Az alaptámogatás 150 euro, AÖP 80 euro, AKG szántóra 150 euro, de több is lehet, ezen kívűl még lehet fehérjenövény támogatás is és még sok más. Szóval ez a fő bevétele a gazdáknak.
Minden évben a nyugdíjba vonulóknak megvannak a hivatalos szorzók 1989-től napjainkig. Ai segít megtalálni a honlapot, írd be 2026 évi valorizációs szorzók nyugdíj számításhoz. Ha megvannak a bérpapírjaid (nettó bér kell) akkor te magad is ki tudod kalkulálni. Utána ott van a ledolgozott évek miatti szorzó, majd a legvégén bizonyos ősszeg felett 90% vagy 80% degresszió, és már meg is vagy. Sok munka, de ha csak kb meghatározod, az se gond.
A terület alapú ha jól tudom, most160 euró, ha valaki beszáll a klímavédelmi programba, az még plusz 80. Sok gazdának még ezzel együtt sincs nyeresége. Több helyen látom, a termelést kihozzák 0 ra és a támogatás marad meg munkabérnek.Ha a szárazság, fagy, vagy bármi elviszi a termést, akkor még ez sem. A mezőgazdasággal az a baj, hogy nem lehet kiszámítani, nagyon időjárás függő. A termény ára meg ezt nem követi le, mert behozzuk.
Ez igaz, de akkor itt csak okoskodunk, nem a saját tapasztalatokat osztjuk meg, csak az elképzelést. Nálunk például a cigányok sokkal FIRE-bbek, mint én. Boldogan élnek a segélyből és betegesen vigyáznak rá, hogy egy percet se dolgozzanak. Láttam őket közmunka programban. Inkább elbújdosik, csak nehogy valaki meglássa, hogy ő dolgozik. Ez a cigányoknál a legnagyobb szégyen, hogy csak munkából tud megélni. Legtöbbje arra büszke, hogy a paraszt eltartja őt. Mert nekik a fehér ember csak egy paraszt. Nincs nagy igényük, élvezik az életet. Nekik nincsenek szabályok, a vérükben van a szabadság. Nálunk építettek nekik szociális lakásokat, amit 1 év alatt tönkre tettek és már igényelték is az újat. Há itt nem lehet lakni! A vezetékeket kitépdesték a falból, mert a réz mehet az ócskavas telepre. A régi parkettát eltüzelték, meg a belső ajtókat, kereteket. Mikor megkapják a segélyt, még a kutya is prémium szalámit eszik, aztán majd holnap lesz valahogy. Volt egy műsor, mily nyomorban élnek, sokak szíve megdobbant és küldték a segítséget. Egy gazda ismerősöm hordta a krumplit, meg a zöldséget, ne éhezzenek. Aztán mikor vitte a következő adagot, a zsák krumpli ott volt megrothadva, ahova letette. Hát azzal dolgozni kell, inkább pízt adjon, azon tudnak venni kész kaját. Mindegy, nem hergelem magam, mert még kitiltanak, ahogy a legutóbbi zsidózásom alkalmából. :-)
szieszta, a szó szoros értelmében Hathor, aki állampapírban tartja minden pénzét ami minden nap ATH ahogy szokta is írni, és abból tartja fenn magát, az klasszikusabban FIRE szerintem, mint aki tőzsdehuszárkodik közben, vagy lakásokat vesz ad ki stb.
Nemrég olvastam, hogy egyik embereke azt írta, nagyon szívesen tőzsdézik, nem esik nehezére, ez nem munka. Hát igen. Amíg jön a pénz a mesterségesen pumpált piacokról, amíg van sikerélmény, addig nem gond. De eljöhet az az időszak is, mikor elindul a lejtmenet és a robotok már nem tudják másnap megfordítani. Amikor azt látja az ember, hogy ez jó vétel, aztán mégsem. Tegnap olvastam a cikket, a termőföld az igazi arany. Ez egészen addig igaz, míg annyit terem, hogy megéri rajta gazdálkodni. De ha a termelés drága, a megtermelt áru meg olcsó, akkor nem sokáig fognak verekedni a földért. Tudom, eddig ez így volt, de senki nem tudja, mi lesz a jövőben. A legrosszabb forgatókönyv a rendszer teljes összeomlása, amikor a legnagyobb vagyon sincs biztonságban. Hiába a sok arany, vagyon , ha egy éhezőnél van kés, vagy más fegyver. Persze el is lehet menekülni, de hova? Mit viszek magammal?
