Ha jól emlékszem reagáltam is rá, hogy fel vagyok készülve, hogy 3 alá megy. Gondolkodtam akkor, hogy az aljvadászattal próbálkozom nagyon alul de az egészet elvetettem egy idő után. Lesz ami lesz alapon. Aztán már belekerült a nem érdekel kategóriába. Adtam pár évet magamban a 0 pontig. Szerencsére ez is csak részben maradt meg. Másik részét nullán dobtam.
És még egy “ utólagos okoskodás” március 7-ről szintén ebben a fórumban, amikor még a VW 116 euro felett állt: “Lefuttattam VOW3 DCFt is. Marketscreener adattal számolva 2024. 7,475mrd FCF-nál fair érték 142 euro.Ha azonban a legutóbbi 2024-es FCF várakozásból indulok ki 2024. FCF: 4,5-6,5mrd (ez még nema Marketscreener adat), akkor: -4,5mrd FCF esetén fair érték 86 euro. -6,5mrd FCF esetén fair érték 124 euro. -5,5mrd FCF középérték esetén fair érték 105 euro. Az elkövetkező pár évben 3% eredménynövekedéssel és 10% diszkonttal számoltam.”
Utólag magyarázok?Xis24-nek ebben a fórumban március 7-én írtam már ezt a választ amikor a Thyssen még 4,50 környékén állt: “Thyssennel az a baj, hogy a mérlegét nézve baromira alulértékelt. De ha megnézed a következő 2 év FCF várakozását, akkor az bizony minusz. Minden más szegmensébek nyereségét elnyeli az acélágazata.Ahogy én látom a piac nem annyira a mérkeget árazta, inkább a növekedést és a FCF-t.”
Én megértem ha valaki kiakad azon, hogy nem jött be az elképzelése és sajnos bukik. Azt viszont nem értem meg, ha ilyenkor valaki utólag elkezd okoskodni, hogy ő mennyire bölcs.
Igen le lehet tradelni. Párszor akartam bele pénzt tenni, hogy kihozzam minimum 0-ra aztán mindig meggondoltam magam. Mindig buktam volna vele.. aztán elengedtem. Most várom, hogy visszavigyem az üres üveget 😃 ..Mert már az is jó pénz. Aztán lehet mégis teszek egy próbát..😃😃😃
Nézük például Thyssenkruppot (bár ma éppen "hasít"). P/E alapon jövőre 4,11 viszont ha megnézed a FCF várakozást 2024. 2025. 2026-ra: mind negatív. Magyarul mondva évről évre csökken a cash flow állománya. Ekkor felteszem magamnak a kérdést: Miért emelkedne az árfolyam ha évekig csökkenni fog a Cash flow? Persze hülyíthetem magam a magas könyv értékkel , Net Income, stb. de ez a lényegen nem változtat. Ha vállalkozásba kezdesz akkor előbb-utóbb pénzt (FCF) akarsz keresni. Ha a vállalkozás évekig csak viszi a pénzed és esélyed sincs pénzt kereni vele akkor abbahagyod. Szerintem a Thyssenkrupp most egy ilyen vállalkozás. Persze trédelni lehet meg kaszinózni vele de invesztálni? (Mondom úgy, hogy többször voltam Thyssenkruppban.)
Igen. Ahogy egyre jobban beleástam magam ott már megértetem miket vettem. Persze amikor csak grafikonra tekintünk. . kevés mérlegeléssel, akkor. .. Mi baj lehet? Már kieste magát. Aztán rájövünk milyen mély is lehet a nyúl ürege.
Az autósok kapcsán már írtam itt korábban (és ez nem csak az autósokra vonatkozik) , hogy a népszerű értékeltségi mutatók alapján olcsónak tűnnek a német részvények. Gondolom te is ezért vettél. Csak ez legtöbbször nem igaz. Legtöbbnél meg van az oka, hogy miért ilyen "olcsó".
Eurós részvények vitasarok