Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 hétfő, 15:57
Előzmény: #262288  Vodafonelive
Kb 300-400e ftot tudsz behuzni a munkanelkulin.... 
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 15:56
Előzmény: #262295  EURHUF_goes_to_haven
Az ország 5 hónapos xarakodása illetve az, hogy annyi pont kell amivel ha a C1 sikerül sem lesz esélyem, sehova, az időm pedig ketyeg, mert kicsit több, mint fél év múlva betöltöm a 33 évemet. Pont ma szereztem plusz 5 pontot, mert 5 év szakmai tapasztalat összejött, a kövi 8-nál lenne de addigra itt akarom hagyni az országokat.
Jövőre bármi lesz 2026.12.01-én egy hitel teljesen kifut csak a kérdés, hogy mivel 0%, meg “csak” 100k érdemes-e végtörleszteni vagy számít-e egy jövő évi személyi kölcsön felvételnél ha mindjárt vége. De összesen 700k-ról lenne szó. Ha összeszorítom a fogam azt március első hetében tudnám kipengetni.
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 15:52
Előzmény: #262290  kkv14
Budapest, gépészmérnök, de már vidékre is jelentkeztem ha adnak céges kocsit és eléri a fizu a 7 számjegyűt.
Goldstein17 hétfő, 15:32
Előzmény: #262296  EURHUF_goes_to_haven
A kínálati oldalt támogatnám a hitelezésen kersztül és a bérleti díjakat korlátoznám. Ez éppen ellentétes hatást gyakorolna a piacra, mint amire te következtettél. Bécsben jelenleg átlagosan 1.2 %-os hozammal megy a bérleti piac és a befektetők köszönik szépen jól vannak. Az a széttagolt, szabályozatlan bérleti piac ami Magyarországon van, nem alkalmas a lakhatási problémák kezelésére.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 15:25
Előzmény: #262294  Goldstein17
Szóval te még tovább dotálnád ezt az amúgy is bőőven felülfinanszírozott szegmenst ahol láttuk hogy az elmúlt 10-15 évben az árak mentek egy 3-400% ot... és mér erre öntenél pénzt... Meg bérsapka.. Ez szerintem masszívan kontraproduktív lenne. 
A gond az hogy hiába teszel sapkát a bérleti díjjra (emiatt pont hogy nem akarják majd kiadni mert rossz lesz a megtérülés) de cseréve továbbra is azt fogja venni akinek van tőkéje (nem saját célra).
Illetve az hogy az országban elérhető fizetés nincs ezzel összhangban, lásd pl külföldön.
EURHUF_goes_to_haven hétfő, 15:22
Ha minden áron Ausztráliába akarsz akkor kell a C1 Angol... és azt szinten is kell tartani. Én most a C1 németet csinálom (meglepetésre ide soroltak be mikor csináltam szintfelmérőt, engem is meglepett). 
Angol szerintem van annyival egyszerűbb, hogy azt könnyebb is szinten tartani. Persze szakszavakat hozzá kell tanulni, de a nyelvtani rész, írás olvasás meg hallás meg szerintem gyakorlás kérédése.
Én a helyedben a legmagasabb kamatű hitelt VÉG törleszteném először. Ez ha jól látmo 700 e Ft... utána pedig sorban ahogy tudom. Igen ez lemondással jár. 
Én is azon gondolkodok hogy végtörlesszek a most decemberben, mert a konstrukcióm olyan, hogy a kiegyenlítő hatás miatt a hitelszámlán levő pénz kamata ingyen betörlesztődik a tőkébe 2x egy évben. (Ez egyébként most nagyjából fedi az ezidőre fizetett kamatot) így jelenleg nem sietek, pont emiatt agyalok hogy toljam még. Így tudok még megtakarítést képezni ami akár egy önerőnek is jó.
Goldstein17 hétfő, 15:18
Előzmény: #262286  DavidCamp
Ez így is fog maradni Magyarországon, legalábbis a kormány intézkedései lakhatási kérdésben ezt vetítik előre. A tulajdonlás igényét erősítik a lakosságban nyomott bérek mellett, így a háztartások jövedelmi helyzete kifeszített a hiteltörlesztések miatt. Nincs maradék elkölthető jövedelem, nincs megtakarítás. Ezektől az emberektől elveszik a polgári életforma lehetőségét. Egy jó, szabályozott bérleti piaccal ezt meg lehetne változtatni, jelentős összeg lenne megtakarítható a lakhatási költségeken. Egyik oldalról ársapkát kellene tenni a bérleti díjakra, másik oldalról támogatott hitelekkel kellene erősíteni a bérleti oldalon fejleszteni kívánókat. Ha legalább komplett háztöbök tartoznának egy-egy befektetőhöz az üzemeltetés is sokkal költséghatékonyabbá válna és az amortizáció problémája is megoldódna, nem lennének lerohadó épületek, nem egy minden tekintetben inhomogén lakóközösségnek kellene döntenie a szükséges felújításokról, hanem a befektetőnek, aki pedig a szabályozói oldalnak tartozna az előírásoknak való megfeleléssel.
Pistike12 hétfő, 15:17
Előzmény: #262278  slash
Hogy klasszikust idezzek - magamat 🙂- kiarazodtam
Meg megvan a jo oteg 50es, de utaltam 23 eve🙂
De meg zsortolodom nagy, mert ez a hazbol lakasba nem igazan jon be gondolatban. De az se, hogy meg messzebb menjek. 
Spiller hétfő, 15:06
Nem a csorosag nagy hanem a balatoni falatozok ettermek tulajainak a pofatlansaga. Voltam parszor a normalis bufeknel ettermeknel sorbsn alltak amugy meg minden telken fustolgott s grillezo ment a bogracsozas.
kkv14 hétfő, 14:48
Mi a titka, hogy te nem a csórok közé tartozol?
kkv14 hétfő, 14:45
Hol dolgozol?  Mi a foglalkozásod?
Bianco hétfő, 14:11
Előzmény: #262285  DavidCamp
Szerintem leálltak most  a népek, várják a februárra beharangozott újépítésű kínálatot.
És valószínűleg a belengetett zártkerti lehetőségekre is sokan bazíroznak. Arra gondolni sem akarok, mi lesz akkor az aglos bejárással közlekedésileg.
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 13:54
Ezt tavaly januárban kérdeztem de teszek még egy kört, hogy gazdaságilag mi lenne a helyes lépés így 2 év után. Tavaly mindenre elvertem a pénzem(utazás, vásárlás, laptop, telefon stb. 2M+), mert 3 évig tényleg semmit nem engedhettem meg magamnak.
Idén elkezdtem grind-olni a pénzt amivel mára meglett csak a vízum díja de ezt már úgy fogom fel, hogy van kb. 8-9 hónap tartalékom AUD-ben ami azonnal hasznosítható.
Most van 4 hitelem, abból az egyik a lakáshitel még fix kamaton 3,69% 5,5 évig, diákhitelek 3M forint összesen.
Ebből a diákhitel pluszt még egy teljes évig kell fizetnem, ez 0%, jövő december 1-én lenne vége a törlesztésnek, még 100k, novembertől már az appon belül applepay-el is fizethető, ami megspórolja az utalási díjat de majdnem 4 évig az utalást is fizethettem.
A diákhitel 1-em amivel még van 600e forint tartozás de ennek az hitelkamata 7,99% és nem fogják csökkenteni, át is verte a kormány az embereket azzal, hogy ha alacsonyabb lesz (egy számjegyű) az infláció változtatnák, de nem tették meg tavaly januárban és ki tudja meddig fog még rakétázni (1,99%-tól indult 1,5M forinttal).
A maradék a diákhitel 2 több, mint 2 misivel, ami valamikor az életben kiköhögi magát, mert 0% lesz örökkön örökké.
Ha jövőre pl. hitelt(személyi kölcsönt) szeretnék felvenni, érdemes-e azt a 100e forintot végtörleszteni januárban, érdemes-e a diákhitel 1-t 3-6 hónap alatt törleszteni? (A fizum 40%-t tudom félretenni egy hónapban de akkor mindentől megvonom magam, ahogy most egész évben)
Olvastam a fórumot a hétvégén és kicsit kétségbe vagyok esve, hogy inkább angolt kellene tovább nyomni C1-re (tanárral, intenzíven sok pénzért) vízum miatt de az is csak 2 évig érvényes utána újra kéne vizsgázni vagy inkább hagyni a fenébe és másik nyelvet nulláról tanulni tanárral egy európai országba lelécelve. Nagyon nem tudom.
Munkahely váltás is kell + munkanélküli pénz behúzása, mert 3 év alatt 0%-t emelkedett a fizu, Mo. átlag alattiba estem de tudom, hogy ennél csak xarabb melóhelyek vannak, mint a mostani, kifizetetlen túlórákkal.
Second Wave hétfő, 12:19
Előzmény: #262284  slash
Persze. Nem állítom, hogy rózsás a helyzet, csak érdemes a menetidőket objektíven nézni. Minden másra ott a Mastercard. Ahogy mondani szokták, a használt piac nem hazudik :-)
Az M0-hoz viszonylag sokszor van szerencsém. A déli szektor rendszerint jól járható. A keleti szektorban gyakoribb a dugó, az okai is elég földhözragadtak (nem mindegy, ha van egy baleset, hogy 3 vagy 2 sáv volt az eredeti állapot). Szubjektíven is jól érezhető, ha az ember átér a háromsávosból a kettőbe, vagy a kettőből a háromba. De mivel szubjektív, még azt is elfogadom, hogy van aki a délit érzi rosszabbnak.
Nekem van a szszmk-n két lakás kiadva (újszerű, Dujnmó), szeretik.
A tömegközlekedés nagyon gáz, ahhoz képest, amit ki lehetne hozni belőle...
KariGeri nem a szívünk csücske, na, Vitézy jobb lett volna...
DavidCamp hétfő, 11:48
Előzmény: #262273  thinkpositive
Ez szégyen. De legyen a duplája. 200ezer erős magyar forintocska. 2/3-nak probléma. Nagy a córesz. Balatonon már a szezon kezdetekor lehetett ezt érezni, hogy az elmúlt évekhez képest óriási nagy a csóróság.
És egy 5-10milliós kiadás? Vagy 20millió?

Nagyon nagyon szűk réteg tudja ezt kipengetni.
(Féléve hirdetek egy nagyértékű motort, átülnék egy másikra. Senki de senki sem hív.
Szóval most inkább megveszem a kinézett gépet. A másik meg majd elmegy egyszer.) 
DavidCamp hétfő, 11:38

Novemberi lakáspiac: több eladó, kevesebb vevő

Mind az előző hónaphoz, mind az egy évvel ezelőttihez képest csökkent az érdeklődők száma a haza ingatlanpiacon novemberben. Ez havi szinten 7 százalékos, éves összevetésben pedig 15 százalékos mérséklődést jelent a lakáspiac keresleti oldalán – írta lapunknak eljuttatott közleményében az ingatlan.com. Ezzel párhuzamosan az augusztus vége óta bővülő kínálat tovább nőtt, az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal több ingatlant kínálnak eladásra. 

Csak novemberben 32 ezer új hirdetést adtak fel.A kereslet lassulása és a kínálat gyors bővülése együttesen fékezi az áremelkedést– véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A vevők éves viszonylatban megfigyelhető csökkenő érdeklődése annak is köszönhető, hogy tavaly novemberben sok befektető szállt ki az állampapírból, akiknek nagy része akkor a hazai lakáspiacon keresleti oldalán jelent meg.

A kereslet és a kínálat között most látható eltérő dinamika a cég közleménye alapján a lakásvásárlásoknak kedvezhet.A következő keresleti hullám január elején indulhat, melyet megnövelhet a közszolgálati dolgozóknak ígért 1 millió forintos vissza nem térítendő lakáscélú támogatás is.2026 februárjától pedig a vevők már a „tervezőasztal mellől is lecsaphatnak az új építésű lakásokra a 3 százalékos hitel segítségével” – írják.Rágiós összevetésben továbbra is Budapest a lakáspiac legmeghatározóbb és legnépszerűbb helyszíne. 

A fővárosi érdeklődők 60 százaléka az Otthon Start Programnak megfelelő lakóingatlanokat kereste. Mindössze két vármegyében – Borsodban és Zalában – hirdettek kevesebb eladó ingatlant, mint tavaly novemberben.
slash hétfő, 11:25
Előzmény: #262282  FR73
Tudom. Rettegek Szigetmikitől és az M1/M7 -M0 déli szektor -M5 vonaltól. román fekete vonat az egész. 
Csepellel elvagyok azt szeretem. 
slash hétfő, 11:19
Előzmény: #262266  J0hnnyEnglish
Nem élek burokban, az utcán élek. Budai zöldövezet és 9es busz a nyócker pokolba. Írok amit látok. 
FR73 hétfő, 11:18
Előzmény: #262281  slash
Hamarabb ér a repülő Liszt Ferencről Londonba, mint te hétköznap reggel fél 8-kor indulva Szigetszentmiklósról a Váci útra.
slash hétfő, 11:16
Előzmény: #262265  Second Wave
Pár éve volt egy melóm Szigetmikin.  Visszafelé beállt minden egy román kamion mögött álltam 30 percet. Soha többé nem megyek arra. Csepel még hétvégén elmegy max. Onnan kijjebb nem. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek