Teljesen igazad van. Az a helyzet, hogy az árfolyamokat nézegetni nekem hobbi is. Mint a hírolvasás. Ha nem csinálom hiányzik. Az aktív tevékenység alig több napi pár percnél, sokszor egy hétig, hónapig nem is csinálok semmit, ha jó az irány. Na ja, időnként stresszes, de legalább nem punnyadok be. De már nem vagyok rákényszerítve, hogy mindenképpen tekerjem a kereket.
Valószínűleg az is definíció kérdése, hogy mi a munka. A családomban viszonylag sok olyan ember volt akinek a munkája a legfőbb szórakozása volt, egyáltalán nem úgy tekintettek erre a tevékenységre, mint valami kötelező penzumra. Magamat is részben ide sorolom, bár én 20 év után váltottam egy kötetlenebb életre, ami egyébként anyagilag nagyon kifizetődő döntés volt, de máig nem tudom, hogy igazából jól döntöttem-e. Az már biztos soha nem lehetek az, ami akkor voltam:) A gyerekeimet viszont egyértelműen arra próbáltam ösztönözni, hogy igazi hivatást találjanak maguknak, ami örömöt okoz nekik az életben, bár ha ügyesen gazdálkodnának azzal amit tőlünk kapnak és hasonlóképpen bánnának az örökségükkel, már most fire-k lehetnének. Ha így lenne, azt valószínűleg nagyon nehezen tudnám feldolgozni. Szerencsére a nagyobbik fiamnál már látom , hogy jó úton jár.
A FIRE-hez sokféle út vezethet. Ha viszont eléred a retirement szintet, az definíció szerint inkább már a passzív önjáró portfólió esete (lenne). Monitorok előtt ülni naphosszat, koncentrálni, gyors döntéseket hozni, kockázatot elemezni, stresszt tűrni, az még bőven a munka világa.
Igen, szinte mindenki ezt mondta, aki nem akarta beletenni az idot es az energiat. Aki meg igen, az azota mas szemmel nezi a vilagot. De nyilvan ez sem valo mindenkinek.
A mánia vitte fel. Ok lemaradásban volt az ingatlan. Jöttek a magas kamatozású állampapírok az emberek rengeteg pénzhez jutottak. Olvasták mindenfele látták a TVben az nyálgép ingatlan szakértőt ezek elmondták még duplázódnak az árak. Már mindenki állati okos volt és fektetett ingatlanba kiadásra. " a lakás még is csak lakás" olcsóbb nem lesz" stb stb... önbeteljesítő jóslat lett. És most van az a generáció aki már tud is valamit örökölni. Pénzt földet ingatlanokat. Mindenki jól akarja eladni és venni másikat így egymást szivatják. Mint anno az autópiacon a nepper csapatok, árulták a BMV ket audikat. 300-350ezerért. A négy kerék többet ért rajtuk de milliók kellettek volna ahhoz rendesen megcsináld. Ezek a nepperek cserélték egymással a gagyikat és bazsalyogtak milyen jól átnyomták a másikat. Volt nézték a motort közben kivették hátul a szerszámkészletet.
Opció nekem meleg pite. Mert az irányt tudom, hosszútávon, de a pontos időpontot nem. Ugyan ez vonatkozik a certifikatokra attól is ódzkodok. Te tudod hol tudnék venni például CBOE VIX ,mint egy sima részvényt.?:)) Részvényeket veszek és eladok, vagy shortolok Valamikor max 3 szorös tőkeáttétel..De az már nagy szó, mikor tutira megyek De VIX re nincs csak call/put opció különféle idolejaratra...
