Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
74 június-júliusban Sárszentágotán voltam egy hónapos kötelező nyári gyakorlaton a helyi erdésznél laktam egy szobában a szolgálati lakásában és elintézte a faluban, hogy pár forintért egy családnál ebédelhettem minden nap, néha reggelit és vacsit is ott kaptam . 5 főre főzött egyébként is a háztartásbeli fiatalasszony, eggyel több evő nem volt gond, az apósa volt az erdészem jó ismerőse, ővele mindig együtt ebédeltem, tsz nyugdíjas volt, vele beszélgettem a legtöbbet a családból ő hajnalban kelt, hatalmas kertjük volt, délig ott és az állatok körül tevékenykedett,az udvaruk tele volt "levesbe és rántani való" csirkével, tyúkokkal, kacsákkal, libákkal, az ólban két süldővel a menye is korán kelt, levágott 2-3 csirkét, a jellemző ebéd az aprólékból főzött "becsinált leves" rántott csirkével, vagy paprikás csirkével, krumpli. nokedli uborkasaláta finom volt minden . a menye soha nem ült le velünk enni, hanem elégedetten nézte ahogy falunk az öreggel, aki aztán aludt egy órát vagy másfelet, utána üldögélt egy darabig még az árnyékban, majd vissza a kertbe és az állatokhoz tevékenykedni ez az ember középkorú volt mikor megérkeztek oda az oroszok 44 végén, a falut kisparasztok - akik alig éltek meg a saját földjükből - és napszámosok lakták akkor, és ez az ember 45-ig nem nagyon látott még olyan embert aki valaha legalább egyszer az életében jóllakott volna már korábban . ő pedig a kádárnak köszönhetően akkor már egy ideje minden nap, nem is akármivel többször is jóllakhatott nála elégedettebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb ember nem létezett, és ez az ő helyzetéből nézve teljesen érthető és jogos is . és ez 51 évvel ezelőtti élményem, talán még ma is megtalálnám a házat ahol ezt láttam, pedig soha többé nem jártam ott van akinek ez végtelen távoli történelem, és mint ilyennek a mai életre vonatkozóan semmiféle relevanciája sincs . ennek az embernek az unokái még sincsenek 60 évesek és ebben nőttek fel, és ez a falu sem néptelenedett el mára pár ezer hasonlóval egyetemben, és a szellemiség is vastagon él, és ezt ismerte az orbán testközelből, és akkor amikor én átéltem, ő 11 éves volt és kb 40-50 km-el arrébb élt aztán mire majdnem negyven lett, addigra tett néhány fölösleges kitérőt és úgy tért vissza az övéihez, és nekik köszönhetően 1már majdnem 6 éve azt teszi amit akart és vagyon vágyott - mint az említett öreg jóllakni - és még azért, mert a multik biztosítják az olcsón elérhető kaját tömegeknek bőségesen . egy folyamat részei vagyunk, ha akarjuk ha nem, ha irrelevánsnak tarjuk a múltat ha nem márpedig a múlt egyes hatásai itt vannak ma is kikerülhetetlenül
Igazándiból az a kérdés hogy az aktorok felelőssége egyáltalán terítékre kerüljön e, vagy ugyanazok, ugyanúgy vigyék tovább a dolgokat. Nem az a kérdés hogy mitől lesz csudijó minden de azonnal, mert nem lesz. Igazán az se kérdés hogy merre megy tovább mert nem fordul ez gyorsan, mire érezhető az irányváltás az idő. És azt sem tudom a padlógázon a szakadék felé egyáltalán megállítható e még. Nagy javulasban reménykedni önáltatás. Már rég nem az a kérdés.
A képlet egyszerű, ha nem nyer a Tisza, marad a Fidesz. Ha nem szavazol a Tiszára, a Fideszre szavazol, nincs min gondolkodni. Ez most a nulladik lépés. Ezután a Tisza módosítja a választási törvényt, megszünteti a győztes kompenzációt és utána valóban létrejöhet a képviseleti demokrácia, megjelenhetnek azok a pártok is parlamenti bejutási eséllyel, amik már a te kisebbségi véleményedet jelenítik meg a parlamentben.
