Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Az árfolyam a lényeg. Kötési ár - aktuális ár Az hogy mi az oka a hetenkénti módosítást, soha nem néztem. Tisztában vagyok vele aztán ennyi TS csak 6 pötyivel romlik TL10
Írnak egy ilyet (https://www.ersteinvestment.hu/hu/certifikatok_turbo_certifikat_mukodes.html): "A határozatlan futamidejű (lejárat nélküli) turbo warrantoknál a tökeáttétel finanszírozásának kamatköltsége a termékparaméterek (kötési ár, korlát ár) hetenkénti módosításával épül be az árba. Éppen ezért minden hétfőn új termékparaméterekkel indul a kereskedés, amit péntek délutánonként teszünk közzé honlapunkon. A Belső érték íly módon csökken hetente a finanaszírozás költségével. A határozatlan futamidejű devizakereszt alaptermékkel rendelkező turbo warrantoknál a tőkeáttétel finanszírozásának kamatköltségén kívül ekkor kerül beépítésre a két deviza kamatkülönbözete is." Én emiatt gondoltam, hogy amikor kvázi forintot shortolunk (EURHUFTL) az euróval szemben, akkor ott a kölcsönvett forint kamatát ki kell fizetni, ezért változnak a paraméterek, ez okozza a gyengülést. Amikor az eurót shortolom a forinttal szemben (EURHUFTS) ott eurót váltok le forintra, amin jó magas kamat van jelenleg, tehát nekem az lenne a logikus, ha ilyenkor változatlan EUR-HUF árfolyam mellett többet érne a certi. Rosszul gondolom ezt? Nem ez húzódik meg a háttérben?
8-11buko Sztem csak az Erste jussa, hogy tartsa ezt a relatíve nagy pozit hétvégére. +1 dolog Ha a korlát és kötési ár között nem történik kötés , akkor a maradvány 0, ez főleg részvénynél lehet. TS ugyanaz csak forditva, a kötési ár fentebbi érték, mint az aktuális, TL lentebbi 374 TS pl. 397 Ugyanigy 0,1 HUF 1 pötyi A logika ugyanaz TS lefelé halad az árfolyam, a certi értéke úgy növekszik
Köszi, ez tényleg hiánypótló információ. Láttam én is ezt az Erste-s leírást, de így nem állt össze a fejemben, hogy hogy működik. A 8-11 hetek közötti bukó az alapvetően a forint-euró közötti kamatkülönbözet miatt van egyébként? Visszafelé irányban TS-nél ugyanennyi nyerő van rajta?
Még annyi, hogy nagyobb elmozdulásoknál néha ki lehet fogni 1-2 bent ragadt ajánlatot, így akár vételkor, akár eladáskor, jobban járhatsz. pl. a véteil árjegyző 128, az eladói oldalon van 129-en valaki, fel lehet gyorsan szippantani az árjegyző elől, mielőtt bezabálja. gyakorlatilag 1 pötyi = 0,1 HUF eltérés után már 0-ban vagy. Szélsőséges példa, de én sokszor kaptam már el ajánlatot az árjegyző elől:) Alap esetben számolni kell a 15 pötyi spreaddel, ha nincs eladó olcsóbban, mint az árjegyző, akitől vehetnél. Vagy beállsz vételi oldalra, fix értékkel, aztán 1-2 para eladó esetleg dobja neked a poziját előbb, vagy ha úgy gondolod, hogy X értéknél vennél, ha lecsorog addig, utána fordul... pl. vételi árjegyző 115 eladói árjegyző 130 vétel: 1000db 120! jön az árjegyző 130..129..128...lejön 120-on teljesül. mint egy részvénynél.
FONTOS! Termék események fülön található, hogy változik hetente a kötési ár és korlát ár!! Tehát ha több héten át tartjátok, 8-11 pötyi bukó hetek között (termék események fülön látható, hogy mennyivel változik, aszerint) Bár a szorzót is odaírják,h 10-10, az soha nem változik. Certifikát ár = Aktuális ár - kötési ár TL56 pl. 382.0 - 371.3 = 10,7 vagyis 10,7 *10 (szorzó) = 107 Ennyiért vesz vissza az árjegyző 107+15 (*spread!) = 122, Ennyiért ad el az árjegyző 382-ről felmenegy 383-ra az árfolyam 382-ről árjegyzők: 107+10 = 117 107+15+10=132 A TL56 közel fele annyiba kerül most (120 vs.220), ~ fele tőkével ugyanaz megjátsztható, cserébe kockázatosabb. Korlát! azt jelenti, hogy ha azt eléri, és még mindig tartod, akkor fix tőkeveszteség. legjobb esetben maradványértéket kapsz: kötési ár - korlát ár = 30 pötyi!! tehát 120-on vetted pl. 30-at kapsz érte..
Köszi, nagyon hasznos ez a példa! Akkor ha jól értem, a forintban történő elmozdulás és a "pötty" érték közötti 10-es szorzó az a certinél megadott szorzó / rate. Így akkor a TL56 és TL57 valójában ugyanannyi pöttyöt mozog "nominálisan", csak más bázishoz viszonyítva?
Virág Barnabás véletlenül bemondaná,h "két hét múlva meg 200bp-t csökkentünk, mert így van kedvünk, a forint meg majd magára talál! Jók legyetek pacsi!"
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)