Kiadás már nincs 3-4%osan kiadva. Nem rövidre gondolok hanem hosszúra. Az elmúlt 10-11evbe volt országosan állítólag hivatalosan 300?%os aremelkedes... Szerintem Budapesten,Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron, etc.....volt olyan 500-600%emelkedes. Kicsit erős. Ha török líra effektus lenne akkor indokolt lenne!! De nem. Mert kb.fonb devizákkal szemben gyengült 30%ot kb. a forint. Lassan mondom vacak 30%ot gyengült csak, euróhoz, dollárhoz, ausztrál dollárhoz képest.etc.... De egy budapesti 2014-2015 os lakás legyen panel vagy tégla mondjuk legyen 60m2 az meg konkrétan 600%ot ment fel. Kepernyö képeim vannak az akkori lakás árakról az ing....com felületéről ...13milios lakás most 85.9 millió tégla/panel esetén is. Akkori 7milliois lakás most 50 millió, és akkori 8millios lakás most 56milllio. Mindegyikre mondom a példát és precedenst. Na akkor mondjuk euróban számolva kb a budapesti lakás ár novekedes 420% növekedés. Euróban 10 év alatt!!!!!! Na ezt se GDP se GNI se a hatékonyság növekedés, sem pedig a reálbér növekedés se pedig az infláció nem okozta se forintba se euróban. Azt hiszem a hivatalos infláció volt 10 év alatt hazánkban kb 70-80% körül. Na akkor ki mondja meg mi okozta az ingatlan ár növekedést. Mert se nem a csok, se nem babavaro, ahhoz ez édeskevés kevés lett volna .... , sőt még a 3%os fix kamat se, aminek a kamatswap költsége évről évre nő az MNB ben, sajnos én is fizetem😭,pedig nem vettem fel.. Akkor mi lehetett az oka ennek a brutális ingatlan ár robbanásnak nálunk?? Ki találja ki?
Sokféle elemzést lehet csinálni. Nálam kb ez: 1. Azt is lássuk a cégek vagy vállalkozók jelentős része csak szakibácsik akik munkahelyet csináltak maguknak, függetlenek mert annyit dolgoznak amennyit akarnak de általában qrva sokat mert akkor kell dolgozni amikor van munka. Általában 1 vagy max 3 főből áll a csapat abból az egyik az rokon vagy a gyerek. tehát szakibácsik vagy van egy kisbolt és abban dolgoznak 1-2 kisegítővel. Jól megélnek FIRE nincs de nem is akarnak. Max nyugdíjra egy telek és 1-2 álomutazás a lezárásra. ezek jellemzően 50-150milliós árbevételű struktúrák. 2. A másik jelentős rész a max 10 fős vállalkozások. Itt még nem fontos a vállalati struktúrát kialakítani, hatékony működés. Ezek 200-500milliós árbevételű cégek, néha kiugrik magasabbra. 3. a jellemzően 50 fős cégek itt már az 1mrd-os forgalom sem ritka itt már kell a működéshez egy piramis formájú cégstruktúra. 4. a nagyvállalati szerkezetek több száz vagy 1000 feletti alkalmazottal. van pár dolog ami nagyon fontos. egyrészt a hatékonyság másrészt a hozzáadott érték. Ha pl veszel 1000Ft-ért anyagot alkatrészt és nagyon magas hozzáadott értékkel eladod 100ezerért akkor az nagyon jó. Mindent nem fogsz ilyen értékkel eladni de az éves forgalmad arányában magasnak kell lenni a nyereségnek. Van olyan konkurensem akinek 3x nagyobb az árbevétele mint nekem és 1/3 ad a nyeresége és van 3x annyi alkalmazottja. Ráadásul halálra idegesíti magát. Van olyan gépész ismerős akinek a cége kb 150-190milliós forgalmat csinált. Igen ám de 80-100millió az éves nyeresége. Eladta a céget jó áron. Az új tulajok "felfejlesztették" marketing meg minden, növelték az árbevételt 3x-osra a nyereség ugyanannyi. Most néztem mérlegüket már 38 emberük van 200millióval emelték az árbevételt 2024re és 4millióval kevesebb lett a nyereség a személyi kiadás emelkedett 50%al. Már 8an vannak az irodában. havernál összesen voltak 8an. Sok cégnél eltérő az elképzelés. Ha kell ember mindig felvesznek, kell könyvelő kell ilyen olyan szakember akkor felveszik. A másik. pl én aki kiszervezi alvállalkozókat alkalmaz. itt is lehet kétféle ember ha nem kellenek emberek akkor elbocsátja őket a másik a kollégáit megbecsüli és felelősséggel tartozik mert "megszelidítette" őket. Ha van egy vállalkozásod akkor minél szélesebb palettát le kell fedni abban az ágazatban. Én nem szeretem a vállalati struktúrát ha az alapvállalkozás nagyra akar nőni akkor egy másik vállalkozásban lehet az új területet lefedni esetleg egy meglévő céget megvenni belevenni vagy... valami. tehát számoljunk. ha van egy vállalkozó akinek a cégének, cégeinek mondjuk 20-25éves átlagban van évi 100-200millió a nyeresége kimaxolja a kedvezményes hiteleket valamennyit fejleszt ebből a többit eredménytartalékban hagyja, befekteti és kiveszi a nyereség 50%át osztalékban - ha normálisan él elmegy neki a fele a családra utazásokra a többit befekteti. (sokan ezt elcseszik a cég pénze a cégé és nem a tiéd, a tiéd akkor lesz ha kivetted osztaléknak) Ez kb reális. ha egy cég nem éri el 5-10év alatt ezt az átlag szintet akkor nem jó a cég. Persze lesznek hullámok kisebb nagyobb nehézségek de ez már lehet FIRE 30évesen kezded 50-55éves korra bejöhet. Ez sok munka szorgalom és megszórva szerencsével.
Egyébként már az is hatalmas előrelépés, ha megszűnik az egzisztenciális szorongás, még ha nem is repked különböző okok miatt az ember minden hónapban. Egész más úgy a világ.
Csak annyit tennék hozzá az eszmecseréhez, hogy a múltbéli ingatlanár-emelkedést nem extrapolálnám a jövőre. Brutál, ami itt volt, EU rekord, szétszteroidozott kereslet, most már nem a szenet, a lapátot tüzelik el. A magam részéről infláció környéki emelkedést várok egy darabig maximum, ha nem lesz semmi extraság. Kiadás 3-4% nekem nem pálya. Tanuljatok meg opciózni. Surranópálya a FIRE állapothoz. Haverom mondta...
“ azt hiszi a hamuba sült pogácsát elültetik.” Neked amúgy van róla papírod hogy humor alól felmentve? Űrjézusgyerele, milyen egy karótnyelt beszűkült egybites figurák léteznek, csoda hogy megy a lélegzés és a vérkeringés egyszerre.
Mármint számodra kizáró ok. Mert mint említettem, sehol nincs benne a fire fogalmában az “akkor és azt csinálhatsz amit csak akarsz”. És a fizikai tórvények alóli mentesség sem.
Ha egy önző k.csög lennék , mint az emberek komoly többsége , akik akkor is elrepülnek a befizetett nyaralásra , ha a gyereke éppen 39fokos lázas, vagy ha úgy köhög mint egy TBC s,merthogy az ő élményünk az a fontosabb , a szerencsétlen meg kibírja valahogy a hideg repülőn is....etc....meg ugye fel is kell tenni az instara FB hogy lássák a népek "nyaralunk , dolce vita" Szóval lelkiismereti, vagy a túlzott, szeretet ahol jobban szamit a gyereked gyógyulása ,vagy bármilyen jolete mint saját magad , az FIRE kizáró tényező.??? Fogalmazzuk ideiglenesnek. (jovore sikerülni fog.) De hát ezt nem mindenki éri , csak akinek van EQ ja.!! De felőlem lehet igazad is, legyen meg a te akaratod.. De ha így nézem, ahogy mondod vazze, akkor a feleségem is van.........aj-jaj😂. Akkor a FIRE mód csak egyedüli magányos üzemmódban működik? Végül is nézőpont és álláspont kérdése.... Végül is a feleség is főnöknek minősül, sokaknál ,nálam is... Akkor az ember egyedül éljen ?? Nyertél. Lehet igazad van...ha a fentiek azaz a "CSALAD"kizáró ok..?!
nem értik, valamelyik azt hiszi a hamuba sült pogácsát elültetik. Én nem ezeknek írogatok hanem annak a nagyon sok embernek akik olvasnak de nem szólnak hozzá. igen. Alkati kérdés ki hova sorolódik. Ismerek sok embert nem keveset még óvodából iskolából katonaságból.. nagyon érdekes az emberek alaptulajdonságai nem változnak. Gondolj bele mennyi lehetőséget elcsesztek vagy fel sem ismerték. itt is itt van a 80/20as szabály.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)