Igen, jelenleg az európai gyártók ázsiába adják el a termékeiket, és a német gyárakban dolgozók Kiát vesznek. Persze nem tudni, mennyire maradna pénzük az európai fogyasztóknak új autóra, ha nőne az infláció. De azt se tudjuk, a politika mennyire tudná az autógyárakat támogatni, tartok tőle, ez a fontosabb faktor. BASF-et állandóan figyelem.
Én pont az autóipart tartom semlegesnek mert igaz hogy megszabadulnak a kellemetlen kinai konkurenciától viszont a 3 német nagynak viszont érvágás lenne eme (fontos)piac elvesztése. A nyerteseket a felvázolt helyzetben a vegyiparban látnám mert a müanyagiparban már már nyugat fölé nöttek a kinaiak. Én a Wacker chemie-ben és a BASF-ban látnám a nyerteseket,no meg a Stellantisban.
Jó nagy sokkhatás lenne, az biztos, kiöntenék a gyereket a fürdővízzel együtt. Mint amikor a covid kitört, és a gyógyszergyártók is estek, meg úgy minden. Ha Kínát komolyan szankcionálnák, az európai ipari cégek (van még ilyen?) a sokk után szépen felmennének. A kínai konkurenciától megijedt autógyártók biztosan. De az is lehet, hogy csak úgy szankcionálnák, mint Oroszországot, ahonnan azért lehet olajat venni kerülőúton, meg gázt Ukrajnán keresztül, meg a pénz is mozog ha kell. Szerintem Sztálin kivégeztetné ezért Putyint ha élne, és Hitler meg a Raiffeisen vezéreket. De ez nem a XX. század, hanem a XXI., és a biznisznek mennie kell.
A múltkor pont ezen agyaltunk a haverokkal hogy egy Taiwani konfliktus milyen hatàssal lenne a semicond.iparra. Elsőre adnà magàt hogy az összes chipgyàrtó elszàllna a tözsdén. Azonban az öntödei kapacitàsok évekre el vannak adva.Tehat akkor sem tudnak több chipet gyàrtani ha akarnànak. Új gyàrat indítani is bonyolult mert az ASML évekre el van úszva a litogràfiàs berendezések gyàrtàsàval. Ezzel szembe a Kinàval szemben bevezetett szankciók inflàciót generàlnak ami kamatemelésekhez és a részvények mélyrepüléséhez vezetnének.szvsz.
Szerintem előbb lesz 35, mint 70, de ha Kína megtámadja Taiwant, akkor lesz 70. Ennek a kockázata, vagy ezzel való fenyegetőzés, hadgyakorlat is felviheti, de én jelenleg lefelé várom.
2022 augusztusában vettem 33-on, mert azt gondoltam, az lesz az alja. Két hónap múlva beesett 25 alá, tartottam, és úgy voltam vele, hogy a 200 havi-heti mozgó átlagnál eladom, beállítottam 43-at, el is ment, majd egy hónap múlva már 51 volt. Nem baj, 4x kaptam osztalékot. De elég kis pozíció volt. Ha Taiwanon rosszul alakulnak a dolgok, az Intel 70 fölött is kiköthet. 35-37 közt talán be lehet szállni
Június folyamán visszaülnek azok akik dobtàk feb.9 én .szvsz. Arra spekulàlnak sokan hogy felveszik az osztit màshol majd még 8 alatt visszaülnek a FAB -ba. De a meglàtàs jó júniusra simàn 9.
Vettem ma is 7,14 en de amikor 7,11 re újra lefordult befostam utána írtam be. Gondoltam ti okosabbak vagytok. :) Az orákulumtól messze vagyok, 8 ig sztem is gyorsan fellép, de 9 ig több hónap. De ne legyen igazam.
Te vagy itt az orákulum, azt gondoltam azért kérdezel rá, mert látod az aljat csak túl szerény vagy kinyilatkoztatni :) 200 heti mozgóátlag megfogta, 8.8-9.3 közé hamar felmehet.
Nem rég olvastam hogy az Intelnek meghiúsult a felvàsàrlàsi szàndéka az Izraeli Tower semiconductorral kapcsolatban.Nem rendelkezett bizonyos tanusitvànyokkal a kínai piacot illetően.Tower 2022 1,3 milliárdos forgalmat csinàlt SOI,MEMS és BIOSMOS lapkàkból.Az Intel 5 mrd dollàrt kinàlt érte.Az XFAB 2 éven belül eléri ezt a méretet.:) Jó pénzért meg minden eladó.:)
Ja én is így làtom.Megcsinàlta a kettős aljat.Ha hétvége felé rossz hírek jönnének az USA ból akkor mégegyszer megprobàlkozhat a 7,1 el.De ha megtartja brutàl vétel.
X-fabot hogy látjátok? Elvileg ennél tovább már nem nagyon kéne esnie, mert akkor baj van a chart szerint. Fundásan sem indokolja semmi, hogy elessen a 7.
Eurós részvények vitasarok