Be van feszülve eléggé. Tudja nagyon jól, hogy könnyen szopóágra kerülhet, ha még innen gyengül a forint egy combosat. Oda lehet a bezzeg 19,1%-os kamat nagy része. Attól pedig szvsz még jobban tart, hogy nem lehet majd visszaváltani, hanem lejáratig tartani kell, mivel állítólag full tőkével van benne. 2028-2029 még messze van... Így ha tömeges visszaváltások lennének, megszívná. Ezért inkább el kell némítania azokat a hangokat, akik erre figyelmeztetnek. Minden szép és jó. Minden rendben. Pánikra semmi ok. Itt forint van, nem euró, forintból meg annyit nyomtatnak, amennyit akarnak. Az euro kockázatosabb, megmondta a nagy elemző is, kinek kilétét még most se tudjuk, de ha a nagy elemző mondta, akkor így van és tessék elhinni. :)) Aki nem hiszi, az tiltást kap. :)))
Érdekes a mai termés is, Hathor liszt mágus cenzúrázási módszere ismét a kettős mérce jegyében. Már csak 3 nap és jön a hétvégi kamat, fel lehet írni Excelbe. Jó éjszakát!
Egyrészt igaz, másrészt gyanítom hogy akkora csontvázak vannak a szekrényekben amikhez képest a katasztrofálisnak gondolt mnb, költségvetés, stb adatok eltörpülnek. (Vicces lesz ha a titkosított pl kínai szerződések részleteit nem szabad majd nyilvánosságra hozni csak átadni ferihegyet, vasutat autópályákat :D) Szóval mérsékelten vagyok optimista az évtized végével kapcsolatban.
Fire megihletett és mielőtt törlésre kerülne a válaszom,bemásolom ide is. "Kis játékelmélet. Amíg orbán van kormányon,addig nem valószínű a valós infláció kimutatása. De mi van ha orbán veszít 2026-ban? Első verzió: orbán veszít,de nem elsöprő mértékben. Bár nincs kormányon,de az összes fontos tisztségviselőt ő irányítja. Ebben az esetben az lenne mint 2002-ben,amikor a vesztett választás másnapján, Járai Zsigmond jegybankelnök és fidesz katona,felemelte a kamatokat,hogy ketesztbe tegyen a következő kormánynak. Most ugyanígy a ksh emelné a kimutatott inflációt,akár magasabbra is a valóságosnál. Második verzió: győz az ellenzék és megpróbálja helyrerakni a dolgokat. Ha valóban ezt csinálják,akkor rájuk fog hárulni,az addig elcsalt infláció kimutatása."
Szerintem elég jó indikátor a stresszfaktorra hogy régebben a kérdéseket feltevők ki lettek röhögve, most meg befeszülés van es törlés, nem ath és kamatfelírás. El kell ezt engedni, aki nem akar meghallgatni az nem akar. Gond egy szál se. Még nem nagymarci a gazdasági minden is.
Kérdés mennyien veszik ki úgy, mint én, hogy egy fillér sem jut az építőipari vállalkozóknak és a gazdaságban sem jelenik meg, mert másik megtakarításba megy. Ja viszont nyugdíjpénztár eladja az állampapírt én meg nem azt veszek belőle...
Marci "annak a reményének adott hangot, hogy 6,5%-ról lefelé tudnak majd elmozdulni az alapkamatban idehaza." Nos, Mato a zseni távozása után szerintem nem is lesz kérdés az, hogy forint vagy deviza. A zsinórban 6 megbukott költségvetést összerakó (a 2025-ös bukást is megelőlegezem Varga Mihály KISZ titkárnak) leendő MNB elnök, mint OV hű szolgája megfogja lépni azt, amit a felcsúti kommunista kíván.
Igen, ezt érdemes ebben az esetben felszámolni. Kívàncsi vagyok, hogy pénz híjàn mikor lépik meg ugyanezt az egészségpénztárakkal, TBSZ-ekkel, mint utolsó tartalékokkal, amelyekkel ideig, óráig meg tudnàk támasztani az összedőlni készülő fidesz közeli építőipari vállalkozókat.
Hathor lisztes főcenzor kitiltott megint december 9-ig, pedig semmi rosszat nem írtam. Olyan érzés a topicot olvasva, mintha az M1-et nézném. Igyekeztem M1 színvonalon hozzászólni, hogy a mester is felfogja, de nem sikerült,már ez se tetszik neki.
Azért az ÖNYP kiszedésnek van racionális indoka is. Mivel mi pl 4 gyerekesek vagyunk a nejem nem fizet adót az ő részére felesleges az ÖNYP fenntartása. Jövőre kivesszük. Gyerekek fizetnek lakáshitelt oda bebotoljuk okosba és megszüntetem a ÖNYP-jét. Bár államnak ebből nem sok haszna lesz a tranzakciós adón kívül, mert a gyerekek egyébként már befizették a hitelt, utólag kiutaltatjuk nekik és megy befektetésbe a pénz.
Hát, ha nyugdíjasként veszik majd ki akkor is lesz áfa :D Hacsaknem határontül költik el. Tényleg, lakáscél szlovákiában vett klímáról szóló szamlával? :D
Pálinkás József, az MTA volt elnökének figyelmeztetése a Facebookon: "A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben kéri majd az embereket, hogy költsék lakáscélokra az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő megtakarításukat. A “kérés” abszurd, gonosz és butaság. Az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő megtakarítások befektetett pénzek. Ha részvényekben vannak a gazdaság piaci működését szolgálják, ha állampapírokban, a költségvetési hiányt finanszírozzák. Ha kiveszik ezeket a megtakarításokat és “lakáscélokra költik”, akkor a mesterségesen felduzzasztott építőipari kapacitásokat tartják rövid ideig (nagyrészt működésképtelen) lélegeztető gépen, és azonnal elveszítik a pénzük 27 %+át a világbajnok ÁFA miatt. Összegezve: becsapják az embereket, ahogyan a devizahitellel is átverték őket."
Amúgy nem hiszem szándékosság lenne, csak strucc-stratégia egyirányú full kitettségnél. Nem hallok meg semmit, mindennap ath, kit érdekel a devizanem amiben van. Hacsak úgy nem. Török lírában meg argentin pesoban még nagyobbak a kamatok. Ez azért szerintem se nem szándékosság se nem stratégia. De mindegy, befejeztem a csodálkozást.
szia. holnap, azaz november 26-án van a kamatfizetés, ezért nem tudod eladni, mert a 2 napon belül vagyunk. De ma délután 4-kor lesz értéknap-váltás, utána már el tudod majd adni.
“Ne a bolti inflációt nézd!” Oké. Aztán amikor a “befektetői infláció” is kiviszi a plafont akkor azt ne nézd, mert a kenyér ára már két hónapja…. Mindig tele a pohár. Ha olcsó au arany meg a bitcoin akkor “nincs is befektetői infláció, bezzeg a pmap kamat” ha magas akkor meg “most nem teszem bele mert drága, különben is utólag szólsz, bezzeg a pmap kamat” Nem lehet olyan esemény a galaxisban ami megrengeti a pmapot. Másutt már írtam, egy darabig vicces volt, de ez mar nem az. Sőt.
Azt nem értem,hogy egy állampapír,amit olyan devizában tartanak nyilván,ami 10-15%-ot is gyengülhet egy évben, miközben maga a papír 5%-ot kamatozik,az hogy a p*csába nem kockázatos!? És itt jön a retardáltaknak kidolgozott finkelsteini válasz,nekünk nem kell törődni a deviza árfolyamokkal,mert mi forinttal fizetünk itthon a boltban. Itt kész,végem van! Az ilyen emberekkel nem lehet mit kezdeni. Egy más univerzumba,egy más inercia rendszerbe kerülsz,ahol az élet alaptörvényei nem működnek, mindegy mit mondasz vagy teszel.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.