Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 16:23
Előzmény: #140896  pomperj
SPX daytrade
egyelore fel-le csapkod szuk savban. Nincs erdeemi mozgas; de wave(iv) eseten ez rendben is van.
Ha felfele attor 7424, a tegnapi csucs fole, ujra kell gondolni a szamozast. 
Ha letorne a tegnapi melypont ala, 7361 ala, akkor folytatodik a vart lejtmenet.
.
https://imgur.com/a/pAggDco
simonzoli13 2026. 06. 24. 16:15
Előzmény: #140896  pomperj
Szia János! A rheimetal közép, hosszú távon szerinted lesz?!
Peti84
Peti84 2026. 06. 24. 16:11
Előzmény: #140897  JohnAnthony
A szakik becslését mindig fenntartásokkal kezelem, 2028-ra 7B, 2030-ra 19,7 B. Először legyünk túl az összes lockup-on, ha jól emlékszem már augusztusban indulnak és talán a legnagyobb novemberben lesz...hogy hol fog padlót fogni én még megbecsülni sem tudom. De szerintem érdemes a CBRS-t nyomon követni....csak nem kell benne kapkodni.  
JohnAnthony 2026. 06. 24. 15:21
Előzmény: #140891  Peti84
CBRS azon múlik hogy mi lesz a Revenue 2028-ban ha tényleg lesz 7B Revenue ahogy 9 analyst base target kiadja és 5$ eps akkor szépen lehet venni ahogy lassan esik.
Remélem még jó sokat esik :) 
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 15:16
SPX daytrade
a futures oldalazo , kisse emelkedo korrekcioban van, es ez lehet a futures charton kis fokozatu 
wave(2) vagy akar (4) hullam is, persze  a wave(iii) lemeno hullam reszekent.
EGyelore maradhat a reggeli chart a munkahipotezis, de lehet meg egy kicsivel erosebb BEAR
szamozasra is atterni.
A BULL alternativa eselyet, bar lehetseges, kicsinek gondolom.
JohnAnthony 2026. 06. 24. 14:57
Előzmény: #140893  JohnAnthony
Ezeken a szoftver cégeken felül matematikailag amik korrekt áron vannak még a fintech és a gambling & igaming szektor.
Leginkább az gambling divizio tűnik furcsa módon a legjobbnak ár értékben . 
A fintech főleg a tranzakció processing kezd commodity lenni.
A gambling meg igaming meg ugye ESG és regulation miatt olcsóbb ugyanúgy mint a tobacco.
Írtam korábban is pl NU meg INTR amik vannak meg MELI  főleg NU és INTR tűnik olcsónak, de ez mind full EM és itt kérdés hogy Brazilia debt to salaries 30% ratio mennyire fenntarthato? 
US debt to salaries 11%...
Szóval nem kicsit vannak maxra hitelezve a brazilok és most a NU ezt vinne be Mexicoba és INTR-el együtt USA-ba és USA-ban a customer acquisition elég drága lesz. 
Szóval van nem kevés risk. 
Te melyik cégeket találod jelenleg vételnek? Illetve melyik szektorokat János? 
blas 2026. 06. 24. 14:55
Előzmény: #138870  pomperj
szia János, azóta jött még valamennyit lefelé, naposon elég túladott kezd lenni, technikailag te hogy látod most BABA-t? köszönöm szépen! 
JohnAnthony 2026. 06. 24. 14:35
Előzmény: #140890  pomperj
Hát igen ez jogos a piaci trend. 
De általában pont ha Covid idején vettél olajosokat 2020 vagy 2020 és 2024 tobacco cégeket vagy tavaly health insurance pont az abszolút beszakadas és max fear na pont akkor lehet jó áron venni cégeket és sokat keresni. 
Ez az AI ehy kicsit nyilván más mint a Covid lezárás vagy tobacco regulation fear és ESG meg a Healthcare insurance MLR miscalculation a korábban tömegével igénybe vett szolgáltatások miatt. 
MSFT - vel ezért állok hadilábon. 
Pont amit írsz a capex és fcf abszurd csökkenése. 
De egy éve Google AI vesztes volt a Search-t leírta mindenki, senki se használja már, a Chat GPT megeszi vacsorára. Ezek voltak a headline-ok. 
Azóta Google 150-> 360$
META is rendkívül jó áron van. 
Meta is egy wide moat cég. 
Nyilván ez nem a META 2022 90-100$ de akkor is a mai piacon igen csak korrekt áron van. 
Informatikában dolgozom elég sok cégnél voltam már. 
ServiceNow és SAP, CRM megkerülhetetlen cégek. 
AI nem fogja megcsinálni sőt mindegyiknek az AI abszolút tailwind lesz mert ahogy írtam mivel AI agenteket tudnak rá engedni cég specifikusan a platformjaikra ha ez tényleg nagy lesz és kevesebb alkalmazott lesz. 
És őszintén nem sűrűn van hogy SAP ServiceNow szintű cégek matematika alapon base case 4 év alatt 100% upside adjon. 
A piac nem midig jól áraz. 
Covid alatt az olaj cégek voltak olcsók, tavaly a Health insurance CNC OSCR 100% UNH 50%+ nem egész egy év alatt, jelenleg pedig pedig kb ezek a szoftver cégek azok amik olcsók és az SAP ráadásul egy kifejezetten egy wide moat cég ami alul van árazva. De ServiceNow is kezd cybersecurity is beintegralni a palettaba. 
SAP : A világ összes tranzakciójanak a 80%-a találkozik és rekordot tesz egy SAP rendszerben. 
És itt complaince meg könyvelés, nagyvallalati ERP rendszer amiről beszélünk 
Ez itt nem egy Intuit magán személyek és kkv-k tax turbochargere amit könnyen kivalt egy open source v low cost vagy AI kódolt modell. 
Az összes cég SAP CRM NOW közül pont az SAP - ban vagyok a legbiztosabb hogy nem fogja AI kivaltani. 
Tudsz jelenleg piacvezeto cégeket akik jobban alul vannak értékelve mint SAP NOW CRM META? 
Amúgy hozzá teszem a Claude, Gemini, Chatgpt AI is egy SaaS avagy AIaaS :) 
Abban se lepődnék meg ha a Microsoft menne egy 100%-ot innen 2-3 év alatt. 
Oracle elég más tészta mert Ők modt váltanak egy full SaaS modellbol hyperscaler modellre. 
Msft Azure Amazon Aws Google GCP már stabilan piacvezetok. 
Tény hogy aggasztó amennyit költenek, de szerinted hülyék az executive-ok? 
Nem fog nekik ez megterulni? 
Nehezen hiszem el hogy a világ top céginek a vezetői az AI-al mind egy Zuckerberg Metaverse-t nyomnak. 
Mi a véleményed? 
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 14:10
Előzmény: #140882  JohnAnthony
RHM chart.
A mai -20% koruli eses nyilvan egy wave(iii of 3) hullam; 
es ha ebbol kiindulva nezed, hogy 2000-->1200 eses elozte meg    ezt az esest, 
es ez valoszinuleg akkor (iii of 3 of c) hullam lehet,
nos, eleg konnyu egy becslest csinalni a hatralevo (3) vege, es utana a wave(4-5) paros alapjan,
hogy meddig johet meg lefele. 
Nekem meg 245 pontnyi eses jott ki innen, 940 szinttol. 
Amugy akorul van is egy support sav. Es fibo is.
Peti84
Peti84 2026. 06. 24. 14:09
Előzmény: #140888  JohnAnthony
Ásógyártónak CBRS jó is lehetne (figyelem Én is), de nekem még mindig drágának tűnik, főleg hogy az árrések csökkennek....illetve kéne még pár nagy értékű megállapodást majd belengetniük. Simán eltudom képzelni, hogy az OpenAI sikeres IPO-ja katalizátor lesz (addig még esegethetne is) a CBRS-nek. 
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 12:57
Előzmény: #140888  JohnAnthony
AI investment
Most azt tudni lehet, hogy iden a 4  legnagyobb   AI versenyzo  700-800Mrd$-t kolt,
es a masik tarsuk kb. fele  ennyit. Ok az AI beruhazok.
.
A penzt a Semicond gyartok kapjak (akik az aranyasoknak az asot aruljat). Ok jo duplajara emeltek 
a chip  arakat a megugro kereslet hatasara. Igy ott gazdagodnak szepen. Ok a nyertesek.
.
A 4 versenyzo viszont  most mar dupla/tripla  arat fuzet a datacenterekert, mert nem az epulet a draga,
 hanem a behordott semicond Chip.
Most ott tartanak, hogy a free cashflow-juk mind elmegy a beruhazasra, Oracle mar minuszban is van,
es tobben mar azt tervezik, hopgy kotvenyeket bocsatanak ki, es uj reszvenyeket hogy legyen ra penz.
.
Raadasul nemreg meg a software cegek voltak a biztosabb es legjobb inveszticiok;  de kiderult,
hogy az AI hozhat nagy valtozast, mert megcsinalja a szoftvert a vegfelhasznaloknak, igy a szoftver
cegek arfolyama felere bezuhant.
.
EGyelore nem erdemes  szembe  menni ezzel a trenddel. Az, hogy az ertekelesi mutatok a felere estek,
az nem ok belevenni az esesbe.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 06. 24. 10:43
RHM Én 1000 körül még nem... 600 -750 es szintek izgi lenne nekem de simán lehet h nem jön le addig ha pl marad a cég hype! :) Akkor mehet nélkülem. Zavarja nagyon a szemem a még most is 50 feletti P/E de tudjuk egy jó cégért....  Meglátom...megvárom..az új elemzői célármódosításokat. 
JohnAnthony 2026. 06. 24. 10:43
Szerintetek meddig fog tartani ez a CRM NOW SAP Adobe és Saas dead tendencia?
MSFT? 
Nem hiszem hogy bárki AI al kiváltja ezeket főleg egyedül ADBE kérdéses. SAP CRM NOW kb no chance. 
A probléma az hogy attól retteg a piac hogy seat csökkenés lesz és akkor kevesebb profit bevétel de az összes átáll outcome based consumptionre. Sőt mi van akkor ha NOW vagy SAP agent el tudja végezni FTE alkalmazott munkáját? Valószínűleg ez csak növekedés lehetőség mindkét cég NOW SAP számára. CRM is ugyanez szerintem. 
MSFT külön kategória. MSFT vélemények? 
Google elég szépet futott tavaly április óta és a MSFT kezd alul értékelt/fair lenni. 
Github copilot abszolút jó lényegében olyan LLM választ az ember amit akar lehet Opus Claude GPT Gemini stb. 
Azure növekedik. 
MSFT veszély egy nagyobb bond debt vagy dilution a capex AI szerverek miatt. 
Leginkább NOW és SAP ami van jelenleg is egy kicsi és gondolkozom rajta hogy olyan 7-13% portfolio megér e de egyszerűen az SAP ott bajom hogy 200% hozzon az egy abszolút bull eps 2030 30x pe 
Na mármost SAP cloud migráció után nem tudom hogy miért is érdemelne 30x pe-t. 
Lényegében egy 80-120% ot látok innen sap-ban 2030-ra.
NOW már érdekesebb és nagyobb hozamot is tudna hozni de látok benne egy akár base case 200% 2030-ra 8-11 eps a guide 10 eps 30x pe főleg ha a cyber cégeket amiket vettek jól integrálják simán 30x pe korrekt. 
Cerebras system még ami elkezdett érdekelni. 
JohnAnthony 2026. 06. 24. 10:19
Előzmény: #140883  pomperj

Igen ez valószínűleg inkább 2021/2022-2025 sztori mint a Hanwa stbAzért Rheinmetallnal elég komoly a backlog, csak ugye mint most a f126-al is lehet látni egy ország védelmi miniszter egy toll vonás és eltűnik 12B backlog...
Konkrétan valahol politikailag jóval veszélyesebb szektor mint a tobacco and gambling 
vaczak 2026. 06. 24. 10:18
Erősen populista leegyszerűsítés, a szemléletben váltás volt, persze időbe telik mire átvergődnek a bürokratikus inercián. Ha nem akarják csak az amerikai haddiipart etetni, le fog csorogni a jelenlegi politikai akarat és a SAFE pénzek egy része a létező európai vállalatokhoz. Persze ettől még mehet sokkal mélyebbre is, nagyon túl volt húzva. És az is igaz, hogy hazabeszélek. 
GrizzlyG
GrizzlyG 2026. 06. 24. 10:17
Egyetértek, nekem még ilyen áron sem túl csábító. Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy ilyen háborús hangulattal és politikai hátszéllel a rheinmetall megfelezi magát a csúcsról. 
N0MAD 2026. 06. 24. 10:13
Azért az országoknak van, és azoknak is lehet vásárolni.
Ha pedig megszületik a döntés hogy EUnak is legyen, annak is kell.
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 10:10
Forget it..
Europnak nincs is  hadsege, csak nagyszaju politikusokbol van tultermelese.
JohnAnthony 2026. 06. 24. 09:50
Rheinmetall vélemények?
Valaki figyeli kezd lejonni végre az árazása bár ha elvesziteenek egy 12B backlogot az F126 Frigate üzletet akkor érthető miért. 
pomperj
pomperj 2026. 06. 24. 06:59
1)SPX daytrade
A lefele tarto korrekcios  szamozas egyelore sinen van. Tegnap a gap -down nyitas egy kis fokozatu
wave(iii) hullam volt, es utana eleg eros  wave(iv) felpattanas, ami eppen a maximum recovery helyen 
fordult le ismet.  Es el is indult le (v), ami talan egy kis fokozatu ED-nek nez ki eddig.
(az mas kerdes, hogy en tegnap elszurtam 2 daytrade-et is, tobbet kihozhattam volna belole)
.
https://imgur.com/a/aS9GEYn
.
2)DE, az  NDX hetfon uj  interim csucsot csinalt, igy ott a rally hetfon 5 subhullamos, tehat impulziv.
Igy NDX a  fenti charton az  ALT szamozashoz  hasonlobb, bullosabb kilatasu szerkezet.
Tehat NDX ugyan az itteni daytrade 15-30min tf-en hasonlo folytatast sejtet mint SPX,
de a 120min tf-en mar mas, bullosabb kilatasu szerkezet lehet belole.
Ami vagy igy lesz, vagy megse.
.
https://imgur.com/a/IkzXYtL
.
A DOW joval erosebb mint a masik 2 index, ami arra utal hogy a rotacio folytatodik a BigTech-bol
kifele, es  a DOW stabilitasaba menekul a penz.
.
3)Dollar
A Bond piac kamate emlest var a FED-tol, es ez erosen meglatszik a Dollaron.
.
https://imgur.com/a/aMOA4Tw
.
4)Azsia
Taiwan, Korea, Japan elesen lefordultak, es ugy nez ki, ez folytatodni fog ma is.
Az kerdeses, hogy a 7-10% eses elegendo lesz-e a parabolikusan emelkedo indexek megforditasahoz
most, vagy meg egy rallyt megprobalnak csinalni?
.
https://imgur.com/a/2UwjRpw
,
AZ upside momentum a Dollarban vajon mennyire kompenzalhato a YEN gyenguleseben, es az 
Azsiai tozsdei likviditas alakulasaban, az kerdeses marad meg nehany napig.
.
HangSeng folytatja a meredek wave(c) esest, meg nem latszik a vege,  peedig mar sokat esett.
Az SSEC alighanem kesz a (b) hullamos korrekcios szakasszal,  es esesbe fordulni latszik.
.
5)Tankeresek
Az obolben rengeteg olaj gyult fel, minden termelo kifele akarja szallitani, kell a penz, minel elobb.
A masik oldalon a haboru alatt a keszletek lefogytak, mindenki  feltolteni akarja, sot 
meg tobb keszletet felhalmozni. A tankerek szama viszont valtozatlan.
Hormuznal normalisan napi 80-120 tanker ment at a haboru elott. 3 honapja alig a toredeke.
Most varakozik  ugy 6-8.000 tankernyi olaj elszallitasra. Egy fordulo Kinaba, Rotterdamba 25-30 nap.
.
Most tehat  1.0 - 1.5Mrd  (masok szerint  tobb) hordo olaj hianyzik a tarolokbol vilagszerte, 
es ennyit elszallitani ugyanannyi tankerrel eltart egy ideig,  a normal szallitasi igeny folott.
Ki vannak tomve rendelessel, mindket oldal versenyez, hogy a 60 nap tuzszunet alatt menjen ki sok.
A Suezmax tankerek szokasos napi dija 40-50k$ volt a haboru elott.
Most a spot rate  75-90k$. A VLCC dijak is  megduplazodtak.  
.
https://imgur.com/a/B1yQirD

A Boom nem fog orokke tartani, de a kozel dupla bevetel praktikusan oriasit lok a profiton Q2-Q3
idejen, es ki tudja mi lesz a folytatas? erdemes megnezni a tankereseket (nem a kinaiakat)
.
https://imgur.com/a/n3MgMxD

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek