Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller kedd, 10:52
Előzmény: #3348  FatFIRE
Igen. Mi sem pipalgatjuk a latnivalokat..beszippantjuk az ottani kulturat..felvesszuk ritmusukat...az udvariassagi szavakat megtanuljuk..elfogadjuk az ottani értékrendet  udvariassagi alapokat de kepviseljuk kulturankat.. Nem hasonlitgatunk onmagaban ertekeljuk..mi vagyunk a vendegek mi mentunk oda. az elfogadas tisztelet az globalis ertekrend.  Ha tetszik visszamegyunk. 
Goldstein17 kedd, 10:32
Előzmény: #3358  FatFIRE
Nem, egyáltalán nem ezt fejtegetem, ezt Te is pontosan tudod. Senki nem vitatja, hogy sokan a szüleikhez képest előrébb jutottak, ez tény, sokan pedig nem, ez is tény. A vita nem erről szól. Arról beszélek, hogy nem az a kérdés, léptünk-e előre, hanem az, hogy mekkorát léptünk, és mekkorát léphettünk volna egy valóban támogató, teljesítményalapú környezetben. Amikor többes szám első személyt használok, nem ránk itt a fórumon gondolok, hanem az ország egészére. Arra, hogy kollektíven mennyi potenciál lenne ebben a társadalomban, és ehhez képest hol tartunk. Az egyéni sikertörténetek önmagukban nem cáfolják a rendszerszintű problémákat. Azt mutatják, hogy akik a rendszer kegyeltjei, vagy akiknek a pályájára maga a rendszer lett szabva, azok valóban tudtak élni a lehetőségekkel. Ez azonban nem azonos azzal, hogy a rendszer mindenki számára működik és az ország egészének érdekeit szolgálja. A kérdés nem az, hogy lehetséges-e előrelépés, hanem az, hogy miért csak egy szűk kört favorizálnak, miért nem cél a társadalom alsóbb rétegeinek felemelése, aminek előnyeit mindannyian élvezhetnénk.
FatFIRE kedd, 10:15
Előzmény: #3357  Goldstein17
Mindezt egy olyan fórumra írod, ahol rengetegen vannak, akik a szüleikhez képest nagyot léptek felfelé. 🙂 Tényleg azt fejtegeted, hogy amit ez a sok ember megcsinált, az a valóságban nem lehetséges?
Goldstein17 hétfő, 17:23
Előzmény: #3356  ORK
Tűpontos a fenét ez egy nagy marhaság, ami a lehető legtávolabb áll a valóságtól. Egy idealizált állítás, ami nem veszi figyelembe a magyar valóság szerkezeti problémáit. Magyarországon rengeteg területen érdekvezérelt kontraszelekció működik, elég csak az ország vezetőire pillantani, és látni, hogyan gyűrűzik le ez a piramis alsóbb szintjeire is. Az urambátyám-rendszer, amit Mikszáth már több mint száz éve leírt, ma is él és virágzik, kiegészülve egy maffiaállamra jellemző működési logikával.A társadalmi mobilitás gyakorlatilag zéró: a jó minőségű oktatás és egészségügy előnyeit egy szűk kör élvezi, míg a többség számára ezek formálisan léteznek, de ténylegesen nem hozzáférhetők. Ilyen környezetben cinikus azt állítani, hogy „minden adott”, és az egyéni kudarcokat pusztán rossz viselkedési mintákra vagy önsorsrontásra visszavezetni. Az áldozatszerep nem választás kérdése, amikor a rendszer eleve beszűkíti a lehetőségeket. A tanulás és a munka elvben nyitva állhat mindenki előtt, de a gyakorlatban az induló pozíciók, a kapcsolati tőke és az intézményi igazságtalanságok döntik el, ki meddig juthat. Ezt szerintem minden ide irogató pontosan tudja.
ORK hétfő, 17:06
Előzmény: #3355  FatFIRE
Tűpontos megfogalmazás !
FatFIRE hétfő, 06:47
Előzmény: #3346  Spiller
"Magyarországon minden adott, hogy ne nyomorogj. A tanulás a munka mindenki előtt nyitva van. A rossz viselkedési minta, az önsors rontás az áldozatszerep elfogadása, függőség vagy deviancia a képességek hiánya, egy-egy élethelyzet hozhat ilyet."
👍
FatFIRE hétfő, 06:42
Előzmény: #3349  Goldstein17
Mindenki úgy utazzon, ahogy szeret, vagy tud. A legtöbben sajnos ne tehetik meg, hogy az utazás általam preferált módját válasszák, mivel nem elég hozzá a szabadságuk, a pénzük. 
Fortunee vasárnap, 14:00
Előzmény: #3352  szieszta
Ez az atlagos koltes beleszamolva minden koltseget, utazasokat, biztositasok, stb az elmult 5 ev alapjan. De azt hozza kell tennem, hogy kulfoldon elek, ami emeli a koltsegeket a magyarorszagi viszonyokhoz kepest. Es bar ez soknak tunhet, de felesleges dolgokra nem szoktam kolteni es a jovedelem nagy reszet igy is befektetem.
szieszta vasárnap, 13:13
Előzmény: #3345  Fortunee
Nem a zsebedbe akarok turkálni, meg úgyis "személytelen" ez a fórum, de te mire költesz el havonta 2 milliót?
Sony123 szombat, 18:06
Előzmény: #3345  Fortunee
Nekem nincs ennyi költségem, de jövedelmem kb ennyi. Nem szálltam el, maradjunak annyiban, hogy én ezt a gyerekekre hagyom. Amit meg szerettem volna vásárolni az mind meg van, most már max utázásokra. Fényképezésre, azonban ez sem olcsó hobbi!
Üdv
szieszta szombat, 16:28
Előzmény: #3344  maxhell
Én is úgy látom, csupa felesleges kacatra veri el a pénzét, de úgy érzi, neki ez jár, meg megkereste a rávalót. Felesége a nagy utazó, már a nyaralásukkor keresi az őszi utazást, aztán meg a "telelést".
Minimum 4 nagy, távoli utazás az alap, meg persze elugranak Görögországba, Máltára, esetleg egy Földközi tengeri körútra.  Most Ázsia lett a kedvelt célpont.Szeret bütykölni, ha meglát egy kéziszerszámot, megtetszik, hát megveszi. Így van neki 5-6 fajta fúrója, körfűrész talán 4, kis esztergapad és nagyon sok minden más. Már a negyedik 3D-s nyomtatója van.
Építettek medencét, sok fürdő megirigyelhetné a gépészetet, szűrők, UV lámpa, három fajta fűtés és nem az olcsó fajta. Néztem a medence porszívót, Ausztriában vette 2000 euróért, mert akciós volt.
A házukban 1500 eurós kávéfőző, 1600 eurós robotporszívó. Mondjuk ez már az 5. robotporszívójuk, de csak a macska miatt. :-)Csak apple cuccok, mert csak azokat lehet összehangolni. Annak ellenére, hogy nagyon tartósak, ha kijön az újabb, az biztosan jobb. Persze nem azonnal,  de megveszik. Autót is addig kell lecserélni, mikor még nem feleződött le az ára.
Érdekes, általában részletre vásárolnak, így nincs egy egy nagy kiadás, hanem eloszlik. Mikor letelik a "lízing", már nézegetik a következőt.
Soha nem kérdeztem, mennyit keres, de egyszer panaszkodott, hogy Németországban kétszer annyit,  akár 12 ezer eurót is keresnek a kollégái. Gondolom a felesége is hazaviszi legalább ennek a felét.
Goldstein17 szombat, 15:15
Előzmény: #3348  FatFIRE
Mindenki úgy utazzon, ahogy szeret. 
20 evesen hátizsákos turistakent vegigutaztam Európát,  szuper volt, pedig nagyrészt a szabadban aludtunk, ketszer ki is raboltak. Most azt hiszem ezt már nem élvezném annyira. 
FatFIRE szombat, 13:58
Előzmény: #3344  maxhell
Ezt olvasva kicsit olyan érzésem van, mint amikor a Covid alatt milliónyi bérrabszolga (magukat nevezik így) elkezdte megtapasztalni, milyen érzés hétköznaponként a kalitkán kívül lenni. Utána pedig szinte hisztérikusan reagáltak a HO végére és arra, hogy a munkáltatók visszaterelik őket az irodába. Az ilyen sorok mindig a kalitkán belülről íródnak és a világ nagy fokú meg nem értéséről tanúskodnak.
Goldstein17 
Nem úgy kell utazni, mint ahogy a hátizsákos turisták teszik. Ők átrohannak a Youtube-ról ismert főbb látnivalókon, lőnek egy-egy szelfit és hazamennek. Mi nem rohanunk sehova, van időnk kapcsolódnia az adott hellyel és az emberekkel is. Teljesen más így. Ilyen tapasztalatok birtokában lehet eldönteni, hol érzed tartósan a legjobban magad. Tudom, milyen volt Floridában, milyen Toszkána, milyen Marbella és azt is, hogy ezekhez képest miért nyert nálunk a Côte d’Azur. Van összehasonlítási alapon, hiszen én nem csak átrohantam a bakancslistán, mint egy felszínes látogató.
Spiller szombat, 13:50
Előzmény: #3346  Spiller
a csöves rész kimaradt. szóval beszéltem sok csövesel.. egy részük önként vállalja azt az életet. Szabadságnak gondolják.. sokan emlegették nem akar azért dolgozni kifizesse a sárga csekkeket.. volt akinek volt lakása, télen lakott benne de 8 hónapig az utcán élt.. 
Volt egy poén: Fater autója nem indult reggel. Volt ott két csöves, mondta nekik megtolnátok srácok. Mondta ez egyik figyelj neked autód van mi inkább megisszuk az a te dolgod.. Fater jót kacagott mondta igazad van.  
Spiller szombat, 13:44
Előzmény: #3342  FR73
Hol írtam nyomor? ezt a fogalmat meg sem határoztam. 
Szabadság az ha úgy élsz ahogy szeretnél és ne tegyél olyat amit nem akarsz.
Még az általad leírtabbaknál is kevesebb kellhet a boldogsághoz. Egy kis ház, a természetben élés, életszeretet. A élelmiszereket te állítod elő a saját földeden.  Van aki nem vágyik külföldre. Boldog miközben szegénynek számít. Erre mondják lelkiekben gazdag.
 Facebook
 Facebook
Akkor már fogalmazzuk meg a nyomor fogalmát. Nyomor az ha semmilyen tulajdonod nincs, kiszolgáltatott vagy, szét dolgozod magad és még is teljes kilátástalanságban  létbizonytalanságban élsz esélyed sincs ebből kikerülni.  Ezt Ázsiában Afrikában Délamerikaban tapasztalhatod.. legfőképp a gyarmatosítók által kirabolt országokban.  Magyarországon minden adott, hogy ne nyomorogj. A tanulás a munka mindenki előtt nyitva van. A rossz viselkedési minta, az önsors rontás az áldozatszerep elfogadása, függőség vagy deviancia a képességek hiánya, egy-egy élethelyzet hozhat ilyet. Elvileg egy fejlett társadalomban ezért van a szociális háló és a helyi közösség. Ez meg is van de a közösség csak méltányosság alapon segít.. aki "méltó rá" .  Anno beszélgettem sok csövessel. 
Amit én írtam az egy olyan színt amit egy elfogadott társadalmi rétegződésben egy elfogadott értékrendben a gondtalan élethez kell. Amikor teljes szélességben benne vagy a  társadalomban nem csak egy szegletében. A jó szerencsénk megadja oda utazunk ahova akarunk és szinte a világ bármely országában élhetünk. A lényeg, az igényünk szerint élhessünk.  
Fortunee szombat, 11:00
Havi 400-500 000 forint 2 fore, mint fire, persze, lehetseges, sot meg egyesek igenyeinek lehet "kenyelmes" is, de Fatfire biztosan nem. 
En a sajat fatfire tervezesemben mindenesetre havi 2 millio koltessel szamolok minimum, hogy kenyelmes legyen, nagyjabol itt alakul most is a koltesem, bar most meg kisgyerekekkel.
maxhell szombat, 10:30
Előzmény: #3343  szieszta
Mire tudja elkölteni a jó fizuját? Kaják, éttermek, programok, utazások, drága hobbik, felesleges eszközök és tárgyak? Persze mindenkinek más a preferenciája, de aki "józan" életvitelt folytat kicsit nehéz elképzelni, hogy havonta mire lehet elverni milliókat akár, ami hozzá is tesz annyit értékben legalább, élményben az élethez, satöbbi. Pl., nem kívánnék minden hónapban utazni, minden nap éttermezni, több kocsit fenntartani, minden fesztiválra, drága programokra elmenni, ezek elég nagy macerák, és még sokba is kerülnek. Nem azt mondom, hogy néha nem jó ilyeneket csinálni, de akkor mégis mire költik a sok pénzt? :)
szieszta szombat, 10:06
Előzmény: #3341  Capi

Pontosan ezért nem lehet mindenkire érvényes FIRE szabályt felállítani.
Egyik barátom kiröhögött, mikor mondtam neki a tervem a FIRE val kapcsolatban. Mondta, úgy járok majd, mint a hangya  a tücsök és hangyában. Addig kuporgatok, míg meghalok. Miért kellene várni az öregkort, hogy majd akkor éljek jól? 
Amióta keres, hónap végére minden pénzét elkölti, így él több, mint 30 éve. Ha valami plusz kiadás jön, veszi fel a hitelt rá, aztán törleszti. Nem görcsöl rajta, mi lesz holnap. 
Az egész családja ebben él, így még azt sem mondhatják, hogy őket kihagyja. Reménykedik, ha már neki nem lesz akkora bevétele, majd a gyerkőcei viszik őt. Minek várni az örökségre, ha most együtt élvezhetik az életet? Azt tudni kell, hogy nagyon jól keres.
Ilyenkor mindig megfogadom, elkezdem szórni én is a pénzt. Aztán szépen rájövök, nincs mire, mert az igényeim maximálisan ki vannak elégítve, nem kell nekem 5 pár cipő, meg még egy autó. 
Elmentünk "velneszelni", aztán nyögve jöttünk haza, 3kiló plusszal. Végre itthon kipihenhettem a pihenést. :-)
FR73 szombat, 09:27
Előzmény: #3329  Spiller
Miért nyomor az, ha
1. Lakás 100-125 millió
2. Csetreszek 1-2 autó 40 millió (de bizonyos élethelyzetben minek is autó?)
3. Gyerek elindítása 40-50 millió
4. Évente nyaralás 2-3 millió.
5. Havi költekezés 400-500 ezer (2 főre, hitel nélkül).
?
Mellette stressz nulla, és nem kell gályázni mindegy milyen formában még éveket, hogy mindenből 2x annyi legyen.
Capi
Capi szombat, 09:10
Van aki 350ezerből fire akar lenni 5fős családdal.
Szóval sokfélék vagyunk, sokféle igénnyel.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek