Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Kerdesem lenne a tajekozottabbakhoz: ha eladok lakast es 1even belul masikat veszek, legalabb akkora ertekben, akkor (ertekhatartol fuggetlenul) adomentes (leszamitva az atirasi illetek nevu sarcot). Korrekt? Hogy van, ha kulfoldon veszek? Koszi
A héten írtam, hogy valami olyan érzésem van, hogy az elhalasztott vásárlások első hulláma lefutott. Az új intézkedések lehet, hogy tudják stabilizálni a piacot. A tranzakció számok növekedések ettől függetlenül számomra kérdéses. Árnövekedést el tudok képzelni még. Mert azt mindig el tudom képzelni. 😃
Na akkor hogy a témához is visszatérjünk a DIY kitérő után. Ha jól értem azt mondod, hogy a mostani cikus 2016-22 volt a boom amikor az árakban, kis leleményességgel fix hitelekkel 1-2 év infla után szépen kitermelte a hitelt . Most szerintem olyan szinten vannak az árak, hogy ez nem működik, és most ha szavaid jól értem árcsökkenés jön ? Én erre még nem látok okot, mert a fiúk fujják a lufit mintha nem lenne holnap. Én most elsősorban nem csak a magyar, de inkább Európa és a teljes világ miatt aggódom, mert van olyan scenárió amikor már mindegy hogy görbe a fal,csak legyen. Én tartom egy nagyobb gazdasági krachtól, amibe magyarország alapból megy + németország még rúg egyet a hátunkba azt se köszönjuk meg (autóipari kitettség) a kis kínai ugye csak az olcsó személttelepet keresi (meg is találta). USA-Kína lesz még egy nagyon érdekes kérdés, mert kína tud még nagyon veszélyes lenni, ha pl megtámadja taiwant, akkor viszont mindneki mint a szeme fényére vigyázzon a telefonra-laptopra mert egyhamar nem lesz másik... Én ez alapján nem látom fényesen a jövőt és azt mondom, hogy bízz a legjobban, de készülj a lerosszabbra, és tartsa mindenki szárazon a puskaport. (én most ezt úgy teszem hogy van egy ingaltan magyarországon ha minden elfogy mint backup akár lakni akár eladni, illetve 2x6 hónap megtakarítás ami a hitel előtörlesztésre van félretéve. 6 hónap EURban 6 hónap a hitelszámlán, amit büntivel lehet csak kivenni, de mint backup ott van. Én ebben a helyzetben várom a tavaszt és várok egy árfolyam mozdulást minimum. Illetve figyelem a német és világ híreket, hogyha menni kell akkor merre. Ha ballról lőnek én jobbra futok. Se a német se a magyar országért nem fogom kockáztatni az életem és a családomét.
“ bizonyára rá lehet dolgozni kézzel is ha omlós a fal” Hát, fújkálás és kézzel rádolgozás közben arra azért figyelj hogy az omlós vakolat ne rád omoljon. Mert azért omlős mert magát se nagyon tartja, nemhogy a néhány mázsát amitbrádolgozol, plusz nedvesség. Lehet ezért nem úgy építik a házat hogy a homokra fújnak egy kis betont. De elismerten nem értek hozzá, infós vagyok, majd mesélj a tapasztalatokról, szivesen tanulok.
Ilyen medencés dolgoknál láttam, hogy fújják a kültéri glettet. Csak azért írtam, hogy arra viszont már bizonyára rá lehet dolgozni kézzel is ha omlós a fal. Pincét tervezem felújítani. Ki fogom próbálni. Nem akarok okoskodni.
Igen, kamaszként én is néztem a gitárszólőt hogy bakker beszélget és dohányzik közben, és lazán tolja, mi lehet ebben a trúváj, megtanulom! A festőművész is csak pacsmagol, hátmég a szoba, motorszerelőmismúgy kapta szét a cuccot,hogy közben velem beszélgetett és rámnézett, csak a keze járt, összerakásnál a nyomatékkulcs beállításaival együtt. Valami csak lehet benne hogy se az acdc nem én lettem, a rajzaimat már az ővodában is kinevették a kortársak, és szervízbe járok mert egyrészt volt már kellemetlen tapasztalatom eltépett csavarral másrészt ha valahol az isten háta mögött európa túlvégén derül ki hogy valamit nem tudtam akkor tréler, taxi, repülöjegy, elcseszett nyaralás és nem fogom azt érezni hogy de jó hogy spóroltam a szakszervizen. De persze ez csak én vagyok. Volt már sikeres tükörből ön- vakbélműtét, bár azt is orvos csinálta nem lelkes amatőr.
Feldobtad a mai napom. Jót röhögtem. Tényleg kis túlzással de így vlot 2016 tol 2022 végéig,. 2023 februarjaig.pontosabban mondva. De ennek a világnak vége lett örökre. De 7-10 évre biztosan. Most következik az inverz ciklus...... Hullám ciklus. Ez hotzihher. És maradjunk annyiban hogy ezt nem hasrautes szeruen mondom. 😉Mielőtt vki megvadolna. Most nem viccelődök, komolyan.
Amúgy te a gépi vakolásról hallottál szerintem, mikor a nyers téglára feltesznek függőbe egymástól 2 távolságra vasakat és közte befújják a vakolatot és a vas vezetésével lehúzzák. Igen ilyen létezik. De felújjtásnál felejtsd el csak új építésnél és alsó hangon 2x annyi m3 ára mint a kérinek, igaz az eredmény gyorsabb és szép is.
NA ITT VAN A KUTYA ELÁSVA!! Ha láttál valamit az krva messze van attól, hogy csináltad és jó is lett :D. maradjunk ennyiben. Én is azt hittem hogy könnyű , mert haver mondta ő is csinálta a saját szobáját tavaszi szünetben ( egy újépítésű full gipszkarton szobát , csak meggurított) na én levettem 2 képet a falról ami takart 2 repedést, + laza vakolat és rájöttem hogy ez mégse olyan egyszerű. A minőségi szerszámot is megvettem de 20 év gyarkolat mégse volt a kezemben hogy olyan szép legyen mint egy festőé, pedig merem állítani, hogy gletteltem minimum 500m2 életemben amit a kezdő még el se mondhat. Persze a neten vannak csodaszerek,meg rákgyógyszerek is, meg ingyen energia is, meg végtelen gazdagság könyve is...
Persze tudom én. Nem lehet mindent megoldani, vagy nem lesz mestermű. Csak az a kérdés, hogy valójában mesterműként kell tekinteni egy ingatlanra? Túl sokan túl sokat költenek a makulátlanságban élésre.. még akkor is ha meg sem engedhetnék maguknak. Na mindegy én vállalom, hogy igénytelen vagyok. A vevők viszont mindig frissen festett fullra kitakarított ingatlant kaptak. Sok helyről hallom, hogy ezt viszont nem mondhatják el sokan.
Igen nekem is ott akadt meg a szemem, eszembe is jutott a történet, mikor a szaki mondja hogy XX Ft ért megtanítja, csak jöjjön X nap reggel 6 ra, szarszámokat is bérelhet tőle stb stb... biztos ismeritek, de mostnem találom. Amúgy igen a szakember arról ismerkszik meg, hogy tudja az értékét és hogy egy amatőr csak hátráltatja, ha nem egyenesen kárt okoz a munkában . Villenyszerelős topikban van , hogyha megbízol 100Ft, ha segítani akarsz akkor 200, ha meg már valaki belekókányolt és a szart kell összelapátolni akkor 500...
Van olyan hogy falfix. Meg fújni is lehet ám a falat festékkel nem csak henger van. Glettet is lehet fújni. Nem vagyok annyira jártas a dolgokban de azért hallottam ezt meg azt.
Szerintem ott bukik a dolog hogy a helyes válasz a “segítek akkor olcsóbb? “Kérdésre higy nem akkor a másfélszerese. Aki nem ezt mondja azzal el se kezdj semmit.
Persze, normál falfelületen én is többször csináltam, még élveztem is. Bütorok középre, fólia telibe mindenre, körberagaszt, aztán henger. Lehet örülni a friss felületnek, nejlon fel, porszívó, visszatologat. Ha meg nem akkor profi is dolgozik egy-két hétig mire összehozza. Ha beázás volt vmikor és ráfestettek, aztán ha hozzányúlsz visszahozza a gyerekkori homokózós feelinget :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link