Mióta a K&H alapkezelő zaklatni kezdett minden egyes alkalommal, amikor az értékpapírokat visszaváltottam, azóta előzetesen próbálok tájékozódni, és csak a kész tényekkel odamenni. Szinte hisztérikus meggyőzéssel próbálnak minden egyes ügyfelet az alapokban tartani.
Array... https://www.marketwatch.com/story/array-technologi... Egy biztos, mi kisbüfi Array tulajok át lettünk baszva. Az IPO előtt a tőkebefektető jól felfújathatta az eredményeket, elvitték tőzsdére a céget, ott még marketingeltek egy kicsit és IPO ár felett kiszállva kb. meg 7-10-szerezték a pénzüket. Most elment a pénzügyi befektető és pofánkba basszák, hogy az alapnyag árak mozgása és a logisztikai költségek emelkedése hazavágta a profitot és amellett az árbevétel is 44%-kal csökkent. Az egész ügylet SEC-ért kiálltana. Másrészről mennyire amatőr üzletpolitika az anyag költséget nem le hedgelni? Illetve azt mondják, hogy amint bejön a PO, abban a pillanatban megrendelik az alapanyagot hozzá, csak az első ajánlattételtől 4-6 hét amíg végigfut a rendelés... Hát miért nem úgy adnak ajánlatot, hogy indexálják az árát az alapanyag árindexéhez?? Jesszus milyen amatőrség.Mindezek ellenére 0,01 USD-vel teljesítettek rosszabbul, mint a várt 0,2 -s EPS, ehhez képest azért a 35%-os esés egy kicsit túl erősnek tűnik. Ilyen esések akkor szoktak lenni, ha a biotech cégeket az FDA elhasaltatja. Vagy ha számviteli csalás derül ki. Na de bazzeg, 0,01-es alulteljesítésre 35% -ot ütni egy olyan részvényen , ami már előtte is esett 50%-ot, az szerintem nagyon erős...Ti hogy látjátok?
Az lenne a kérdésem, hogy lakossági államkötvényeket a K&H-nál hogyan lehet másodpiacon eladni? Böngésztem a neten, de nem találtam semmit. Jövő héten mindent eladunk, ami a birtokunkban van.
SPY daytrade A DOW mar a tegnapi alaj ala esett. Az SPY is azonnal esett, es negativabban mozog, mint vartam. A Russell 2000 mar 1-2-i-ii hullamoknal tart, vezeti a mezonyt lefele. , http://keptarhely.eu/view.php?file=20210512v01vxw8z.jpeg AKinek ketelyei vannak, mi tortenhet, erdemes megnezni a ket szelsoseget ARK -3.1%, XOP +3.7%.
Azt is tegyük hozzá, hogy állampapírt meg lehetett venni 36%-os kamatra a 90-es években.(MÁP+ 4,95% hehehe..) Én arra is emlékszem, hogy annyira "betett" a tőzsdének az inflációs időszak, hogy pár év alatt 3 szoroztam a tőkét akkoriban. Most mindenki az inflától meg a kamatoktól, kamatemeléstől parázik, pedig nem feltétlenül rossz az minden cégnek. Én most ha egyedi rv-ekkel kereskednék, akkor nagy ívben kerülném a nagyon eladósodott cégeket, azok emelkedő kamatoknál mennek a lecsóba. A probléma inkább az lehet rövid távon, hogy akik tele vannak ilyen f@sokkal, azok elkezdik kiszórni, aztán ha nem tudják eladni, akkor adni fognak mindent, ami a kezük ügyébe kerül - margin call csodája ugye, mint tavaly márciusban. Cathie Wood lehet pl. az elrettentő példa, hogy hogyan NE:) Aztán rájön a nép, hogy infláció ellen a reáleszközök védenek, és elindul vissza a lé. A kamatemeléstől nem tartok, az nem az összeomlásokat szokta megelőzni, inkább a kamatcsökkentés a para, az akkor kell, ha lassul a gazdaság. Persze ez csak elméleti okoskodás, én nem próbálnám meg kitalálni, mi lesz ilyen kevés információból. Még a lustaporton olvastam régebben egy bejegyzést az inflációról, ha vkit érdekel: https://lustaport.wordpress.com/2021/02/20/inflacio/ és az eredeti Paul Tudor Jones féle hírlevél: https://www.lopp.net/pdf/BVI-Macro-Outlook.pdf Ami érdekes, a 3. helyen lévő Nas100, én biztos nem gondoltam volna, hogy a tech véd az inflától, ezért is jó több szemszögből nézni egy problémát. Még annyi, hogy ki tudja, mennyi van ezekből beárazva már a papírokba - az árfolyamokat elnézve elég sok...
Ket fo torekves van inflacioban. Az elso: ha van penzed, azonnal fektesd ingatlanba. Annak az aremelkedese tartja a lepest. Bankban, reszvenyben ne tarts penzt. A masodik: amint megkaptad a fizetesed, koltsd el. Ami vasarlas kell, ne halaszd el. Minel elobb vegyel. . Pelda. 1)Az apam 6000 pengo hitelt vett fel, 1936, a Taksonyi Takarek bankbol, es egy hazat epitett belole. 1945ben, a 6000 pengo egy tojast ert. 2)Amikor megkapta a heti fizetest, a gyarbol egyenest a piacra ment, hogy kapjon erte valamit. Barmit. Masnap egy doboz gyufat se adtak a heti fizetesert. 3)56 oktober, amikor az elso lovesek dordultek, azonnal mentunk (kissrac voltam) a VasEdeny boltba. Mar semmi aru nem volt, csak 10 db piros labos. Megvettuk, boldogan hazavittuk. Anyam elcserelte oket tyukra, zsirra, krumplira. Azzal huztuk ki 57 elejeig, amikor normalizalodott.
A lakast - amihez kellett es amit mindenkeppen meg akartam venni - 2002-ben a haromszorasaert adtam el, a hitelt pedig mar valamikor 1 ev utan elotorlesztettem, de brutal volt. Orultem, hogy egyaltalan kaptam hitelt.
Nálunk több kötegnyi B-pengő maradt meg otthon (ebből a legnagyobb az 1 milliárd B-pengő volt, azaz 1milliardszor 1 milliard pengő). Nagyim szerint a végén egy köteggel tudtak egy tojást venni. Nyilván ilyen azért nem lesz, de az áremelkedés azért észrevehető mértékű, főleg mivel a fizetések nagyon nem tartják a lépést.
éjjel az investing-en a következő formulára bukkantam /a megalkotója nevére nem emlékszem/: Y10 ≈ GD,Pnövekedés+CPI a 10 éves USA kötvényhozama akkor mennyi is? /most 1,66%
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.