Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HerrLudwig 2025. 10. 15. 19:52
Előzmény: #858  Bolton01
Én nem látok ellentmondást. Az emberek többsége a jövedelméhez igazítja a kiadásait. Ha jól keres, akkor sokat is költ, így nem lesz nagy vagyona. Még akiknek reális az elérése, azok közül is nagyon kevesek célja a FIRE. A többség csak kivárja az állami nyugdíjkorhatárt.
Van egy olyan faktor is, hogy ha az egyik - tipikusan a faszi - jól keres, akkor a gyerekek születése után a nö nem megy vissza vagy max napi 4 órában. Ez nyilván nagy kiesés, ha a FIRE cél (lenne).
További gond, hogy még aki meg is takarít, nem nagyon fektetnek részvényekbe. A lakosság alig 20-30%-nak van egyáltalán bármennyi részvénye, szemben az USA 70-80%kal. Részvények nélkül meg elég nehéz, minthogy ezek kínálják a legnagyobb hozamot az eszközosztályok közül.
FR73 2025. 10. 15. 19:33
Előzmény: #858  Bolton01
Idehaza kvázi adómentes a tőkejövedelem adózása, ebből a szempontból jobban lehet előrehaladni.
A FIRE matek az az arányok játéka, 25-30%-os adóval nagyon nagy a hátrány hosszabb távon, kamatos kamatot vizsgálva.
Bolton01 2025. 10. 15. 19:04
Előzmény: #857  HerrLudwig
Én amit láttam 2021-2022es adatok voltak talán, 800e Euró vagyonnal belekerülsz szinte az összes Uniós ország felső 5%-ába. 500e-600e Euróval bármelyik nem germán EU ország felső 5%-ába bekerülhetsz. Ezt azért érdemes tudni, mert alkalmazottként, 0-ról indulva 1-2-3 millió eurós megtakarításról álmodozni, eléggé esélytelen a fenti számok tükrében. De fogalmazhatunk elegánsan úgy is, hogy pici a valószínűsége, hogy "sétagalopp" az elérése ...
HerrLudwig 2025. 10. 15. 18:50
Előzmény: #855  Bolton01
De mi értelme az átlaggal jönni a FIRE téma kapcsán? 
HerrLudwig 2025. 10. 15. 18:47
Előzmény: #854  N0MAD
Ha már szóba került a téma, megnéztem a német adatot a fizukról: nettó 5300 €-tól kezdödik a felsö 10% jövedelme, vagyis párnak a havi 10k egyáltalán nem volt elrugaszkodott vagy életszerütlen.
Bolton01 2025. 10. 15. 18:46
Előzmény: #848  HerrLudwig
Szerintem nincs keverés, mert ha elfogadjuk azt, hogy Magyarországon többnyire a német területekről érkező cégeknél fogsz dolgozni vagy külföldre távozva nagy eséllyel a többség német nyelvterületre megy dolgozni ... elég magasan kell verned a nagy német átlagot, ha 1-2M euró megtakarítással számolsz 20 év alatt! Az átlag németnek miért nem jön össze a tizede se? 
N0MAD 2025. 10. 15. 18:05
Előzmény: #850  FR73
Ez azért gondolom a minimum, erre azért én számolnék bőven váratlan kiadás-országkockázat-egészségügy-kisebb luxuskiadások témakörben, de ja, csak az alapjövedelmet nézve igaz.
Ezen felül tenném a tartalékot, vérmerséklettől függően.
N0MAD 2025. 10. 15. 17:59
Előzmény: #846  FatFIRE
Semmi köze a mediánnak a fire tervekhez, senki nem mondta hogy a népesség felenek kötelező a fire különben ipipacs. (Ja, de te utaltál rá, de az max megmosolyogtató.)
És ha már 10k€ nettó fizetés: egy embernek azért combos, bár nem lehetetlen, de nem is hétköznapi. Ellenben ha a pár két tagja is jól keres akkor közösen azért könnyebb.
Aztán ha a megtakarításoknak alákapott az ingatlanpiac meg a tőzsde akkor már omlik is az elmeleted a nagybetűs vállalkozók kiváltságairól.
Egyáltalán nem elképzelhetetlen számok.
A német medián vagyon mögött meg az is lehet hogy nem is annyira motiváltak a megtakarításra, elég stabil szociális hálóval. Ügy is lehet élni, nem is mondom hogy hülyeség.
FR73 2025. 10. 15. 16:39
Előzmény: #851  HerrLudwig
Ezt írtam én is, hogy ha kivesszük a képletből az állami nyugdíjat, akkor ott kell egy nagyobb biztonsági tartalék.
HerrLudwig 2025. 10. 15. 16:15
Előzmény: #850  FR73
Az állami nyugdíjat nem tudom, én ezt úgy szoktam nézni, hogy azt nem veszem számításba. A te számaiddal (havi 800k, 250M tőke) ez 3,8% WR (Withdrawal Rate), ami nekem a mostani értékeltségek mellett kicsit magasnak tűnik, noha kisebb, mint az általában emlegetett 4%. A hozamok nem egyenletesen oszlanak el, viszont a kivett pénz mindig - az inflációval növelve - ugyanannyi. Arra akarok kilyukadni, hogy az ilyen 4% körüli, de akár még kicsit az alatti kivonási rátával meg lehet szívni, ha a nyugdíj első éveiben van egy medvepiac.
Van egy jó blog, aminek a szerzője egész cikksorozatot szentelt a témának:  https://earlyretirementnow.com/safe-withdrawal-rate-series/
Elég jól leírja szimulációkkal alátámasztva, hogy a 4% miért sok, és miért inkább ilyen 3,5% vagy inkább az alatti értékek a biztonságosak, főleg a mostani értékeltségek mellett:
 https://earlyretirementnow.com/2016/12/21/the-ultimate-guide-to-safe-withdrawal-rates-part-3-equity-valuation/
+ koolio aktívan kereskedik, ezt nem tudom, mennyire nevezném "korai nyugdíjnak". Ez valahol mégiscsak egy munka, még ha szereti is csinálni.
FR73 2025. 10. 15. 15:41
Szerintem moderált életszínvonallal (amit pl Koolio is tervez, jelenleg havi 800 ezer Ft családi kiadás), egy-két gyerekkel, korábban bevallott adó és nyugdíjra jogosító járulékfizetéssel, idehaza, a saját lakhatási ingatlanon felül az alábbi ökölszabállyal számolva belefér a FIRE.
- 64 éves korban 60 millió vagyon
- 63 éves korban 70 millió vagyon
- 60 éves korban 100 millió vagyon
- 59 éves korban 110 millió vagyon
...
- 50 éves korban 200 millió vagyon
...
- 45 éves korban 250 millió vagyon.
45 év alatt kell egy nagyobb biztonsági ugrás, ha nincs meg majd a szolgálati idő.
Fenti számítások 65 éves hivatalos nyugdíj korhatárral számolva.
FR73 2025. 10. 15. 15:13
Előzmény: #841  FatFIRE
Nem én hencegek arról, hogy mennyire átlag feletti szinten élek, hanem te.
Minőségi ételek és étterem 2 hónapon keresztül, helyi top kategóriás szállások, privat túrák, kisrepülős vagy helikopteres programok, a tömegturizmus kerülése, ezek mind többszörözik az árakat.
Naponta 1500 USD-vel számolva 60 nap az 90000 USD, ehhez jönnek a repülések 3-4 főre, plusz a biztosítás és hasonló aprók. Nincs az olyan nagyon messzi attól, amit írtam.
HerrLudwig 2025. 10. 15. 14:12
Előzmény: #846  FatFIRE
Megint összevissza keversz teljesen ide irreleváns dolgokat. Kit érdekel "a német medián háztartás nettó vagyona"? Hogy jön ez ide?
A kérdés - még mindig - az volt, hogy elérhető-e a FIRE "nem spórolósan", ha valaki alkalmazott.
Erre hoztam B.B. példáját, aztán meg egy egyszerű levezetést, jól kereső párral.
Te láthatóan még a szavakat sem érted, amiket ide leírok.
Kiváló logikai-érvelési képességeidnek bizonyára nagy hasznát veszed a business-edben, bármi is legyen az 🤣
ORK
ORK 2025. 10. 15. 14:10
Előzmény: #842  FatFIRE
és ennek megfelelő lesz..
FatFIRE 2025. 10. 15. 13:32
Előzmény: #845  HerrLudwig
Bizonyára hosszan dagasztható lenne a kommentfolyam a nettó 10 ezer eurós havi fizetésről, a 20 éves időtávon feltételezett 10 százalékos hozamról és az elérhető euromilliókról, de eközben a német medián háztartás nettó vagyona nem éri el a 45 millió forintot. Szóval ha a FIRE-vágyakat dédelgető olvasó nem érzi magához közel állónak és/vagy reálisnak a példádat, ne csodálkozz túlságosan.
HerrLudwig 2025. 10. 15. 12:52
Előzmény: #844  FatFIRE
Csak épp B.B. nem él spórolósan, annak ugyanis nem az a definíciója, hogy kevesebbet költ, mint te, így a tételed megdőlt. A "lyukas mennyezetet" meg ezeket meg nem B.B. kapcsán írtad, így nem relevánsak. Ahogyan az asszony-téma sem, lévén B.B. már FIRE volt, mire megnősült. Nem együtt vágtak bele ebbe.
De sima matekkal is levezethető, hogy hülyeség, amit írsz: Legyen egy jól kereső pár, mindketten alkalmazottak, ketten együtt vigyenek haza havi 10000 €-t. Éljenek nem spórolósan havi 6000-ből. Évi 48000 €-t 10%-ra befektetve (S&P500, NASDAQ et al) 20 év alatt 2,75M, amiből 3,5% SWR-et alapul véve havi 8000 € kivehető. 
FatFIRE 2025. 10. 15. 12:11
Előzmény: #843  HerrLudwig
Rosszul emlékszel (ez mindig így szokott lenni) idézem szó szerint:
"Nagyon sok FIRE-emberrel találkoztam már, akik alkalmazotti jövedelemből éltek, azok szinte mindegyike erősen spórolós életmóddal + örökséggel jutott el odáig, hogy munka nélkül, de még mindig spórolósan meg tudjon élni a tőzsdén befektetett pénzéből."
Szóval továbbra is az van, hogy én nem akarnék ágyban fekve integetni a munkába menő feleségemnek és spórolós, költségtakarékos életet, lyukas mennyezetet és 22 ezer forintos szobát sem szeretnék. Ha másnak ez egy vonzó lehetőség... 🤷🏻‍♂️
HerrLudwig 2025. 10. 15. 11:57
Előzmény: #827  FatFIRE
Csakhogy az eredeti állításod (fejtegetéseid lényege) az volt, hogy alkalmazottként nem elérhető a FIRE.
Ezt egy ellenpéldával falszifikáltam.
Nem releváns, hogy a példában szereplővel te cserélnél-e vagy nem.
Minthogy nem írtam semmit róla, hogy hogy élek, így fogalmad sincs róla, de további jó fantáziálást.
FatFIRE 2025. 10. 15. 11:56
Előzmény: #840  tihamer
Nehogy azt hidd, hogy a zseniknek feltűnik, hogy a tervbe vett vagyonadót még a kormányváltást lelkesen támogató szakemberek is rossz ötletnek tartják. Ismét csak nem a józan ész és a gazdasági racionalitás áll a középpontban, hanem az érzelmek, nem csodálkozhatunk tehát azon, ha az eredmény is ennek megfelelő lesz. 🤷🏻‍♂️
FatFIRE 2025. 10. 15. 11:53
Előzmény: #839  FR73
Felesleges ennyi butaság után még személyeskedned is. Ha közelebbről ismernél hozzám hasonló embereket, nem hinnél olyan hülyeségekben, hogy egy Dél-Amerikai utazást nem lehet 50 millió alatt megúszni. 😂

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek