Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ronaldinyo 2026. 05. 20. 15:11
Előzmény: #81979  Shortelek
nemsoká megtámadja és elárasztja a tisza a világot-jajj minden országnak akinek nics csonakja
Phylaxa 2026. 05. 20. 14:32
Előzmény: #81977  Murdoch
Eddig csak hallgatólagosan fejtették le a kikötőkben a kőolajat és földgázt, most már meg kellett szólalni, mert a szokásos felhasználásra sincs meg. Közben pedig a hirtelen fejlődéshez sokkal több kellene mint amennyit eddig használtak. De legalább érkezne már a tudás, amire szüksége lenne egy ilyen energiaszegény kontinensnek a hirtelen technikai robbanáshoz. A tudás megszerzéséhez nem kellene pénz? Persze először fel kellene ismerni, hogy mire is alapozunk?
Murdoch 2026. 05. 20. 13:49
Előzmény: #81976  Phylaxa
Ó, itt azt is megmondották vala, hogy bezzeg nyugaton milyen jól sikerült az orosz energiáról való leválás…https://www.vg.hu/kozelet/2026/05/orosz-uzemanyagok-tilalom-enyhites-brit
Phylaxa 2026. 05. 20. 12:17
Előzmény: #81970  bigyula
Ukrajna mióta nem semleges az alkotmánya szerint?!
Shortelek 2026. 05. 20. 10:15
Istvan78 2026. 05. 20. 09:51
Előzmény: #81972  bigyula
Én már eluntam ennek az oroszbarát trollnak a zavaros, de kitartó trollkodását. Egy ideig szórakoztató, de aztán..:)
Murdoch 2026. 05. 20. 09:42
Előzmény: #81972  bigyula
ÖÖÖÖ.... igen, a 2014-es yenki puccs, amire az oroszoknak nem volt más választásuk és azonnal annektálták az oroszlakta Krímet, mert ott volt a szevasztopoli bázis. És indult egy fegyveres konfliktus is, hogy addig is szó se lehessen nato csatlakozásról.
https://responsiblestatecraft.org/cia-ukraine-russia/
"An explosive New York Times exposé by Adam Entous and Michael Schwirtz sheds light on major developments preceding the full-scale invasion of Ukraine. According to the report, the Ukrainian government entered into a wide-ranging partnership with the CIA against Russia. This cooperation, which involved the establishment of as many as 12 secret CIA “forward operating bases” along Ukraine’s border with Russia, began not with Russia’s 2022 invasion, but just over 10 years ago."
ÖÖÖÖ - hogy ki fenyeget kit... De hajrá, úgyis mindent meg tudtok magyarázni, még ha maguk a yenkik vallják be, hogy hát, nyakig voltak az egészben.
bigyula 2026. 05. 20. 09:13
Előzmény: #81971  Murdoch
"2019-ben már az alkotmány része a nato csatlakozás iránya"
.
Őőő... Ezt mintha megelőzte volna egy 2014-es esemény... Tudom, az is "önvédelem" volt.
Murdoch 2026. 05. 20. 09:09
Előzmény: #81970  bigyula
Nem. Egyrészt akkor még értelmezhető politikusok voltak, akik tudták, hogy mi mivel jár, nem a mélyállamos bankárok. És a németek meg a franciák ellenezték. Mert azért orosz energiára épült többek közt a német gazdaság is, nem akartak balhét velük. Másrészt nem tudták beléptetni gyorsítva Ukrajnát, mert semleges államként volt deklarálva. Nem véletlenül jött a 2014-es puccs szvsz, majd 2019-ben már az alkotmány része a nato csatlakozás iránya, gyakorlatilag kötelezően előírva. Te nem nézed, hogy ki ütött először, csak az orosz pofonra fókuszálsz. Meg oké, nem tetszik az orosz függőség, hát felhívnám a figyelmedet, hogy egy erős, független európa meg a yenkiknek nem tetszik, ez a nato kvázi jelmondata. Elég az északi-áramlatra gondolni.
bigyula 2026. 05. 20. 08:48
Előzmény: #81969  Murdoch
" 2008-ban is úgy dobta be Bush Bukarestben Ukrajna nato csatlakozásának felgyorsítását, hogy maguk az ukránok sem akarták. Az akkori ukrán felmérések szerint a lakosság 60%-a nem támogatta volna a nato-csatlakozást."
.
Emellett az Európai NATO tagok is azonnal elvetették az ötletet. Szóval volt egy ötlet, amit elvetettek. Azóta az oroszok ezt a mantrát nyomják, ahogy Te is.
.
Érdekes, hogy azt egyszer sem hoztad fel, hogy egyszer Putyin is azt mondta, csatlakozna a NATO-hoz.
Murdoch 2026. 05. 20. 08:37
Előzmény: #81968  bigyula
Jaj, hagyjuk már ezt a mantrát. Annyira be volt tojva mindenki az orosz birodalmi terjeszkedéstől, hogy totál leépült az európai haderő, még Krím annektálását követően is. 2008-ban is úgy dobta be Bush Bukarestben Ukrajna nato csatlakozásának felgyorsítását, hogy maguk az ukránok sem akarták. Az akkori ukrán felmérések szerint a lakosság 60%-a nem támogatta volna a nato-csatlakozást. Meg ideveted, hogy 40 év orosz megszállás, oké, de azok a szovjetek voltak. Időközben teljesen megváltozott a világ, vagy esetleg én is jöjjek a náci németországgal, akik két olyan világháborút robbantottak ki, amibe emberek tízmilliói haltak meg? Ez a nyugati irányod? Vagy csak tudomásul vesszük, hogy megváltozott a világ. Ezek gondolom megvannak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Not_One_Inch
9 February 1990 – U.S. Secretary of State James Baker meets Soviet leader Mikhail Gorbachev in Moscow. According to U.S. memoranda of conversation, Baker tells Gorbachev that NATO jurisdiction would move “not one inch eastward” if Germany were unified in NATO.
Az oroszokat átverték. Putyin elmondta Münchenben 2007-ben a híres beszédét, a biztonságpolitikai aggályokról. Rögtön egy év múlva tojt rá Bush, ahogy írtam, sőt megfenyegette az oroszokat, hogy meg ne próbálják akadályozni az amúgy akkor semleges Ukrajna nato-ba erőszakolását.
Na most ezeket szerintem vagy 20x leírtam, gondolom pár hét múlva kiszellőződik a fejedből és írod ugyanazt amit eddig, szorgalmasan lepropagandistázva tudjukkiket.
bigyula 2026. 05. 20. 08:02
Előzmény: #81964  Murdoch
" a cccp szétesése után a nato-t is takaréklángra kellett volna tenni, semmi nem indokolta, hogy meginduljanak kelet felé."
.
A NATO nem terjeszkedett! Senkit sem kényszerítettek, hogy NATO tag legyen! A volt szovjet blokk államai álltak sorba önként, hogy NATO tagok lehessenek. Szerinted miért? Elárulom: a 40+ év orosz megszállása alatt szerzett tapasztalatok alapján inkább a nyugati irányba szerettek volna fejlődni, és tartottak az oroszok visszatérésétől. Ahogy ez Ukrajnában be is következett.
.
Tudom, hogy orosz szemüvegen keresztül a fent leírtak értelmezhetetlenek.
bigyula 2026. 05. 20. 07:56
Előzmény: #81962  Phylaxa
"Már hogyne dönthetnének. De az önállóvá válásukkor megállapodnak bizonyos dolgokban, amit be kell tartaniuk. A balti államok semlegességet vállaltak?"
.
Az oroszok nem vállalták, hogy tiszteletben tartják ezen államok semlegességét, azaz nem törekednek befolyásra, a befolyásuk növelésére?
andras-80 2026. 05. 20. 07:50
Előzmény: #81965  Shortelek
A rettegett ruszkik, mi? Megérdemlik, minden nap csapódjanak csak be a drónok. Azt kapják, amit adtak, le velük!
Shortelek 2026. 05. 20. 06:21
https://444.hu/2026/05/19/a-moszkvaiaknak-mar-nem-tavoli-a-haboru
Menjenek panaszra putrinovicshoz, de inkább távolítsák el a görényt.
Murdoch 2026. 05. 19. 21:27
Előzmény: #81961  El_Kebir
Ne viccelj. Pont ez a lényeg, a cccp szétesése után a nato-t is takaréklángra kellett volna tenni, semmi nem indokolta, hogy meginduljanak kelet felé. De a yenki hegemón érdekek ezt kívánták:
https://monthlyreview.org/articles/nato-and-the-long-war-on-the-third-world/
"On March 7, 1992, the New York Times published a leaked document containing the blueprints for U.S. hegemony in the post-Soviet era. “Our first objective,” the Defense Planning Guidance said, “is to prevent the re-emergence of a new rival, either on the territory of the former Soviet Union or elsewhere.” The document, which became known as the Wolfowitz Doctrine after the U.S. Undersecretary of Defense for Policy who co-authored it, asserted U.S. supremacy in the world system. It called for the “leadership necessary to establish and protect a new order” that would prevent “potential competitors” from seeking a greater role in the world. In the wake of the leak, the Wolfowitz Doctrine was revised by Dick Cheney and Colin Powell and became the doctrine of George W. Bush, leaving a trail of death and sorrow across the Middle East."
Többieknek kuss. Ez a lendület most megtört Ukrajnán, ennyi, nem muszáj elhinni, tökmindegy. Csak pörgök a hátamon, amikor jön valaki az orosz birodalmi törekvésekkel a fentiek tükrében. Qrva jó világ lehetett volna, háborúk nélkül, csak le kellett volna csukni a kapzsi pénzembereket, ahogy anno Henry Ford is mondotta vala, na jó, ő kissé rasszista felhanggal. 
Shortelek 2026. 05. 19. 17:23
Előzmény: #81960  Phylaxa
". Meg kell beszélni értelmesen."
Kivel a muszkával, ugyan már.
Phylaxa 2026. 05. 19. 17:20
Előzmény: #81961  El_Kebir
Már hogyne dönthetnének. De az önállóvá válásukkor megállapodnak bizonyos dolgokban, amit be kell tartaniuk. A balti államok semlegességet vállaltak? A finneket maximálisan tisztelem, amit tettek, ezt mindig elmondom, ezt a svédeknél tanultam meg, addig nem is hallottam róla, hogy folyt az a háború.

Nézd nekem sem tetszik, hogy 4 éve tart a "megbeszélés", a formája sem, miszerint ennyi ember áldozza az életét. Még egyszer: nem fogja senki megúszni a tárgyalást. Csak azzal érhet véget ez a szörnyűség.
El_Kebir
El_Kebir 2026. 05. 19. 17:07
Előzmény: #81959  Phylaxa
amit itt vázolsz az az, hogy önálló országok nem dönthetnek saját sorsukról, vagyis nem lehetnek önállóak, mert a nagy Oo azt mondja, hogy örökké tőlük kell függjenek...  ez mindig is addig működött, amíg ki nem harcolja valamelyik függő rész az önállóságát, ez történik most Ukrajnában. (lásd pl Finnek, balti országok több lépésben már Nato tagok...)

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek