Örömmel hallom. Az elmúlt időszakot a cég mellett kitartó részvényesek eléggé vesszőfutásként élhették meg, főleg mikor 1000 Ft alatt volt tartósan az árfolyam. De végre történik valami, akvizíció, osztalék. Csak így tovább! Szerintem nemsokára az árfolyamban is vissza fognak ezek a pozitív hírek köszönni.
Akkor mostantól lehet számonkérni a határidőben való kifizetést. Ha ezt nem teljesíti a cég, akkor lehet az MNB-nél panaszkodni, annak bírság lenne a vége.
Van egy gyanúm hogy emiatt az újlengyeli naperőművásárlás miatt nincs kihirdetve az osztalék kifizetésének jdőpontja, mert ez elég nagy tétel volt, jelentősen nőtt a kapacitás, ráadásul hitelt is kellett rá felvenni. Ezzel nekem nincs is bajom, ha jól jövedelmez ez az erőmű, hát legyen így, csak valami megnyugtató sugallat kellene a vezetés részéről :-)
És ki az, aki manipulál? A közgyűlés hozott egy döntést, a cégvezetés e szerint járt el. Vagyis jár el. A határozatot hozók manipulálnak? A cégvezetés manipulál, mert azt csinálja, amit szabtak neki (jelen esetben nincs határidő szabva a kifizetésre)? A törvény írója manipulál, hogy ezt lehetővé teszi?
Amit látsz, az törvényes. Persze ettől írogathatsz az MNB-nek, csak nem tudom mit vársz tőlük. Nutex vagy 15 éve nem fizeti ki az akkor megszavazott osztalékot.
Az MNB ebben nem illetékes. A cégvezetés döntése, hogy mikor hoz döntést. A cégvezetés felett a közgyűlés dönt, közgyűlésen tudod kérdőre vonni őket. Utasítani meg közgyűlési többséggel. De azzal se tudod felülírni a törvényi rendelkezéseket.
Közleményt. Ha van bőr a pofájukon akkor tegyék ki a közleményt, hogy nem fizetnek. Ezzel elismerik, hogy csak blöff volt az osztalék előterjesztése és megszavazása, hogy ezzel szándékosan megtévesztették a kisbefektetőket. Nekem ennyi már elég.
Nincs arra vonatkozó előírás, hogy egy közgyűlés által megszavazott osztalékot meddig kell kifizessen a cég. A közgyűlés döntött úgy, hogy a kifizetés időpontjáról a cégvezetés dönt, ott sincs határidő szabva. Ptk. 3:184 taglalja az általános szabályokat. Pl. azt is, hogy milyen esetben nem fizethető ki a közgyűlés által megszavazott osztalék.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf