A gazdaságot nem fogja semmilyen ingatlanlufi bedönteni. Szocializálni fogják a lossokat. Sluggish growth, lost decade jöhet, de komoly recesszió, pügyi válság nem, szerintem.
Kina Nem biztos, hogy sokan realizaljak: a Kinai piac hihetetlenul olcso az USA-hoz, EU-hoz kepest. A kinai PE szorzo a tozsdei csucsokon, mint 2015 vagy 2018 vagy 2021, nos 18-25 savban volt. Most pedig PE=11. (!) . Kerekperec azt gondolom, Kinai reszvenyek mostantol, 2024 szep.24-tol, 6 honap alatt duplaznak. A legjobbak triplaznak, sot lesz par 10-bagger is koztuk. Ez most nem daytrade, ahol lehet 3-4 naponta 1%-ot keresni, ha jol tradeled. EZ MOST EGYSZERI, NAGYON RITKAN ADODO , KIVALO ALKALOM PENZT KERESNI. Ami egy invesztor eleteben ritkan van. Ilyenkor egesz maskepp kell invesztalni. Ilyen alkalom (extrem alulertekeltseg, stimulacio, plusz harangoznak !) 5-10 evente egyszer adodik. . Harom kategoriat allitottam fel a kinai reszvenyekbol. Ezekbol, a sajat rizikoturesi hajlandosag szerint, 3 portfoliobol lehet egy sajat kevereket csinalni. Top ( legnagyobbak es ismertek) BABA BIDU, JD, PDD Second Class, de legnagyobb potencial: BILI(5-10x), NIO (5-10x), BEKE(5x), XPEV(5x), WB(5x) Mandiner (ami kell a kinai recoveryhez, de biztos ceg: vas, copper, lithium): BHP, RIO, FCX, SCCO, ALB
Kina Nem biztos, hogy sokan realizaljak: a Kinai piac hihetetlenul olcso az USA-hoz, EU-hoz kepest. A kinai PE szorzo a tozsdei csucsokon, mint 2015 vagy 2018 vagy 2021, nos 18-25 savban volt. Most pedig PE=11. (!) . Kerekperec azt gondolom, Kinai reszvenyek mostantol, 2024 szep.24-tol, 6 honap alatt duplaznak. A legjobbak triplaznak, sot lesz par 10-bagger is koztuk. Ez most nem daytrade, ahol lehet 3-4 naponta 1%-ot keresni, ha jol tradeled. EZ MOST EGYSZERI, NAGYON RITKAN ADODO , KIVALO ALKALOM PENZT KERESNI. Ami egy invesztor eleteben ritkan van. Ilyenkor egesz maskepp kell invesztalni. Ilyen alkalom (extrem alulertekeltseg, stimulacio, plusz harangoznak !) 5-10 evente egyszer adodik. . Harom kategoriat allitottam fel a kinai reszvenyekbol. Ezekbol, a sajat rizikoturesi hajlandosag szerint, 3 portfoliobol lehet egy sajat kevereket csinalni. Top ( legnagyobbak es ismertek) BABA BIDU, JD, PDD Second Class, de legnagyobb potencial: BILI(5-10x), NIO (5-10x), BEKE(5x), XPEV(5x), WB(5x) Mandiner (ami kell a kinai recoveryhez, de biztos ceg: vas, copper, lithium): BHP, RIO, FCX, SCOO, ALB .
Ha “minden” beszakad, akkor tölténybe kell fektetni. Nyilván az egész befektetősdinek addig van értelme, amíg a gazdaság nem omlik teljesen össze. Az arany szerintem egy közepes méretű shitstormban lehet menekülő eszköz.
Ha megnézzük a történelmet, a nagy felfutások után mindig jött a lejtmenet, aztán az elégedetlenség hozta a konfliktust. Szerintem az orosz ukrán háború is már ennek az előjátéka. Ami itt megy 2008 óta egy művien fenntartott emelkedés, ami egyértelműen az infláció jele. Érdekes módon nem érinti egyformán a gazdaság minden területét, ez főleg a tőzsdén és a kriptón látszik meg. Ott már hiperinfláció van. Ez annak is köszönhető, hogy a spekulánsok ezeket tolják, ezekkel lehet legkönnyebben, gombnyomogatással pénzt keresni.
A világban keringő likviditás elég nagy része virtuális. Aki 20 dolláron vett facebook részvényt és azóta üldögél rajta, arra nem lett elköltve 560 dollár. Közben már azt is ezen az értéken számolják. Ha minden beszakad, ez a virtuális érték fog elégni és nem fog sehova vándorolni. Ha van egy zsák búzád és 1 szemet el tudsz adni arany áron, az nem azt jelenti, hogy van 1 zsák aranyad. :-)
A kínaiakat nem kell félteni. Hazudoznak össze vissza, senki nem tudja, az eddigi adataikban mi az igazság. Ugyanúgy tolták a pénzt a piacra, amiből mindent felvásároltak. Csak az a a kérdés, a megszerzett vagyont mennyire tudják kamatoztatni, működtetni. A nagy gazdasági fellendülésük is csak addig tartott, míg olcsón ellátták a világot a selejt termékekkel. Az életszínvonal növekedésük viszont az olcsóságot szüntette meg, már jön fel a konkurencia. Közben az amcsik is mindent megtesznek, hogy visszafogják ezt a bálnát, azt meg tudjuk, hogy az amcsik mire képesek. A nagy pénz náluk van.
A világban keringǒ likviditásnak valahova menni kell, ha csökken a bizalom a gazdasági aktorokban. Nyilván, ha ez egy olyan szintre jut hogy mindenki bepánikol, akkor az arany sem lesz safe haven, de akkor meg már mindegy…
Csak az a kérdés, hogyha akkora recesszió lesz, kinek fog kelleni az arany? Ha nincs pénz másra, nincs pénz aranyra sem. Az arany ára éppen a stimulusok miatt megy fel, mivel az úgyis inflációt fog gerjeszteni.A recesszió viszont deflációt. Már éppen ideje lenne egy nagyobb megtisztulásnak, mert valami rothad. Azt meg mindenki tudja, ha a rothadó alma nincs kidobva a ládából, nagyon gyorsan megfertőzi az összes almát.
Én is így látom. Más megfogalmazásban: ha nincs olcsó / ingyen pénz, beindul a recesszció - ha meg öntik az ingyen pénzt, akkor az infláció. A kínai intézkedésektǒl nem tudom miért rohanna a nép fogyasztani ismét, de tőzsde minden lazításnak örül, mintha nem a recesszió miatt lenne rá szükség. Mindenesetre ma megint veszek egy kis aranyat, ami 28%-ot ment fel idén, és ez önmagában is intő jel.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.