2010ben nyakig ült az ország a CHF hitelválságban. Munka sem volt, egymást öltük 150 nettóért Pesten. Álltunk sorba a munkanélküli hivatalban. Én átéltem. Ma minden más.
Érdekes, hogy sokan úgy hiszik, hogy az ingatlan is egy olyan szent tehén,ahol csak egy irány létezik, a fel és a bukás kizárt. Linkkel alátámasztott történelmi analógiával nem tudok szolgálni, de Magyarországon emlékeim szerint már volt olyan, hogy estek az árak. Ráadásul nem is olyan régen, a 2010-es évek elején. Voltak ahol eladhatatlanok voltak a lakások és ingyért adták őket bérbe, csak legyen valaki aki fizeti a fenntartási költségeket. Amúgy egész jó(ránézésre) konténer, mobil és mittudomén milyen néven forgó házak kerültek forgalomba 10 milla környékén. Sokaknak igazi alternatívát és megoldást jelentve a lakhatásra. Érdekes lenne, ha a kormány által erőltetett ingatlanpiaci áremelkedéssel szemben, a végén a piac,pont hogy az ingatlan árak csökkenését,stagnálását segítené elő.
5-6%-ot bérleti hozamot adó ingatlant én nem látok. Pécsen nézegettem, elmentettem a hét elején 3 lakást az ingatlan.com-ról. Egyik sincs meg. 47m2 panelek 45m körül pikkpakk elvitték és ki tudod adni mondjuk 150ért. Vagyis jó az 3%-nak.
Ezért is felesleges megvárni a kamatfordulot. Ha van egy jó lehetőség, pl ingatlan vétel, akkor egyből kivenni a PMÁP pénzeket, főleg a nemsokára eljövendő január 20-i fordulóst, ami a kamatfordulot követően 3,95 százalékot fog kamatozni.A bérleti díj meg fog hozni 5-6 százalékos bérleti hozamot. Plusz az ingatlan drágulás tőke nyeresége, ami tavaly 7,8 százalékot hozott országos átlagban. Ráadásul a tavalyi év elég gyenge volt GDP szempontból. Volt talán 0,5, illetve 0,7 százalékos éves növekedés. Ha tavaly a gyenge GDP növekedés ellenére 7,8 százalékos ingatlan ár emelkedés volt, akkor mi várható idénre?Költői kérdés.
Semmi köze a kamatprémiumnak a visszaváltáshoz. Nem tudom jobban leírni. A visszaváltásnál 1% jön le a névértékből ahhoz képest mintha megvárnánk a kötvény lejáratát. A kamatot (ezen belül a prémiumot sem) nem érinti, azt napi elszámolással időarányosan megkapod.
Valamit nagyon elszámoltál. Váltottam én is már vissza PMÁP-ot lejárat előtt, nem ugrott semmi. (De ezt Rajtad kívül kívül amúgy sem láttam sehol leírva hogy így történne)
Én csak azt mondom amit az államkincstári számlámon láttam, mert ha kiszámolom az időarányos kamatom akkor a kincsár által kimutatottból kb épp a 0.25 prémium hiányzik. Akkor hogy is van ez a prémium ez is időarányos ? legközelebb keress már valami szalonképesebb szót ha esetleg intelligenciád kellően felkészült arra hogy kifejezd magad nyilvánosan olyan dologban amit másképp tudsz. - köszönöm !
A kamatprémium nem bukik el. Teljesen mindegy hogy kamatfordulókor vagy 5-6 nappal előbb szállsz ki. Csak pár napnyi részarányos kamat ugrik, mintha 5-6 nappal később adod el.
Jól gondolod, kamatfizetés előtt ezt sem lehet eladni mint ahogy a többi papírnál is így szokott lenni. Szóval vagy előbb add el, vagy várd meg a kamatfizetést, és utána rögtön. Nincs nagy különbség csak pár napi kamat.
sziasztok! 2033/I jan 20-án fizet kamatot. Ez azt jelenti, hogy az Államkincstárnál jan 16-án és jan 17-én nem lehet majd eladni a papírt? Ezért gondolom: "Kincstár lejáratot megelőző 2 munkanapon pedig sem vételi, sem eladási árfolyamot nem jegyez." Banknál, pl. OTP-nél vagy Ersténél el lehet adni vajon ezeken a napokon is?
Erről beszéltem. valós ára amennyiért megveszed az első közértben, amennyiért általában meg tudod venni a normál gazdasági környezetben és amennyi amennyit önként hajlandó vagy fizetni érte. A repülőtéren elveszik a te 80Forintos vizedet és csak 1200ért tudsz venni ez kényszer. Forint esetében az ember lehámozza a szerinte rárakodott pluszt és azzal kalkulál. 380as Eurnál jól elvolt a gazdaság és most is jól el lenne. Valamivel kalkulálni kell nem? Mi az amitől gyengülhet a Forint? - romló gazdasági adatok, infláció, kamatok, spekuláció, Európa válsága, járványok, hibás MNB döntések, energiaellátási problémák, bizalmatlanság a valuta felé. Mi az amitől erősödhet a Forint? - csökkenő szankciók, a piac által elfogadott hitel és betéti kamatok, erősödő hazai gazdaság, adóbevétel növekedés, javuló európai helyzet, ukrán békemegállapodás, fejlesztési tervek és MNB, bizalom a valuta irányába. . Mindenki tárgyi tudása, politikai irányultsága vagy a csordaszellem vagy a pozijai alapján dönt.
Amennyire tudom, ahhoz, hogy a revon kamatozzon a betett pénzed át kell pakolni megtakarítási számlára. Itt én csak HUF-ot látok, mint opciót a devizák között. Arra vagyok kíváncsi, hogy lehet Revon az Euroban tartott pénzt kamatoztatni.
Magyar Állampapír tulajok