Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Valiz
Valiz 2025. 06. 07. 15:55
Előzmény: #34019  balentum
Ezek valószínűleg nemesfém-bányászati cégek. Bányásznak, feldolgoznak, vagy értékesítenek.Páldául:
  • Barrick Gold Corporation (GOLD) – az egyik legnagyobb aranybányász cég.
  • Newmont Corporation (NEM) – szintén vezető aranykitermelő vállalat.
  • First Majestic Silver (AG) – ezüstbányász cég, főleg Mexikóban működik.
  • Pan American Silver Corp (PAAS) – ezüstre és aranyra szakosodott.    
  • Kinross Gold
  • Rio Tinto stb.
  •  Arany/ezüst mögötti fizikai fedezettel rendelkező ETF-ek Ezek nem vállalati részvények, de szintén tőzsdén kereskedett eszközök:
    • SPDR Gold Trust (GLD) – fizikai arany fedezettel.
    • iShares Silver Trust (SLV) – fizikai ezüst fedezettel.

• balentum
    balentum 2025. 06. 07. 15:38
    Előzmény: #34018  Valiz
    Ezüst és arany alapú részvényt, tehát nem indexet.
    Investingen próbáltam már nézni , de több cég is foglalkozik velük ha jól láttam.
    Nekem az kellene, ami a legkönnyebben elérhető és kereskedhető.
    Köszi előre is.
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 07. 15:03
    Előzmény: #34017  balentum
    Mit szeretnél venni? Kicsit konrétabban írj.
    balentum
    balentum 2025. 06. 07. 14:42
    Tudna valaki segíteni:
    Arany és ezüst vételen gondolkodom, hol és milyen néven tudom megvenni???
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 06. 21:12
    Előzmény: #33982  Bpali2
    Hát meglesz mégis az a 3300? Nekem gyanús, hogy igen.
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 06. 14:03
    Előzmény: #34014  randomly
    Na, azért ez kicsit... inkább lelkesítő propagandacikk.
    geminire meg szólj rá, hogy vegyen vissza  a szófosásból. szót kell fogadnia.
    randomly 2025. 06. 06. 13:28
    Ahh Erste! „Ó Istenem, csak még egy olajár emelkedési hullámot adj, nem fogom elpazarolni!” Ez a felirat volt olvasható a 80-as évek közepén a texasi autók szélvédőjén, legalábbis kedvenc nyersanyag befektető gurum, Rick Rule szerint. A felirat a 70-es évek robbanásszerű olajár emelkedésére vonatkozott, ami a 80-as évek elejére fulladt ki, majd gyors kiábrándulás követett. Aki időben és jól fektetett be, majd persze kellő időben szállt ki, egy életre elég pénzt keresett.Nos, valószínűleg nem szabad a mostani arany és ezüst ralit sem elmulasztani, főleg, mert az igazi száguldás, a legintenzívebb szakasz talán csak most jön ebben a két nemesfémben. A kiszálló pedig még messze van, talán csak évek múlva.A nyugati befektetési világ nem követte eddig a jegybankokat és a kínai magánszemélyeket. A nyugati befektetők az arany és ezüst esetében is nettó eladók voltak az elmúlt években, ami Donald Trump színrelépése után változott csak meg, igaz egyelőre csak kismértékű a beáramlás az arany és ezüst részvényeket és magát a fémet vásárló alapokba. Az amerikai elnök és az ő gazdasági elméletei kicsapták a biztosítékot a befektetők körében, és egyre inkább egy paradigmaváltásról kezdenek beszélni a pénzügyi piacokon. A nemesfémek, főleg az arany, nagyobb súllyal térhetnek vissza a monetáris rendszerbe, az ezüst meg egyébként is túlkereslettel küzd a napelemgyártók megállíthatatlan igénye miatt. Ez mindkét termék esetében további áremelkedést okozhat. Ha igaz amit Rick Rule jósol, hogy a 70-es évekhez hasonlóan értékének 75%-át elveszítheti a dollár, akkor az évtized végére akár ötszámjegyű dollár aranyárat láthatunk. Az ezüst pedig a mostani ár többszöröse lehet, ha a korábbi példáknak megfelelően követi a nagytestvért.
    randomly 2025. 06. 06. 13:27
    Előzmény: #34012  Bpali2
    Igen a Google.Gemini szófosásból elég jó :-) Néha megkérdem, de nem vagyok sokkal előrébb. :-)
    Bpali2 2025. 06. 06. 12:40
    Előzmény: #34011  Bpali2
    Mért nincs nekem időm vagy türelmem ennyit óvasni?.Hm . 
    Bpali2 2025. 06. 06. 12:39
    Ezt átgöegwtnem is hosszú volt 👀
    randomly 2025. 06. 06. 12:28
    Ahogy az előző válaszomban is utaltam rá, az ezüst piaca az elmúlt időszakban, különösen májusban és most június elején is, erős emelkedő tendenciát mutat, magas volatilitás mellett.Íme a legfrissebb hírek és a piaci mozgások:Jelentős árfolyam emelkedés és "kitörés": * 13 éves csúcs: Az ezüst árfolyama június 5-én (2025) a 36 dolláros unciánkénti szint fölé ugrott, ami 2012 februárja óta nem látott csúcsot jelent! (Portfolio.hu, Infostart.hu) * 35 dolláros áttörés: Ez egy kulcsfontosságú lélektani és technikai ellenállási szint volt, melynek áttörése jelentős vételi érdeklődést válthat ki, és momentum alapú kereskedőket, valamint algoritmikus rendszereket is bevonzhat a piacra. (Discovery Alert) * Folyamatos emelkedés: Június 6-án délelőtt is folytatódott az emelkedés, az ezüst unciánkénti ára csaknem 1,5%-ot drágult. (Privátbankár.hu)Mi hajtja az ezüst árának emelkedését? * Gyengülő amerikai gazdasági adatok: A közelmúltban beérkezett amerikai makrogazdasági adatok (pl. ISM Manufacturing PMI gyengébb, mint a várakozások) arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság lassul, ami kedvez a nemesfémeknek mint biztonságos menedéknek. (XTB, Portfolio.hu) * Biztonságos menedék kereslet (Safe-haven demand): A globális gazdasági és geopolitikai bizonytalanság (pl. Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültségek kiéleződése) továbbra is arra ösztönzi a befektetőket, hogy ezüstbe és aranyba menekítsék vagyonukat. (Moneta Markets, Erste Market) * Gyengülő USA dollár: A dollár gyengülése (ami részben a Fed kamatcsökkentési várakozásaira, részben a kereskedelmi háborús félelmekre vezethető vissza) pozitívan hat az ezüst árfolyamára, mivel olcsóbbá teszi azt a más devizával rendelkezők számára. (XTB) * Erős ipari kereslet: Az ezüst jelentős ipari felhasználása (különösen a zöld technológiákban, mint a napelemek, elektronika, autóipar) folyamatos és növekvő keresletet biztosít, ami hosszú távon is támogatja az árat. Egyes elemzők szerint, ha az ipari kereslet erős marad, az ezüst ára hosszú távon akár 40-50 dolláros szintet is elérhet. (Privátbankár.hu, GoldSilver) * Kínálati hiány: A bányászati kínálat nem tudja tartani a lépést a növekvő kereslettel, ami súlyos ezüsthiányhoz vezethet a jövőben, és komolyan megdobhatja az árat. (Erste Market - 2024-es adat, de a trend valószínűleg folytatódik). * Arany-ezüst arány: Az arany-ezüst arány továbbra is magas (kb. 85-90), ami egyes elemzők szerint azt jelenti, hogy az ezüst továbbra is alulértékelt az aranyhoz képest, és jelentős felzárkózási potenciállal rendelkezik.Kockázatok és figyelemre méltó tényezők: * Volatilitás: Bár a trend erős, az ezüst továbbra is rendkívül volatilis eszköz. Hirtelen árfolyam-ingadozások bármikor előfordulhatnak. * Monetáris politika: A Fed és más jegybankok kamatdöntései, valamint az inflációs adatok továbbra is kulcsfontosságúak lesznek az árfolyam szempontjából.Összefoglalva:Az ezüst ára az elmúlt napokban (június elején) látványos emelkedést produkált, új, 13 éves csúcsot ért el. Ez a mozgás a gyengülő amerikai gazdasági adatok, a biztonságos menedék iránti erős kereslet, a gyengülő dollár és a robusztus ipari felhasználás kombinációjának köszönhető. Bár a rövidtávú kilátások kedvezőnek tűnnek, a piaci volatilitás továbbra is magas, így az óvatosság indokolt.Fontos megjegyezni, hogy ezek piaci hírek és elemzések, és nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Mindig tájékozódj alaposan, és konzultálj pénzügyi szakemberrel, mielőtt befektetési döntést hoznál.
    Bpali2 2025. 06. 06. 12:14
    Kis ezüst vétel is volt tapogatózni.. 
    Bpali2 2025. 06. 06. 12:13
    Van egy hosszú távú pakk aranyam 3400 ról. Olyan szép kerek szám.. 👀Itt most nem veszek ..
    Bpali2 2025. 06. 06. 12:11
    Előzmény: #34004  aetzw4zer
    Szépen ellehet/ett napizgatni benne , ha az embernek van ideje . Alapvetően longos az irány . Mondjuk még 29 alá elvárnám azért . Commerzet .Mielőtt korrekciozna . De emeltem az évvégi céláramat 35 fölé . Dax is longos inkább, mint ahogy az SPn is ATH -t várok idén . 
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 06. 11:42
    Előzmény: #34005  randomly
    Ó, igen. Épp most hallhgattam meg én is. 
    Egyszerűen szégyen, ami megy. Ez mindenkinek a semmibe vétele, a könyvelés kozmetikázása, ferdítés, vállvonogatás. 
    Sajnos közel sem egyedüli a fertályunkon, sőt, inkább ez  a módi. 
    De: mivel szerencsére nem voltam poziban, így nem engem szivattak, hanem beszállót kaptam. 
    Ennyi a különbség, ezért nem habzik a szám mérgemben. 
    Amúgy W.B. is mondott valami olyat, hogy hihetetlen mennyiségű ferdítést lát a cégeknél, amikor vizsgálni kezd egy céget.
    randomly 2025. 06. 06. 11:20
    Előzmény: #33997  Valiz
    én a tegnapi portfólió podcast meghallgatása után nem mertem venni még ma sem. 160 millió € -val elszámolták magukat ... Az ezért gáz . Ha jól rémlik az összeg . 
    aetzw4zer 2025. 06. 06. 10:18
    Előzmény: #33994  Bpali2
    szia pali :)
    dax/ cbk fronton mi a velemenyed?
    van még belőle?
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 06. 09:53
    A Trump-adminisztráció tevékenysége tegnap általános válságkezelésbe fordult át: a ritkaföldfém-probléma miatt szinte könyörögni kellett a kínai elnöknek, hogy vegye fel a telefont - cserébe Trump még azt is megígérte, hogy a kínai diákok ismét mehetnek az Egyesült Államokba 
    Az amerikai határidős indexek enyhe visszapattanást mutatnak a mai munkaerő-piaci adatsor előtt, melyet kiemelt figyelem övez majd a szerdai gyenge makrogazdasági kép után.
    A csökkenő ütemben növekvő munkaképes korú lakosság miatt nem is maga a munkahelyek számának bővülése, hanem a munkanélküliségi ráta és a bérnövekedés lesz a fontos adat egyes elemzők szerint, ez lesz a mérőszáma annak, hogy romlik-e a munkaerő-piac állapota. A várt 4,2 százalékkal szemben egy 4,3 vagy főként felette lévő érték átírhatná a jelenlegi relatív FED szigorról kialakult piaci várakozást.Trump-Musk műsorról nem vagyok hajlndó írni.
    Mai: 
    10:30 EU EKB Lagarde beszél
    11:00 EU foglalkoztatás változása, a várt 0,3%, az előző 0,1%
    11:00 EU GDP , év/év, a várt 1,2%, az előzetes 1,2%
    11:00 EU GDP (QoQ) (Q1), a várt 0,3%, az előzetes 0,2%
    11:00 EU kiskereskedelmi értékesítés, hó/hó , április, a várt 0,2% ezer -0,1%
    11:00 EU kiskereskedelmi értékesítés, év/év , április, a várt 1,4% ezer 1,5%
    14:30 US átlagos órabérek, hó/hó , május , a várt 0,3% ezer 0,2%
    14:30 US átlagos órabérek, év/év , év/év, május, a várt 3,7%, az előző 3,8%
    14:30 US átlagos heti ledolgozott órák száma, május, a várt 34,3, az előző 34,3
    14:30 US állami foglalkoztatottak számának változása , május, az előző 10,0 ezer
    14:30 US feldolgozóipari foglalkoztatottak számának változása, május, a várt -1 ezer , az előző -1 ezer
    14:30 US nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása , május, a várt 127 ezer, az előző 177 ezer
    14:30 US participációs ráta, május, az előző 62,6%
    14:30 US magánszektor foglalkoztatottak számának változása , május, a várt 110 ezer, az előző 167 ezer
    14:30 US U6 munkanélküliségi ráta, május, az előző 7,8%
    14:30 US munkanélküliségi ráta, május, a várt 4,2%, az előző 4,2%
    Valiz
    Valiz 2025. 06. 06. 09:45

Bpali2 2025. 06. 06. 09:25
    Előzmény: #34000  Bpali2
    De még illene rámenni előtte a 37 re…

Topik gazda

Lolmachine
    Lolmachine
    3 1 5

aktív fórumozók