Sziasztok, Nem szoktam ide írni, de kíváncsi lennék a véleményetekre a 2025/N BMÁP-ról? Ha 3 évre szeretném lekötni a pénzem (és nem akarok rövid lekötésekben ugrálni), akkor ez jó választás? Köszönöm a segítségetek, véleményetek...
Mint lentebb is írtam ez egy nagyon ingoványos talaj jelenleg. A másik topicban abból indulnak ki, hogy török útra lépünk. Ez azért nem teljesen igaz. Persze a fiskális és a monetáris politika még mindig nem húz egy irányba, de a monetáris már egyértelműen jelzi az irányt. A helyeset. A fiskális még kapálódzik. Neki ez a dolga. Lehetnek a hosszú papírok akár nagyon jók is, de jelenleg van bennük kockázat. Ezért ilyen magas a hozam. Ez egész nem szól semmi másról, csak kockázat kezelésről. A másik ellen érvem, hogy amíg a kincstár a 99% os visszaválthatóságot fenntartja, addig azért van ki út. Csak előbb ismerd fel az AHA pillanatot mint mások, ha a helyzet tarthatatlan. Na ez nem olyan könnyű. De lesznek/vannak jelek.
Mindenhol kitágult a spread, emiatt van, a 2026/E-men is az eddigi 50 bp pár napja 100 bp-re váltott. Másrész a megugrott kamatszint miatt kamatfizetési időig hátralévő, "még nem felmalmozott, fix" kamatot is nagyobb rátával kell diszkontálni, emiatt önmagától is csószik a nettó értéke. Amúgy a spread tágítása logikus, enélkül nagyon könnyű lenne arbitrálni ekkora napi változások esetén, kvázi előző napi árakkal. Nyilván nekünk szívás, mert egyre drágább az idő előtti kiszállás.
nekem is van 2029/B-m. viszont most beléptem, és azt látom, hogy sokkal kevesebbet ér, mint reggel... a rendszerben 98,7% a bruttó érték, míg a tájékoztatóban 99,03%. nem vagyok boldog. hasonló van a 0517 DKJ-mmal is, bár nem ekkora mértékben... (92,48% vs. 92,42%) viszont a 2051/G 43,86% helyett 45,04% szóval megint más van a rendszerben, mint a meghirdetett árfolyam-tájékoztatóban...
Én amúgy egy csomó 2029/B-t vettem, a részvényportfólióm egyfajta fedezeteként: ha még nagyobb baj lesz, akkor a BUBOR tovább nő, jó lesz a kötvény. Ha csillapodik a helyzet, akkor ugyan a kamat már nem lesz olyan jó nominálisan, de akkor az infláció is esik majd és a részvények is felértékelődnek a kisebb elvárt hozam (diszkontráta) miatt.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.