Majd ha elvárod hogy egy országban megyénként meg kelljen szavazni vétójoggal egy döntést akkor jogos lesz az elvárásod az uniós működésben az egyhangú szavazással és a cipőfűzőbeszerzés egyszemélyes vétózhatóságáról. Amíg valahogy működött még el lehetett benne működni, de már nem működik és a bot a küllők közt harsogja hogy ezek mind hulyék nem műkódik ugye hogy csak nekem van igazam?
Es ne felejtsuk el Nagy Marton munkajat. Az ember az MBNnel kritikatlanul atvitte a torz elkepzeleseit. Az eredmeny 3000 milliardos hiany, extradurva kamatfelar. Es 5 eve o vezeti a gazdasagot. Ennek meg lesz az eredmenye. Az ingatlanpiacon es koltsegvetesi hianyon mar latszik. Es az ebbol fakado veszteseget nem lehet eltuntetni az mnb merlegeiben. Ez husbavago lesz. A KSH mar a berek statisztikahoz szamolja az adojovairasbol es az szja mentessegbol fakado netto bernovekedest!!!! Tehat nagyhiany van es a teljes tarsadalommra beremelest csinal hitelbol a csavo!!! Ugy hogy beepiti a statisztikakba es verkeringesbe. Tehat ujra: HITELBŐL!!! ES HITELBOL ingatalanpiacot elenkit ugy, hogy a HITELBOL adott fizuemeles a hosszútávú fedezet ra!!!! Ez a LUFI definicioja.
(Nem mindennel vitatkozok, mert sok igazságd van amúgy) “ tehát miért kéne egy olyan dologgal (választások, emberek meggyőzése, stb) foglalkoznom, aminél - a saját önző (?) szemszögemből nézve - sokkal hatékonyabb módon is tudom javítani az életminőségemet? azaz nem közvetve, hanem közvetlenül.” Mert nem egybites az ember ezért több dologgal s tud foglalkozni. Amit írtál a tanulás, munka, család, személyes eredmény az első? Mindenképp. Anélkül politizálni szimpla haszonlesés, hogy majd xy vagy z oldja meg az életem hogy jó legyen. De. Emelett miért ne tennéd bele a saját (pici) részed a közügyekbe? Már csak morális okokból is. Elmondom a véleményem, elmegyek szavazni. Mást hüzott be a tobbség? Elfogadom. Rosszabb nekik? Ő bajuk. Vállalhatatlan helyzetben pedig igen, odébb kell menni. Minden lelkiismeretfurdalas nélkül, a tóbbség önpusztító szándékát is elfogadva. De nem tenni bele a saját kis részünket? Cinkos aki néma. (Az enyémmel ellentétes döntésed is elfogadva termeszetesen ha az saját érveken alapszik nem szlogeneken és hazugságokon. Az egy masik dolog.)
Teljesen igaza van a kollégának. Félreértés ne essék, bukjon a ner, meg menjenek ezeregyszáz évre tömlöcbe, de nem kell itt valami habostorta változást vizionálni. A rés ki lesz töltve szépen. A változás meg annak az EU-nak fontos a leginkább, amely egyre inkább tolódik az autokrácia felé. Mindenki majd úgy szavazzon, ahogy az elit kívánja, ebbe renitens országok nem férnek bele. Ahogy Wéber 'úr' ezt pompásan ki is fejezte, mindenkinek amúgy kuss van, ne xarj az asztalra, ahonnan a pénz jön. Még ha igazad van, se: https://europeanconservative.com/articles/news/manfred-weber-epp-globalist-shift-no-national-sovereignty-attacks-patriots/ Az is pompásan megfigyelhető, hogy az itt jelenlévők egy részének a csőrét rendkívül cseszi a jogállamiság, meg a korrupció. Ellenben mondjuk a kétes EU-s vakcinabeszerzés, vagy a jókora kataros cash-el elcsípett ep-s potentátok, vagy az ellenzéki pártok sorozatos ellehetetlenítése, az mindegy, az belefér, majd lesz valami. Vagy úgyse igaz. Továbbra is tartom, bukjon a fidesz, megérdemli, de itt sokkal ijesztőbb dolgok (is) vannak, mint a hazai homokozó.
Sajnos - bizonyos szempontbol jo - a Tisza nem fog nyerni. Kozel lesz a 2/3ad ha ut a propaganda, marpedig en azt erzekelem a kis buborekomban. Ha nem hat akkor csak sima gyozelem. Hiaba nyer a, TISZA esetleg listáson, az egyéniben darabokra verik, ezert a gyozteskompenzacio miatt esely sincs ellene nyerni. Ket esetben tud fidesz levaltasra kerulni: 1. foldindulasszeru problema azbefesz tarsadalomra 2. Az idos szavazoretege meghal, mint az mszpnel. Nincs sajnos mas nem egyedi lehetoseg. A kozvelemenykutatok is csak a szavvazok szamarol aranyairol beszelnek...
A kereteket (pontosabban a “meddig mehetnek el, és mik az alapelvárásaink”) az emberek gondolkozása szabja meg. Az meg több generáció mire igazán megváltozik. Mint ahogy ma is hallani kádárista, rakosista horthysta szlogeneket a szájakból kiesni belegondolás nélkul. De ha akarjuk a királyok önfényező szlogenjeit is igazságos mátyástól a szentéletű lovagkirályokig, a költött királyi vérvonalakig és a nemzeti nagyságig, csodákig, hősiességig furfangig. Ha tudnánk mik voltak a honfoglalás előtti szlogenek lehet azokat is hallanánk. Azt ne várd az életünkben gondolkodást vált az istenadta nép. A nyugat rothad és pogány hordák dúlják, keresztény népek rettegve ülnek a pincében éhenfagyva. (Kisszines: arra is büszkék vagyunk amikor mi voltunk a dúló pogány hordák) De azok osztják az eszetet a leghangosabban akik sose jártak arra, de lehet a falujukból se sűrűn léptek ki. Annyiban egyetértek az előző kollegával hogy esetleges jó válasz (bármely körkérdés esetén) leginkább csak statisztikai fluktuáció eredménye lehet. (Mielőttmég: a “jó” itt nem jót jelent hanem a kisebbik rosszat. Realitást.)
folyamatosan mérlegelek. amíg nekem itt jó, addig itt vagyok. ettől függetlenül látom hogy valami nem jó és azt szóváteszem - mert a lelkemnek így jobb. aztán ha összeségében véve nem jó már itt, akkor - ahogy az előző kommentemben jeleztem - vitorlát bontok és a társadalom valóban hasznos tagja (adófizető, dolgozó, udvarias, törvényeket tiszteletbentartó, nem ügyeskedő, képzett, stb) leszek majd máshol. szerintem teszek eleget: betartom a szabályokat, együtt lehet velem élni és a tömegekhez képest végtelen adót fizetek be. vagy ez smafu?
és meséld el, hogy nekem ebbe hol van beleszólásom? leadhatok a megjelölt napon egy sok-sok szűrőn átment lista egy elemére egy szavazatot, miközben a lista egyik eleme se képviseli még közelről sem azt, amit gondolok a világról, ahogy jónak látnám a dolgok intézését. mitöbb: ahonnan én nézem, onnan az összes gyakorlatilag egyforma. (nem fejtegetem, de sokan egészen biztosan elmeháborodottnak, szélsőségesnek vagy egész egyszerűen őrületnek gondolnának) elmondom mibe van beleszólásom: megtanulhattam és meg is tanultam angolul, németül. szerezhettem (és szerezem is) kurrens tudást. lett megfelelő önuralmam, hogy képes legyek együttdolgozni másokkal. tettem félre annyit, hogy szabadon mozogassak a világban ha úgy van. ilyesmik. tettem azért hogy nagy szabadságfokom legyen. bizonyos szintig csak rajtam múlik hogy holnap hol kelek fel. ha nagyon tele a hócipőm, akkor egy tetszőlegesen kiválasztott ország tetszőlegesen kiválasztott városában fogok jövő hónaptól élni a családommal. ezek nagyon nagy részben rajtam múltak, sokat tettem érte, sokmindenről le is mondtam értük. szerencsém van, hogy nem fekete afrikába vagy egy tényleg nagyon nyomorúságos borsodi putriba születtem, de azért óva intenék bárkit attól, hogy irigyeljen. nem királyi út volt ez és csak a startmezőhöz képest szép ez az eredmény, ez kellene hogy legyen a normának. tehát miért kéne egy olyan dologgal (választások, emberek meggyőzése, stb) foglalkoznom, aminél - a saját önző (?) szemszögemből nézve - sokkal hatékonyabb módon is tudom javítani az életminőségemet? azaz nem közvetve, hanem közvetlenül. ha én lennék magyarország királya/főispánja/kiemelt vezetője/nagyon gazdag embere/stb, akkor nyilván érdemi ráhatásom lenne a dolgokra és akkor csinálnám is. de nem ez a helyzet. életem meg egy van. miért merjem ki a lyukas csónakból a vizet? rendelek amazonról egy másikat és átülök abba...
Ez igy van. Nem mentve az itteni embereket, decszerintem mashol is. Ha a zseb tele, a hatalom marad. Ha nincs, akkot viszlat. Nagyobb a baj ott, ahol a zseb kiurul, a hatalomert pedig rajongas van kenyszer nelkul. Ez a propaganda. Ott meg nagyobb a baj, ahol a rajingas kenyszerrel van. Az utolso ketto kozotti atmenetben vagyunk sajnos, mert a karhatalom a, propagandahoz lopott penzb utan nem nyomoz, sot felhasznaljak az ellen, aki ellenpolust támogatná. OV hetvegen elmondta, hogy MP koztorvenyes bunozo lopas es bennfentes kereskedelem miatt, es csak azért nem all szankciok alatt, mert az EU vedi a mentelmi joggal. Na, ez az MPs sztori tobb mint erdekes. A hetvegi beszede egy eleg erdekes tipusu demokracia korszakat idezte. Allami penzbol partpropaganda, es azvellenfel szonszerinti kriminalizalasa ugy, hogy az itelet mar megvan. Csak azert mert ellenfel. Fizetek tobb adot, izomman fajtaja pedig az ellenségem ezek utan,, mert felhatalmazza OVt erre.
szóval megy részedről a jajveszékelés (256640), hogy sok adót fizetsz, kiröhög a rendőr és még az eü is szar, de tenni nem teszel érte, hogy ez ne így legyen?
Tragikus a hozzáállásod, de a leírásod helytálló. Valóban ez lehet a fő motiváció és valóban ezért lehet ennyire népszerű az új fidesz. Csodák nincsenek, a változás pedig lassú. Olyan kereteket kell kialakítani amiben nem ismétlődhet meg az ófidesz ámokfutása.
Nos, egyrészt nyílván túloztam az érthetóségért, másrészt a zsiday féle “nem kilép, nem kirúgják hanem kikopik” is egy alternatíva. Mindenki eurót használ ti nem? Oké. Ügyészség ti nem? Oké. Integráció semmben nem? Oké. Stb Aztán majd ha semmiben nem leszünk benne (és a jelenlegiekből is kiszorulunk) akkor már csak névleg leszünk bent. Schengen se szentírás. (Amúgy ne vegyük nullának a valószinűségét hogy hatalmát és család vagyonát védendő egy rendeleti kormányzó /autokrata / diktator (nem kivánt rész törlendő) nem lép meg olyat amit szinte elképzelhetetlennek tartunk, mert a többség javát tartja szem előtt.)
A tisza-szavazók nagyrésze nem azért tisza-szavazó, mert megjött az eszük, hanem csak épp nincs krumplileves és dühös. Az emberek nem észhezértek, hanem továbbra is csak a zsebüket nézik. A végeredmény jó, de a levezetés elvi hibás. Ezért alapesetben meg kell ismételnie az osztályt az ilyen tanulónak, mert a tudást nem sajátította el. Emiatt szavaznék a fideszre. Büntetésből. Kegyelemből (kegyelem kettes) meg szavaznék a tiszára. A valóságban meg sose voltam szavazni, mert nem számít, hogy mit gondolok és április 12-én (?) ha választanom kell egy jó séta vagy egy semmirevaló szavazás között, akkor aggódom hogy hamar és könnyen fogok dönteni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link