Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
:)). Mizu van veled. Mit vennél most. Olajtol én tavol tartom magam . Túl nagy hatalmi erők vannak ellene. 2 cégem. Van olajból. Klxe meg 1.6 rol. Meg devon. Van uranos cégem. De az nem akar emelkedni.... Pedig világbajnok cég Meg hát nemesfemek ugye..
Én nem látok "levarázsolást". Attól, hogy egyre több ország arányosan több aranyat tart a tartalékaiban, a rendszer még mindig dollárra épül - energiát venni kell, a devizapiacon be kell avatkozni, és a jegyzés továbbra is alapvetően dollárban történik. Ezért amikor likviditási stressz van, pont az aranyat kell elpasszolni, hogy dollárhoz jussanak. A törökök is komoly mennyiséget adtak el a líra védelmében. Nem manipuláció történik, hanem mérlegkényszer... Közben a kötvényesek hatalmas bukókat szenvedtek el, a MOVE megugrása pedig szűkíti a likviditást. Nagy arany pozíció mellé nem árt valami, ami a kamatokra és nyersanyagárakra másképp reagál.
Egyetértek.!!!! De az arany, az nekik olyan mint ördögnek a szentelt víz. Oka mégpedig az, hogy kívül esik a dollár pénzrendszeren. Azaz outside money!!! Ezek varázslók.. Képesek lesznek akkor is levarazsooni az aranyat. Gondolom nem kell példát hozni a kozelmutbol. De cafolj meg. Orulnek neki. 😉
gazdaságot túlzottan hitelből és eszközárinflációval próbálták pörgetni, nem valódi termelékenységi növekedése, mert az nem volt. De az ingatlan eszkozarak pénzt pumpaltaka gazdaságba ez is egyfajtabujtatott QE volt, csak későn jöttem rá. Sajnos 2 éve kb. Ez van. Sajnos. Jobb később mint soha kilogikazni. Amúgy én más néven "parasztosan" ezt tipikus asset inflation plusz leverage modellnek nevezném.
Az a véleményem, hogy teljesen mindegy, ki a döntéshozó: csak idő kérdése, hogy valamilyen hozamkontrollt elővarázsoljanak. Ha belegondolsz, az intézmények állampapír-vásárlásra kötelezése gyakorlatilag már ezt jelenti soft formában. A problémát viszont nem oldja meg, csak átkonvertálja. Például az aranyad brutálisan felértékelődne…
Növekedés nélkül mindig nagy kérdés, hogyan kerüljön pénz a gazdaságba. A lehető legrosszabb módszereket választották. Lényegében tuti biznisz volt alacsony kamaton eladósodni, majd arbitrálni a hitelt. Az elszálló árak pedig kiváló fedezetet adtak az újabb hitelek kihelyezéséhez. Egy inflációs világban ez a stratégia működhet is, de jelenleg nem ide tenném a pénzemet. Drágák a magyar ingatlanok.
Nono, majd jőni fog ha jőni kell az YCC, a FED valós uraitol. És itt nem Powell re vagy Warsh rá gondolok. 😉 Hanem aaz igazi donteshozokra. És probléma solved. Megy a pumpa éjjel ess nappal majd.. Nincs se racionális se valós reál gazdasag, se piac. A Heinz esete amit írtál tökéletesen peldázza. Már csak a 5000 milliárd dollár feletti kapitizacioju Nvidia és társait tedd hozzá és hasonlítsd össze komoly termelő cégek kapitalizacioja hoz, összehasonlítva, es kész is az elmebaj. 😉
Magyarán nem kicsit szakadt el a magyar fundanentumoktol a Magyar lakások ára, és arkepzese. Egy gazdagreti panel már csak trukkosen fér bele az 1.5 millios/m2 árba azaz 5000$/m2!!! WTF? Mar nem vicc hogy" 60 éves bekasi 55m2 és panelomat 65m2 3 szobás újszerű tengerparti Alicante lakásra cserelnem". Sajnos paritasban vannak. Mondjuk a magyar ingatlan piacot 2022 vége ota total beneztem. Kész röhej, semmi alapja sincs az áremelkedésmek. Ez egy bubble effekt.
Az elmúlt 10–12 évben kevés eszköz hozott annyit, mint a magyar ingatlan. Most még a HUF is rátolt egy extra boostot. Picit sem olcsó jelenleg. Olyan 2008-feeling...
Magyar lakó és kereskedelmi ingatlan szektor az elmúlt 10 évben euróban számolt áremelkedés után, viszont messze nem gondolnám, realeszkoz kategórianak. Mert minimum 5-7 évet szaladt előre, a hazai ingatlan piacra vetített high press economy miatt...
Magyar ingatlan is rewleszkoz. De azt speciel az elmúlt 10 euróban számolt áremelkedés után messze nem gondolnám jó reál eszkoznek. Arany, nyersanyag, termőföld, Prágai, Olasz ingatlan, etc... De a magyar lakó, és kereskedelmi ingatlan mint realeszkoz kategória minimum 5-7 évet szaladt előre....
Na akkor hosszabban, kérlek. Ha lehet hétvégén. Mert utána én is mondanék valamit mert most picit kurvara jobban belastam magam a Comex-> SHFE irányba... Szóval várom, és vendégem vagy egy fagyira/sör a kopaszi gáton vagy a MOM ban :)
A "fenntarthatóság" kérdése véleményem szerint nem bonyolult: amint a reálnövekedés megszűnik, a fiat pénz hibás termékké, diszfunkcionális rendszerré válik (vagy már azzá is vált). Ez az alapvető oka a reáleszközök árrobbanásának. Hosszabban majd a blogon.
Egyetértek. Én is csak tavaly jöttem rá, és totál villamcsapaskent ért ennek a felismerése, harag és düh lobbant fel bennem. De bocsi, de nincs befejezve, nincs vége a bejegyzésednek . A jövőt és a fenntarzhatosagot nem tudatjuk. De a úgymond a zarószavad a te viziód kifejtése hiányzik. Adtál egy sajnos igaz, Tényt. Ami engem már hónapok óta bosszant, és felbaszta az agyam, ez így nem illik bele se a természet se a fizikai gazdasági torvenyek szuksegszerusegeben . Vagy úgy gondolod, hogy ez egy perpetuum mobile gazdasági effektusként fog működni a következő évek és évtizedekben?? Érted mire célzok? 100%ban tudom és egyet is értek veled. De a fenntarzhatosagra rövid vagy közép vagy hosszútávon ez nem nem működhet. Ellentétes a természet törvényei el hisz semmi se tagulhathat, (lufi effekt), egy céges fizikai világban végtelenségig kivéve a világűr,(mert ugye az folyamatosan tágul 15 milliárd éve.) Szóval kérném a személyes véleményed, viziód a bejegyzésed végére Köszi. Üdv Laci
Friss írás jelent meg a blogon, amely szervesen kapcsolódik az előzőhöz: https://m4crolab.blogspot.com/2026/04/az-erem-masik-oldala-fedezet-az-elozo.html Nem gondolom, hogy a rendszernek a jelenlegi formájában évtizedei lennének hátra. Egyre nagyobbak a társadalmi károk, egyre nehezebb az adósságok kezelése, az AI pedig erőmultiplikátorként gyorsítja fel a folyamatokat.
Ez a folyamat akár évtizedekig is eltarthat és közben nem zárnám ki, hogy a technológiai szingularitás valamilyen módon még jobban kitolja majd ezt. Illetve az eszkalálódó nemzetközi helyzet valami a mostaniaknál komolyabb háború romba dönthet mindent hamarabb, szóval vannak még itt opciók, de egyik sem igazán rózsás.
Az egynapos trade-ek eddig nagyon jól működnek, csak az eszközt kell megválogatni. Érdemes a kvantumgravitációt is beépíteni a számításba. :) Megértem a stratégiádat, teljesen racionális most a kivárás.
MacroLab – Trendek, minták, töréspontok
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.