Az átállást senki nem tudja megakadályozni. Csak az szab határt, hogy hol tudod tölteni, van-e rá pénzed. Jönnek itt az S görbével is, példálóznak Norvégiával. A világ nagy része nem olyan hely mint Norvégia. Ideális körülmények esetén hamarabb bekövetkezhet az átállás de szerintem ez még több évtized. https://villanyautosok.hu/2022/07/31/a-hirhedt-s-gorbe-avagy-igy-veszik-at-az-uralmat-a-villanyautok/ Másrészt az arabok se hülyék, sok céget felvásárolnak nem 100% - ban olajban utaznak ők se már.
Egy új gondolatot (nekem új) szeretnék bedobni ide véleményezés céljából. A hétvégén egy gazdasági témájú beszélgetés során hallottam ezt a logikus, amúgy pofon egyszerű gondolatot az olajról - elektoros/zöld átállással kapcsolatosan. Eddig nem sok elemzést gondolatot láttam megjelenni a gazdasági sajtóban erről. Ennek lényege, hogy az olajtermelő, sivatagi arab (monarchia típusú államberendezkedéssel rendelkező) országok egyszerűen nem hagyhatják megvalósulni ezt az átállást még akkor sem, ha ez belátható időn belül megvalósítható lenne, mivel a teljes gazdaságul, bevételeik, mindenük ezen alapszik. Tehát ha ez megszűnne vagy kritikus szint alá csökkenne sikeres átállás esetén, a bevételeik olyannyira lecsökkennének, hogy társadalmi kataklizmához vezetne ezekben az országokban értelem szerűen. Ezáltal megállíthatatlan és feltartóztathatatlan népvándorlás indulna Európa felé... Teljesen logikus, hiszen sziklán, kecskéken, homokon kívül, amúgy nem sok minden van ott, amiből pénzt lehetne csinálni. Olajból élnek, ezen alapszik a létük. Amikor nem lesz olaj, kvázi megszűnik az élet alapja ott. Nagyon egyszerű gondolat, és szerintem érdemes továbbgondolni, hogy ennek milyen következményei vannak, lesznek.
Szerintem barminek a USD-ban mert ara es a USD money supply kozott egyertelmu logikai kapcsolat van. "kérdés, hogy mit tekintünk bázisnak?", "Kérdés ki honnan nézi", "biztosan nem volt 2005 és 2023 között ekkora infláció" A chartok ezekre hivatottak valaszt adni. Jol latszik, hogy akar 20, akar 60 ev tavlataban nezve az olaj ara jelenleg a sav alja kornyeken mozog, azaz relativ "olcso".
https://youtu.be/aOMl9-85loc?si=75bXp9IoaIyqIUrM&t=2580 -- mi a kapitalizmus? bizony-bizony, ha osszerakjuk a kirakos elemeit:fegyver, hatalom, dinamika, manipulacio... megerkeztunk a megfejteshez: HABORU orokos haboruban elunk!! -- ehhez kepest a wiki szocikke igazi kilugozott szofosas ellenben az oreg ket sorban letudja a lenyeget - egesz eleteben ezt kutatta, es igy hangzik az esszencia, ahogy a videoban elhangzik
Korrelacio? Miert akarsz te ilyet. Nincs ilyen??😀 Arra van historikus diagramm, hogy mekkora az anomalia, az indokolatlan elteres, es anomalia historikusan koztuk. Kolleraciot ne keres!!
Ja es a kulcsszo a szervezes, a szervezes es megint a szervezes. Es az elmult 100 évben, a szervezes a hatterbol vegigvonul az angolszasz, es anbloc a Nyugat gepolitikajan, es gazdasagtortenelmen.m 😉😉 . Nem ok nelkul mondtam a valamelyik nap, hogy tenni kell a vorosre is es a feketere is mert ez.meg nagyon keplekeny lehet merre dőlnek a dolgok.. lig a feszultseg a levezoben, tob szempontbol.....Csak nehogy tul toljak a biciklit geopiltikailag. Akkor nem tőzsde allasa lesz a legnagyobb bajunk.......De akkor mar most mar csak mozizunk es popcornt kerjunk. Ugyse tehetunk mast.
Engem olyan időszak érdekelne, ahol egyértelműen kimutatható, hogy az USD money supply és az olaj ára között egy szép korreláció van. Mert, amíg nincs ilyen (sose volt?), addig csak ködöt szurkálunk.
Te is alusisakos vagy en is, a concordos fiuk is es Burry is.🤣 Ennyi. Az nincs ki fejtve a podcastban, hogy a kozosegi media is iranyitott, nem kell ehhez oknyomozo zseninek lenni, vannak durva peldak.(pl ukran haboru, Trump , Biden ,etc ügy) Szoval azt az uj 40 milio kisbufit nem a szel fujta veletlenszeruen ossze. Hanem letre lett hozva , terleve szandekosan. Hogy racionalitast adjanak az irracionalitasnak, es lathato tomegkent elfedjen bizonyis dolgokat a melyben. Es termeszetesen hogy a masodlagos reszveny piacot tamassza. Mig az elsodleges reszvenypiacokat a hedgefundok tamasztottak. Persze azt is szinkronban egyszerre, utasitasra. Továbbá hogy ennek a 40 millios, de vilagszinten meg tobb embernek fegyvert azaz penzt is adjanak a kezebe, tortent meg a helikopter penzosztas, amit szant szandekkal tulzasba vittek, no nem azert mert h.lyek voltak a donteshozok, hanem.ez volt a cel.
https://realinvestmentadvice.com/wp-content/uploads/2023/08/Oil-Prices-and-Events.jpg Találtam egy ilyen jó kis ábrát. Szóval amikor azt mondjuk, hogy túl olcsó az olaj, akkor kérdés, hogy mit tekintünk bázisnak? Ha jól látom, akkor 1985 és 2005 között nagyjából $20 körül volt az átlag. Ahhoz képest a mostani $80 nem tűnik olcsónak, mert biztosan nem volt 2005 és 2023 között ekkora infláció. Ha meg a 2010 és 2015 közötti $90 körüli árat nézzük, akkor ahhoz képest olcsó. Ha meg a 2008-as $140 körüli csúcsot vesszük alapul, akkor meg nevetségesen olcsó. Kérdés ki honnan nézi. Innen van az ábra: https://realinvestmentadvice.com/powells-speech-obfuscates-the-truth-behind-inflation/
Rosszul fogalmaztam. Akkor pontosítok: a topicba írogatók többsége, és a fogyasztói társadalom döntő többsége nem veszi észre a kapitalista / üzleti propagandát. Elnézést, hogy rád irányítottam (egyébként csak a nyomaték kedvéért).
pedig, hidd el, én sokszor önmagammal is szkeptikus vagyok, nem másokkal... de ha Te ebből azt a következtetést vontad le, hogy mindenféle propagandát elfogadok, nos azzal akkor nem tudok vitatkozni, de igyekszem a tudományos állásfoglalásokat megismerni, még akkor is, ha azok egymás kizárására törekszenek...
Le lehet írni bármit. A gond az, hogy az üzleti érdekek ezzel vissza is élnek. Itt is vélhetően arról van szó (nem tudom, csak sejtem a jelekből), hogy jól tejelő állásban van a pasi az említett think-tanknél, cserébe képviseli a megbízói érdekét és gyártja a propagandát. . Arra akartam a Te és mások figyelmét felhívni, hogy a pasi írásait kellő szkepticizmussal kell venni (egy szavát sem szabad elhinni), mert ugyanúgy propagandát gyárt mint a sertés. Csak utóbbinál valamiért észreveszed, a pasinál meg nem. . Így vezetik meg a modern kor emberét. . Érdemes lenne egy topicot annak szentelni, hogy miként léhet a propagandát elválasztani a valós információtól, mert ez lett társadalmunk Achilles-sarka.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.