Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 04. 20:25
Sokkoló mértékben fogy a magyar lakosság: ha ez így megy tovább, pár évtized, és kiürül az ország.
Súlyos demográfiai válság alakult ki Magyarországon: 2024 első félévében 85 százalékkal többen haltak meg, mint ahányan születtek. A születésszám drasztikus csökkenése mögött többek között a hálapénz betiltása utáni egészségügyi átalakítások állnak. A helyzetet a Válasz Online elemezte egy körképben.
https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20250804/sokkolo-mertekben-fogy-a-magyar-lakossag-ha-ez-igy-megy-tovabb-par-evtized-es-kiurul-az-orszag-1183294?u
kanizsaidorottya 2025. 08. 04. 20:23
De hova tűnt Izmoska Úr?
Pistike12 2025. 08. 04. 20:21
Meg tobb hitelt a piacra... 
" A demográfiai krízis olyan súlyos, hogy a halálozások száma január óta országosan 85 százalékkal haladta meg a szülésekét. A válság fokozottan érinti a fővárost, itt az idei első félévben 2024 első hat hónapjához képest 14 százalékkal zuhant a születések száma, és kétszer annyi budapesti halt meg, mint ahányan világra jöttek. "
Murdoch 2025. 08. 04. 20:14
Előzmény: #252034  berlini
https://ichef.bbci.co.uk/ace/ws/800/cpsprodpb/1710D/production/_114577449_92aa1296-6d18-4979-99cc-010467a14bf6.jpg.webp
Ennyi, elég érthető. Neked aligha, ez őket viszont nem érdekli. Ilyen plakátokért orbánt felkoncolta volna az eu, mindegy.
Andy01 2025. 08. 04. 19:33
Előzmény: #252032  Rincewind2
Nem igy volt, tevedsz.  AZ IBUSZ utak futoszalagon mentek, rengetegen utaztak. A 70-es evek elejen tobbnyire ertelmisegiek, kesobb mar mindenki, akinek volt ra penze. A 70-es evek masodik feleben a spanyol buszos utak kozonsege sokat valtozott, negativ iranyba, uzleteles, stb. Tobb szeria ut volt, egeszen nagyuzemi meretekben. A repulos utak dragabbak voltak, de igen sok volt beloluk, teljesen mindegy volt, hogy ki akart befizetni egy utra.  Bizonyara nincsenek ismereteid errol a korszakrol, a korod miatt.  A 80 -as evek mar teljesen laza volt utazas szempontbol, lehetett sajat kocsival is utazni.
Pistike12 2025. 08. 04. 19:07
Előzmény: #252034  berlini
🙂
Svajci Harcosok Klubja🙂
berlini
berlini 2025. 08. 04. 18:13
Előzmény: #252028  Murdoch
készited már a plakátot a tüntetésre?
Ha nem tartod elég ütősnek a svájci kormányt illető jelzőket, akkor lehet erősebben is fogalmazni.
Pld.:
"Inkább Putyin mint ezek az eszementek"
"Fizessék a kormánytagok a vámokat"
"Még pár ilyen idióta húzás és hazamegyek magyarországra"
berlini
berlini 2025. 08. 04. 18:09
Előzmény: #252021  Törölt felhasználó
Igen, tényleg azzal kezdted, hogy Zsiday által összeszedett szakmai javaslatokat sorolod fel, de a végén ezzel zártad:
"Kormányváltás esetén szívesen megnéznék néhány mélyinterjút az érintett családokkal a megvalósuló ellenzéki javaslatok társadalmi fogadtatásáról..."
Igy nem értettem félre semmit.
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ennyi év kábitás után el kellene kezdeni valamit azzal a szükségszerűséggel, hogy ott kellenek lakások ahol munkahely van. Azaz el kellene már végre felejteni azokat a frappáns (nem Tőled származó) megjegyzéseket, hogy úgyis fogy a magyar minek ide még több lakás. És ráadásul ezek a lakások (több mint 100 ezer jó helyen) meg is vannak. Csak vagy lakhatóak csak trezornak használják őket vagy lakhatattlanok.
Visszatérve még a Zsiday féle javaslat ötletelésre:
isten mencs attól, hogy az állam nekiálljon épiteni bármit is 
Egy ilyen ötlet csak korrupciót szül az épités folyamán és gazdaságtalan üzemeltetést az ingatlan fennállása idejében.
Az állam foglalkozzon azzal ami az ő dolga.
Alapvető közszolgáltatások és a rend fenntartása, ország védelme.
Csak jellemzően (és az elmúlt 15 évben hangsúlyozottan) nem törődnek semmivel, csak azzal hogy választásokat nyerjenek.
Most már egy ideje kitalálták, hogy fontos a honvédelem.
Állami részvétellel elkezdték a hadiiapr megteremtését.
Ahogyan idén kiderült ez is csak a zsebbe tömésről szólt.
Félig privatizálták az egészet.
Pár évvel ezelőtt hallottam olyantól aki a honvéd kórházban vezető volt és tábornokokkal gyülésezett, beszélgetett, hogy annyi lőszere sem volt a honvédségnek ami egy hadgyakorlatra elegendő lett volna. Miközben a szomszédban már dult a háború és annak ürügyén tartják fenn azóta is a rendkivüli állapotot.
Rincewind2 2025. 08. 04. 17:43
Előzmény: #252030  Andy01
Ja csak nem sok út volt, a vezetők és családtagjaik utaztak. Az útleveled ugyanúgy a rendőrségnél volt. Nyilván ha jól feküdtél a rendszernél, akkor simán megkaptad az engedélyt.
Phylaxa 2025. 08. 04. 17:41
Előzmény: #252030  Andy01
Még a 80-as évek végén is lecsekkoltak, hogy kaphatsz-e kék útlevelet. Sokféle okból két-három évekre letiltottak. Nem kívánom vissza, menjen mindenki ahova akar szabadon. Örülök, hogy vége a diktatúrának.
Andy01 2025. 08. 04. 17:32
Előzmény: #252018  Rincewind2
A tarsasutazasoknal, ha utazasi irodan keresztul utaztal, nem volti ilyen 3 evenkenti korlatozas. Evente lehetett utazni.  A zsebpenz osszeget az iroda beszedte, es a tarsasut soran  az elso nap az idegenvezeto kiosztotta az utasoknak a valutat alairas elleneben. Az un. latogato utleveleknel volt a 3 evenkenti valutakorlatozas, vagy nem vittel valutat, mert a meghivo azt biztositotta.
 Az IBUSZ es a MALEV utak mindig tele voltak.  
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 17:19
Előzmény: #252027  Hobbyproperty

ismerek is egy ilyen normális országot
neve is van:
Utópia
Murdoch 2025. 08. 04. 17:19
Előzmény: #252026  Törölt felhasználó
Nagyszerű. Ezek szerint érdekes, hogy a magad fajta orbánfóbiában szenvedők is úgy gondolják, hogy a lakáspiacon minden rendben. Fura, mert mondjuk még az ellenzék is folyamatosan lakhatási válságról beszél. Ezek szerint nem vagy ellenzéki. Tudtam, csak nem sejtettem.
Hobbyproperty 2025. 08. 04. 17:12
Normális országban lehetne olyan sávos adó, hogy 1-2 kiadott ingatlan magánszemélynek még megérje de afelett már inkább adja el
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 16:44
Előzmény: #252024  Rincewind2

az újszülötteknek minden vicc új
a mostani újszülöttek feltalálták a lakhatási válság néven terjedő nekik új viccet
.
mintha az első világháború előtti évtizedek pesti bérkaszárnyáinak nem lett volna tipikus jelensége, hogy a szoba konyhás komfort nélküli lakást bérlő néhány gyerekkel rendelkező munkáscsalád beköltözött a konyhába és bérbe adta tovább a szobát egy hasonló családnak kényszerből
.
mintha a háború közepén többek között az Erdélybe történő román betörés utáni Pestre özönlő menekült tömeg miatt nem hozták volna létre a kötött lakásgazdálkodás intézményét, ami nagyjából abból ált hogy a fronton lévő családfő hiányában lakbért fizetni nem tudó asszonyt a gyarekeivel nem lehetett kitenni a bérelt lakásból, amit a háború végén kiegészítettek a lakásrekvirálás intézményével, vagyis ha valaki talált egy lakatlan lakást valahol, és bejelentette a hatóságnál, akkor az azt helyezett el benne ingyen akit akart
és ez a kötött lakásgazdálkodás 1926-ig változatlan formában fennállt, majd több lépcsőben 1930-ban szűnt meg végleg
.
és akkor beköszöntött a bauhaus a maga garzonlakás dömpingjével, és az igazi rangot adó másfélszobás cselédszobás lakásával aminek a cselédszobájában gyakran családostul lakott a cseléd, a szoba tele volt az akkor felfedezett és tömeggyártásba került kombinált bútoraival amit naponta többször áthajtogattak, éppen milyen funkcióra volt szükség az adott napszakban
.
és mintha soha nem lettek volna a társbérletek évtizedei sem
.
de most aztán van új vicc :most aztán van igazán lakhatási válság
az ész megáll és lekuporodik
szarni
Goldstein17 2025. 08. 04. 16:15
Előzmény: #252023  Törölt felhasználó
Csehszlovákiába mi is eljutottunk egy-két évvel korábban, de nyugatra csak 83-ban tudtak menni.
Rincewind2 2025. 08. 04. 16:12
Előzmény: #252021  Törölt felhasználó
Saját városomat nézve sokkal több ingatlan van, mint 40 éve volt és kevesebben laknak a településen. Nem értem minek kell még több ingatlan. 10%-al csökkent a lakosság és rengeteg külterület be lett építve. Vicces.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 16:06
Előzmény: #252019  Goldstein17

szerintem a 80-as évek elejétől elég gyors ütemben lazult fel a rendszer
a menyem apja okkortól már napi ingázással járt mérnökként Ausztriába dolgozni, pedig a nagyszüleit a háború után kitelepítették Németországba mint soproni német ajkúakat
és 82-ben olyan családtól béreltünk házrész Sopronban akiknek a lánya egy idős osztrák ürgéhez ment feleségül, és heti 2-3 alkalommal jöttek mentek
.
85-ben még az utolsó lehetséges alkalommal behívtak katonának fél évre és 3 hasonló sorsú müegyetemen végzett fiúval voltam együtt, mindegyiknek kisszövetkezetnek hívott formájú saját vállalkozása volt már akkor, én voltam csak alkalmazott
Goldstein17 2025. 08. 04. 15:57
Kiszámítható gazdasági környezet kell az ingatlanfejlesztőknek, hogy be merjenek szállni azok közé a NER-es fejlesztők közé akiket minden körülmények között megmentenek (Zugló-Városközpont, Dürer Park,Kopaszi-gát), Ebben az országban egy fél évre nem lehet előre látni sem a támogatások, sem a szabályozások kérdésében, ezért marad a fejlesztőnek a jól értesült, becsatolt kör.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 15:43
Előzmény: #252016  berlini
Zsiday javaslatait én nem az ellenzéki jelzővel láttam el, hanem a szakmaival. Te egyébként máris előremutatóbb javaslatokat tettél, mint ő, vélhetően hosszú gondolkodás után. 🙂
“a lakhatattlanná vált lakásokat állami támogatott hitelkonstrukcióban kell tömegesen felújitani, mert ez is a kinálati oldalt erősiti.”
👍
“kellenek olyan adózási kedvezmények amely révén az ingatlanfejlesztőknek megéri bérlakásokat épiteni. Ez erősiti a bérlakáspiaci kinálatot”
Olyan adózási kedvezmény a mostani hozamok mellett nem adható. Persze meg lehet tolni komolyabb állami támogatással a fejlesztőket (hogy megérje fejleszteni), de biztos, hogy ezt akarjuk? Nem az lenne belőle, hogy a neres fejlesztőket dotálja az állam közpénzből? Dehogynem, előre tudhatjuk, hogy ez lenne a fogadtatás.
“kellenek olyan jogszabályok amelyek egyaránt védik a hosszútávra is bérlakásban maradni szándékozó bérlőket és a normális bérbeadókat is”
👍
“kellenek olyan kerületrészek, amelykben a magas házakat megengedik”
Ezeket én maximum a külvárosokban tudom elképzelni (a telekárak miatt ott is lenne megvalósítható), de a kívánságműsor szereplői vajon ezt szeretnék? Én már idén is rosszul voltam, amikor láttam az új, agyonzsúfolt lakótelepeket, például a Vágóhíd utca környékén. 
“Kell a szociális aspektus is, de senki sem gondolja komolyan, hogy egy rekordáron megépület lakótelepre kellene a rászorultakat betelepiteni.”
Márpedig ez a bécsi bérlakásmodell lényege is: keveredjenek csak egymással a különböző társadalmi csoportok, ez állítólag jót esz a társadalomnak. Ezért mondtam, hogy megnézném a mélyinterjút a piaci árat fizető lakókkal, vajon mi a véleményük. 😂
Haldir1

Találkozom ezekkel a huszonéves fiatal párokkal, de ezek messze a sor végén fognak majd állni a gyerekes, rászoruló családok mögött, ha lakásosztásra kerül a sor. Sokan nem ébredtek még rá, mekkora lesz a sor előttük. 
“Hogy nincs 2-3-4 éves munkaviszonuk után X millió önerejük saját lakásra? Sanszos. Ez az ő hibájuk hogy nincs?”
Ha nem képesek spórolni és még egy Babavárót, vagy munkáshitelt sem képesek önerőként felmarkolni, akkor kit hibáztassunk? 🙂 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek