már leirtam de azóta sok idö eltelt. 1. Miért vállalkozás? mert benne van egy nagy ugrás lehetösége. Ezt családdal nagyon nehéz. beleraksz raktok fejenként egy éves költséget..hatalmas munkát.. 2-3 évet érdemes rászánni. Ha nem megy akkor engedd el. Sajnáltad volna ha nem próbálod meg. Ha több fiatal áll össze az jó..hatványozódnak az erök..a tudás.. aztán változnak az érdekek.. egyik megnösül jön gyerek..lakás kéne..a másik inkább egy porshe kéne meg csajozni..te meg vsszaforgatnád cégbe a növekedéshez. 2. Miért inkább egy jó állás egy multinál. 4-5kor kiesik a kezedböl a ceruza, és már nem foglalkozol a munkával. Kapsz nettó 500at. Ha lesz feleséged akkor havi 1 milka..esetleg plusz pénzek. 800ból kényelmesen megvagytok...vagy lakásbérlet vagy törlesztö..a szölük összedobták a beugrót.. 200at félretesztek+ jutalmak. az évi több mint 2,4 guriga.. jut nyaralásra.. Ez miért lenne rossz? Középosztály kezdö készlet. Munkahelyen kell helyezkedni..klikkesedni..kicsit nyalizni.. Gyerekek különórák..agglomerizációba ingázás az egyterüvel, van kutya...izgalomként van lehetöség külföldre menni dolgozni.. dilemma..ki adja fel a hazai karrierjét.. gyerekek élete is megváltozna.... aztán a két családból van egy egy örökség.. jó lesz a gyerekeknek.
250 et csak random mondtam mivel a valódi összeg jóval kevesebb. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy totálisan nem érdekel az égvilágon semmi. Se nem megyek szórakozni se nem megyek nyaralni nem utazgatok sehova mert ez sosem érdekelt sose fog. Így amire költök az a rezsi meg a kaja. Meg ha elszakad egy ruhám veszek újat.
tehát mert azt mertem mondani hogy száz milla infláció feletti hozamrésze messze nem fat, ami alapból az átlagot meghaladó életszínvonalat jelent definició szerint, én lettem az aki azt mondja az alacsony keret az a fat. fuck logic. de tényleg kiszállok szerintem csak húzol, nem hiszem el hogy nem érted.
Bár már említettem az inflációt harincéves távon javasolnék egy személyes példát. Az első fizetésem tízezer forint alatt volt, bejöttek a nyugdíjpénztárak és mutogatták a grafikonokat hogy lesz százmilliónk nyugdíjas éveinkre, vicces volt. Ma hétszámjegyű a fizum és száz milla nem elképzelhetetlen összeg finoman szólva. Na így érdemes a hozam felélésével és a tőke elinflálásával számolni harmincéves távon. De ne csak a forintot nézzük. Amikor az eurót bevezették dupláját érte a német márkának, az árak fele akkorák lettek nominálisan mint márkában voltak. Mostanra az euró lefeleződött és kb ugyazokat az árakat látja kiírva a vásárló euróban mint akkor. A dollárt ne is említsük, volt ideje inflálódni. Ha azt tervezed a százas hozamaiból megélsz ne csodálkozz ha harminc év múlva már nagyságrendileg is kevés lesz a hozam nem csak a kezdő számjegyben. És lehet lesz olyanra is költenivaló amire ma nem, gyógyszer, segítség ha fizikailag nem bírsz már mindent is. Idősek otthona ha nem zsúfolt tömegszállást tervezel ma többszáz havonta és várólista van meg bekéreckedés és szelektálás. Vagy egy százas egy korona, ha mondjuk elkopik csak a rágófelület és kupak kell mindegyikre (és még implant nem is kell mert minden fogad megvan) csak fogorvosnál otthagysz 3-5 millát. Mai árakon. És semmi komolyabb bajod nincs. Az hogy érinti az azévi költségvetésed? ésígytovább, ésigytovább. Javaslom így számolni a százas hoz havi kettőötvenet, örökké megélek matekkal. De te életed, csak gondolatébresztőnek szántam.
Értem, nincs miről beszélni. 500 000/ hó = FAT FIRE. Azért jó szórakozást kívánok a témával kapcsolatos definíciók tovább elmélyült ízlelgetéséhez. Igazi szellemi kaland.
remek. miután eredményesen kiderült hogy 100milla vagyon és évi egy két milla az már fatfire, de ugyanakkor egymilliárd kell hozzá és havi pár milla azt is meg lehet beszélni hogy jaj de én nem akarom abbahagyni a munkát úgy vagyok fire. Ennek végeztével melléktémák is tisztázódhatnak hogy kötelező utazni pedig nincs kedvem és utálom. Hát hiánypótló lett ez a nap az már egyszer biztos. de az én hibám hogy az úgynevezett szavak úgynevezett jelentésére és ezek értelemszerű használatát próbáltam javasolni, de elengedém, nyugodtan használjátok a szavakat egymás szininímájaként vagy akár random értelemben. Az én hibám hogy belebeszéltem, bocs.
Mindig érdeklődéssel nézem ezeket a "kényszer túristákat". Mennek, mert muszáj menni. A legjobbak a Biden szerű, enyhén dezorientált amerikaiak, akik már 30- 40 éve ezt csinálják és már sokszor azt sem tudják hol vannak. Én nem hiszem hogy sokat fogok utazgatni. Már most is sok nekem az ingázás Budapest és Brüsszel között, síelni szeretek, de idén a második túrára már nehezen szántam el magam. Persze lehet, hogy ha nem lenne ilyen mozgalmas az életem, rögtön megváltozna a véleményem. Meglátjuk....
