Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 2024. 08. 30. 10:21
Előzmény: #225714  EURHUF_goes_to_haven
 Hivsz egy festőt mond valami horror árat. Erre megkérdezed, hogy esetleg ha segítek akor lehet olcsóbb? Mondja lehet. Eltellik 2-4 hét.Telózol, hogy mikor jön már? Mondja, hogy elromlott a kocsi. Esetleg ha addig előre dolgoznál, akkor ő gyorsban megcsinálja. Lekaparod a tapétát. Kijön a festő megnézi. Húúú mit csináltál. Tőnkretettél mindent. Nagyon sok lesz így. Inkább ne csináltál volna semmit. Most rohannia kell de ehhez a gányoláshoz speciális cucc kell ami kb 2 hét mire bejön. Eltellik a két hét. Kérded hol van? Hát nem jött meg a cucc. Csiszold le te, ha szeretnéd még lefesteni. Lecsiszolod. Végre megérkezik. Nincs sok ideje ma de mivel mondtad, hogy segítesz neki, így hozott 2 hengert. Beálltok festeni. Kajaidő. Csak nem engedheted, hogy kopogjon a szeme. Ebédeljünk. Megvolt a kaja. Na váratlan telefonhívás. El kell rohanni de te folytasd nyugodtan. Estére vissza érve örömmel konstatálja, hogy milyen szépen kifestetted a szobát. Na de a sarok.. Fel kell menni a fájos hátával. Húz 3 csikot. Mondja egész jó lett. Végeztünk is? Akkor mennyit is beszéltünk? Hát.. nagyon sok idő eltelt amióta adott árat, azóta minden szinte duplázódott. Legyen 1 havi agysebész bér. 9 re kerekítve, hogy a borravaló meglegyen. Kiszámolod a pénzt. Szerinted nem érdemel borravalót. Tátott szájjal szemléli a mester. Sarkon fordul és elmegy. Gondolja magában: Ide se jövök többször. A mese valós, túlzó, és kitalált elemeket is tartalmaz.😃
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 08. 30. 10:16
Előzmény: #225712  Xis24

Mindent meg lehet oldani, az eredmény viszont kérdéses. Én elég fillérbaszó vagyok, műszakilag sem feltétlen vagyok béna, de van az a feladat, és pont a nagy egybefüggő felületek telibe húzása amit tapasztalt festő/hideg burkoló tud szépen megcsinálni.
Egy egyszerű mázolás, vagy holker felrakás sem agysebészet, azt még is lehet okádék módon csinálni...
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 10:13
Előzmény: #225717  N0MAD
Hagyd rá, vagy nincs jobbra igénye, vagy nem csinálta még maga, max rigipsz falon :D Csak aztán egyszer szembe jön az élet... 
De tény egy 20 -30 éves beton panelnál ha 1x ki volt simítva 1-2 tipli hely + gurítani a legkisebb meló (ott  a takarással több időd elmegy minta  festéssel :D) 
N0MAD 2024. 08. 30. 10:04
Hátőizé.
Más dolog a képtartó tipli helyét beglettelni, meg más ha elporzott a vakolat, hullámos a plafon, repedés mellett kipergett és a teljes mennyezetet kell kihozni egyenesre.
Aki azt hármas technikából alapon megcsinálja szépre, annak szerintem találom munkát, de még egy sörre is a vendégem :D
Rokonnál ugrottam bele régebben, idős ágyhozkötött, (több)évtizedes festés, tüdőgond, kóházba került kis időre, hopp de jó alkalom, kifestjük gyorsba a szobáját, sterilebb lesz ha hazakerul, jó meglepi lesz. Teddyhenger, vödör festék, egy nap.
Ja.
Elkezdtem hengerelni, a,régi még gumihengermintás festés konkrétan pikkelyekben ragadt rá a teddyhengerre mint egy védőbevonat, az eredeti festékréteg alól meg jött elő az újságpapír, amivel meg enyvvel simították ki annak idején a fal egyenetlenségeit.
Hetvenes évekbeli kádárkocka.
Rétegekben szakadt le a festés meg papírok meg amit akarsz. És még nem is mállott a vakolat. Az külön móka kikaparni, fixálőzni, üjraalkotni.
Egyes technikából, az. :D
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 10:00
Előzmény: #225713  N0MAD
Akkor ez is nagyon más mentalitás Magyarország és Német közt, mert itt szinte mindig a bérlő fizeti, és én is kötöttem a ingóságokra is + a lakásra is (évi nevetséges összeg)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 10:00
Előzmény: #225713  N0MAD
Akkor ez is nagyon más mentalitás Magyarország és Német közt, mert itt szinte mindig a bérlő fizeti, és én is kötöttem a ingóságokra is + a lakásra is (évi nevetséges összeg)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 09:59
Hát nálunk közepes javjtás volt, de amit én csináltam azután még a festő szomszéd 2-3 szor hozzá nyúlt és azon a csiga elcsúszik... Az enyémbe ha belenézel lámpával elhányod magad úgy elszédülsz. Persze okádék szintre gyertyával bevilágítva jó lesz az a parasztnak, de nekem nem ez az elvárási szintem. És hozzáteszem, hogy én se vagyok ügyetlen, haverok csodárája járnak ha náluk segítek esetleg.. 
A kérdés hogy mi a minőségi elvárás....:) Persze a fejőstehénre nem kell prada pata... de azért mégis , ez egy előszűrés, ha látod, hogy görbék a falak ... 
N0MAD 2024. 08. 30. 09:55
Előzmény: #225710  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem azt a tulaj maga fizeti magának, ha van kis esze, áthárítani nem hallottam még.
Xis24 2024. 08. 30. 09:55
Előzmény: #225710  EURHUF_goes_to_haven
Vakolni gitten csiszolni dolgokat már az aszzonyok is tudják😃 Ezek nem agysebész dolgok. 😃😃😃 Viccet félre téve. Azért ha valaki ezeket nem tudja megoldani egyedül szépen az technikából 1-es lehetett kb. Fizessen.
N0MAD 2024. 08. 30. 09:54
Előzmény: #225705  berlini
Nincs se vita, se harag, csak (lehet) abban nem értünk egyet hogy tudja e ezt az egészet az ország és a kormány folytatni közép-hosszú távon, vagy méretes bukta érkezik.
Ha tudjuk, akkor valóban, ingatlannal és hitellel nem lesz baj.
Ha egy nemzetközi gazdasági zökkenő tetején a magyar helyzet lesz a pamutbolyt nem szeretnék idekötve lenni, meg ingtlanhitellel terhelt lenni se. 
Azzal együtt a 4 év alatt 21ből 28 nem valami felfoghatatlan csoda ha egyéb költségeket nem számolok se, persze értem én hogy négy millával indította a projectet.
Legyen vele szerencséje hosszú távon, én úgy érzem több kockázatot látok benne mint te, de legyen neked igazad, ne nekem, mindketten jobban fogunk örülni.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 09:52
Előzmény: #225709  Xis24
Ok egy tiptop lakásnál lehet, egy háznál ami felujítandó meg kb vakolat ráfingasz a másik szoba 2négyzetméter leesik... Ott vakolni, glettelni, csiszolni , festeni.
De jogos, van olyan lakás ahol megvan az ebmer 2-3 nap alatt ha ügyes, de egy legtöbbször üres ingatlannál igaz. Én ha ilyen célom lenne akkor is eltenném az évi 10% ot, hogy hátha leégeti a kedves bérlő. 
Amúgy magyaroszágon szoktak erre biztosítást kötni ? Mert németben legtöbbször benne van a szerződésben, hogy a bélrő köteles X értékben tűz víz, vagy sáskarajzás esetére kötni . Van ennek kultúrája magyarországon vagy csak balkán, nyereség optimalizálás, "we cross that bridge when we get there" ?
Xis24 2024. 08. 30. 09:46
Előzmény: #225704  EURHUF_goes_to_haven
Ezeket a tisztasági festéseket magyar honban már rég nem festők csinálják 😃 szóval itthon csak a festék árával kalkulálj 😃
Xis24 2024. 08. 30. 09:42
Előzmény: #225706  Xis24
Mondjuk ott volt a covid.. Az odavágott beljebb... azt elfelejtettem már. Bocsi.
slash 2024. 08. 30. 09:38
Előzmény: #225702  J0hnnyEnglish
Ismerem Aszófőt barátaimnak Pécselyen van nyaraló. Szerintem a helyiek őrjöngenek a dühtől. Megépül a lakópark nem lehet kikanyarodni a 71esre.. már a régi házakat megvevő celebeket (Istenes, Egerszegi stb) is utálják nem még lekúrnak oda egy 140 lakásos lakóparkot. :-) Barátom fel se merem hívni.. :-)
Xis24 2024. 08. 30. 09:35
Előzmény: #225695  berlini
Hello a zöldövezetben simán lehetett csinálni 60-70% ot 4 év alatt.  ott nem ér többet?
berlini
berlini 2024. 08. 30. 09:28
Előzmény: #225701  N0MAD
félreértettél.
Bocs.
Én csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy érdemes számolgatni.
pld.
Unokaöcsém felvett egy méretes hitelt lakásvásárlásra kb 3 évvel ezelőtt (kb 40millió?)
Eladtak tavalyelőtt egy kisebb lakást és abból akartak végtörleszteni. (Mert nem fixálták a kamatot.)
Erre jött az állam és fixált helyettük.
Berakták PMÁP-ba a vételárat és még ma sem végtörlesztenek. (jövő márciusig összesen kapnak kb. 45%-ot és eddig fizettek 3* 4%-ot)
És érdemes végre kiismerni kormányunkat.
- továbbra is csalnak az inflációnál
- a lakhatási költségek emelkedése továbbra sem lesz része annak
- miután a NER es tömeg fő biznisze a befektetési ingatlan, nem tudnak felhagyni az ingatlanár emelő intézkedésekkel.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 08. 30. 09:21
Előzmény: #225700  N0MAD
2020 óta az a 21 Millió ből lett 21 Millió pedig kb a felét éri. 
Ez alapján a 21 millió inflációval korrigálva reálértéken MA 31 186 679 Ft lenne. 
https://inflacio.robi.dev/
Ehelyett van neki 28milliója (azaz lenne ha eladná, a vagyon szerzési illetéktől tekintsünk is el mi az a 4%... (jahogy az 840 e)... és akkor nem volt egy tisztasági festés, nem romlott el semmi, biztosítást sem fizetett utána, és az első naptól ki van adva minden nap.. 
Ha az ember óvatossan 11 hónappal számol kiadásra + 1 hónapot levon amit felújításre szán, ne adj isten még adózik is a bevétel után, akkor most még mindig olyan nagyon megéri ?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 08. 30. 09:18
Előzmény: #225702  J0hnnyEnglish

Mellette ott a gazos külterület.
https://aszofoilakasok.hu/_user/image/fullpic.jpg
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 08. 30. 09:15
Lehet megint gond lesz a tikokkal, meg a harangozással... Aszófő.. de most komolyan? én értem, hogy drága a telek, de b--meg a HÉSZ, nem normálisak az önkormányzatok. A polgi meg le meri írni, hogy annak kell örülni, hogy nem nagyüzem (akkugyár pl :) )
https://index.hu/belfold/2024/08/30/veszprem-varmegye-aszofo-lakopark-epitkezes/
N0MAD 2024. 08. 30. 09:06
Előzmény: #225700  N0MAD
Illetve meg annyi a történetben hogy ezt egy lakással lehet eljátszani, befektetőként tízzel nem (vagy csak keveseknek). 
A fixált hitel ugye a sajátlakáshozjutáshoz segítés lenne.
De abban is igazad volt higy sokat dumálok, szünetelek kicsit.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek