorozott,!!! ergo kb ott vagyunk ahol a part szakad. 
De 6 bol 40.lett 34 et kisporolni már nem vicces.  Ennyit akartam csak mondani. 
EURHUF_goes_to_haven szombat, 18:11
Előzmény: #232030  matatakakiba
Kina ugyanez. Hazudnak gondolkodás nélkül. Annyi h érzelgős kis pipacsok ha ott 1 embert egy meetingen elküldesz a halál fszára (akár jogosan) attól utána semmi jót ne várj. Ez náluk akkora arc vesztés.. Ügyesek jól másolják amit megkapnak de nagyon innovatív dolgot én nem láttam tőlük. (200 fős részlege van a cégünknek ott + beszállító lánc min fele) 
FR73 szombat, 18:09
Előzmény: #232056  siemens
A szerelem drága mulatság az ingatlanpiacon, Hunball pedig beleszerelmesedett abba a házba.
siemens szombat, 18:04
Előzmény: #232053  FR73
Atyavilág 140 millió egy wekerlei 100 éves ikerházfél...... Hány nm is???
Placi82 szombat, 18:03
Előzmény: #232054  berlini
21 őszén vetted az ukran háború kitörése előtt, emlékszem. És egy lakás arat toltad bele? De elég  szép nagy összeget toltál bele nem kispalyaztal erre emlékszem. . Humival, meg páran szivattunk is is is hogy ügyes voltál, mikor arcoskodtal velünk.. ...:))). Tűpontosan lefelezett utána! :) Pedig én hülye. Még szóltam is Neked  jóindulatbol, hogy most lehet nem kellene venned, nem a háború miatt, azt nem láttam előre , hanem tudtam hogy az MNB gyorsan fog kamatot emelni akkor a leendo infláció miatt, és a magas kamat nem jó a részvényeknek.... . De ne aggódj nem szólok én legközelebb semmit se, főleg neked nem......... De amúgy  végül is 3 év alatt kiülted végül hogy visszamasszon? Mert akkor végül is nincs bukó! Gratulálok. Csak 40% ot hozott a Pmap eközben csak szolok! :) Én meg a 10 es panelt elkotyavetyélgettem őket  szaros 40 ért. És huss a Pmapba. Most akkor ki blamalja magat? Na!!! Ne vicceljunk kérem szépen.. 
Azt látom hogy most a Kelenföldi panelok 55-60 ér vannak hirdetve csak azt nem tudom hogy ez igaz e? Mert még senki se írta hogy vett volna arrafelé. És az adasvetelek valós árat csak az elado és a vevő tudja. Nem az i.......n.com os portalokon hirdetési árak. Ezt nem tudom. 
berlini
berlini szombat, 17:30
Előzmény: #232051  Placi82
Ne blamáld már magad. OTP-hez irj egy a témához passzoló fórumba (és akkor megtudod hol vettem.)
 De azért jellemző hogy egy mondaton belül sikerült összehoznod vagy 3 tévedést.
Az összeomlás időpontját ird már végre be és akkor kivárom.
De - ha kérhetem - az azonnali összeomlásra ne irjál 10-20 évet.
De ha nálad a gyors összeomlás 10 év mulva kezdődik, akkor javaslom addig is csinálj valamit. 10 év alatt (ha addig long lesz,) sokat lehet ám keresni.
De nem úgy, hogy közben folyamatosan az összeomlást várod és nem úgy ahogyan ahogyan a budai telkeddel eddig.
FR73 szombat, 17:28
Előzmény: #232041  Placi82
Azért gondold át, nézz vissza a konkrét esethez. Hunball bérel egy wekerlei házat és kiad egy kispesti lakást. A kispesti lakáson túl van neki szemmel látható állampapírja is. Csak összejött valahogy az a 100-110M önerő, azért onnan nézve az a +30M már nem egy megugorhatatlan feladat.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 17:27
Előzmény: #232051  Placi82
Nem tudom mit siránkozol a panelárakon, adott lokációban még mindig ez a legolcsóbb. 40 millió ... korbenézel mit kapsz ezért az aglóban....? A kicsit is felkapotabb helyeken üres telket, maximum. Nem tudunk ellene tenni, nem leszünk előrébb semmivel sem, mert a 10-15 évvel ezelőtti forintunk más ligában játszott... ki is kapták alóla értékének több mint a felét.
Placi82 szombat, 17:10
Előzmény: #232048  berlini
Berlini menthetetlen Te vagy.
