Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A google fénykép az új szerkezetkész épületről nem túl nagy felbontású, de nagyitható. Az alapján amit látok: Ha én ott vevő lennék, akkor kikérném a következő dokumentumot: jegyzőkönyv a mellékletekkel a vasbetonszerekzet utólagos javitásáról. (Felhasznált anyagok, technológia) Az ugyanis látszik, hogy rengeteg helyen utólagosan javitották a vasbeton felületeket. Ki kell hogy derüljön a jegyzőkönyvből (épitési naplóban műszaki ellenőri bejegyzésből a javitás elrendelésére) hogy a javitásokra miért volt szükség. Csak felületi betonfolytonossági hiány elégtelen tömörités miatt, vagy akár látható betonacélszerekezet (betonfedés nélkül) a kizsaluzás után. Utóbbi esetben különösen fontos a megfelelő, előirt technológia betartatása. (Drága és időigényes, alagútépitésnél megtapasztaltam épitésvezetőként.)
valamiért a google map-es oldal nem jelenik meg a már kész szerekzetről: Ujra próbálom: https://www.google.com/maps/place/Budapest,+Balassa+u.+8-6,+1083/@47.4844014,19.0816224,3a,90y,259.28h,106.88t/data=!3m7!1e1!3m5!1sIZpZLwiNkFhuYhhK1lBd-Q!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-16.876591797365336%26panoid%3DIZpZLwiNkFhuYhhK1lBd-Q%26yaw%3D259.28017869839954!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x4741dcf088bf54c9:0xac3b530ee7523389!8m2!3d47.4843929!4d19.0816608!16s%2Fg%2F11g60pv1py?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDgxOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
https://www.google.com/maps/place/Budapest,+Balassa+u.+8-6,+1083/@47.4844014,19.0816224,3a,86.6y,273.8h,115.42t/data=!3m7!1e1!3m5!1sIZpZLwiNkFhuYhhK1lBd-Q!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-25.422818563637804%26panoid%3DIZpZLwiNkFhuYhhK1lBd-Q%26yaw%3D273.8030257447248!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x4741dcf088bf54c9:0xac3b530ee7523389!8m2!3d47.4843929!4d19.0816608!16s%2Fg%2F11g60pv1py?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDgxOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D Ez az. Pillérvázas. Annyival több a vasbeton a kötelezőnél, hogy a parapetmagasságig vasbeton a külső falazat a. Itt a cordia oldalán a homlokzati látványterv : https://cordia.hu/lakoparkok/corvin-next/ Ha a kettőt összehasonlitod, akkor látható, hogy a külső falak egy része falazott lesz.
Tudom, de jobbat nem találtam hirtelen. Abból a szempontból jó példa, hogy azt se 50 évre tervezték az oda vonatkozó igénybevételekkel. De a karbantartás/állagmegóvás hiánya miatt mégis 50 év elteltével menthetetlen állapotba került.
Na most, egy az államnál is smucigabb 20+ tulajdonosból álló döntésképtelen lakóközösség - kellő szabályozás és felügyelet nélkül - ugyanezt tudja játszani.
Aki meg panelfikázásnak vette: nem annak szántam, csak ne tegyünk úgy, hogy egy panel lakás (még ha szigetelt, felújított ... stb. is) a szocializmus csodája lenne, ami 60 éves korában is felér egy mai új építésű lakással. (és alapvetően nem a panel technológiával van a probléma)
Igen, finoman szólva sem vagyok tisztában a mai technológiákkal és azok minőségével. (a régebbiekével sem biztos...) A beton felhasználása számomra az alapozás, a födém, a téglafalakat összetartó koszorú esetén túl kimerült. Nem találtam fotót a Balassa utcán megvalósuló építkezésről, szimplán elmentem és megnéztem, de a Google Térképen is látható.
Igen, a Cordia eszerint járt el. (Vasbeton szerkezet, de a falazatok többsége tégla, ami nem azt jelenti, hogy azoknak a falaknak van tartószerepe) Nem ismerem a balassa utcai épitkezésüket. ha van fotód az elkészült szerekezetről, akkor arra tudok reagálni. Amúgy meg nem ismétlem meg amit irtam. Egy elkészült társasházi lakás szinvonalát nem az befolyásolja, hogy a falak milyen arányban kerámiából vannak. A vasbeton nem összekeverendő a panellal. Ott ugyanis a laza minőségellenőrzés és kivitelezési hanyagságok miatt - ha időközben nem szanálták a csomópontokat - az egész előbb vagy utóbb mint egy kártyavár összeomlik. A vasbetonszerekezetes házak viszont kibirnának akár egy a minapi kamcsatkai földrengés erejével jelentkező hazai földrengést is. A régebbi épitésű tisztán téglatartószerekezetes házak egyetlen reménye egy Magyarországon eddig még soha sem tapasztalt földrengés esetén a nem ritkán 1 méteres falazatvastagság.
a mérnöki tudományok valóságos csodákra is képesek időnként de gyakran előfordul, hogy pl a politika vagy pl a marketing döntő befolyást szerez felette, és emiatt igazi szörnyek is megszülethetnek
Törölt felhasználó2025. 08. 25. 13:42
látom a Műcsarnok sárfalairól és a panelfikázás boldogsághormon termeléséről szóló bejegyzésem eljutott az értő, nem csak az olvasni tudó réteghez is . bíztam benne, nagyon is bíztam minden szava megérte
Kíváncsiságból végignéztem, mi van a többi 20 emelet körüli lakóházzal. Debrecen, Szolnok, Újpalota, Miskolc. Statikailag mind jól van, állapotban vannak eltérések, mostanában nem menő ilyenben lakni. Van olyan is, ami üresen áll.
-Törölték a hongkongi tőzsdéről az Evergrande részvényeit. A cég, amely néhány éve még a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője volt, 280 városban 1300 félbemaradt ingatlanprojektet hagyott maga után, több százezer lakásvásárló vár még arra, hogy költözni tudjon, és Kína, valamint a nyugati világ legfontosabb pénzügyi központjaiban is sorban állnak a befektetők, hogy visszakapjanak valamit a pénzükből, amit az Evergrande-be tettek be.- https://hvg.hu/kkv/20250825_evergrande-tozsde-torles-ingatlan-kina?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawMZIZNle -0.163 hongkongi dolláron vezették ki.- Nem nullázódott le teljesen.De miért nem nullázódik-van kis maradvány vagyona?
és volt a pécsi toronyház amit már kb 10 éve le is bontottak de az nem annyira elterjedt spéci technológia volt, nem pedig a kalasnyikov szintű tömeges orosz vagy dán nagypanel
A Cordia ezek szerint az általad lakott és befektetésként vásárolt projektjében így valósította meg. A nem túl nagy ismereteim alapján is ez így szokványos és így is jó. Nézz rá a Balassa utcai építkezésükre, abban max belül lehet némi tégla (szerintem ott sem), full betonketrec. Nekem csalódás. Bayern -től nem annyira, az jóval alacsonyabbra van árazva és így az 50 éves panelok alternatívája lehet.
kiváló fórumtéma . hala a kevéske konkrét ismeretnek bármilyen előítélet vagy sztereotípia igazolási kísérletéhez kiválóan felhasználható bőléval, sok vöröshagymával, ízlés szerint de tudod e hogy az 1896-os ünneplés apropóján el készült Műcsarnok épületének fala közül nem kevés ami nem tégla, vagy kő, hanem csupán a föld? az nem tudom pontosan, és nem találok rá netes adatot, hogy pontosan milyen technológiával készült, de kb 2005 - 6-ban jártam benne egy felújítás során és láttam saját szememmel az emlékeim szerint nem vályogtégla, hanem vagy rakott vagy döngölt fal éppen gipszkarton előtétfalak készültek köréjük az ottjártamkor, egyike voltam egy a munkálatokhoz beszállító cég alkalmazottjának, így volt szerencsém ott lenni, látni, és mivel egy kollégám pár nappal korábban már járt ott és látta, felhívta rá a figyelmen és ki nem hagytam volna a lehetőséget . tudod hány ezer hasonló korú és hasonló technológiájú falusi ház dőlt már össze magától? . a Műcsarnok sárfalai állnak ma is . amúgy a panelfikázás nagyon népszerű, örökzöld divat errefelé, mivel sok boldogsághormont termel, teljesen jogos és érthető
Van, aki igénybe tudna venni a kedvezményes hitelt, szeretné is, de közben van annyi cash-e, hogy cashben megvegyen egy lakást, az all-cash offer előző hsz-emben írt előnyei miatt merült ez fel (van olyan eladó, aki mással nem is foglalkozik + alkupozi erősödése).
Köszönöm az erre érkező válaszokat! Ha jól, akkor könnyen, kockázatmentesen és teljesen törvényesen ezt nem lehet megoldani, én is erre jutottam, az érkező válaszok ezt megerősítették. Felmerült, hogy miért lenne ez jó bárkinek. 2 okból: van olyan eladó, aki költözik tovább és neki előnyös, ha vki egyből tud fizetni cashben és nem kell megvárni amíg a teljes hitelfolyamat végigmegy és emiatt olyan vevőt keres, aki all-cash offert ad. A másik, hogy alkupozi is lehet erősebb egy all cash offerben, azt mondani, hogy 'holnap' utalom a hirdetési ár - 4%-ot az vonzóbb, hogy majd egyszer hosszas bonyolult folyamat végén megy a picit magasabb összeg. Ezen szempontok miatt merült fel a kérdés.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link