Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zanza2 2025. 10. 05. 18:04
Előzmény: #675  Goldstein17
Nyitraitól, kétszer vizsgáztam is nála. Ő volt a dékán is.
Novák "csak" a tankönyveinket írta.
Spiller 2025. 10. 05. 18:01
Előzmény: #676  FatFIRE
Igen. Nagyon sajnálom azokat akik utálják a munkájukat. Nem pontosan értem akkor miért azt választotta vagy miért nem képezte át magát. Ha pedig a főnöke miatt utálja akkor veszi a kalapját vagy átvált vállalkozói szférára.  Én szeretek dolgozni agyalni de nem vagyok munkamániás. Persze amikor volt kemény motiváció dolgoztam 60napot egyben napi 13-16órát. Érdekes volt, megtalált egy téma covid kezdő időszakban nagyon kemény volt nagyon kemény feltételek napi 2% kötbér,  25 helyszín az egész ország területén, késtek a külföldi szállítások néhány kiesett késett a gyártás, kiestek emberek. Ezt kellett összepakolni, olyan energiák nyíltak meg bennem elcsodálkoztam. Összeraktam kifizették.  Most több dimenzióban élek  és ezekben találom meg a boldogságom. Család, barátok-hobby-utazás, pénzügyek, munka... Adja a szeretetet az esztétikai élményt az alkotás örömét és a sikert. Ezek adják az önbecsülésedet.  Tudod mit érsz elhelyezed magad a világban. Ezért sajnálom a sok szerencsétlen fórum okoskodót. Ennyi nekik egy élet? Ennyi jutott?  Az élet nagy mókamester de ha magukat kormányozták ebbe a helyzetbe akkor ez mi?  Mit mond a családjának? 
Spiller 2025. 10. 05. 17:36
Előzmény: #661  Zanza2
kevés építőkő van meg és azt is állandóan át kell írni.  
Spiller 2025. 10. 05. 17:35
Előzmény: #660  Rincewind2
na még egy okoskodó.  És mi a bordóilé alapja? Rézgálic. 
FatFIRE 2025. 10. 05. 14:06
Előzmény: #657  Spiller
Az emberek és a FIRE megoldások is erősen különbözőek. Van, aki meggyűlölte a munkát, a hétköznapi hajtást és még úgy is a FIRE mellett döntött, hogy spórolós életet kell élnie. Ha nem alkalmazott vagy, a FIRE a legtöbbször nem egy éles választóvonalat, hanem fokozatos átmenetet jelent. Az alkalmazottaktól eltérően ugyanis nem egy 8 órás állásból kerülsz ki és nem is a teljes dologtalanságba vezet az utad.
A 40-es éveim végétől már tudatosan készültem rá, de ezzel párhuzamosan még több új projekten agyaltam (és most is új terveim vannak). Csak annyit dolgozom, amennyi kimondottan jólesik és inspirál. Este általában azt sajnálom, hogy csak 24 órából áll a nap és muszáj aludni. 😂 Különböző, ki mivel tölti a napjait, mi még nem unatkoztunk és nem is fogunk soha.
Goldstein17 2025. 10. 05. 12:25
Előzmény: #652  Zanza2
Csak nem a Novák- Nyitrai párostól hallgattad még a szerves kémiát?
N0MAD 2025. 10. 05. 12:19
Előzmény: #670  Zanza2
Pszeudohisztor
N0MAD 2025. 10. 05. 12:15
Előzmény: #672  slash
Azért én kiváncsi lennék arra a “nyugodtan a saját tempómban” részre egy bennlakó családdal. :D
“Szivem, kicsit meghúztam a derekam, elugrok egy két hét termálozásra masszázzsal, ne nagyon lépjetek addig a járólapra, meg a helyére se ahol nincs, oke?” :D
slash
slash 2025. 10. 05. 12:09
Előzmény: #665  Josti
Sok mindent meg tudok csinálni. Öt évig építkeztem.. gépészt -kazános-klímás, villany   -azt hívok. 
Az a baj hogy hiába hívod ki a burkolót és ő csinálja akkor is majdhogynem itthon kell lenni velük. Szétbombázott lakás, kosz, ideg, pénztenger , ideges asszony.. végre levonul-takarítás stb..  ha FIRE-ban lennék nyugodtan a saját tempómban tudnám csinálni.  Na, nem álmodozom. 
slash
slash 2025. 10. 05. 12:04
Előzmény: #664  FR73
A szinten tartás nagyjából megvan. Tiszta udvar , rendes ház. Csak hát 11 éve lakunk itt és akkor volt felújítás és már látom a hibákat a kort. El lennék itthon egy évet. :-)  Munkával. 
Zanza2 2025. 10. 05. 12:01
Előzmény: #669  N0MAD
Antipolihisztor - igazán semmihez sem ért.
(prolihisztor)
N0MAD 2025. 10. 05. 11:39
Előzmény: #668  N0MAD
Az ősbummtól a gazdaságon át az ezotériáig mindent is egyszemélyben megszakértve.
Ilyen az ha valaki semmiben sem rendelkezik mély tudással, egyből túlkompenzál és mindenhez is ért, egyben megveti azokat akik állítólag a saját szakterületükhöz jobban értenek mint ő, de mégse értenek vele egyet.
N0MAD 2025. 10. 05. 11:31
Előzmény: #667  Zanza2
Ha belegondolsz a három lényegében ugyanaz: A valódi tanulás általi tudás hiányában olcsó egymondatos magyarázatok benyelése, és “tudomány” általi el nem fogadottsága miatt ezek mély és ezoterikus, “tiltott” tudásnak tekintése miatti kiválasztottságérzet.
Hogy ezek aranyosak, semlegesek vagy egyenesen kártékonyak azt csak az értő szemlélő látja át, az elkövetőnek mind maga “Az Igazság”.
Zanza2 2025. 10. 05. 11:23
Előzmény: #666  N0MAD
Három kategóriába sorolnám a "művész úr" alkotásait:
1/ az általad is említett kocsmacoelhós életbölcsességek
2/ ártalmatlan, inkább csak megmosolyogtató elméletek a gazdaságról, társadalomról, történelemről stb.
3/ durva konteók (oltások, evolúció stb.)
N0MAD 2025. 10. 05. 08:54
“ Azt gondolom megy az életed folyása, vannak elágazások, és a döntésedtöl függ a további szakasz . Amikor egyenesen mész akkor vannak benne kilométerkövek, amik jelzik az irányt.  Utána jön a következö elágazás. Nagyon érezni érzékelni kell az elágazásokat a sarokpontokat, itt dől el a további sorsod.Jó csápom van a bajszom mindig jelez. (a bajt is jelzi) Sokan visszamennek mert azt gondolják rossz az irány, de már nem lesz ott az a a másik út. Tehát ha döntöttél végig kell járnod. “
KocsmaCoelho.
Josti 2025. 10. 05. 08:37
Előzmény: #662  slash
Kérdés ehhez kapcsolódóan mindenkihez:
Mi az, amit nem csináltok meg magatoknak? Mihez hívtok szakembert? Most a szabaditőt hagyjuk, tegyük fel, hogy végtelen idő van rá.
Részemről a hidegburkolás ilyen mert az tud nagyon nem szép lenni ha el van baszva és nehéz javítani. Meg persze a komolyabb, az épület szerkezetét érintő kőműves munkák és ácsmunkák.
Viszont melegburkolást, festést, villanyszerelést(ehhez értek is egy kicsit), asztaloskodást be merek vállalni magamnak. Utóbbit még élvezem is mert könnyű a fával dolgozni és komoly koncentrációt igényel a méretrevágástól az utolsó csavarig vagy lakkrétegig.
Azt még hozzátenném, hogy nagyon szkeptikus vagyok a vállalkozókkal kapcsolatban, mert mindegyik drágán dolgozik de ezeknek csak kis része jól és töredéke jól és gyorsan. Volt már hogy megfordult a felyemben, hogy:”ilyen szarul én is meg tudtam volna csinálni”:D
FR73 2025. 10. 05. 08:17
Előzmény: #662  slash
A meglevő dolgok szintentartása be kell, hogy férjen a FIRE matekba.
20 évente egy felújítás, 10 évente autócsre, ami elromlott megjavítani vagy új helyette. Ezt hívják normál amortizációnak, akinek van cége, annak természetes, akinek nincs, az előbb-utóbb rájön.
Josti 2025. 10. 05. 08:10
Ahogy írod, a többség nem szereti a munkáját. A fire egy függetlenséget ad, hogy bármikor mondhatod azt, hogy kiszállsz a mókuskerékből. Nekem ez nagyon szimpatikus amit írsz, hogy 2 napot dolgozol. Azzal kiegyeznék én is. Simán le tudnám foglalni magam. Vannak jelek, hogy ebben az irányban megy a világ de valahogy túl bigottak ehhez az emberek. Kismillió felesleges munkahely van csak hogy le legyenek foglalva. Részemről nagyon jól ellennék heti 4-3-2 munkanappal is.
A hatékonyságnövelésből valahogy mindig hízlalás lesz(visszatérve az altémához:D) ahelyett hogy élveznénk a nagyobb szabadságot.
slash
slash 2025. 10. 05. 06:22
Tegnap elgondolkodtam a FIRE-on. Most akkor ez mit is jelent? Abbahagyod a munkát a bejárást az idegi megterhelést. OK. Ha én otthon maradnék legalább 1-2 év kellene hogy kényelmesen hátra dőlhessek. A házat itthon ki kéne ki kéne festeni, kéne egy új fürdöt is csinálnom, a nyaralóban és a kiadott lakásomban szinte ugyanez. Idős szüleimhez is mennem kéne kertet rendbe  rakni , segíteni nekik ott is a ház alig tartja már magát. Vagy valaki hozzám vág egy 5millát kb az egészre. Simán elfoglalnám magam legalább egy évig. Na mindegy, csak tegnap eszembe jutott. 
Zanza2 2025. 10. 05. 05:54
Előzmény: #659  Spiller
Igen, ez a tudomány lényege. Építőkövenként, lépésenként halad előre a megismerésben.
Multicentrikus, objektív és független. Elméleteket állít fel, amiket kielemez, aztán elvet vagy elfogad. Amiben széleskörű konszenzusra jut, azt is folyamatosan újravizsgálja, kiegészíti, így halad előre. Képes önmagát kontrollálni, és korrigálni, ha szükséges, ellentétben a téveszmék dogmatikus kinyilatkoztatásaival.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek