Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kkv14 2025. 08. 18. 17:10
Előzmény: #253427  Freszelés
Beteg gondolatok, -több kárt okoz,mint hasznot!   Ráadásul mindent megdrágit! Ahol ilyen adók vannak, ott mások a jövedelmek és az adóelvonások!
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 16:48
Előzmény: #253636  slash
Ok a waiter-ek. Varjak a hagyatekot :)
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 16:47
Előzmény: #253635  FR73
Figyelj lehet igy is, csak akkor a rajtuk mulo lehetosegek ehhez fognak valoszinuleg igazodni. A gond azzal van, hogyha ez mar korabban is zavarta oket, es ennek ellenre csak panaszkodtak a megtakaritas hianya miatt, de nem tettek ellene. 
-
Szuloktol nem kapnak semmit: Mondjuk egy budapesti mama hotel (merettol fuggoen) egy havi 150-300e ft kozotti juttatassal feler szvsz. 
slash
slash 2025. 08. 18. 16:40
Előzmény: #253635  FR73
Szomszéd pár 35felett mamahotel es Corvette. A legdurvabb kivitel. El lehet baszcsizni a lóvét pikk-pakk
FR73 2025. 08. 18. 16:12
Előzmény: #253634  Moka_Brikka
Ismerek olyan 28/30 párt, akik eddig nulla pénzt takarítottak meg a mamahotelben (de autó azért van Budapesten, mert az kell) és jajj, mi lesz majd? Szülöktől se kapnak semmit.
Most végre nekiláttak félretenni, de ez így borzalmas, látni is, hogy már 10-12 éve nagykorú, és nem tervezett semmit sem.
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 16:01
Előzmény: #253608  Nehézkérdések
2 szemelyes lakashoz 2 ember rakja ossze az onreszt. Azert ehhez mar kell egy ossztartozas-tudat, egy jovotervezes. 15 milliot 2 normalisan keresonek nem lehetetlen feladat egyedul, csaladi segitseg nelkul osszeraknia. De ehhez ido kell, tervezni kell, es vegre is kell hajtani. Az idoben a csalad tud segiteni es idealis esetben segit is. Ez szerintem regen is igy volt, sot ugye regen volt hozomany is, amit manapsag mar nem szokas adni. 
-
Az a diplomas, jol kereso (foleg par) aki most 30 eves, az idealis esetben mar kb 7-8 eve dolgozik. De ha meg is csuszott vagy mondjuk tovabbtanult, annak is mar par ev munkaviszonynak kell lennie. Aki lakast akar, annak meg kell tanulnia kemenyen felrerakni a fizetesebol. Meg azt is, hogyha nem fektet be, akkor azzal lemarad es tobb ido kell. Meg egy lakastakarek is jobb mint a semmi, mert megszokja az ember hogy havonta x forint erre a celra felretesz.
-
“Az meg ha valaki folyamatos áremelkedést vizionál ugyanolyan végletekben gondolkozás mintha valaki zuhanást vár.”
Most ha ez nekem szolt, akkor meg kell hogy cafoljalak, mert nem gondolkozom folyamatos emelkedesben. Mind a tozsdevel kapcsolatban leirtam, hogy miert vartam emelkedest, es milyen megerositett szignalokhoz igazitottam a kontextust, ami bayesian alapu; mind a lakaspiaccal kapcsolatban hivatkoztam elegszer a Harrison fele 18 eves cikluselmeletre, ami az elozo ket nagyobb ingatlanpiaci csucsot es melypontot is jol belotte idoben, es most is erdemes ra figyelni (mert a ciklus alapja nem valtozott a 80-as evek ota). Mind a nyugati orszagokban, mind Magyaroszagon nagyon ugy tunik, hogy ez a winners curse elnevezesu szakasz zajlik teljes gozzel. Ne haragudj, de a te sp500 varakozasod volt megalapozatlan es grandizusan vegletes (es ewp szempontbol is hibas volt) akkor is, amikor eszemcseret folytattunk errol. Eppen olyan vegletes es grandiozus volt, mint a lakaspiaccal kapcsolatos eszmeid. Egy kicsit foldhoz ragadtabb gondolkodas elorebb vinne. 
tihamer
tihamer 2025. 08. 18. 15:57
Előzmény: #253602  Nehézkérdések
"Amit vettél utána az se volt drága"
.
A szegénynek mindig drága az ingatlanvásárlás,
A gazdagnak az időzített vásárlással viszonylag olcsó az ingatlanvásárlás.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 18. 15:26
Előzmény: #253629  kanizsaidorottya

Szerinted Nehézkérdések nem ua :) deeee, ő is ugyan arra a polcra kerül!
Én jól szórakozom, ahogy saját magának válaszolgat :)
ubi 2025. 08. 18. 15:26

Érdemes utána olvasni, hogy a valóságban milyen arányban lesz 10% az önerő, és felelnek meg minden kritériumnak a hitelt felvenni szándékozók... 
Messze az előző alacsony kamatú, vagy CSOK - Babaváró időszak alatt lesz a mozgás, inkább az állampapíros gyors lecsengés lesz. Aztán megint pangás - amiben ugye most is lenne a piac, ha nincs orbánék újabb "zseniális" piacformáló ötlete... 
N0MAD 2025. 08. 18. 15:20
Előzmény: #253628  FR73
Ja, csak már unom hogy én legyek a megmentő, lehet odébbmegyek kicsit amikor a cechet állni kell, már így is drága itt az élet.
kanizsaidorottya 2025. 08. 18. 15:20
Előzmény: #253598  J0hnnyEnglish
Hát persze, hogy az. Már az első pár hozzászólásából látszott...... 
FR73 2025. 08. 18. 15:16
Előzmény: #253627  N0MAD
A politikusok másképp állnak a válságokhoz.
2010-14 között hagyták, hogy elbukjanak a gyengék és szerencsétlenek.
A Covid óta kb örókké meg lesz mentve mindenki.
Lehet másra bazírozni, de egyelőre ez van.
N0MAD 2025. 08. 18. 15:05
Előzmény: #253625  Nehézkérdések
De én még mindig csak két dolgot állítok mióta ez a beszélgetés elindult:
1. Sokkal jobban szabályozni kéne a lakáspiacot, állami szinten hogy igazságosabb legyen
      - Igaz.
2. Ezek a hitelek amiket most kihelyeznek fel fognak robbanni egy válságban. 
     - ha bármi változik és nem 3%os lesz a kamat akkor jó eséllyel.
Olyan lesz mint a devizahitelezés volt. 
     - Nem teljesen, nem a hitelösszegek fognak elszállni.
Térdig leszünk a bedőlt hitelekben 
     - erre van esély ha munkanélküliség lesz és lakásárzuhanás, ki tudja.
mert mindenki kvázi értéktelen paneleket vesz 100 milliókért és minden túl van árazva tízszeresen. 
      - erős túlzás.
Amikor a hitelek értéke több lesz mint a lakásoké (pláne a panelek esetében) akkor fog kidurranni a lufi.
     - Sokaknál, valóban.
 És persze akkor lehet majd jó áron venni,én is fogok valószínűleg, de az nem azt jelenti hogy egyetértek a szituációval amiben vagyunk, mert rendkívül igazságtalan. 
     - Meglátjuk.
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 15:01
Előzmény: #253621  Nehézkérdések
ilyen jó világ már régen nem volt idehaza :
HU Szeretné felvenni a fix 3%-os lakáshitelt, de nincs elegendő önereje? Mutatjuk, mi segíthet!
https://www.youtube.com/watch?v=ZiWEgt64g9w
Itt egy kis videó róla hajrá de siess mindig az élelmes a gyors jár jól! Alapozd meg  jövőd!
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 15:00
Előzmény: #253619  FR73

Szerintem nyugodtan hasonlítsd össze a két időszakot:
- Ha most akarsz pl építési telket venni, az annyiba kerül mint a ház felépítése maga. Akkor fillérekbe került
- Építőanyag költségek sehol nem voltak a maiakhoz képest
- Munkások olcsók voltak ma nem azok
- Fizuk reálértékben nem voltak annyira alacsonyak
.
A családban elég sok "ingatlan tranzakció" volt 1945 óta. Volt háború után lakásba betelepítés, 1970-es években tanácsi lakáscsere, 1985-ben építkezés, rendszerváltáskor lakásvásárlás, 2003-ban házvásárlás, stb. Rengeteg sztorit és különböző szituációt végighallgattam különböző emberektől, egy volt bennük a közös: akkor sokkal könnyebb volt, mindenki ezt mondta. És tényleg az volt ezt kár elvitatni. Ma nem az
.
De én még mindig csak két dolgot állítok mióta ez a beszélgetés elindult:
1. Sokkal jobban szabályozni kéne a lakáspiacot, állami szinten hogy igazságosabb legyen
2. Ezek a hitelek amiket most kihelyeznek fel fognak robbanni egy válságban. Olyan lesz mint a devizahitelezés volt. Térdig leszünk a bedőlt hitelekben mert mindenki kvázi értéktelen paneleket vesz 100 milliókért és minden túl van árazva tízszeresen. Amikor a hitelek értéke több lesz mint a lakásoké (pláne a panelek esetében) akkor fog kidurranni a lufi. És persze akkor lehet majd jó áron venni,én is fogok valószínűleg, de az nem azt jelenti hogy egyetértek a szituációval amiben vagyunk, mert rendkívül igazságtalan. Minden esetre mára befejeztem mert már túl sok volt. Szép napot :)
Moka_Brikka 2025. 08. 18. 14:56
Előzmény: #253611  stolz
Pedig Kina eppen ezt csinalja. A deflacios felelmekre egybol jott az ujabb monetaris lazitas, a fiskalis stimulussal egyutt. 
-
Ugy tunik a nehez utat nem vallalja be senki. Latod, meg egyeni szinten is gondot okoz a nagy tobbsegnek. Tisztelet a kivetelnek. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 18. 14:53
Előzmény: #253621  Nehézkérdések

"A család szerepe nagyon nagy a kapitalizmus magánvagyon világban, lehet már most készülni, hogy a gyereked majd ne üres zsebbel induljon."
Igen ez nagyon így van nem is akarom csupasz seg.g.el kitenni a gyerekeimet a nagyvilágba.
Apám vállalkozó volt onnan volt  mit örökölni, de hamar meghalt. 
Önerőre pedig már sokszor leírtuk ott a munkás hitel, diákhitel, babaváró hitel  - autó eladás életszínvonal visszafogás és mamahotelben való önerő meggyűjtés stb.
Ha hiteles lakással indítok az elején  tudjátok hol tartanék? vagy 2-3 lakással kevesebb lenne de akkor is befutottam volna ezt a pályát ...Ebben egészen biztos vagyok!
N0MAD 2025. 08. 18. 14:51
de hogy valamit hozzátegyek:
https://www.ksh.hu/statszemle_archive/1997/1997_03/1997_03_220.pdf
Egy budapesti átlagos lakás ára:
1992 –  3,813 millió forint   
1993 – 4,293millió ft 
1994 – 4,547 millió ft
átlagfizetés:
199222 294
199327 173
1994
33 309
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html
Lakáshitelkamatra csak 98as adatot találtam, 23-25%. plusz 3% kezelési Elvárt sajátrész 60% költség.https://epa.oszk.hu/00000/00017/00046/pdf/hegedusvarhegyi.pdf
Jelige: régenmindemjobbvót 
Nehézkérdések 2025. 08. 18. 14:48
Előzmény: #253616  Törölt felhasználó
Hát igen úgy ha van hol lakni és azzal nincs havi kiadás, és közben van diplomás munkakörből havi fizetésed, úgy valóban könnyű elkezdeni a kockázatmentes, befektetési célú lakásvásárlást. Ezt nem vitatom

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek