Kérdés észreveszed -e mikor lesz vége, valószínűleg sokan megpróbálják kivárni az utolsó pillanatot, de azt csak akkor tudod meg amikor 5 perccel éjfél előtt bejelentik, hogy éjféltől ez a helyzet. Mostantól figyelni kell nagyon az állampapír eladási adatokat is. A deviza kibocsátások alapján mintha elengednék a lakosságot, mint finanszírozót. Az infláció adatoknál számomra alapvető probléma csak a szeptemberivel és a decemberivel van vitám, de az az éves átlagban 0,3% csökkenést okozott. Ha ez januárban is így marad akkor mindent eldobni.
Szerintem sokkal rosszabb lesz ez az év, mint amire reálisan számolni lehetett, de szerencsére legalább statisztikailag 30%-kal csökkentek a lakossági energiaárak, miközben ugyanúgy 700 Ft felett lesz egy m3 gáz annak, aki túlszaladna. Ez az év a kijózanodás éve lehet sokaknál. Hosszú, jéghideg telet!
Fuvarozócégek embereivel beszéltem a héten. 1-2 hétre látnak előre. Az adó, útdíjemelések miatt a magyar fuvarozók szinte versenyképtelenné váltak, plusz a németeknél is megállt minden. Nem lesz itt semmilyen 4%-os GDP növekedés, örüljenek, ha a Fidesz-KDNP szótára szerint pozitív nulla lesz ez az év. Persze forint leértékeléssel lehet majd bűvészkedni a GDP-vel és a kínai szemétgyárakkal.
Ettől tartok én is. Ha a januári infláció nem lesz újra kétszámjegyű ekkora szolgáltatói (15-27%, amit eddig tapasztaltam), bolti (cirka 10%) áremelések, adóemelések (üzemanyag, autópályadíj, különadók) után, akkor nincs miről beszélni 2025 után részemről. Nálam ez lesz a vízválasztó, ennek alapján hozom meg a kiszállási döntést (akár a tervezett idő előtt, elengedve a látszólag magas kamat egy részét).
Tegnap Hathor sem hitt a szemének,csak sorolta, hogy milyen költsége hány százalékkal emelkedett! :-) Pedig eddig minden f@sza volt, feküdt a napon,ette a lángost,vette az ársapkás cuccokat,azt hitte eljött a Kánaán!:-)
"akkor az infláció követő állampapír hasonló véget ér mint a MÁP+, el fog kelleni dobni" Az egyik átb@szás tegnap már beigazolódott, miszerint adminisztratív módszerekkel úgy lesz befolyásolva az inflációs adat,ahogy az a kormánynak jó. A másik átb@szás is jönni fog, miszerint ha 2025-ben tömeges visszaváltás indulna,megfogják emelni a visszaváltás költségét. Úgyhogy ha valaki akarna,most még távozhatna,de nem fog,mert akkor lemaradna a két legmagasabb kamatfizetéséről. Aki bennt van a hálóban,az meg sz*pta.
No problem ha a KSH továbbra is ilyen érdekesen számol, akkor az infláció követő állampapír hasonló véget ér mint a MÁP+, el fog kelleni dobni és USD/EUR instrumentumot kell venni, csak arra kell figyelni ránk ne égjen a hosszú távú állampapír. Jelenleg a rövidtávú USD állampapír ETF 5%/év hozamú. Az állampapír eladásokon szerintem jelenleg is látszik, hogy csökken a lakossági érdeklődés az állampapírok iránt. Ja és végén lehet igazam lesz a bubor az egyetlen kamat, ami hasonlít a piacira.
A januári adat lesz érdekes. Ha ennyi és ekkora áremelések, adóemelések mellett egyszámjegyű marad az infláció, az szimpla egyértelmű hazugság lesz szvsz.
Még a végén kiderül, hogy itt már mindféle Fidesz-KDNP különadó, áremelés hatása az, hogy csökken az infláció. Januárban eddig 15-27%-os szolgáltatói áremelésekkel találkoztam.
Azért azt megnézem, hogy miként lesz itt 6%-os infláció, ha csak nem lakossági gázár csökkenés hazugsággal. Eddig 15-27%-os szolgáltatói áremelésekkel találkoztam. 9-10% éves inflációt várok minmum 2024-re. Közben a hazai fuvarozást is sikerült tönkre vágni a magas útdíjakkal, teljesen versenyképtelenek lettek a szomszédos országokhoz képest. 2 magyar cég emberével beszéltem a héten, 1-2 hétre látnak előre, német piac is megállt gratisként.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.