retektoni

Regisztráció: 2018-03-01 10:17:58

Hozzászólások száma: 604

Utolsó hozzászólás: 2021-09-23 10:14


Tapasztalat: 2
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

229 548
csütörtök, 09:43
5 876
hétfő, 19:16
5 301
hétfő, 10:54
1 283
2021. 09. 08. 11:48
3 651
2021. 08. 03. 19:15
130 081
szerda, 17:32
50 063
csütörtök, 10:09
292 822
csütörtök, 10:01
345
2021. 09. 18. 16:33
864
csütörtök, 08:49
35
csütörtök, 10:08

utolsó 20 hozzászólás

Lufthansa csütörtök, 10:14
#36
Oh, nekem még van 5500Ft-ról is. Az általad említett célár szerintem sem kizárt, de elég rendesen covid függő a dolog.
Lufthansa csütörtök, 09:57
#32
Köszi az infót!
Lufthansa csütörtök, 09:48
#28

Szia!
Nagyon köszönjük! Akkor reménykedjünk, hogy nem bukunk túl nagyot!
Lufthansa csütörtök, 09:25
#26
Ez számomra azt jelenti, hogy a jövőben bétás papírokba egyáltalán nem érdemes befektetni. Legalábbis hosszú távra biztosan nem. NYESZ-re marad a BUX. Ami nem túl nagy választék.
Lufthansa csütörtök, 08:24
#22
Szintén az ersténél lévő számlán tartok bétán vásárolt Lufthansa részvényeket. Eddig semmi információm nincs arról, hogy miként tudnék az új részvényekből jegyezni.
Interactive Brokers 2021. 09. 17. 08:22
Szívesen. Persze ezt is fenntartásokkal kell kezelni mert folyamatosan változnak a dolgok mióta az IBCE-hoz lettem áthelyezve. Néhány hete nem tudtam USDEUR konverziót végrehajtani, hanem meg kellett vegyem az EUR-os részvényt majd a rendszer mivel negatív lett az EUR egyenlegem, automatikusan végrehajtott egy konverziót. Ez korábban éveken keresztül nem így működött. Devizakonverziót akkor indítottam, mikor számomra kedvező volt a keresztárfolyam,  a pénzt viszont akkor fektettem csak be, ha az adott részvény árfolyama kedvező volt számomra. Na most már ez csak egy lépésben megy. És értesítést nem kaptam róla.
Interactive Brokers 2021. 09. 16. 16:22
Bármilyen számlára utalhatsz ki. Csak rögzítened kell a rendszerben. Nem kell igazolás. Én eddig magyar és német számlákra utaltam ki minden probléma nélkül.
Financial Forecasts 2021. 09. 16. 13:37
Nekem minden további nélkül működött az elejétől fogva. Csak a megbízás megadásánál kell kiválasztani az ajánlat érvényességét.
Interactive Brokers 2021. 08. 16. 11:38
Tavaly még külföldi cég volt, most viszont már magyar székhelyű. Így tranzakciós adót kellene fizetnie az utalások után. Gondolom ezt szerették volna elkerülni.
KBC Equitas 2021. 06. 17. 14:54
Persze, és ez a te érdeked is. A megbízásod hetekkel később is teljesülhetne és akkor nem lennél túl boldog ha olyan árfolyamon történne az átváltás, amiről fogalmas sincs.
KBC Equitas 2021. 06. 15. 08:28
Arra mindenképp figyelj, hogy tőzsdei nyitvatartási időben konvertálj, mert azon kívül rendkívül drága a konverzió.
random capital 2021. 06. 14. 11:28
De nem lesz. Az IB tudtommal nem is tervez ilyesmit!
Financial Forecasts 2021. 06. 11. 15:40
Megmondom őszintén, hogy ezt nem tudom. Mindenesetre jobb az ilyen bizonytalan helyzeteket elkerülni, mert adott esetben nem tudsz reagálni a piaci változásokra, mert nem tudsz kereskedni.
Financial Forecasts 2021. 06. 11. 15:24
Semmi sem tuti. ;-) De én nem az ADR-t venném.
Financial Forecasts 2021. 06. 11. 15:08
Az Alibaba szerintem is jó vétel lehet, mindenesetre ha tehetitek inkább a 9988-at vegyétek, mint az ADR-t. Előbbivel tényleges tulajdonosok lesztek és a delisting réme sem fenyeget.
Állami Nyomda 2021. 06. 09. 17:32
Sikeresen átvészelte a tavalyi évet az ANY Biztonsági Nyomda, a vállalat megőrizte a nyereségességet, és az idei évtől ismét magas osztalékra számíthatnak a befektetők. A következő évek ráadásul jelentős egyszeri bevételeket is hozhatnak a cégnek, a belföldi értékesítés mellett pedig az export növekedésére is számítunk. Az elmúlt év fényében frissítettük a modellünket, a tavalyi év után pedig helyreállással számolva 1535 forintra emeltük fair érték becslésünket.
Nem volt egyszerű éve a Nyomdának 2020-ban, a járványhelyzet megviselte a céget, bár fontos, hogy a járványhelyzet ellenére meg tudta őrizni a nyereségességét a cég, illetve jelentős beruházásba is kezdett, amelyhez állami támogatást is kapott.
A következő évek több szempontból is érdekes lehetnek a Nyomda számára. A jelenlegi beruházások eredményeként tovább erősödhet az exporttevékenység, valamint egyszeri jelentős bevételként lehet számolni majd a jövő évi választásokhoz kötődő nyomtatványokkal és az idei évben pedig az oltási igazolványokkal.
Az okmányok megújítása a járványhelyzet miatt is későbbre tolódott, ez a tavalyi évben is csökkentette a kártyagyártásból és a megszemélyesítésből származó bevételeket, viszont az idei évben is várható még negatív hatás.
Fontos tehát összefoglalni, hogy a koronavírus járvány hatásaival hogyan számolunk a modellünkben.
A tavalyi év után egyértelmen növekedést várunk, és fokozatos helyreállást a megrendelésekben.Az oltási igazolványok jelentős egyszeri bevételt hozhatnak, amely segítheti a gyorsabb helyreállást.Az okmányok megújítása még későbbre tolódhat, ez ebben az évben mérsékelt negatív hatás még lehet.Várhatóan nagy egyszeri bevételre számíthat a Nyomda az oltási igazolványok miatt. A tavalyi első negyedévben még nem voltak jelentős negatív hatások a kártyagyártás és megszemélyesítés szegmensben, így valamivel a 2019-es szint felett alakult a bevétel a szegmensben. A 2,2-2,3 milliárd forint közötti negyedéves árbevétel az idei évben 3,3 milliárd forintra növekedett, amely több mint 1 milliárddal magasabb. Emellett, ha a többi okmány, illetve termék kereslete is visszaáll, gyorsan kilábalhat a visszaesésből a vállalat. Itt több milliárd forintos hozzájárulással is lehet számolni a védettségi igazolványok esetében.
A jövő évben pedig választások lesznek, amely szintén jelentős egyszeri bevételeket hozhat a Nyomdának. Rövidtávon így kedvező bevételi hatások érvényesülhetnek, viszont a belföldi értékesítés mellett azonban az exportra is érdemes figyelni, hiszen már az első negyedévben is jelentősen, 40 százalék felett növekedett az árbevétel. Hosszú távon pedig a növekedés hajtóereje inkább az export, mint az egyes időszakokban megjelenő egyszeri bevételek.
IparágA digitalizációval jelentősen átalakulhat az iparág, amelyhez alkalmazkodniuk kell a cégeknek. A koronavírus járvány hatásaként pedig felgyorsult a digitalizáció is. A különböző biztonsági megoldásokkal ellátott nyomtatványok és kártyák viszont még mindig hangsúlyos szerepet kaphatnak, illetve ezeknek a fejlesztése szintén fontos az egyre fokozódó biztonsági követelmények miatt. Az iparágban szereplő vállalatoknál pedig fontos kérdés, hogy a változó környezethez hogyan tudnak alkalmazkodni.
A szektorban hangsúlyos szerepet töltenek be az állami megrendelések, ez nemcsak Magyarországon, hanem más régiókban is a termékek speciális jellege miatt. A kormányzati megrendelések stabil hosszútávú bevételt tudnak biztosítani a biztonsági nyomdáknak. A várható trendeket figyelembe véve és kiegészítve a Nyomda egyszeri bevételeivel a következő időszakokban az alábbi növekedési ütemekkel számolunk az egyes szegmensekben:
Biztonsági termékek és megoldások: A biztonsági termékek esetében fokozatos visszaállást feltételezünk, nyilván az előző évhez képest magasabb lehet a növekedés az alacsony bázis miatt, akár 35 százalék körüli, majd ez hosszútávon egy 4 százalékos szintet követhet. Fontos, hogy ebbe a szegmensbe tartoznak a választási nyomtatványok is, amelyek a választási években jelentősebb akár kétszámjegyű növekedést hozhatnak.
Kártyagyártás, megszemélyesítés: A kártyagyártás szegmensben az oltási igazolványok járulhatnak hozzá a jelentős növekedéshez az idei évben, majd viszonylag stabil bevételekre számítunk, enyhe növekedési ütem mellett.
Nyomtatványok gyártása: A nyomtatványok gyártásánál főként az export tevékenység érvényesül, amelyben növekedésre számítunk a beruházások miatt is, így az iparági növekedési ütem felett alakulhat rövidtávon a bevételnövekedés.
Hagyományos nyomdatermékek: A hagyományos nyomdatermékek esetében is jöhet egy visszaállás, viszont hosszabb távon inkább stagnáló, enyhén csökkenő bevételekkel számolunk.
Egyéb: Az egyéb termékek esetében alacsony növekedési ütemet becsültünk.
A teljes iparág egyébként a középtávú előrejelzések alapján 4,1 százalékkal növekedhet. Hosszabb távon azért jelentősebb hatása is lehet a digitalizációnak, amely a növekedési ütemet lassíthatja.
Első negyedévAz idei első negyedév nem sikerült rosszul a Nyomda számára, éves összehasonlításban pedig nagyot növekedett a bevétel az alacsonyabb bázis miatt, mivel a járványhelyzet hatásai már a tavalyi első negyedévben érződtek. A tavalyi évhez képest így 38 százalékkal volt magasabb az árbevétel, amely 9,6 milliárd forintra nőtt. Az export sem teljesített rosszul, ezen belül 4,3 milliárd forintot képviselve. Az első negyedéves gyorsjelentésről bővebben a korábbi elemzésünkben írtunk.
ÉrtékelésA következő években azzal számolunk, hogy visszaáll a járványt megelőző évek cash-flow termelése, és a növekedésben egyre nagyobb szerepe lesz az exporttevékenységnek is. Időszakosan számoltunk a választásokkor esedékes extra bevételekkel. Hosszútávon nem számítunk nagy növekedésre, az iparági középtávú előrejelzés is 4,1 százalékos az iparágban, de konzervatív megközelítéssel élve, valamint a digitalizáció hosszútávú hatásait is figyelembe véve ennél alacsonyabb 2 százalék körüli hosszútávú növekedési ütemet feltételezünk. A szabad cash flow 1,6 és 1,8 milliárd forint között alakulhat a következő években és hosszútávon
A beruházásra kapott 500 milliós támogatás szintén értéknövelő a részvény szempontjából, Ennek hatása részvényenként 35 forint, amely felfele módosítja a fair értéket. DCF modellünkben ezt a hatást szintén figyelembe vettük a beruházásra fordított összegeknél.
A diszkontráta meghatározásakor figyelembe vettük, hogyan alakul a magyar és a román kockázatmentes hozam. A részvénykockázati prémium az előrejelzések alapján 6 és 7 százalék között alakulhat, míg a kamatkörnyezetben csak mérsékelt emelkedésre számítunk, amely lassan viheti majd feljebb a hitel és a kockázatmentes kamatlábakat. A mostani alacsony kamatkörnyezet lejjebb vitte a diszkontrátákat, ám kisebb kamatemelkedésre középtávon lehet esély, így néhány éven belül emelkedhetnek a tőkeköltségek is. Feltételezésünk alapján viszont ez nem lesz jelentős, így a súlyozott átlagos tőkeköltség 6,9-7,5 százalék között alakulhat.
Mindezek eredményeképp a szabad cash flow alapú értékelésben 1535 forintos fair értéket feltételezünk, amely a jelenlegi árfolyamtól számítva 8 százalékkal magasabb. A fair érték meghatározásánál figyelembe vettünk egy 5 százalékos diszkontot is a részvény alacsony likviditása miatt. Korábbi fair érték becslésünkhöz képest, amely 1436 forint volt, ez közel 7 százalékkal magasabb érték.
Viszonylag kevés céget is találni Európában, amelyek a biztonsági nyomdatermékek gyártásával foglalkozik. Európában az ANY szektortársaként a De La Rue-t, Orell Fussli, PAGEMARK Technology, Drewsen Specialty Papers Gmbh. Az átlagos előretekintő P/E ráta az ANY Biztonsági Nyomdánál 16,6, amely hasonló az iparági átlaghoz.
KockázatokHosszútávon legnagyobb kockázat a digitalizáció, viszont vannak olyan termékszegmensek, amelyek stabil bevételforrást jelentenek hosszútávon is. A bankkártyák esetében lehet talán tartani ettől a mobilfizetés terjedésével. A hagyományos termékek esetében viszont várható a kereslet fokozatos csökkenése. Viszonylag jelentős exporthányaddal rendelkező cégként a devizaárfolyam változása is felmerül kockázatként, bár a kitettség a közép-kelet-európai régióra szűkül.
OsztalékFontos kérdés milyen osztalékra számíthatnak a befektetők, hiszen az elmúlt évben elmaradt az osztalékfizetés, idén azonban 83 forintos bruttó osztalékot már fog fizetni a cég. Előrejelzésünk alapján a következő években magas EPS-re számíthatunk a Nyomdánál, így az adózott eredményből marad tér az osztalékfizetésre. Ha a korábbi évek magas osztalékfizetési rátáját feltételezzük (a járvány évét leszámítva). Az osztalék mértéke így akár a 90 és 100 forint közötti sávba is eshet, amely a jövőben is szép osztalékhozamot jelentene (6-7 százalék körüli) a befektetőknek.
Technikai képAz elmúlt napokban a Nyomda árfolyama lokális csúcspontra emelkedett, amennyiben pedig sikerül megerősítenie a kitörést az 1400 forintos szint felett, akkor megcélozhatja 1450 forint körül. Fontos azonban, hogy nemsokára érkezik az osztalékfizetés időpontja, amely miatt visszaeshet a részvény. Az elmúlt éveket nézve az osztalékfizetések után csökkenő trend kezdődött meg a részvénynél, és a második negyedéves jelentésre még várni kell, mint nagyobb árfolyambefolyásoló tényező. Az 1400 forintos szint támaszt jelent, bár az osztalékfizetéssel ezt a szintet könnyen letörheti a részvény.
Optimistán látják más elemzőcégek is a Nyomdát, a Concorde 1635 a Wood pedig 1424 forintos célárat fogalmazott meg. Mindkét célár magasabb a jelenlegi árfolyamnál.
Az ANY Biztonsági Nyomda heti grafikonja (2021. 06. 09. 11:00)
A fundamentális kép alapján tehát jelentős felértékelődés is várhatna a Nyomda részvényeire azonban egyelőre az árfolyamban nem látszódik nagy emelkedő trend inkább csak az 1300-1400 forintos szint környékén oldalazik az árfolyam, azonban a jövőbeli várható osztalékok alapján és a várható cash flow termeléssel számolva akár egy magasabb ár is indokolt lehetne. Az alacsony likviditás viszont hátráltató tényező lehet, hasonlóan a speciális iparághoz. A Nyomda részvényére pedig korábban is osztalékpapírként tekintettek a befektetők, amely vélhetően nem fog megváltozni.
Financial Forecasts 2021. 06. 07. 21:46
BIIB-t láttátok? +40% "Biogen Alzheimers Drug Approved"
Tréder Topik :o) 2021. 04. 12. 14:47
Sopronban nagyon beborult. Készülhettek, jön az eső!
Financial Forecasts 2021. 04. 09. 14:50
AU - Anglogold Ashanti ?

friss hírek További hírek