Ha nulláról kezdted és ügyes vagy akkor az alábbi életet 50-55 éves korodra tudod összepakolni.. van 10 jó éved amíg várhatóan egészséges lehetsz.jó erőben vagy nem egy préda vagy... addig utazhatsz..megnézed amit meg akartál nézni..aztán azt is amit nem akartál de a swarczék már megnézték..ne már egy orrhosszal előtted legyen.. majd tromfnak nyomsz egy Mehikót.
Még csak FIRE élethez. Mekkora már.. élsz egy szép nyugodt házban..horgászol..gombászkodsz..madarat etetsz és naplóba jegyzetelsz.. szép képeket csinálsz.. Ha fogsz halat megcsinálod jókat főzöl..metszed a fákat..mérgeskedsz mert a vakond feltúrta az ágyást..sok a poloska..megrág valami valamit.. néha jönnek unokák a gyerekek..pumpolnak.. te meg boldog vagy mert adhatsz miközben azért kérnek neked már úgy sem kell.. mennyire jó ez.. fél évig? egy évig... és utána? be vagy szűkülve.. max a portfóliódat cseszegeted naponta és nézed a tőzsdét..
Szerintem párszor már ki lett vesézve a fire fogalom A valódi jelentéséből érdemes kiindulni. FIRE (Financial Independence, Retire Early) -Pénzügyi Függetlenség Korai Nyugdíjazás/Visszavonulás. 1. ha munka nélkül megélsz de korlátokkal.. ezt is szokták mondogatni..de ez kinek kell. 2. Ha munka nélkül a NETTÓ hozamodból megéltek a megszokott színvonalon megtartva a megszokott eszközöket.. ez jó. 3. Ha a nettó tőkejövedelmed fedezi az igényed szerinti életet és még plusz jövedelmed is képződik ez már pálya. Nekem a fenti megfogalmazással az a gondom.: Egyrészt szeretek dolgozni vállalkozóként, szeretem ezt a szabadságot az alkotást.. Mindenki maga tudja hol van neki az a fedezeti pont ahol teljesülne az igénye szerinti életmód. Anno csináltam is egy kalkulációt, egy kényelmes felső középosztályos élettel budapesti vagy környéki élettel 2 gyerekre. A gyerekek már elvégezték az iskolákat. 1. Lakás 200-250 guriga, 2. csetreszek 1-2 autó 80millió, 3. gyerekeknek stafirung 80-100 millió/koponya. x ez kb 450-550 millió. 4. nyaralás évi 4-6millió.. havi költés kb 800-1000e összesen: 14-18 millió
1. Tehát az élet szöveges feladata: melyik az a szám aminek a hozama ezeket fedezi: vegyük alapul a 7% os nettó hozamot. tehát az a szám amit kerestek a 200-300millió Ft befektetés. Még tehátabban: a felső középosztályhoz 500-1000millió kell.
250-ből tényleg megélsz? Mármint elfogadom, hogy annyiból kijön a rezsi meg a kaja, de számolsz azzal, hogy időnként szórakozol, időnként kell költened lakás felújításra (az ingatlan értékének 0.3-0.5%-ára kijön per év), autóra, 5-6-7- évente lecseréled a telefonod, a laptopod, 10 évente a mosógépet, a hűtőt, hogy idősebb korodra megjelennek az eü. kiadások?
Van ingatlanom már mondtam így soha nem fognak érdekelni az ingatlan árak. Havi kiadásom mindenre kiterjedően nincs 250K Léygszívesz osdz máér el a 100 milliót 250K-val mennyi jön ki? Ez kérlekszépen 33.33 év.... ugyanis arról szól a fat fire hogy nem változik az életvitel... De ami még jobb mivel ez a 100+ millió részvényekbe van és a éves osztalék a duplája annak mint amit egy évben elköltök akkor kijön az hogy VÉGTELEN ideig elég lenne nekem. NEKEM! Nem másnak aki elherdálja baromságokra NEKEM. A magyar nép brutálisan pazarló. 22 év melóm alatt találkoztam már mindenféle emberrel állandóan csak sír szinte az összes kevés a pénz. Dehogy kevés ,költik minden baromságra.. Elkölteni ugyanis a legegyszerűbb a létező össze pénzt is a világon.. Megtartani gyarapítani na az már egy világszám...(főleg ha az áltag magyar sírógépeket nézem)
Igen, az egy nagyon jó, adózás utáni 3% hozammal számolva havi 2.5 mila, ebből még lejön a betegségbiztosítás, ennyiből már középosztály színvonalon lehet élni.
"Egyik kommentben a minimálbárnyi passzív jövedelem is fatfire"- nem írtam ilyet. " a következőben a tízszerese az említett megtakarításnak, egymilliárd"- ilyet sem írtam, szándékosan nem használtam a FAT FIRE kifejezést, látva, hogy azt nálad a magyar átlagbért meghaladó költségvetés esetén már teljesül.
Nem állítom hogy értem mit akarsz kihozni ebből. Egyik kommentben a minimálbárnyi passzív jövedelem is fatfire, a következőben a tízszerese az említett megtakarításnak, egymilliárd.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)