Mi ennek az értelme? Cég felveszi a hitelt, kifizeti osztalékként a tulajnak, aki ebből felvásárolja a céget. A céggel finanszíroztatja meg a felvásárlást. Ennyit az északi terület fejlesztéséről.
Tudom, hogy nepszerutlen leszek, de nekem is ez volt az elso gondolatom. Felveszek 40 milla hitelt, hogy 30-at szetosszak a tulajdonosok kozott? Miert? Hosszu tavon gondolkodva mi ennek az ertelme?
Ez annyira szép, hogy sajnos nem tudom elhinni! Hitelt felvenni azért, hogy abból osztalékot fizethessen??? Mivel részvényes vagyok, ezért tulajdonos is, ebből az aspektusból vizsgálva pedig soha nem tennék ilyet a saját cégemmel. A hitel nem erre való... Ez olyan, mintha a lakásomra hitelt vennék fel és azt szétosztanám a családtagjaim között. Ők csinálhatnak vele amit akarnak, semmi baj, én meg majd egyedül visszafizetem. Persze csak akkor, ha időközben nem történik velem semmi...
Azoknak irtam, akik itt lenn évi 1000 forintos osztalékkal számolgatnak. Tudatosítsuk, hogy ez egyszeri. És a cég nem termelte meg, hanem hitelt vesz fel rá. Ha az eszközök értékét a hitelekkel nettósítjuk, csökken a vagyon, a részvények értéke. A jövedelmén is osztoznia kell a bankkal.
Lszi ne ferdíts! 1. A közlemény konkrétan a 2020-as évre szól és nem minden évre. 2. 40 mill eur-ból 30 vagy 35 millió eur lesz kifizetve srv + emelt osztalék formájában.
"A Graphisoft Parknak 10,63 millió darab részvénye van, a saját részvényeket kivonva 10,08 millió darab részvény adódik. A 10-11,7 milliárd forintos kifizetéssel kalkulálva 996-1162 forint adódik részvényenként. Egyelőre nem számolhatunk azzal, hogy ezt az összeget teljes egészében osztalékként fizeti ki a cég, ugyanis a konstrukció saját részvény vásárlást is tartalmazhat, de ha osztalékként fizetné ki a részvényenként akár több mint 1000 forintot a részvényeseknek a cég, akkor az akár közel 23 százalékos osztalékhozamot jelenthetne. A Park legnagyobb tulajdonosa Bojár Gábor (23,4%), a Hold Alapkezelő (14,1%), az Aegon Alapkezelő (10,3%) és a B.N.B.A. Holding (6,6%), a közkézhányad 40,4 százalék." Portfolio véleménye
Elképzelhető ez is bár szerintem kicsi az esélye...inkább az van, hogy szeretnének egy nagyobb összeget visszajuttatni a befektetőknek úgy hogy a vállalat mérete nem csökkenjen (azért az 1000 huf/rv a cég 20%-a!) egy ekkora cég pedig olyan olcsón kap forrást, hogy inkább vesz fel hitelt és abból ad a részvényeseknek, mintsem, hogy a meglévő beruházásoktól vonná el a tőkét, amik egyébként a hitelkamatoknál jóval nagyobb megtérülésűek...egyszerre két célnak akarnak megfelelni..adni a befektetőknek és nem akarnak tőkét elvonni a jövőtől...egyébként az egyik, ha nem a legkorrektebb cég a Bét-en...példát vehetnének róluk!
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?