Nagyon érdekes, a FIRE csoportban gyakorlatilag mindenki dolgozik. A Friderikusznál szereplő emberke is munkájával keres pénzt, mert árulja a könyvét, posztolgat a neten, járja a világot, de mindent közvetít, tanácsot ad és ami legfontosabb, kezeli megtakarításait. Ezek alapján ki is jelenthetnénk, hogy ez nem igazi FIRE. Itt sokan leírták és én is így voltam, az ember nem sokáig bírja tétlenül tengetni az életét. Főleg úgy, hogy korábban elég aktívan pörgött. Szerintem a mi általunk elképzelt fire inkább az anyagi biztonságot, szabadságot és a függetlenséget jelenti. Miért ne dolgozhatnánk, ha azt élvezzük, vagy nem esik nehezünkre? Nekem még az utazás is munka lenne, mert én nem annyira szeretek utazgatni. Nekem inkább bejön a természetjárás, ami miatt nem kell 1000 kilométert utazgatni. Én is úgy érzem, ha a mostani munkám megszűnne, nem történne semmi, nem kell izgulnom. Ez a fontos, a létbiztonság. A legtöbb fire-re vágyó a tőzsdében látja a megoldást, de nem biztos, hogy örökké fog tartani ez az eszement emelkedés. Már így is rekordokat dönt a lufi, a közgazdászok is csak csodálkoznak, hogy a fák mégis tudnak az égig nőni? Valami ezzel nem stimmel. Hát persze hogy nem! Akkora hiteleken ülünk, hogy a déd unokáink pénzét is már elköltöttük. A tőkeáttétes kereskedés, meg a hitelbe vett pénzek forgatása az egekben, nem beszélve a kriptókról, ahol egy elektonikus lábnyomért fizetnek sok sok ezret, amit egy gép generál.
Én is próbálom modellezni a felélési szakaszt, de bizonytalan vagyok. Te milyen elvárt infláció feletti hozammal számolsz és hogyan számolsz az idős korban megjelenő, egyre növekvő egészségügyi kiadásokkal?
Azért ez az életmód mindenkinél más, kinek mi az igénye. . Nekem példul, ha az igényeim nem fognak változni, akkor 85 éves koromig nem kell semmiről se lemondanom. Kérdés élek-e addig, és változnak-e az igényeim, de nem gondolom. . Mindenkinek sok sikert!
A multiadók a NER-hez mentek, amit a multik meg behajtottak az átlagemberen. Nyugatról a zöldek kényszerítették ránk a klímavédelmet, azt a támogatást csakis erre lehetett elkölteni.
Az otthon felújítási programon kívül ( ami c.a. 370 ezer pályázó/otthon és tudjuk mit okozott) 10-20 ezer család/háztartás pályázott az egyes programokra. 20-30% volt az átfedés a pályázók részéről, azaz egy pályázó több programban is részt vehetett. c.a 4 millió háztartás van az országban. Ezek alapján döntse el mindenki, hogy ez szűk vagy sem. És ebből pl. a céges elektromos autó programban c a a pályázók felé ( 5000 db) önként és dalolva hozta magát hátrányos helyzetbe egy jól átgondolt és megválasztott modell vásárlásával szemben.
Ön tényleg azt gondolja, hogy kiváló állapotú az az ország, ahol rezsicsökkentés nélkül a számláikat nem tudják kifizetni az emberek, ahol benzint nem tudnak venni támogatás nélkül, ahol élelmiszereket nem tudnak venni árstopok nélkül, ahol lakást nem tudnak venni támogatás nélkül, ahol gyereket nem tudnak vállalni támogatás nélkül, ahová a kórházba lassan az orvost is be kell vinniük, ahol a nyugdíjasok elszegényednek, a költségvetés hiánya óriási amellett, hogy rengeteg pénzt kaptak az EU-tól és így is megháromszorozták az államadósságot ?
F.I.R.E. életmód (általánosságban)