Hát már nehogy beleszoljal már. Abba hogy én úgy íteltem meg hogy túl van húzva a Budapeati ingatlan panel lakás ára. A panel a belépő szint és 40 mft Ft már elmebaj. Euróban is. Na. Most képzeld. El. Kelenföldön 2010, 2011,.2012 ben milyen szarul vettem. 🤣. És 2. 5 éve milyen szarul adtam el🤣🤣🤣. Hisz tudod, meg mondtam is hogy 3.szobas panelka 10 milka volt 2011 ben. 
Aztán jött az általam előre 0.9 és jegybanki alapkamat szintnél megjosoltam 10% feletti infláció!! Vazze, az azért elorelatas pajtas
( emlékszel ugye?😉). Aztán jött azonnal szipi szupi pmap 14.5% és 18.5% kamatos kamattal visszaforgatva. Ja és adómentes. 
Hát ilyen hülye vagyok én Berlini.! Meglatjuk kinek lesz igaza😉. A meccset meg nem fújtak le. 
Sajnos nem lehetek akkora zseni hogy 18.000 felett vegyek. OTP mint Te!  2-3 év alatt ki is ulted hogy van rajta 6-7% hasznod minusz majd az adó!! :) . Te egy  M. Burry vagy. Ja nem. 
Na pá! :) 
(Egyetlen szerencsétek hogy Marciék akiket utálsz, úgy tolják a lakás szektort hogy az hihetelelen)) 
berlini
berlini szombat, 16:57
Előzmény: #232046  Placi82
És még egy.
Ostorozod azokat akik 15 éves megtérüléssel beszállnak egy befektetési ingatlanvásárlásba.
Most tekintsünk el attól, hogy itt nem számolod csak a nettó bérleti dijat.
Te mit csinálsz a telkeddel?
Mit fizetnek a kóbor macskák, akik használják?
Mikor fog az megtérülni csupán a hasznositásból?
vagy a telkednek mégis van értéknövekedése?
Az össze körül körül álló házaknak , lakásoknak Budapesten nincsen? (vagy ha volt is, most már nem lesz?)
És még Te beszélsz itt alapvető gazdasági ismeretekről.....
berlini
berlini szombat, 16:53
Előzmény: #232047  Placi82
Nem a csúnya szavakkal van baj a beirásaidban.
A valóság érzékeléseddel van baj.
Évek óta nyomod az összeomlás szöveget és várod a nagy válságot. 
És ehhez a prekoncepcióhoz válogatod ki a hireket. Ami beleillik annak örülsz, ami ellentmond neki azt ignorálod.
Ilyen szubjektivitással nem tudsz normális befektetési döntéseket hozni sem.
Például:
Ülsz évtizedek óta a szép nagy (esetleg akár társasház épitésére is alkalmas ) budai telkeden.
Ahelyett hogy 5-6 évvel ezelőtt épitettél volna rá egyet.
Az értékesités utána extraprofitbó pedig kevéssé kockázatos értékpapirokkal azóta kétszerezhetted volna a tőkédet. (Még egy S&P500 ETF-el is)
berlini
berlini szombat, 16:43
Isten ments attól, hogy lakást vegyél.
Onnantól kezdve ott állnál nap mint nap a ház sarkánál hogy mikor jelennek meg az első repedések. és jön az összeomlás.
A teleknél meg erősen figyelj arra, hogy tuti hogy barlang van alatta, ha épitesz összeomlik.
Menthetettlen vagy Több éve megy ez az összeomlás jósolgatás. Mi lenne ha már egyszr bevallanád, hogy eddig is tévedtél?
Nincs valami amihez egy kicsit jobban értesz mint a gazdaság?
Ultit se merem javasolni, mert ott is csak bukni fogsz, mert állandóan betlit mondasz be. Mindegy hogyan milyen a lapjárás.
Placi82 szombat, 15:48
Bocsánat a csunya szóért ló szerszámot akartam írni. Tessék így olvasni:) 
Placi82 szombat, 15:45
Előzmény: #232045  berlini
Ja látom a 10 éves USA Bondok kamatan, hogy kamatvágás ők tömkelege lesz a jövőben. Lofaszt. 1 év múlva ha így folytatják megint kamatemelés lesz. Szarul áll a világ népgazdasága pajtás.
.2. Hát nem érthető neked semmi sem. Lassan mondom hogy megertsed már végre kedves Berlini úr!! Én a többi embert sajnálom mint a wekerlei forumtarsat. Nekem már megvan a hitelmentes kis házikó ahol lakok. Sőt van egy telkem is itt Budán,meg nagyon  jó régen vettem... Ha akarok akkor inkább arra építek.!!! 
Ha pisztolyt tartanak a fejemhez se veszek lakást se befektetésbol se se sehogy semmire amíg a 14 éves megterulesi ökölszabaly  el nem jön újra. Tudod e mia az? 
berlini
berlini szombat, 15:30
Előzmény: #232044  Placi82
érthető, hogy ideges vagy.
Már sokadszorra megjósoltad a világ gyors összeomlását és telik múlik az idő......
Még az olyan országokban mint nálunk sem következett be, ahol elismerten a leggyengébbek irányitják a gazdaságpolitikát.
Félő hogy az USA vezetésével, ott kb. 3% körülire várható gazdasági fejlődés még nálunk is kivált egy hasonló mértékűt a következő évben
A PMÁP-ból kiáramló nagy pénzekre már év elején felhivtam a figyelmet, mint ahogyan arra is, hogy ez jövő márciusa körül fog tetőzni.
Valahova megy majd a pénz, csak neked találós kérdés, hogy nagy része hova.
Hogy ez a kiáramlás megroppantja Magyarország adóság finanszirozását?
Kötvehiszem.
Ha figyeli valaki a hetente megtartott államkincstári aukciókat, akkor ott többszörösek a túljegyzések és a hozamok nem magasabbak mint a jelenlegi lakossági állampapir kibocsájtásoké.
A csökkenő kamatszintekkel együtt járó módon minden országban olcsóbbá válik az adóság finanszirozása, ami önmagában is egy megkönnyebbülést okoz.
Az általad várt nagy összeomlás....nos, egyszer talán összejön, de most érdeklődés hiányában el fog maradni.
Placi82 szombat, 14:56
Előzmény: #232029  riskmanagementisnice
Már látom magam ott a Marcit, Matot, hogy legyint, sebaj kiaramlik a Pmapbol az a 12.000 Mrd Ft a lakás piacra, majd behivjuk a IMF et. Mi baj lehet?? 🤣🤣Merrt ez a pénz nagyon hiányozni fog még 100 Mrd is. Mert ez tudod "hideg penz"!! Ezt valahogy nehéz elképzelnem. Bár az ingatlan kereslet elinkitest, támogatást se képzeltem eddig józan ésszel. 🤣 Nem megy az alberleteztetes ezen az arszinten? Hát  toljuk meg ezt is!   Lassan észhez kellene térni. 
Xis24 szombat, 14:38
Előzmény: #232039  Murdoch
Amikor még az áremelkedés glóriáját viseltem a fejemen az egyik befektetős érdeklődőmet  megkérdeztem amikor már nyilvánvaló volt, hogy ebből nem lesz bolt és kiderült, hogy ez lenne az első bérbeadása..hogy  ..Ez neked, hogy jön ki hozam szinten, megéri? ..Mert ahogy én számolom úgy neked ez nem egy nagy vétel lenne azon az árszinten sem amire alkudni akartad. Erre azt mondta, hogy  annyit lehet kérni amennyit csak akar ...határ a csillagos ég az albérletelnél.. Na erre nem tudtam mit mondani. Én úgy látom, hogy azért elég nyőgvenyelős átvinni a dolgokat. Kiderül majd mi lesz.
N0MAD szombat, 14:35
Előzmény: #232041  Placi82
Albérlet? Burzsuj!
Mi egy kartondobozban laktunk egy tó fenekén!
“ Right. I had to get up in the morning at ten o'clock at night half an hour before I went to bed, drink a cup of sulphuric acid, work twenty-nine hours a day down mill, and pay mill owner for permission to come to work, and when we got home, our Dad and our mother would kill us and dance about on our graves singing Hallelujah.
FIRST YORKSHIREMAN:
And you try and tell the young people of today that ... they won't believe you.”
Placi82 szombat, 14:22
Előzmény: #232038  Xis24
".. Na Ez olyan ugrás mintha 4-5-6 évig munkanélküli lenne egy átlagkereső...akkor is ha dolgozik" "
Kezdem unni hogy számolás nem az erossegetek.  
4-5-6 évig fotoszintetizalnak a gyerekek fenyevok lesznek és a híd alatt fognak lakni?? kartondobozokban? Nem!!! 30 Milliót  félre tenni egy jól kereső csaladnak albérlet, rezsi, gyerek magántanár, ruhazkodas, kaja, autó fenntartás, benzin, esetleg állatkert, Balaton a gyerekeknek, ne adj isten a házasságuknak kell egy db wellness kettesben évente 1 szer. 
Akkor 30 milliot felretenni nettóban jelenértekben szamolva inkább 10 év alsó hangon és akkor nincs semmi váratlan durva kiadas és soha nem esznek egy rohadt sztéket és étteremben se mennek sose 10 év alatt. Szóval az 10 év spórolás lesz az a 30 milliós ugrás. :)) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek